Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2019


ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ:ΒΡΟΧΗ ΕΝΣΤΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ  ΕΠΑΝΑΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ  ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ

Σωρεία ενστάσεων  αναµένεται να υποβληθούν στον ΕΦΚΑ από παλιούς συνταξιούχους από σήμερα  15  Οκτωβρίου, οπου αναμένεται να ανοιξει η σχετικη πλατφόρμα στον ΕΦΚΑ. (https://www.efka.gov.gr).Ως γνωστον για την περίπτωση που κάποιος συνταξιούχος επιθυμήσει να υποβάλει αίτημα ή ένσταση στα όσα αναφέρονται στο ενημερωτικό σημείωμα, έχει προβλεφθεί η λειτουργία, από 15 Οκτωβρίου, σχετικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας στο δικτυακό τόπο του ΕΦΚΑ.
 Η ανάρτηση των εκκαθαριστικών σηµειωµάτων δίνει το εναρκτηριο λακτισμα για έναν ακόµη γύρο δικαστικών προσφυγών εναντίον του νόµου Κατρούγκαλου, αυτή τη φορά από τους «παλιούς» συνταξιούχους, δηλαδή όσους έλαβαν τη σύνταξή τους πριν από τις 13 Μαΐου του 2016.Ως γνωστόν τα εκκαθαριστικά σηµειώµατα αποκάλυψαν µετά από εννέα µήνες καθυστέρησης, αποκλίσεις σε σχέση µε την καταβαλλόµενη σύνταξη (η οποία αναγράφεται ως «προσωπική διαφορά») από 200 έως και περισσότερα από 350 ευρώ. Οι συνταξιούχοι που έχουν προσωπική διαφορά δεν θα λάβουν αύξηση στο ποσό της σύνταξής τους για τα επόµενα έως και 20 χρόνια. Σύµφωνα µε τους ειδικούς στην κοινωνική ασφάλιση, όπως προβλέπει ο νόµος, από το 2023 και µετά θα ξεκινήσουν να δίνονται αυξήσεις, όµως αυτές θα συµψηφίζονται µε την προσωπική διαφορά του συνταξιούχου. Αυτό σηµαίνει ότι οι παλαιοί συνταξιούχοι δεν θα πάρουν καµία αύξηση, αφού είναι πολύ δύσκολο σταδιακά οι αυξήσεις να φτάσουν τα 200 έως και 300 ευρώ, καθώς θα απαιτούνται περισσότερα από 15 έως και 20 χρόνια.Παράλληλα οι παλαιοί συνταξιούχοι που βγήκαν στη σύνταξη πριν από τον νόµο Κατρούγκαλου των οποίων οι συντάξεις επανυπολογίστηκαν µπορούν να προσφύγουν στη ∆ικαιοσύνη βασιζόµενοι και στο γεγονός ότι κατά τη διάρκεια του επανυπολογισµού δεν θα έπρεπε να αφαιρούνται από το αρχικό ποσό οι περικοπές που εφαρµόστηκαν στις συντάξεις το 2012 (Ν. 4093/12 και 4051/2012) που έχουν κριθεί αντισυνταγµατικές. Οι περισσότεροι θα µπορούσαν να διεκδικήσουν ποσά που φτάνουν έως και τα 150 ευρώ τον µήνα τουλάχιστον ανάλογα µε την περίπτωση.Επίσης στα εκκαθαριστικά σηµειώµατα δεν αναφέρονται οι συντάξιµες αποδοχές µετά την αναπροσαρµογή τους, ούτε και οι συντάξιµες αποδοχές που χρησιµοποιήθηκαν για τον επανυπολογισµό σε πολλές περιπτώσεις. Παρά το γεγονός ότι τα εκκαθαριστικά αναφέρουν τον αριθµό των ετών ασφάλισης µε βάση τον οποίο έχει υπολογιστεί η σύνταξη του δικαιούχου, σε κανένα σηµείο δεν αναφέρουν τις συντάξιµες αποδοχές επί των οποίων έχει υπολογιστεί η νέα ανταποδοτική σύνταξη.
Οι παλαιοί συνταξιούχοι (σ.σ.: όσοι βγήκαν στη σύνταξη πριν από τον νόµο Κατρούγκαλου) των οποίων οι συντάξεις επανυπολογίστηκαν µπορούν (εξ ου και η ηλεκτρονική πλατφόρµα υποβολής ενστάσεων, η οποία θα λειτουργήσει από τις 15 Οκτωβρίου) να προσφύγουν στη ∆ικαιοσύνη βασιζόµενοι στα εξής επιχειρήµατα:
– Στο εκκαθαριστικό σηµείωµα δεν αναγράφεται αναλυτικά ο τρόπος επανυπολογισµού και εποµένως αυτο, δεν µπορεί να αποτελέσει αυτοτελή ατοµική διοικητική πράξη, όπως είναι η απόφαση συνταξιοδότησης.
-Στα εκκαθαριστικά σηµειώµατα δεν αναφέρονται οι συντάξιµες αποδοχές µετά την αναπροσαρµογή τους, ούτε και οι συντάξιµες αποδοχές που χρησιµοποιήθηκαν για τον επανυπολογισµό σε πολλές περιπτώσεις. Παρά το γεγονός ότι τα εκκαθαριστικά αναφέρουν τον αριθµό των ετών ασφάλισης µε βάση τον οποίο έχει υπολογιστεί η σύνταξη του δικαιούχου, σε κανένα σηµείο δεν αναφέρουν τις συντάξιµες αποδοχές επί των οποίων έχει υπολογιστεί η νέα ανταποδοτική σύνταξη.
-∆εν γίνεται ενιαίος τρόπος υπολογισμού, αλλά θα εξακολουθούν να εφαρµόζονται περικοπές της διαδοχικής ασφάλισης που καταργήθηκαν µε τον ν. 4387/16.
 O υφυπουργός Εργασιας Ν.Μηταράκης  αναφορικά με το ζήτημα των συνταξιούχων που έχουν διαπιστωθεί λάθη στην εκκαθάριση των συντάξεών τους, ο υφυπουργός Εργασίας δήλωσε  χτες  σχετικά:
«Αν έχουν προκύψει λάθη στον επανυπολογισμό των συντάξεων, αυτό δεν θα επηρεάσει το καταβαλλόμενο ποσό. Το καταβαλλόμενο ποσό παραμένει το ίδιο με αυτό που ήταν πριν τον επανυπολογισμό. Αυτό που θα ήθελα να τονίσω καθώς έχουμε δεχτεί αρκετά ερωτήματα, είναι πως δεν υπάρχει καμία απολύτως περίπτωση για κατάργηση της προσωπικής διαφοράς. Ούτε στο πλαίσιο της νέας ασφαλιστικής μεταρρύθμισης που θα υλοποιηθεί κατόπιν των αποφάσεων του ΣτΕ θα υπάρξουν συνταξιούχοι που θα δουν μειώσεις συντάξεων. Οι μειώσεις συντάξεων τελείωσαν και τελείωσαν οριστικά.»

Στο μεταξύ εγιναν γνωστές  οι ημερομηνίες πληρωμής για τους συνταξιούχους όλων των Ταμείων για το  μήνα Νοεμβρίου.Ειδικότερα:
-Το Δημόσιο  θα καταβάλλει τις συντάξεις Νοεμβρίου 2019  την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2019
-Το ΙΚΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις Νοεμβρίου 2019  την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2019
Για τα υπόλοιπα Ταμεία οι συντάξεις του Νοεμβρίου 2019 θα πληρωθούν ως εξής:

-Το ΝΑΤ θα καταβάλλει τις συντάξεις Νοεμβρίου 2019  την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2019.
-Ο ΟΑΕΕ θα καταβάλλει τις συντάξεις Νοεμβρίου 2019 την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2019
-Ο ΟΓΑ θα καταβάλλει τις  συντάξεις Νοεμβρίου 2019 την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2019.
-Το ΕΤΑΑ (μη Μισθωτών) θα καταβάλλει τις  συντάξεις Νοεμβρίου 2019 την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2019.
-Ο ΟΠΕΚΑ θα καταβάλλει τις  συντάξεις Νοεμβρίου 2019 των Ανασφάλιστων Υπερηλίκων την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2019.
(Τα υπόλοιπα ταμεία του ΕΦΚΑ (Μισθωτών) θα καταβάλλουν τις συντάξεις Νοεμβρίου 2019  την -Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2019).
(Οι προσωρινές συντάξεις Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικού Σώματος του Νοεμβρίου 2019 θα καταβληθούν την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2019).
--Επικουρικές Συντάξεις (ΕΤΕΑΕΠ)  Νοεμβρίου 2019 – Πληρωμή την Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2019.
-Το ΕΤΕΑΕΠ θα καταβάλλει τις επικουρικές συντάξεις Νοεμβρίου 2019 την Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2019.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις