Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2019

ΣΗΜΕΡΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ΤΑ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΠΟΥ ΕΚΡΥΒΕ Ο 'ΣΥΡΙΖΑ'

Αναρτώνται  σήμερα(σταδιακά)στην ιστοσελιδα του ΕΦΚΑ τα εκκαθαριστικά των συντάξεων για τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, τα οποία ‘εκρυβε’η προηγούμενη κυβέρνηση. Η ανάρτηση αφορά περίπου 1,7 εκατ. συνταξιούχους που δεν γνωρίζουν πως προκύπτει το ποσό της σύνταξης τους ενώ κάποιοι από αυτούς έχουν προσφύγει στην δικαιοσύνη κατά του επανυπολογισμού της σύνταξης με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου.Αφορά τις παλιές συντάξεις, όσες δηλαδή καταβάλλονταν έως και 12 Μαΐου 2016 (πριν την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου) και έχουν επανυπολογιστεί με βάση τον τύπο του νόμου Κατρούγκαλου και απονέμονται από τον περασμένο Ιανουάριο επανυπολογισμένες.Η κατηγορία αυτή των συνταξιουχων δεν έχουν λάβει ενημερωτικά σημειώματα, με αποτέλεσμα να μη γνωρίζουν το αποτέλεσμα του επανυπολογισμού αν και εισπράττουν το ίδιο ποσό. Τα σημερινα θα είναι τα ενημερωτικά με τον επανυπολογισμό συντάξεων για τον μήνα Ιανουάριο του 2019. Μέσα στον Οκτώβριο και Νοέμβριο θα αναρτηθούν και για τους υπόλοιπους μήνες.  Πέραν αυτών, για 222.983 συνταξιούχους (κυρίως του ΕΤΑΑ αλλά και άλλων φορέων) ο επανυπολογισμός έγινε αυθαίρετα. Τα λάθη εντοπίστηκαν και γίνονται οι απαραίτητες διορθώσεις. Για τον λόγο αυτό τα ενημερωτικά των 222.983 συνταξιούχων θα αναρτηθούν μετά τον Οκτώβριο.
Ο συνταξιούχος   αρχικά  θα μπεί στην σελίδα efka.gov.gr και θα κατεβει  κάτω κάτω στην σελίδα που  γράφει "Ηλεκτρονικές υπηρεσίες για Συνταξιούχους’’.
Η εκτύπωση του Ενημερωτικού Σημειώματος Συντάξεων (εκκαθαριστικού) γίνεται από τον παρακάτω σύνδεσμο του διαδικτυακού τόπου του ΕΦΚΑ:’’ Μηνιαίο Ενημερωτικό Σημείωμα Συντάξεων’’. Μέσω της υπηρεσίας αυτής, ο συνταξιουχος εχει  τη δυνατότητα πληκτρολογώντας τα απαιτούμενα ασφαλιστικά σας στοιχεία να ενημερώνεται  σε μηνιαία βάση, από την ημερομηνία πίστωσης του τραπεζικού  λογαριασμού και μετά, για το πώς διαμορφώνεται η μηνιαία πληρωμή της σύνταξης σας αναλυτικά.Η υπηρεσία αυτή απευθύνεται στους συνταξιούχους του ΕΦΚΑ (τέως ΙΚΑ- ΕΤΑΜ, τέως ΤΑΠ-ΟΤΕ., τέως ΤΣΠ-ΑΤΕ, τέως ΤΑΠ-ΕΤΒΑ, τέως ΤΥΔΚΥ, τέως ΤΑΠ ΔΕΗ, τέως ΤΑΠΙΛΤ, τέως ΤΑΠΤΠ, τέως ΤΕΑΠΕΤΕ) καθώς και του ΕΤΕΑ (τέως ΕΤΕΑΜ) – έως 08/2016.
Στα ενημερωτικά σημειώματα  περιλαμβάνεται: η εθνική σύνταξη, δηλαδή το ποσό της εθνικής σύνταξης που φτάνει τα 384 ευρώ για όλους όσους συνταξιοδοτήθηκαν με 20ετία ασφάλισης και πάνω και μειώνεται 2% για κάθε έτος που υπολείπεται των 20 ετών ασφάλισης και μέχρι τα 15 έτη ασφάλισης, οπότε ανέρχεται σε 345,60 ευρώ, η ανταποδοτική σύνταξη,το ποσό της οποίας εξαρτάται από τις εισφορές που είχε πληρώσει ο συνταξιούχος στον ασφαλιστικό του βίο και υπολογίζεται με βάση τις συντάξιμες αποδοχές, το χρόνο ασφάλισης και τα ετήσια ποσοστά αναπλήρωσης και η προσωπική διαφορά, δηλαδή η διαφορά που προκύπτει ανάμεσα στο καταβλητέο ποσό πριν τον Μάιο του 2016 και το ποσό που προκύπτει από τον επανυπολογισμό.
Το άθροισμα της εθνικής και ανταποδοτικής σύνταξης όπως και της προσωπικής διαφοράς είναι το νέο ποσό της σύνταξης που λαμβάνει ο συνταξιούχος από 1/1/2019.
Στην περίπτωση της αρνητικής προσωπικής διαφοράς, όπου ο επανυπολογισμός και η αναπροσαρμογή της σύνταξης είχαν θετικό πρόσημο, δηλαδή το νέο επανυπολογισμένο ποσό με βάση το νόμο Κατρούγκαλου προέκυψε μεγαλύτερο από το καταβλητέο τον Μάιο του 2016, προβλέπεται αύξηση σε πέντε δόσεις (έως το 2023).
Στην περίπτωση της θετικής προσωπικής διαφοράς σημαίνει ότι ο επανυπολογισμός και η αναπροσαρμογή της σύνταξης είχαν αρνητικό πρόσημο, δηλαδή το νέο επανυπολογισμένο ποσό με βάση το νόμο Κατρούγκαλου προέκυψε μικρότερο από το καταβλητέο τον Μάιο του 2016, προβλέπεται διατήρηση της προσωπικής διαφοράς και «πάγωμα» της σύνταξης.
Μάλιστα στην περίπτωση αυτή το ποσό της θα συμψηφίζεται με τις γενικότερες αυξήσεις που προβλέπεται να δίνονται στις συντάξεις από το 2023 και μετά (με βάση την εξέλιξη του ΑΕΠ και του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή) έως ότου η προσωπική διαφορά εξαλειφθεί.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Τέλος Οκτωβρίου και αν... Παρακαλώ ενημερωθείτε

Δημοφιλείς αναρτήσεις