Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2019

ΠΩΣ  ΘΑ ΔΟΘΟΥΝ ΟΙ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΣΤΙΣ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ  ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Aναδρομικές αυξήσεις   εως 25% έρχονται το νέο έτος  για περισσότερους από 450.000 συνταξιούχους που εισπράττουν επικουρικές συντάξεις .Οι   αυξήσεις αφορούν  μόνο  τις επικουρικές συντάξεις που είχαν υποστεί μείωση -λόγω του ορίου των 1300 ευρώ ως άθροισμα κύριας και επικουρικής.Στο πλαίσιο του νέου ασφαλιστικού και μετά τις αποφάσεις του ΣτΕ που «γκρέμισαν» τις μειώσεις του 2016, η λύση που επιλέγεται από το υπουργείο Εργασίας οδηγεί σε μεσοσταθμική αύξηση ύψους 52,5 ευρώ το μήνα για 465.112 συνταξιούχους επικουρικών  συντάξεων.Η αύξηση που ετησίως φτάνει στα 630 ευρώ κατά μέσο όρο.
Όπως δήλωσε ο υπουργός Εργασίας  Γιαννης Βρούτσης, για τις επικουρικές συντάξεις, όσες έχουν μειωθεί πάνω από τα 1.300 ευρώ θα αυξηθούν. Ο υπουργός διευκρίνισε ότι την ημερομηνία που θα ψηφιστεί ο νέος ασφαλιστικός νόμος(σσ εκτιμάται ότι θα ψηφιστεί τον Ιανουάριο), θα γίνει η τρέχουσα καταβολή και θα ακολουθήσει και η αναδρομική καταβολή τριών ή τεσσάρων μηνών, επισημαίνοντας ότι δεν χρειάζεται η προσφυγή σε δικηγόρους και σε αγωγές.( σσ εκτιμάται ότι τα αναδρομικά  θα καταβληθουν τον Απρίλιο του νέου ετους).
Υπενθυμίζεται ότι το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο με την  πρόσφατη απόφαση του ‘διέλυσε’ όλο το σύστημα των επικουρικών που ψηφίστηκε το 2016. Έκρινε αντισυνταγματικό τον υπολογισμό τόσο των νέων επικουρικών συντάξεων με τον νόμο Κατρούγκαλου (με ποσοστό αναπλήρωσης 0,45% κατ έτος) όσο και τον επανυπολογισμό των παλαιών με βάση τον νέο τύπο.Παράλληλα  ακύρωσε τις περικοπές που εφαρμόστηκαν με βάσει το άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης. Για τον τρόπο υπολογισμού των νέων και επανυπολογισμού των παλαιών επικουρικών αιτία της αντισυνταγματικότητας ήταν κατά τους Συμβούλους Επικρατείας η έλλειψη αναλογιστικής μελέτης. Αντίθετα για το «μαχαίρι» που έπεσε σε όσους εισέπρατταν πάνω από 1.300 ευρώ μεικτά, αιτία της ακύρωσης του νόμου ήταν η φιλοσοφία των περικοπών που βασίστηκαν στο ύψος της κύριας σύνταξης προκειμένου να κοπεί η επικουρική.Η «θεραπεία» της αντισυνταγματικότητας του υπολογισμού των νέων επικουρικών εκτιμάται πως θα έρθει με αναλογιστική μελέτη η οποία θα τεκμηριώνει την βιωσιμότητα του επικουρικού υπερταμείου χωρίς τον «κόφτη» των 1.300 ευρώ. Αντίθετα δυσκολότερη είναι η εξίσωση για τις περικοπές καθώς οι μειώσεις του 2016 που κρίθηκαν τώρα αντισυνταγματικές «κοστίζουν» 25 εκ. ευρώ το μήνα, δηλαδή 300 εκ. το χρόνο. Αντίστοιχα οι προσωπικές διαφορές που διατήρησαν και εισπράττουν 750.000 συνταξιούχοι ανέρχονται συνολικά στα 55 εκ. ευρώ το μήνα.
 Υπενθυμίζεται πως όλες οι επικουρικές συντάξεις επανυπολογίστηκαν στο σύνολό τους. Όσοι συνταξιούχοι είχαν άθροισμα κάτω από 1.300 ευρώ διατήρησαν «προσωπική διαφορά» στην επικουρική τους. Αντίθετα όσοι είχαν άθροισμα από 1.300 ευρώ και πάνω έχασαν την προσωπική διαφορά μέχρι του ορίου των 1.300 ευρώ.Οι περισσότεροι συνταξιούχοι, σχεδόν οι μισοί, έχασαν από 100 ως 200 ευρώ το 2016. Ένας στους πέντε έχασε 50-100 ευρώ, ενώ το 18% έχασε έως 20 ευρώ. Περισσότεροι από τους μισούς είναι πρώην μισθωτοί του ΙΚΑ, οι οποίοι υπέστησαν μέσο ποσοστό μείωσης 45%. Ειδικότερα για τους μισθωτούς του ΕΤΕΑΜ ορίστηκε Συντελεστής Επανυπολογισμού με την μέθοδο του μέσου όρου στο 0,4927 «δείχνοντας» μείωση 50,73% στην καταβαλλόμενη σύνταξη.
Οι συνταξιούχοι του ΕΤΕΑΜ είχαν έτσι ονομαστική μείωση 50,73% στην παλιά τους σύνταξη, ενώ η πραγματική μείωση εξαρτήθηκε από το ύψος της κύριας σύνταξης που διέσωσε όσους έπεσαν κάτω από τον πήχη των 1.300 ευρώ (μικτά) άθροισμα κύριας και επικουρικής (πήραν «προσωπική διαφορά»). 
 Τονιζεται ότι  νέο συστημα επικουρικών συντάξεων-το οποίο προωθεί η κυβέρνηση- θα ενεργοποιηθεί για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας από το 2021.Θα πρόκειται για  ένα αμιγώς κεφαλαιοποιητικό σύστημα.Ο κάθε εργαζόμενος που θα πιάνει δουλειά για πρώτη φορά θα καταβάλλει, για τη δική του σύνταξη, τις εισφορές που αναλογούν στο μισθό του και, χρόνο με το χρόνο, θα «χτίζει» και το ποσό της δικής του επικουρικής σύνταξη.Το νέο εγχείρημα είναι βέβαιο ότι θα επηρεαστεί από τις αποφάσεις του ΣτΕ, που έκριναν αντισυνταγματικό τον τρόπο υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων, αλλά και τις περικοπές που έγιναν το 2016 για το ποσό της επικουρικής πάνω από τα 1.300 ευρώ μεικτά στο άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης.
Τα βασικά σημεία του νέου συστήματος περιλαμβάνουν:
-Η νέα επικουρική αφορά μόνο τους νέους ασφαλισμένους, όσους μπαίνουν στην αγορά εργασίας από 1.1.2021.
-Η νέα επικουρική είναι υποχρεωτική για όλους.
-Οι εισφορές παραμένουν στα σημερινά επίπεδα.
-Κάθε ασφαλισμένος έχει τον ατομικό του λογαριασμό στο ΕΤΕΑΕΠ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις