Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2019

ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ 10ΜΗΝΟΥ  ΓΙΑ ΤΟΥΣ  ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ-ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ  ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Αναδρομικά  δεκαμήνου από 667  ευρω εως 7.340  ευρω- σε δόσεις-  για κύριες συντάξεις καθως και αυξήσεις στις επικουρικές  συνταξεις εως 200 ευρω  σε 250.000  συνταξιουχους,  φέρνουν οι πρόσφατες αποφάσεις του ΣτΕ  κατά του νόμου Κατρουγκαλου.
Στο υπουργείο Εργασίας  συστήνεται ομάδα εργασίας  ώστε να καταρτίσει σχέδιο νόμου με συμμόρφωση  στο ασφαλιστικο στο ασφαλιστικό με στόχο η σχετική νομοθετική πρωτοβουλία να εκδηλωθεί εως τέλος του  ετους.Εκτός από τη διαδικασία καταβολής  των αναδρομικών στο σχέδιο νόμου θα υπάρχει ρυθμιση για το νέο συστημα  των επικουρικων συνταξεων,τις αλλαγες στις εισφορές καθως και στην ενίσχυση της ανταποδοτικότητας  των συντάξεων.
Τονίζεται ότι Το ΣτΕ έκρινε συνταγματικό κατά οριακή πλειοψηφία 13 υπέρ έναντι 12 ψήφων τη διάταξη που ορίζει ως βάση για τον επανυπολογισμό κύριων των συντάξεων την 31η Δεκεμβρίου του 2014. Αρα τα όποια αναδρομικά θα περιοριστούν  στο κενό διάστημα ,στο 10μηνο που μεσολαβεί ανάμεσα στην προηγούμενη απόφαση του ΣτΕ τον Ιούνιο του 2015 και την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου τον Μάιο του 2016. Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και για το 10μηνο ο συνολικός «λογαριασμός» των επιστροφών φτάνει κοντά στα 4 δις ευρω. Ολες οι άλλες διεκδικήσεις των συνταξιούχων, οι αγωγές και οι αιτήσεις πέφτουν στο κενό. Για το δεκάμηνο λοιπόν, οι συνταξιούχοι μπορούν να προσδοκούν αναδρομικά από 667 έως 7.338 ευρώ. Πότε όμως θα τα εισπράξουν; Το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει ότι θα  καταβληθούν σε 72 δόσεις και σε βάθος χρόνου 6 ετών προκειμένου να μην εκτροχιαστεί ο δημοσιονομικός σχεδιασμός και να διασφαλιστεί η μείωση των φορολογικών συντελεστών. . Στελέχη του υπουργείου τονιζαν  πως η πρώτη ανάγνωση των αποφάσεων δείχνει ότι οι αξιώσεις για αναδροµικά από τις παλαιές κύριες και επικουρικές (λόγω των µειώσεων του 2012) φαίνεται πως παραµένουν ισχυρές µόνο για το 10µηνο που µεσολαβεί ανάµεσα στην προηγούµενη απόφαση του ΣτΕ (Ιούνιος 2015) και την ψήφιση του νόµου Κατρούγκαλου (Μάιος 2016) και µόνο για όσους έχουν ήδη καταθέσει αγωγές στα δικαστήρια. Οι κρίσεις αυτές διατυπώνονταν µε σχετική επιφύλαξη έως την ολοκλήρωση της µελέτης των τελικών δικαστικών αποφάσεων. Ωστόσο φαίνεται πως οι αναδροµικές διεκδικήσεις ψαλιδίζονται σηµαντικά εν συνόλω. Αντίθετη άποψη έχουν εργατολόγοι και ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης, οι οποίοι υποστηρίζουν πως παρά τη νέα απόφαση-σταθµό του ΣτΕ οι αξιώσεις για την περίοδο από τον Ιούνιο του 2015 µέχρι και τον Μάιο του 2016 ή ακόµη και µέχρι τα τέλη του 2018 παραµένουν ισχυρές.
Τα αναδρομικά αυτά αφορούν 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους. Για να υπολογίσει κανείς το ποσό για το 10μηνο πρέπει να ανατρέξει στα μηνιαία εκκαθαριστικά του, όπου αναγράφονται οι μειώσεις των αντισυνταγματικών νόμων.
- Οι συνταξιούχοι του Δημοσίου έχουν λαμβάνειν ως 7.340 ευρώ συνολικά από παράνομες μειώσεις κύριων και επικουρικών συντάξεων για 10 και 12 μήνες αντίστοιχα.
Αν δοθούν τα αναδρομικά σε 36 δόσεις θα έχουν μηνιαίες αυξήσεις σε κύρια και επικουρική, από 90 ευρώ το μήνα ως και 204 ευρώ το μήνα. Αν οι επιστροφές γίνουν σε 60 δόσεις, οι μηνιαίες αυξήσεις συντάξεων είναι από 54 ως 122 ευρώ το μήνα.
- Οι συνταξιούχοι των ΔΕΚΟ και τραπεζών έχουν λαμβάνειν (ενδεικτικά) ως 6.770 ευρώ συνολική επιστροφή από παράνομες μειώσεις κύριων και επικουρικών συντάξεων για 10 και 12 μήνες αντίστοιχα.Αν δοθούν τα αναδρομικά σε 36 δόσεις θα έχουν μηνιαίες αυξήσεις σε κύρια και επικουρική, από 90 ευρώ το μήνα ως και 188 ευρώ το μήνα.Αν οι επιστροφές γίνουν σε 60 δόσεις, οι μηνιαίες αυξήσεις συντάξεων είναι από 55 ως 113 ευρώ το μήνα.
- Οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ έχουν λαμβάνειν (ενδεικτικά) ως 6.402 ευρώ συνολική επιστροφή από παράνομες μειώσεις κύριων και επικουρικών συντάξεων για 10 και 12 μήνες αντίστοιχα.Με αναδρομικά σε 36 δόσεις θα έχουν μηνιαίες αυξήσεις σε κύρια και επικουρική, από 63 ευρώ το μήνα ως και 178 ευρώ το μήνα.Με επιστροφές σε 60 δόσεις, οι μηνιαίες αυξήσεις συντάξεων είναι από 38 ως 107 ευρώ το μήνα.
- Οι συνταξιούχοι του ΝΑΤ έχουν λαμβάνειν (ενδεικτικά) ως 5.576 ευρώ συνολική επιστροφή από παράνομες μειώσεις κύριων και επικουρικών συντάξεων για 10 και 12 μήνες αντίστοιχα.
Όπως  δήλωσε ο δικηγόρος Λουκάς  Αποστολίδης το ΣΤΕ σηματοδότησε με τις αποφάσεις του σημαντικές αλλαγές , αλλα έκλεισε και τα ματιά του με οριακή πλειοψηφία ( 13-12) στον  επαναυπολογισμό των συντάξεων που προσδιορίζουν το επίπεδο αξιοπρεπούς ζωής 2750  εκατομμυριων  συνταξιούχων . Περιόρισε τα αναδρομικά για ενα χρόνο 2015-2016 οπως πρόβλεπαν οι αποφάσεις της Ολομέλειας  του ΣΤΕ το 2015 . Η Πολιτεία οφείλει να νομοθετήσει και να χορηγήσει τόσο τΑ αναδρομικά όσο και τις περικοπές στην επικούρηση και τους ελευθεροεπαγγελματιες και αγρότες’’,  πρόσθεσε ο κ. Αποστολίδης
Οσον αφορά τις επικουρικές  συντάξεις  καταργούνται, οι περικοπέςοι οιποίες  επιβλήθηκαν σε 260.000  συνταξιούχους επικουριικων συνταξεων  το καλοκαίρι του 2016 διότι κρίθηκαν αντισυνταγματικές.Η  απόφαση επηρεάζει σημαντικά κατ' αρχήν περίπου 250.000 συνταξιούχους που έχασαν έως και πάνω από 200 ευρώ το μήνα επειδή είχαν άθροισμα κύριας και επικουρικής πάνω από 1.300 ευρώ μεικτά. Από τις μειώσεις επηρεάστηκαν κυρίως συνταξιούχοι με πολλά έτη ασφάλισης και υψηλές αποδοχές, κυρίως πρώην μισθωτών του τ. ΙΚΑ, όπως επίσης τραπεζοϋπαλλήλων, εμποροϋπαλλήλων κ.α. Η πλειοψηφία των συνταξιούχων είχε απώλειες από 100-200 ευρώ.
Το ΣτΕ έκρινε ότι οι συγκεκριμένες περικοπές είναι αντισυνταγματικές, αλλά ότι η απόφαση αυτή δεν έχει αναδρομική ισχύ. Πηγές του υπουργείου Εργασίας αναφέρουν ότι αναδρομικά ποσά μπορούν να καταβληθούν σε όσους συνταξιούχους έχουν ήδη καταθέσει αγωγή, διεκδικώντας το ποσό που τους κόπηκε για 41 μήνες από το Ιούνιο του 2016. Όσοι δεν έχουν υποβάλει αγωγή δικαιούται από τον επόμενο μήνα να λάβουν το ποσό της επικουρικής σύνταξης πριν την εφαρμογή της περικοπής του Ν. 4387/16. Το κόστος των περικοπών αυτών φτάνει στα 25 εκατομμύρια ευρώ το μήνα.Παράλληλα η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων θα πρέπει είτε να εκπονήσει αναλογιστική μελέτη για να αποδείξει την βιωσιμότητα του συστήματος επικουρικής ασφάλισης, είτε να φέρει νέα μεταρρύθμιση για τον τρόπο υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων. Η απόφαση του ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματικό τον τρόπο υπολογισμού παλιών και νέων επικουρικών συντάξεων. Συγκεκριμένα επηρεάζονται περίπου 130.000 συνταξιούχοι που συνταξιοδοτήθηκαν από το 2017 μέχρι και φέτος, ενώ στον αέρα βρίσκονται περίπου 1,3 εκατ. επικουρικές συντάξεις που επανυπολογίστηκαν με αποτέλεσμα να έχει προκύψει προσωπική διαφορά.
Την ιδια ‘ωρα Ο  υφυπουργός Εργασίας, αρμόδιος για θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης, Νότης Μηταράκης, μιλώντας σε εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού ΑΝΤ1 τονισε  σχετικα:«Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πως υπάρχουν πέντε αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), από τις οποίες έχουν βγει στη δημοσιότητα κάποιες περιλήψεις. Δεν έχουμε ακόμα τελική εικόνα της απόφασης. Αναφέρεται μέσα πως η βάση υπολογισμού των συντάξεων στις 31.12.2014 είναι συνταγματική και θα πρέπει να δούμε τι σημαίνει αυτό στην πράξη για τα τελευταία έτη».Όπως είπε, από τη δημοσίευση της απόφασης δημιουργούνται θέματα για τις επικουρικές συντάξεις, αυτές που κόπηκαν οριζόντια με το πλαφόν των 1.300 ευρώ που έβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ, θέματα για τις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών, θέματα για τα ποσοστά αναπλήρωσης της κύριας σύνταξης. «Για όλα αυτά τα ζητήματα, η κυβέρνηση πρέπει να νομοθετήσει άμεσα με ένα νέο ασφαλιστικό, ευθυγραμμισμένο στις επιταγές του ΣτΕ. Η απόφαση του ΣτΕ θα μας επιτρέψει να διαμορφώσουμε το μέλλον του ασφαλιστικού συστήματος με αρχές δικαιοσύνης και βιωσιμότητας», διευκρίνισε ο κ. Μηταράκης.
Σε σχέση με το μέλλον των συντάξεων, ο υφυπουργός Εργασίας τόνισε πως δεν υφίσταται καμία περίπτωση μείωσης των συντάξεων και πως οι συνταξιούχοι δεν έχουν να ανησυχούν για τίποτε. Στόχος, όπως υπογράμμισε, είναι η συμμόρφωση με το ΣτΕ, «καλύπτοντας τις αδικίες, οι οποίες έχουν γίνει σε βάρος συγκεκριμένων ομάδων».
Αναφορικά με τα αναδρομικά, ο κ. Μηταράκης σημείωσε: «Στον κοινωνικό προϋπολογισμό του 2020 υπάρχουν οι κοινωνικές μεταβιβάσεις από την κεντρική κυβέρνηση στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), που στηρίζει κάθε χρόνο το ασφαλιστικό μας σύστημα. Σε αυτό το νούμερο δεν υπάρχει μία συγκεκριμένη πρόβλεψη για αναδρομικά του 2020. Θα πρέπει εμείς να δημιουργήσουμε τον χώρο αυτό, βάσει των τελικών αποφάσεων. Η κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή, έχει τονίσει πως είναι δεδομένο ότι θα δοθούν τα αναδρομικά, χωρίς να τεθεί σε καμία περίπτωση εν αμφιβόλω η σταθερότητα του δημοσιονομικού και ασφαλιστικού χώρου’.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις