Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2019

ΤΟ  2020  ΤΑ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ  ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ

Τα αναδρομικά θα δοθούν το 2020  δηλώνει  ο υφυπουργος Εργασιας νότης Μηταράκης την ιδια ωρα που θεωρείται «κλειδωμένη» η επιστροφή των αναδρομικών στους συνταξιουχους  μόνο για το 10μηνο που μεσολαβεί ανάμεσα στην προηγούμενη απόφαση του ΣτΕ τον Ιούνιο του 2015 και την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου τον Μάιο του 2016.
Για τον προϋπολογισμό ο «λογαριασμός» ακόμα και για το 10μηνο ανεβαίνει στα 4 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τα σενάρια που επεξεργάζεται το υπουργείο, η επιστροφή των αναδρομικών θα γίνει σε πολλές δόσεις από 60 έως 72 και σε βάθος χρόνου.
Ωστόσο μερίδα νομικών   εκτιμά ότι δεν έχει απαντηθεί το θέμα παραπέμποντας σε μια νέα απόφαση του ΣτΕ, που εικάζεται ότι θα ρίξει φως στην υπόθεση για το εύρος των αναδρομικών. Συγκεκριμένα, το ΣτΕ θα κρίνει την αίτηση αναίρεσης που έχει καταθέσει ο ΕΦΚΑ κατά πρόσφατης απόφασης του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών η οποία δικαίωνε συνταξιούχο δικαστή καταλογίζοντας του αναδρομικά για την περίοδο από 1ης Ιουλίου 2015 έως τις 30 Ιουνίου 2017.
Κυκλοι   του υπουργειου Εργασιας  τονιζαν χτες ότι  δεν εχει  ληφθεί καμμία απόφαση  για τα αναδρομικά και ότι  το διάστημα που φαίνεται να συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες να αποπληρωθεί για το σύνολο των συνταξιούχων, ανεξάρτητα εάν έχουν ή όχι υποβάλει αγωγή, είναι οι δέκα μήνες «κενού» που υπήρξαν πριν την εφαρμογή του Ν.4387/16 για το σύνολο των κύριων και επικουρικών συντάξεων.Στο υπουργείο Εργασίας θα συσταθεί ειδική επιστημονική επιτροπή με έμπειρους νομικούς, ενώ έχει ζητηθεί και η συμβολή της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής με αντικείμενο να εξετασθούν οι αποφάσεις του ΣτΕ και στη συνέχεια θα δρομολογηθούν διορθωτικές παρεμβάσεις, τόσο για την αποπληρωμή των αναδρομικών, όσο και για τις αλλαγές στα ποσοστά αναπλήρωσης και στις εισφορές των μη μισθωτών στο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή.Το νομοσχέδιο πρέπει να είναι έτοιμο και να κατατεθεί στη Βουλή μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου.Σε κάθε περίπτωση όλα θα κριθούν από τα πλήρη κείμενα των αποφάσεων του ΣτΕ, αλλά και άλλων αποφάσεων που εκκρεμούν σχετικά με το αν μπορούν να διεκδικηθούν αναδρομικά ποσά 42 μηνών από τον Ιούνιο του 2015 έως και το τέλος του 2018.
Την ιδια ωρα ο  υφυπουργος Εργασιας Νότης Μηταράκης επανέλαβε χτες ότι είναι «απολύτως δεδομένο και αυτονόητο ότι θα σεβαστούμε τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης».
Ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης τόνισε ότι, δημοσιεύτηκαν «πέντε αποφάσεις από το ΣτΕ, οι οποίες έχουν ισχύ από τις 4 Οκτωβρίου», όμως εξήγησε αφενός ότι «κανείς δεν έχει απόλυτη εικόνα σε ό,τι αφορά τα αναδρομικά», αφού δεν έχουν καθαρογραφεί οι αποφάσεις, αφετέρου ότι, το ποσό δεν έχει συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό του 2019».«Η κυβέρνηση δεν μπορεί να πληρώσει αναδρομικά με τρόπο που θα κινδυνεύσει το σύστημα το ασφαλιστικό», επανέλαβε ο υφυπουργός και ξεκαθάρισε:«Αν δοθούν αναδρομικά, θα είναι από το 2020, δε θα δοθούν το 2019».Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο μείωσης των συντάξεων, έκανε σαφές ότι, «έχουμε μπει σε νέα εποχή, πιο αισιόδοξη, έχουμε ξεπεράσει την εποχή των μειώσεων».
Κύκλοι του υπουργείου εργασίας πάντως έχουν διαβεβαιώσει ότι όποια απόφαση και αν ληφθεί, δεν πρόκειται να μειωθούν κατά καμία έννοια οι συντάξεις.Η επιτροπή νομικών και υπηρεσιακών παραγόντων που συστάθηκε αναμένεται να ξεκαθαρίσει τα θολά σημεία για να προσδιοριστεί το συνολικό κόστος των νομοθετικών παρεμβάσεων.
Κομβικό σημείο αποτελεί ο προσδιορισμός του χρονικού διαστήματος για το οποίο δικαιούνται οι συνταξιούχοι επιστροφή των αναδρομικών από τις αντισυνταγματικές περικοπές καθώς από το συνολικό κόστος θα εξαρτηθεί ο τρόπος και ο χρόνος επιστροφής των ποσών.Επιπλέον «αγκάθι» αποτελεί η ακύρωση των περικοπών στις επικουρικές συντάξεις και τα νέα αναδρομικά που θα αρχίζουν να συσσωρεύονται.
Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης διαβεβαίωσε ότι οι συνταξιούχοι θα ικανοποιηθούν πάντα υπό την αίρεση της εθνικής οικονομίας. Ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης ανέφερε ότι θα αρχίσουν να δίνονται τα αναδρομικά σε δόσεις. «Τον Οκτώβριο θα ξέρουμε» είπε χαρακτηριστικά. Ο υφυπουργός εργασίας Νότης Μηταράκης δήλωσε ότι είναι πολύ δύσκολο να δοθούν εντός του 2019 και πρόσθεσε: «Από το 2020 θα πρέπει να γίνει ένας σχεδιασμός του συνολικού ποσού και χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η σταθερότητα του ασφαλιστικού συστήματος, να υπάρξει ένας σχεδιασμός και ένα πρόγραμμα, αποπληρωμής των όποιων αναδρομικών τελικά αποφασιστούν»
Στο μεταξύ την επόμενη Δευτέρα θα είναι έτοιμο το σχέδιο της Επιτροπής Σοφών για την αναμόρφωση της επικουρικής ασφάλισης.Ειδικότερα, λόγω των αποφάσεων του ΣτΕ και της μη έκδοσης, ακόμη, της μελέτης από την Εθνική Αναλογιστική Αρχή θα υπάρξει μια καθυστέρηση στην ολοκλήρωση του τελικού πορίσματος. Ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Νότης Μηταράκης, μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχει κανένα πόρισμα στα χέρια του, καθώς υπάρχει μικρή καθυστέρηση, λόγω των αποφάσεων του ΣτΕ, οι οποίες βγήκαν μετά την τελευταία συνεδρίαση της επιτροπής, ενώ εκκρεμεί η τοποθέτηση της επιτροπής αναφορικά με το ποιοι από τους ασφαλισμένους, μέχρι το τέλος του 2020 και πώς, θα μπορούν να μεταπηδήσουν στο νέο κεφαλαιοποιητικό σύστημα.
Το νέο εγχείρημα είναι βέβαιο ότι θα επηρεαστεί από τις αποφάσεις του ΣτΕ, που έκριναν αντισυνταγματικό τον τρόπο υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων, αλλά και τις περικοπές που έγιναν το 2016 για το ποσό της επικουρικής πάνω από τα 1.300 ευρώ μεικτά στο άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης.Το αμιγώς κεφαλαιοποιητικό σύστημα θα ενεργοποιηθεί τον Ιανουάριο του 2021 και θα αφορά σε όσους ενταχθούν στην αγορά από τότε και μετά. Ωστόσο, δεν αποκλείεται να δίνεται η δυνατότητα να ενταχθούν και παλιοί ασφαλισμένοι. Ο κάθε εργαζόμενος που θα πιάνει δουλειά για πρώτη φορά θα καταβάλλει, για τη δική του σύνταξη, τις εισφορές που αναλογούν στο μισθό του και, χρόνο με το χρόνο, θα «χτίζει» και το ποσό της δικής του επικουρικής σύνταξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις