Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2019


ΨΥΧΡΟΛΟΥΣΙΑ  ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ΑΠΟ ΤΑ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΑ
Σοκ προκάλεσε στους συνταξιούχους η ανάρτηση των εκκαθαριστικών σημειωμάτων  -για τον Ιανουάριο του 2019- μετά τον επανυπολογισμό τους που επέβαλλε ο νόμος Κατρούγκαλου.Η προσωπική διαφορά κινείται μεχρι και τα 350 ευρώ.Επισημαίνεται ότι για την περίπτωση που κάποιος συνταξιούχος επιθυμήσει να υποβάλει αίτημα ή ένσταση στα όσα αναφέρονται στο ενημερωτικό σημείωμα, έχει προβλεφθεί η λειτουργία, από 15 Οκτωβρίου, σχετικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας στο δικτυακό τόπο του ΕΦΚΑ.
Οι μειώσεις του επανυπολογισμού και οι προσωπικές διαφορές είναι ο λογαριασμός που ήθελε να κρύψει ο ΣΥΡΙΖΑ όσο ήταν κυβέρνηση από τους συνταξιούχους. Για τον λόγο αυτό η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Εργασίας απέκρυπτε τα ενημερωτικά σημειώματα αφήνοντας τους συνταξιούχους στο σκοτάδι. Ήρθε όμως η ώρα να πληροφορηθούν οι συνταξιούχοι πόσα τους έκοψε ο επανυπολογισμός και πόση είναι η περικοπή που βαφτίστηκε «προσωπική διαφορά» για να μη φανεί η μείωση στην τσέπη τους.
Οπως  τονίζουν  κύκλοι του  υπουργειου Εργασιας  η προσωπική διαφορά   στα εκκαθαριστικα εμφανίζεται για ενημερωτικούς λόγους και είναι και ο λογαριασμός της περιόδου ΣΥΡΙΖΑ. Βλέπουν οι συνταξιούχοι τι κινδύνευσε από τη σύνταξή τους, από την πολιτική που ακολούθησε η προηγούμενη κυβέρνηση»,
Στις επόμενες ημέρες και έως 9/10/2019, σταδιακά θα αναρτώνται τα ενημερωτικά σημειώματα συντάξεων, για τις ακόλουθες κατηγορίες:
-Νέοι συνταξιούχοι ΕΦΚΑ(έναρξη σύνταξης από 13/5/2016 και μετά)
-Παλαιοί και Νέοι συνταξιούχοι που εμπίπτουν στη σώρευση των συντάξεων.
-Παραπληγικά επιδόματα
-Προσωρινές συντάξεις.
-Για τους συνταξιούχους του τ. ΟΓΑ (παλαιοί συνταξιούχοι), τα ενημερωτικά σημειώματα από 01/01/2019 έχουν ήδη χορηγηθεί με την προϋφιστάμενη διαδικασία, δεδομένου ότι οι συντάξεις αυτές δεν υπάγονται στις διατάξεις των άρθρων 14 και 33 του Ν.4387/16 (επανυπολογισμός).
-Για όλες τις λοιπές κατηγορίες που δεν κατέστη εφικτό να ολοκληρωθεί ο επανυπολογισμός, θα εμφανίζεται μήνυμα ότι το ενημερωτικό σας σημείωμα θα είναι διαθέσιμο προσεχώς.
Τα ενημερωτικά σημειώματα αφορούν συντάξεις πριν τις 13 Μαΐου 2016 με τις ακόλουθες εξαιρέσεις:
--256.137 συντάξεις, για τις οποίες δεν κατέστη δυνατός ο προβλεπόμενος από το νόμο 4387/16 επανυπολογισμός λόγω έλλειψης μηχανογραφικών δεδομένων,
--81.154 συντάξεις για τις οποίες πραγματοποιείται η διαδικασία της σώρευσης καθώς και ειδικές κατηγορίες (πχ. δικαιούχους παραπληγικού επιδόματος) για τις οποίες θα ακολουθήσει η ανάρτηση ενημερωτικού σημειώματος μέχρι την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου.Μέχρι την ίδια ημερομηνία θα αναρτηθούν και τα ενημερωτικά σημειώματα για τις προσωρινές συντάξεις και τις 107.160 συντάξεις με αίτηση συνταξιοδότησης μετά τη δημοσίευση του Ν4387/2016.
Επισημαίνεται ότι:
-- Με τα νέα εκκαθαριστικά οι παλιοί συνταξιουχοι βλέπουν αναλυτικά τι εισπράττουν από 1η Ιανουαρίου 2019.
--Στα νέα ενημερωτικά σημειώματα οι παλαιοί συνταξιούχοι παρατηρουν νμε ακρίβεια πόση είναι η ανταποδοτική σύνταξη, με πόσα έτη και τι μισθό υπολογίστηκε, πόση είναι η εθνική σύνταξη και κυρίως πόση είναι η μείωση που έβγαλε ο επανυπολογισμός του ν. 4387/2016 σε σχέση με την παλιά τους σύνταξη και ποια είναι η προσωπική διαφορά που καταβάλλεται στον καθένα ως αντιστάθμισμα στις περικοπές που έφερε ο επανυπολογισμός.
-- Οι περισσότεροι συνταξιούχοι λαμβάνουν στην τσέπη το ίδιο καταβαλλόμενο καθαρό ποσό (εκτός από περίπου 600.000 οι οποίοι έχουν δει αύξηση) μετά την κατάργηση των μειώσεων του 2019. Υπενθυμίζεται ότι δεν θα λάβουν σχετικές ειδοποιήσεις, οι συνταξιούχοι πρώην αγρότες, ασφαλισμένοι του πρώην ΟΓΑ, όπως και οι συνταξιούχοι πρώην εργαζόμενοι στην Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις