Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2019

Ο ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ  ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ.

‘’Όλοι οι συνταξιούχοι οι οποίοι, με βάση την απόφαση του ΣτΕ, δικαιούνται επιστροφή αναδρομικών, θα ικανοποιηθούν πλήρως, υπό την αίρεση της δυνατότητας και της αντοχής της εθνικής οικονομίας, δήλωσε  ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης.«Το πόσοι και πόσα, θα τα δούμε στην τελική απόφαση, ενώ το πότε θα καθοριστεί από το ύψος των αναδρομικων’’ συμπλήρωσε ο υπουργός. Όπως ξεκαθάρισε, «είναι πολιτική θέση μας ότι θα ευθυγραμμιστούμε απόλυτα με τις αποφάσεις του ΣτΕ. Θα ικανοποιήσουμε πλήρως την περιγραφή και τις κατευθυντήριες γραμμές των αποφάσεων του ΣτΕ».
 Από την πλευρα του ο υφυπουργός κ.Ν.Μηταράκης-   ερωτηθείς  ποιους αφορούν οι αποφάσεις του ΣτΕ-είπε:  «Ακόμα δεν έχουν εκδοθεί οι καθαρογραμμένες αποφάσεις του ΣτΕ. Υπάρχουν διφορούμενες απόψεις για το τι σημαίνει αυτό για τα αναδρομικά και μέχρι να δούμε τα τελικά κείμενα δεν είναι δυνατόν να έχουμε μια ξεκάθαρη άποψη. Αυτό που είναι δεδομένο είναι η πολιτική απόφαση της κυβέρνησης. Είναι αυτονόητο ότι θα τηρήσουμε τις αποφάσεις του ΣτΕ . Το πιο σημαντικό είναι ότι σχεδιάζουμε το μέλλον, δημιουργώντας το νέο ασφαλιστικό που θα αντικαταστήσει τον Νόμο Κατρούγκαλου που κρίθηκε αντισυνταγματικός. Το νέο ασφαλιστικό θα στηριχθεί στις αποφάσεις του ΣτΕ’’. Ο υφυπουργός Εργασίας είπε επίσης ότι στον σχεδιασμό της κυβέρνησης είναι η αποσύνδεση του υπολογισμού των εισφορών από το φορολογητέο εισόδημα, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων: «Από την πρώτη στιγμή είχαμε καταδικάσει την μετατροπή του ασφαλιστικού σε φορολογικό.  Έχουμε οδηγηθεί σε απόλυτη συρρίκνωση των δηλωθέντων εισοδημάτων. Αυτό το μήνα θα επιστρέψουμε 160 εκατ. ευρώ σε ελεύθερους επαγγελματίες, διότι στην προηγούμενη φορολογική τους δήλωση δήλωσαν λιγότερα από την αμέσως προηγούμενη, παρότι θεωρητικά η ελληνική οικονομία είχε δείξει κάποια σημεία σταθερότητας». 
Οπως έγραψαν ‘ΤΑ ΝΕΑ’ το επικρατέστερο σενάριο είναι να δοθούν σε δόσεις τα αναδρομικά 10μηνου.Κύκλοι  του υπουργειου Εργασίας  υποστηρίζουν ότι τα διεκδικούμενα ποσά είναι από τον Ιούνιο του 2015, όταν οι μνημονιακές περικοπές του 2012 και του 2014 κρίθηκαν αντισυνταγματικές, έως τον Μάιο του 2016, που ψηφίστηκε ο νόμος Κατρούγκαλου. Μάλιστα, ξεκαθάριζαν ότι αυτά αφορούν όσους συνταξιούχους έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη. Ειδικότερα τα αναδρομικά  αφορουν  μόνο τις περικοπές των νόμων 4051 και 4093 του 2012 που τα διεκδικούμενα ποσά φτάνουν έως 7.000 ευρώ περίπου για το 10μηνο, χωρίς βέβαια να προστεθούν τα ποσά από την εισφορά αλληλεγγύης που επίσης έχει κριθεί αντισυνταγματική για το Δημόσιο από το Ελεγκτικό Συνέδριο.Τα αναδρομικά αυτά αφορούν 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους. Για να υπολογίσει κανείς το ποσό για το 10μηνο πρέπει να ανατρέξει στα μηνιαία εκκαθαριστικά του, όπου αναγράφονται οι μειώσεις των αντισυνταγματικών νόμων.Το συνολικό κόστος  κινειται στα 4 δις. ευρω   προοθεση να δοθουν σταδιακά και σε βάθος χρόνου(σε 6 χρπονια και σε  72 δοσεις).Μια άλλη πλευρά νομικών ισχυρίζεται ότι παρά τη νέα απόφαση του ΣτΕ, είναι μαχητές οι αξιώσεις για την περίοδο όχι μόνο από τον Ιούνιο του 2015 έως και τον Μάιο του 2016, αλλά έως και τα τέλη του 2018, καθώς ο επανυπολογισμός που κρίθηκε συνταγματικός ξεκίνησε την 1η Ιανουαρίου 2019.
Οσον αφορά στους δικαιούχους των επικουρικών συντάξεων, κερδισμένοι θα είναι όλοι (δηλ. παλιοί και νέοι) όσοι υπέστησαν μειώσεις στις αποδοχές τους από το επικουρικό ταμείο μετά τον Ιούνιο του 2016. Αυτοί θα λάβουν πίσω τις περικοπές τις οποίες υπέστησαν πριν τρία χρόνια, αλλά από τον Απρίλιο του 2020 και έπειτα και όχι αναδρομικά. Κερδισμένοι θα είναι φυσικά και οι μελλοντικοί δικαιούχοι επικουρικής σύνταξης.
Παράλληλα, ο υπουργός Εργασίας σχολίασε ότι αποδομούνται οι βασικοί πυλώνες του νόμου Κατρούγκαλου. Ειδικότερα, σχετικά με το θέμα της ανταποδοτικότητας, ο κ. Βρούτσης σημείωσε ότι επιβεβαιώνεται η κριτική της ΝΔ για την ανταποδοτικότητα, προσθέτοντας ότι πρέπει να αλλάξει όλος ο σχεδιασμός της απόδοσης των συντάξεων. Όπως υποστήριξε, οι συντελεστές αναπλήρωσης είχαν μία ταξικότητα μέσα, με την έννοια ότι, όσοι έδιναν περισσότερους πόρους στο ασφαλιστικό, ήταν αντιστρόφως ανάλογη η σύνταξη που ελάμβαναν.
Μεταξύ άλλων θεμάτων, ο υπουργός Εργασίας, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «ΘΕΜΑ 104,6», δήλωσε ότι ποτέ δεν υπήρχαν πλεονάσματα στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), «αλλά εξαπατούσαν τον κόσμο με αλχημείες». Στο σημείο αυτό έκανε λόγο για πλασματικούς προϋπολογισμούς, τονίζοντας ότι σταματούσαν τις δαπάνες και δεν πλήρωναν συντάξεις, «με αποτέλεσμα στο τέλος να υποστηρίζουν ότι υπάρχει πλεόνασμα».
«Για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις αλχημείες, θα φέρουμε ειδική διάταξη με την οποία θα επιβάλουμε ισολογισμούς. Θα υπάρξει διαγωνισμός με τις καλύτερες εταιρείες, για να καταρτίζονται ισολογισμοί με διεθνή πρότυπα στον ΕΦΚΑ» εξήγησε ο αρμόδιος υπουργός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις