Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου 2019

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ:ΟΛΗ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ  ΤΑ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ(ΟΔΗΓΟΣ)

Στάση αναμονής κρατεί η κυβέρνηση για το καυτό θέμα των αναδρομικών στους συνταξιούχους και όλα κριθούν από τα πλήρη κείμενα των αποφάσεων του ΣτΕ, αλλά και άλλων αποφάσεων που εκκρεμούν.Οι συνταξιούχοι βρίσκονται σε στάση αναμονής και τα το μεγάλο ερώτημα το οποίο  προκύπτει είναι το  εύρος του χρονικόυ  διάστηματος  στο οποίο πρέπει να καταβλήθούν τα αναδρομικά με τα επικρατέστερα σενάρια να είναι τα παρακάτω δυο:
1- Να δοθούν  αναδρομικά ποσά 42 μηνών από τον Ιούνιο του 2015 έως και το τέλος του 2018.
2-Να  δοθούν αναδρομικά ποσά ενός δεκαμήνου, δηλαδή  με βάση την απόφαση του ΣτΕ του 2015  έως την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου τον Μάιο του 2016.Το σενάριο αυτό είναι και το επικρατέστερο  και εχει το μικρότερο  δημοσιονομικό  κόστος. Τα ποσά κυμαίνονται(μαζί με τα  κομμένα δώρα) από  667  ευρω εως 7.340  ευρω.Αν δεν δοθουν τα κομμένα δώρα τα ποσά είναι μικρότερα.Το σίγουρο πάντως είναι ότι τα αναδρομικά θα δοθούν- ανεξάρτητα αν ο συνταξιουχους εχει υποβάλλει ή όχι  αγωγή-σε βάθος χρόνου σε 60-72  δόσεις, χωρίς να τεθεί εν αμφιβόλω η σταθερότητα του δημοσιονομικού και ασφαλιστικού χώρου.
Στο υπουργείο Εργασίας  συστήθηκε ομάδα εργασίας  ώστε να καταρτίσει σχέδιο νόμου με συμμόρφωση  στο ασφαλιστικό στο ασφαλιστικό με στόχο η σχετική νομοθετική πρωτοβουλία να εκδηλωθεί εως τέλος του  ετους.Εκτός από τη διαδικασία καταβολής  των αναδρομικών στο σχέδιο νόμου θα υπάρχει ρυθμιση για το νέο συστημα  των επικουρικων συνταξεων,τις αλλαγες στις εισφορές καθως και στην ενίσχυση της ανταποδοτικότητας  των συντάξεων.
΄ΤΑ ΝΕΑ΄,στο πλαίσιο της  έγκυρης ενημέρωσης των αναγνωστών του συνταξιούχων, κατάρτισε τον παρακάτω οδηγό:
1.Ποια είναι η αλήθεια για το καυτό ζήτημα των αναδρομικών των συνταξιούχων??
 ΑΠ:Όλα θα κριθούν το νέο ετος .Κι αυτό  γιατι η κυβέρνηση  θα αναμένει  την απόφαση του ΣτΕ στην αίτηση αναίρεσης που έχει καταθέσει ο ΕΦΚΑ κατά πρόσφατης απόφασης του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών η οποία δικαίωνε συνταξιούχο δικαστή επιδικάζοντάς του αναδρομικά για την περίοδο από 1ης Ιουλίου 2015 έως τις 30 Ιουνίου 2017. Σε κάθε περίπτωση όλα θα κριθούν από τα πλήρη κείμενα των αποφάσεων του ΣτΕ, αλλά και άλλων αποφάσεων που εκκρεμούν σχετικά με το αν μπορούν να διεκδικηθούν αναδρομικά ποσά 42 μηνών από τον Ιούνιο του 2015 έως και το τέλος του 2018.

2..Τι θα γίνει με τα αναδρομικά των συνταξιουχων για τις κύριες συνταξεις??
ΑΠ Περίπου 2,5 εκατ. συνταξιούχοι που διεκδικούν αναδρομικά ποσά με βάση την απόφαση του ΣτΕ του 2015, σύμφωνα με τους νομικούς, δεν χάνουν τις αξιώσεις τους, όχι μόνο για το επίμαχο 10μηνο (έως την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου τον Μάιο του 2016), αλλά και έως την εφαρμογή του επανυπολογισμού, δηλαδή έως τις 31/12/2018.Το κόστος των αναδρομικών αυτών διεκδικήσεων είναι γνωστό, καθώς αγγίζει τα 20 δισ. Μόνο για το 10μηνο έως την εφαρμογή του νέου νόμου, η υποχρέωση του δημοσίου εκτιμάται σε 4 δισ. Ευρώ.Σύμφωνα με τα σενάρια που επεξεργάζεται το υπουργείο η επιστροφή των αναδρομικών θα γίνει σε πολλές δόσεις από 60 έως 72 και σε βάθος χρόνου.

3.Τι θα γίνει με τα αναδρομικά των επικουρικών συνταξεων?
ΑΠ: Οσον αφορά τις επικουρικές  συντάξεις  καταργούνται, οι περικοπέςοι οιποίες  επιβλήθηκαν σε 260.000  συνταξιούχους επικουριικων συνταξεων  το καλοκαίρι του 2016 διότι κρίθηκαν αντισυνταγματικές.Η  απόφαση επηρεάζει σημαντικά κατ' αρχήν περίπου 250.000 συνταξιούχους που έχασαν έως και πάνω από 200 ευρώ το μήνα επειδή είχαν άθροισμα κύριας και επικουρικής πάνω από 1.300 ευρώ μεικτά. Από τις μειώσεις επηρεάστηκαν κυρίως συνταξιούχοι με πολλά έτη ασφάλισης και υψηλές αποδοχές, κυρίως πρώην μισθωτών του τ. ΙΚΑ, όπως επίσης τραπεζοϋπαλλήλων, εμποροϋπαλλήλων κ.α. Η πλειοψηφία των συνταξιούχων είχε απώλειες από 100-200 ευρώ.
Το ΣτΕ έκρινε ότι οι συγκεκριμένες περικοπές είναι αντισυνταγματικές, αλλά ότι η απόφαση αυτή δεν έχει αναδρομική ισχύ. Πηγές του υπουργείου Εργασίας αναφέρουν ότι αναδρομικά ποσά μπορούν να καταβληθούν σε όσους συνταξιούχους έχουν ήδη καταθέσει αγωγή, διεκδικώντας το ποσό που τους κόπηκε για 41 μήνες από το Ιούνιο του 2016. Όσοι δεν έχουν υποβάλει αγωγή δικαιούται από τον επόμενο μήνα να λάβουν το ποσό της επικουρικής σύνταξης πριν την εφαρμογή της περικοπής του Ν. 4387/16. Το κόστος των περικοπών αυτών φτάνει στα 25 εκατομμύρια ευρώ το μήνα.Παράλληλα η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων θα πρέπει είτε να εκπονήσει αναλογιστική μελέτη για να αποδείξει την βιωσιμότητα του συστήματος επικουρικής ασφάλισης, είτε να φέρει νέα μεταρρύθμιση για τον τρόπο υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων. Η απόφαση του ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματικό τον τρόπο υπολογισμού παλιών και νέων επικουρικών συντάξεων. Συγκεκριμένα επηρεάζονται περίπου 130.000 συνταξιούχοι που συνταξιοδοτήθηκαν από το 2017 μέχρι και φέτος, ενώ στον αέρα βρίσκονται περίπου 1,3 εκατ. επικουρικές συντάξεις που επανυπολογίστηκαν με αποτέλεσμα να έχει προκύψει προσωπική διαφορά.
4.ΕΡ:Ποιες  κατηγορίες  συνταξιούχων αφορουν τα αναδρομικά?
 Τα αναδρομικά αυτά αφορούν 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους. Για να υπολογίσει κανείς το ποσό για το 10μηνο(αν τελικά επιλεγεί αυτό το  διάστημα)  πρέπει να ανατρέξει στα μηνιαία εκκαθαριστικά του, όπου αναγράφονται οι μειώσεις των αντισυνταγματικών νόμων.
- Οι συνταξιούχοι του Δημοσίου έχουν λαμβάνειν ως 7.340 ευρώ συνολικά από παράνομες μειώσεις κύριων και επικουρικών συντάξεων για 10 και 12 μήνες αντίστοιχα.
Αν δοθούν τα αναδρομικά σε 36 δόσεις θα έχουν μηνιαίες αυξήσεις σε κύρια και επικουρική, από 90 ευρώ το μήνα ως και 204 ευρώ το μήνα. Αν οι επιστροφές γίνουν σε 60 δόσεις, οι μηνιαίες αυξήσεις συντάξεων είναι από 54 ως 122 ευρώ το μήνα.
- Οι συνταξιούχοι των ΔΕΚΟ και τραπεζών έχουν λαμβάνειν (ενδεικτικά) ως 6.770 ευρώ συνολική επιστροφή από παράνομες μειώσεις κύριων και επικουρικών συντάξεων για 10 και 12 μήνες αντίστοιχα.Αν δοθούν τα αναδρομικά σε 36 δόσεις θα έχουν μηνιαίες αυξήσεις σε κύρια και επικουρική, από 90 ευρώ το μήνα ως και 188 ευρώ το μήνα.Αν οι επιστροφές γίνουν σε 60 δόσεις, οι μηνιαίες αυξήσεις συντάξεων είναι από 55 ως 113 ευρώ το μήνα.
- Οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ έχουν λαμβάνειν (ενδεικτικά) ως 6.402 ευρώ συνολική επιστροφή από παράνομες μειώσεις κύριων και επικουρικών συντάξεων για 10 και 12 μήνες αντίστοιχα.Με αναδρομικά σε 36 δόσεις θα έχουν μηνιαίες αυξήσεις σε κύρια και επικουρική, από 63 ευρώ το μήνα ως και 178 ευρώ το μήνα.Με επιστροφές σε 60 δόσεις, οι μηνιαίες αυξήσεις συντάξεων είναι από 38 ως 107 ευρώ το μήνα.
- Οι συνταξιούχοι του ΝΑΤ έχουν λαμβάνειν (ενδεικτικά) ως 5.576 ευρώ συνολική επιστροφή από παράνομες μειώσεις κύριων και επικουρικών συντάξεων για 10 και 12 μήνες αντίστοιχα.
 5.ΕΡ:Ποιά είναι η θέση της κυβέρνησης για  το θέμα των αναδρομικών??
ΑΠ:Όπως εχει δηλώσει η πολιτική ηγεσία του υπουργειου Εργασιας,στον κοινωνικό προϋπολογισμό του 2020 υπάρχουν οι κοινωνικές μεταβιβάσεις από την κεντρική κυβέρνηση στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), που στηρίζει κάθε χρόνο το ασφαλιστικό  σύστημα. Σε αυτό το νούμερο δεν υπάρχει μία συγκεκριμένη πρόβλεψη για αναδρομικά του 2020. Η κυβέρνηση θα δημιουργήσει  τον χώρο αυτό, βάσει των τελικών αποφάσεων.Τονίζεται πάντως ότι  η κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή, έχει τονίσει πως είναι δεδομένο ότι θα δοθούν τα αναδρομικά..
 6..Ποια είναι η θέση των δανειστών στο θέματα των αναδρομικών ???
 ΑΠ:Οι δανειστές έχουν στείλει το μήνυμά του ότι όποιες και αν είναι οι αλλαγές θα πρέπει να αφήνουν δημοσιονομικά ουδέτερο αποτύπωμα. Δηλαδή αν δοθούν αυξήσεις κάπου, πρέπει να υπάρξουν μειώσεις. Κύκλοι του υπουργείου εργασίας πάντως έχουν διαβεβαιώσει ότι όποια απόφαση και αν ληφθεί δεν πρόκειται να μειωθούν οι συντάξεις.Η επιτροπή νομικών και υπηρεσιακών παραγόντων που συστάθηκε στο υπουργείο εργασίας αναμένεται να ξεκαθαρίσει τα θολά σημεία για να προσδιοριστεί το συνολικό κόστος των νομοθετικών παρεμβάσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις