Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2019

ΔΙΠΛΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΣΤΙΣ  ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ-

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ  ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΜΙΣΘΩΤΟΥΣ-ΕΛΕΥΘΕΣΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ-ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ

Μείωση των εισφορών  για τους μισθωτούς αλλα και νέο σύστημα εισφορών για 1,4 εκατομμύρια ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες καλείται να νομοθετήσει το υπουργείο Εργασίας, .Τονίζεται ότι κρίθηκε  για τους μη μισθωτούς αντισυνταγματική από το ΣτΕ η εισφοροδότησή τους στο 20% των αποδοχών τους. Από 1/1/2019 οι εισφορές  των μη μισθωτών υπολογίζονται μεν στο 13,33%, αλλά μόνο για όσους δεν εμπίπτουν στην ελάχιστη κλίμακα, καθώς για αυτούς το 20% παραμένει σταθερό.Οι δικαστές έκριναν πως ο νομοθέτης είναι ελεύθερος να υπολογίζει τις εισφορές επί βάσεως η οποία μαρτυρεί εισφοροδοτική ικανότητα, όπως είναι το πραγματοποιούμενο εισόδημα, αλλά πρέπει να καθορίζει το ύψος της εισφοράς σε επίπεδο που να διασφαλίζει την επάρκεια των συντάξεων, χωρίς όμως να πλήττει υπέρμετρα το εισόδημα που παράγεται κατά τη διάρκεια του εργασιακού βίου.Οι δικαστές ακυρώνουν τις υπουργικές αποφάσεις της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας και «ανάβουν» έτσι το «πράσινο φως» για το νέο σύστημα που μελετά να καθιερώσει το υπουργείο Εργασίας στις εισφορές των μη μισθωτών, το οποίο θα είναι αποσυνδεδεμένο από το δηλωθέν στην Εφορία εισόδημα.

Επισημαίνεται ότι η   απόφαση του ΣτΕ δεν αφορά τις ασφαλιστικές εισφορές των μισθωτών. Προτεραιότητα της κυβέρνησης  είναι  να αυξηθεί η απασχόληση, για να γίνουν ελκυστικές για την αγορά εργασίας οι προσλήψεις, να μειώθεί  το υψηλό μη μισθολογικό κόστος.

Οι δυο θεμελιώδεις παρεμβάσεις  που προωθεί το υπουργειο Εργασίας για τις μειώσεις αλλα και  νέο συστημα εισφορών εχουν ως εξης:

1.Η μείωση κατά 5 μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών για τους μισθωτούς. θα ξεκινήσει από την 1η Ιουλίου του 2020 και θα ολοκληρωθεί το Δεκέμβριο του 2013 και θα αφορά τα συνεισπραττόμενα ποσά για τον ΟΑΕΔ.Eκτιμάται ότι το μέτρο θα αποτελέσει  αντικίνητρο για τον περιορισμό των ευέλικτων μορφών καθώς θα αφορά μόνο τους μισθωτούς με πλήρη απασχόληση (περίπου 1,5 εκ. εργαζόμενους). Οι μειώσεις που θα εφαρμοστούν από τον Ιούλιο του 2020 έως το 2023 δεν θα είναι ισόποσες και δε θα αφορούν την εισφορά υπέρ της κύριας σύνταξης.Θα αφορούν τις κρατήσεις υπέρ ανεργίας (5,61%), εργατικής κατοικίας (1%), εργατικής εστίας (0,35%), υγείας (7,1%) και επικουρικής ασφάλισης (6,5%). . Έτσι επιτυγχάνεται ο στόχος που είναι η ελάφρυνση των επιχειρήσεων από το βάρος του μη μισθολογικού κόστους και η ώθηση προς την ανάπτυξη, χωρίς να τίθενται σε κίνδυνο το ύψος των συντάξεων εξαιτίας του κουρέματος των εισφορών. Η ελάφρυνση στο μη μισθολογικό κόστος θα είναι 12.32% ενώ το συνολικό μεικτό κόστος της μείωσης των εισφορών υπολογίζεται ότι ανέρχεται σε 2.6 δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι με τη μείωση των εισφορών οι εργαζόμενοι θα δουν, αμέσως, στο ταμείο αύξηση στα χρήματά τους. Αλλά και οι επιχειρήσεις θα δουν μείωση του κόστους ανά απασχολούμενο. Και αυτό θα οδηγήσει στην αύξηση της μόνιμης απασχόλησης.

 2.Η αλλαγή στο σύστημα των εισφορών για ελευθερους επαγγελματίες-επιστημονες και  αγρότες.Το νέο σύστημα εισφορών για  τους μη μισθωτούς θα στηρίζεται στους τρείς παρακάτω πυλώνες:

Α..Θα υπάρξει πλήρης αποσύνδεση του ασφαλιστέου και του φορολογητέου εισοδήματος (σ.σ.: την οποία προέβλεπε ο ν. Κατρούγκαλου), ενώ θα καταργηθεί ο υπολογισμός των εισφορών ως ποσοστών επί του εισοδήματος.

Β..Θα διαμορφωθούν κλιμακούμενες  βαθμίδες  (ή κλάσεις), όπου σε κάθε μία από αυτές θα προβλέπεται ένα  ποσό ως εισφορά υπέρ της κύριας ασφάλισης και της υγείας. Το βασικό σενάριο το οποίο εξετάζει η κυβέρνηση προβλέπει 3 βαθμίδες. Η 1η βαθμίδα θα προβλέπει μηνιαίες εισφορές ύψους κοντά στα 180 ευρώ. Η 2η βαθμίδα θα προβλέπει μηνιαίες εισφορές κοντά στα 220 ευρώ . Η 3η βαθμίδα θα προβλέπει μηνιαίες εισφορές περίπου 260 ευρώ.

Γ.Η κλιμάκωση των ποσών των εισφορών θα γίνει ανάλογα με τα έτη ασφάλισης κάθε επαγγελματία. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το βασικό σενάριο το οποίο εξετάζει το Υπ. Εργασίας προβλέπει ότι εισφορές ύψους 180 ευρώ/μήνα θα καταβάλλουν όσοι επαγγελματίες έχουν έως 10 έτη ασφάλισης. Εισφορές 220 ευρώ/μήνα θα πληρώνουν όσοι αυταπασχολούμενοι έχουν 10-20 έτη ασφάλισης ,ενώ γύρω στα 260 ευρω/μήνα θα πληρώνουν όσοι έχουν πάνω από 20 έτη ασφάλισης .

Επισημαίνεται ότι τα στοιχεία που υπάρχουν στο υπουργείο Εργασίας δείχνουν το εξής οξύμωρο: Τα έσοδα από εισφορές μισθωτών να αυξάνονται, ενώ τα έσοδα από ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες να μειώνονται και να γκρεμίζονται, τι στιγμή, μάλιστα, που τα εισοδήματα συνολικά αυξάνονται. Αυτό σημαίνει ότι για πρώτη φορά από το νόμο Κατρούγκαλου η σύνδεση ασφαλιστικού και φορολογικού οδηγεί σε αντίθετα αποτελέσματα, καθώς, ενώ μέχρι τώρα υπήρχε η φοροδιαφυγή, έρχεται τώρα η εισφοροδιαφυγή να τραβήξει μπροστά το ΄΄κάρο ΄΄της παρατυπίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις