Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2019


Η ΩΡΑ  ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ  ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΙΕΤΙΕΣ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ

H ώρα της κρίσης για  τις  τριετίες στον ιδιωτικό τομέα πλησιάζει.Προκειται για τα επιδόματα προϋπηρεσίας που μπορούν να αυξήσουν τον κατώτατο μισθό έως και 30% για τους παλαιούς εργαζόμενους. Η αίτηση ακύρωσης των αυξήσεων στις τριετίες, που επέφερε η άνοδος του κατώτατου μισθού στα 650 ευρώ, πρόκειται να εκδικαστεί στις 8 Οκτωβρίου.Την ημερα αυτή συζητείται στο Δ’ τμήμα του ΣτΕ η προσφυγή του ΣΕΒ(βιομήχανοι) και άλλων Συνδέσμων Βιομηχάνων κατά της εγκυκλίου της πρώην υπουργού Εργασίας, με την οποία δίνονται οδηγίες για τον υπολογισμό των «παγωμένων» τριετιών στη διαδικασία εφαρμογής του νέου κατώτατου μισθού και ημερομισθίου. 
Επισημαίνεται ότι οι προσαυξήσεις των τριετιών, που φτάνουν έως και το 30% του κατώτατου μισθού, δηλαδή έως και τα 195 ευρώ, αφορούν μόνο τους υπαλλήλους και τους εργατοτεχνίτες που είχαν θεμελιώσει δικαίωμα προϋπηρεσίας έως τις 14 Φεβρουαρίου 2012. Όσοι συμπληρώνουν τριετίες προϋπηρεσίας μετά τις 14 Φεβρουαρίου του 2012, δεν δικαιούνται γι’ αυτόν τον χρόνο προσαύξηση, αφού με νόμο του 2012 (ν. 4093/2012) η εξέλιξη των 3ετιών πάγωσε μέχρι η ανεργία να πέσει κάτω από 10%. Συνεπώς, όσοι είχαν έως το 2012 συμπληρώσει προϋπηρεσία, δικαιούνται προσαύξηση 10% για κάθε τριετία και έως τρεις τριετίες, συνολικά δηλαδή 30% για 9 έτη και άνω. Αντίστοιχη είναι η αύξηση και για τους εργατοτεχνίτες που εισπράττουν έως και 6 τριετίες αρκεί αυτές να είχαν συμπληρωθεί έως 14 Φεβρουαρίου του 2012. Το κατώτατο ημερομίσθιο των εργατοτεχνιτών προσαυξάνεται 5% για κάθε τριετία προϋπηρεσίας έως τον Φλεβάρη του 2012 και έως έξι τριετίες και συνολικά 30% για προϋπηρεσία 18 ετών και άνω.
Η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας εξέδωσε διευκρινιστική εγκύκλιο στις 18 Φεβρουαρίου επί της υπουργικής απόφασης που είχε καθορίσει τον νέο κατώτατο μισθό για όλους στα 650 ευρώ και το κατώτατο ημερομίσθιο στα 29,04 ευρώ. Στην επίμαχη εγκύκλιο διευκρινίζεται ότι ως προς τις ήδη διαμορφωθείσες προσαυξήσεις λόγω προϋπηρεσίας, εφαρμόζονται οι διατάξεις του νόμου 4093 του 2012 χωρίς τις ηλικιακές αναφορές. Η επίμαχη εγκύκλιος εξειδικεύει δηλαδή τα ποσά των ελάχιστων μισθών για όλους, με βάση τα έτη προϋπηρεσίας και τις διατάξεις του νόμου 4093 του 2012. Με βάση την εγκύκλιο ο κατώτατος μισθός φτάνει έως και τα 845 ευρώ για όσους είχαν από 9 χρόνια προϋπηρεσίας και άνω έως τις 14 Φεβρουαρίου του 2012.
Όπως παρατηρεί  η ΓΣΕΕ οι διατάξεις για τις τριετίες αποτέλεσαν, επί σειρά ετών, περιεχόμενο των Εθνικών Γενικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Ο ΣΕΒ και άλλες εργοδοτικές οργανώσεις, με αίτηση ακύρωσης που κατέθεσαν, υποστηρίζουν ότι οι νομοθετικές διατάξεις για τις τριετίες, που αποτέλεσαν επιπλέον διαχρονικά αντικείμενο ρύθμισης από ΕΓΣΣΕ, έχουν καταργηθεί.Η ΓΣΕΕ δηλώνει ότι ‘’θα δώσει «τη μάχη υπέρ των επιδομάτων των τριετιών και στο Συμβούλιο της Επικρατείας, με σκοπό να επιβεβαιωθεί η ισχύς των συγκεκριμένων επιδομάτων, ώστε να μην επέλθει χειροτέρευση των μισθολογικών όρων εργασίας μεγάλου αριθμού εργαζομένων, που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό.’’
Στο  μεταξύ σε ισχυ  τίθεται  μέχρι τέλος του ετους η Εθνικη Γενικη Συλλογική Συμβαση Εργασιας(ΕΓΣΣΕ).Για το θέμα αυτό εγινε χτες συνάντηση του  υπουργου Εργασίας  Γιαν. Βρούτση με τους εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων. Αντικείμενο της συνάντησης ηταν η διάταξη την οποία έχει ενσωματώσει το Υπ. Εργασίας στο υπο ψήφιση αναπτυξιακό νομοσχέδιο   και προβλέπει παράταση της ισχύος της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας  (ΕΓΣΣΕ) για έξι μήνες.
Υπενθυμίζεται πως η ισχύς της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας έληγε την 30η Ιουνίου 2019. Το Υπ. Εργασίας, με την προτεινόμενη διάταξη, εισηγείται την παράταση της έως την 31η Δεκεμβρίου 2019.Τονίζεται, ότι μαζί με την ισχύ της Ε.Γ.Σ.Σ.Ε θα παραταθούν και όλοι οι συμφωνηθέντες κανονιστικοί όροι (μισθολογικοί και μη μισθολογικοί) ευεργετικοί για τους εργαζομένους (επιδόματα, τριετίες κ.ά.) που την συνοδεύουν.Μέχρι  την προτεινόμενη καταληκτική ημερομηνία της 31ης Δεκεμβρίου του 2019, καλούνται οι κοινωνικοί εταίροι να ξεκινήσουν τις συλλογικές διαπραγματεύσεις για τη σύναψη νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, η οποία θα ισχύσει από 1η Ιανουαρίου 2020.  
Μετά τη  χτεσινή  συνάντηση ο προεδρος της ΓΣΕΕ Γιαννης Παναγόπουλος δήλωσε σχετικά:’’’Όπως ξέρετε δεν έχει η υπογραφεί η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, γιατί μετά τις πρωτοφανείς βιαιότητες που άσκησε το ΠΑΜΕ στο Συνέδριο της ΓΣΕΕ, δεν πραγματοποιήθηκε Συνέδριο και δεν μπορούμε να υπογράψουμε Σύμβαση. Έτσι ο κόσμος της εργασίας δεν είχε την κάλυψη της μετενέργειας της Εθνικής Σύμβασης. Θέσαμε αυτό το ζήτημα στον Υπουργό, κάλεσε και τις εργοδοτικές οργανώσεις και υπήρξε συμφωνία να παραταθεί η μετενέργεια της Σύμβασης μέχρι το τέλος αυτού του χρόνου, όπου ελπίζουμε ότι θα έχουμε μπορέσει να υπογράψουμε τη νέα Σύμβαση", υπογραμμίζει, στη δήλωση του, ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ.Ο κ. Παναγόπουλος  συμπλήρωσε: "Η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας πάντως θα έχει ισχύ μέχρι τέλος του χρόνου και βεβαίως έχουμε τη δυνατότητα, όχι όμως για μισθολογικά ζητήματα μόνο για θεσμικά, να ξαναϋπογράψουμε. Όπως γνωρίζετε μας αφαιρέθηκε η δυνατότητα με τη μνημονιακή νομοθεσία να υπογράφουμε για τα οικονομικά ζητήματα μέσω της ΕΓΣΣΕ γι΄αυτό διεκδικούμε την επαναφορά προσδιορισμού του κατώτερου μισθού όχι με νόμο αλλά μέσω Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Το τι θα ισχύσει από 1/1/2020 θα εξαρτηθεί από την πορεία των διαπραγματεύσεων όταν θα υπάρχει Διοίκηση εκλεγμένη στη ΓΣΕΕ με τις εργοδοτικές οργανώσεις. Γιατί όπως γνωρίζετε μόνο η ΓΣΕΕ μπορεί να υπογράφει Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, κανένα ΠΑΜΕ και κανένα κόμμα".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις