Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2019

΄ΚΛΗΡΩΝΕΙ'' ΓΙΑ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ-ΝΕΕΣ  ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ   ΚΑΙ ΕΙΣΦΟΡΕΣ

Τριπλή ηχηρή  παρέμβαση στο ασφαλιστικό  σύστημα οσον αφορά το νέο τρόπο υπολογισμού  των συντάξεων,το νέο συστημα εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών-επιστημόνων-αγροτών καθως και για τα διεκδικούμενα αναδρομικά των συνταξιούχων σχεδιάζει η κυβέρνηση  αμέσως μετά την έκδοση της πολυαναμενόμενης απόφαση του ΣτΕ.Το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο-το οποίο επι της ουσίας  ‘ξηλώσει’ το νόμο Κατρούγκαλου- θα καταρτιστεί αμέσως μετά την απόφαση του ΣτΕ για τη συνταγματικότητα του νομου Κατρούγκαλου,Η απίφαση   δρομολογείται να εκδοθεί το επόμενο διάστημα με τεράστια καθυστέρηση (εκδικάστηκε στις 4-10-2017).
Όπως δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης ‘ η  εικόνα του ασφαλιστικού, με την επωνυμία Κατρούγκαλου, πρέπει να αλλάξει.H θέση της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό είναι πεντακάθαρη. Έχουμε τοποθετηθεί με γενναιότητα και θάρρος παντού», ανέφερε ειδικότερα ο υπουργός Εργασίας και υπογράμμισε: «Λέμε ότι βεβαίως υπάρχουν πολύ σοβαρά ζητήματα και η εικόνα του ασφαλιστικού, με την επωνυμία Κατρούγκαλου, πρέπει να αλλάξει. Οι περιοχές που πρέπει να αλλάξει το ασφαλιστικό είναι συγκεκριμένες: είναι τα θέματα των ασφαλιστικών εισφορών που είναι πάρα πολύ υψηλές, είναι το θέμα της μετατροπής του ασφαλιστικού σε φορολογικό, και πολλές άλλες περιοχές. Όλα αυτά όμως θα αντιμετωπιστούν συνολικά, όταν βγουν οι αποφάσεις του ΣτΕ. Δεν θα βιαστούμε, δεν θα κάνουμε δουλειές που μετά θα χρειάζεται το ράβε-ξήλωνε».Όπως και άλλες φορές στο παρελθόν, ο κ. Βρούτσης ξεκαθάρισε πως η πολυαναμενόμενη απόφαση του ΣτΕ, η Ολομέλεια του οποίου θα αποφανθεί για την συνταγματικότητα μιας σειράς κομβικών μεταρρυθμίσεων του νόμου Κατρούγκαλου, θα είναι αυτή που θα τροχοδρομήσει και τις υπό επεξεργασία αλλαγές στο ασφαλιστικό.«Συνολικά θα τοποθετηθούμε, περιμένοντας τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης και πάνω στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης θα τοποθετήσουμε τις δικές μας πολιτικές, έτσι ώστε να κλείσει αυτός ο εκκρεμής κύκλος ενός ασφαλιστικού που συνεχώς βρίσκεται σε εκκρεμότητα, σε αμφισβήτηση και εγείρονται συνεχώς ερωτηματικά και δικαιωματικά, προσφυγές των συνταξιούχων στη Δικαιοσύνη. Αυτό θα σταματήσει με αυτόν τον καθαρό και αποφασιστικό τρόπο, όταν βγουν οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης. Θα τοποθετηθούμε συνολικά», είπε καθαρά ο κ. Βρούτσης.
Οι τρείς κομβικές  μεταρρυθμίσεις που προωθούνται  στο ασφαλιστικό ειναι οι εξής:
AΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ:Tρια σενάρια για τους νέους νέους , βελτιωμένους  συντελεστές αναπλήρωσης των συντάξεων εξετάζει το  υπουργειο Εργασίας αλλά το εύρος των αλλαγών θα εξαρτηθεί από την κατεύθυνση που θα δείξει η απόφαση του ΣτΕ. Πρόθεσή  είναι να αλλάξουν οι συντελεστές για την ανταποδοτική σύνταξη, ώστε όσοι έχουν περισσότερα χρόνια ασφάλισης να παίρνουν μεγαλύτερη ανταποδοτική σύνταξη.Σε κάθε περίπτωση όμως, η απόφαση του ΣτΕ θα δείξει ποιες αλλαγές θα γίνουν και στην ουσία ποιο θα είναι το νέο ασφαλιστικό για τα επόμενα χρόνια.Τονίζεται ότι ο νόμος Κατρούγκαλου 4387/16, δημιουργεί ανισότητες μεταξύ των ασφαλισμένων πριμοδοτώντας όσους επιλέγουν να εισφοροδιαφεύγουν, καθώς δεν παρέχει κίνητρο ασφάλισης πέραν των 20 ετών Από το Μαιο του 2016 ,οπου εχει τεθεί σε εφαρμογή ο νόμος Κατρούγκαλου , καταγράφεται  δραματική μείωση των νέων συντάξεων και ένα ανταποδοτικά άδικο νέο σύστημα, όπου όσοι έχουν πληρώσει περισσότερες εισφορές λαμβάνουν τελικά μικρότερες συντάξεις.
Τα τρία σενάρια  που εξετάζει το υπουργείο  Εργασίας με στόχο να ενισχυθεί η ανταποδοτικότητα των συντάξεων είναι τα εξης:
1.Να  αυξηθούν οι συντελεστές υπολογισμού της ανταποδοτικής σύνταξης οριζόντια από το 28ο έτος ασφάλισης και πάνω κατά 5%, 8% ή 10%.
2.Να αλλάξουν μεν οι συντελεστές, αλλά με βαθμιαία μεγαλύτερη αύξηση για όσους έχουν από 35 ή 37 έτη εργασίας και πάνω, ώστε να επιβραβεύονται με καλύτερη σύνταξη, λόγω παραμονής τους στην εργασία και καταβολής μεγαλύτερων εισφορών. Σε αυτή την περίπτωση, τα οφέλη περιορίζονται κατεξοχήν για όσους ξεπερνούν τα 35 έτη ασφάλισης και ενδέχεται σε αυτά τα χρόνια (35-42 έτη) η αύξηση των συντελεστών να αποβεί μεγαλύτερη του 10%. Οι αυξήσεις των συντάξεων εκτιμώνται έως και 50 ευρώ, κατά μέσο όρο, για όσους πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν με 35 έτη και με μισθούς από 1.200 ως 1.500 ευρώ, ενώ για όσους έχουν πάνω από 40 έτη και μισθούς 1.800 ευρώ, η αύξηση στη σύνταξη ενδέχεται να φθάσει ως και 80 με 85 ευρώ, κατά μέσο όρο.
3.Ν αυξηθεί κλιμακωτά η εθνική σύνταξη χωρίς να αλλάξει  η ανταποδοτική σύνταξη.
ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΙΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ:Σχεδιάζεται να αλλαξει το συστημα υπολογισμου των εισφορων που καθιέρωσε ο νόμος Κατρούγκαλου, βάσει του οποίου οι ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες πληρώνουν εισφορές από το 2017 με βάση το εισόδημα που δηλώνουν στην Εφορία, αρχικά του προ-προηγούμενου έτους και ακολούθως του προηγούμενου.
Τα  σενάρια που εξετάζονται είναι τα εξης:
1.Αποσύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών των ελευθερων επαγγελματιών από τη φορολογική βάση. Στόχος είναι οι εισφορές να υπολογίζονται και να εισπράττονται ανεξάρτητα από το δηλωθέν φορολογητέο εισόδημα.
2. Κατάργηση της ρύθμισης με την οποία οι εισφορές του προηγούμενου έτους συνυπολογίζονται στο εισφοροδοτηθέν εισόδημα της επόμενης χρονιάς. Μελετάται, η έκπτωση των ασφαλιστικών εισφορών από το εισόδημα, ώστε να υπολογίζονται στη συνέχεια οι εισφορές της επόμενης χρονιάς.
3.Μείωση  του ανώτατου πλαφόν που ισχύει σήμερα για το ασφαλιστέο εισόδημα και θέσπιση ενός χαμηλότερου ανώτατου ορίου.  Σήμερα το ανώτατο ετήσιο ασφαλιστέο εισόδημα είναι στα 78.000 ευρώ, καθώς υπολογίζεται στο δεκαπλάσιο του κατώτατου μισθού).
ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ  ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ:οσον αφορά  για τα  αναδρομικά των συνταξιουχων  το  «κλειδί»  για τα αναδρομικά και για πόσους μήνες θα αφορούν βρίσκεται στη νέα απόφαση που θα εκδώσει το ΣτΕ για τη συνταγματικότητα ή την αντισυνταγματικότητα των ρυθμίσεων του νόμου Κατρούγκαλου. Αν βγει συνταγματικός ο νόμος στον επανυπολογισμό συντάξεων, τότε τα αναδρομικά είναι «κλειδωμένα» για ένα 10μηνο (Ιούλιος 2015-Απρίλιος 2016) αλλά δεν θα μπορούν να διεκδικηθούν μετά τον Μάιο του 2016, παρά μόνον για όσους έχουν ήδη προσφύγει στα δικαστήρια. Αν ο νόμος βγει αντισυνταγματικός, τότε υπάρχει ζήτημα επιστροφών και μετά το 2016, χωρίς δικαστικές προσφυγές.Ειδικότερα στην κριση  του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου έχουν βρεθεί ο επανυπολογισµός των παλαιών συντάξεων, κύριων και επικουρικών, η ενοποίηση όλων των Ταµείων σε έναν ασφαλιστικό Οργανισµό, οι εισφορές των ελεύθερων επαγγελµατιών, το ύψος και ο υπολογισµός των νέων συντάξεων κ.ά.Σε αυτό πλαίσιο, οι δικαστικές κρίσεις για τη συνταγµατικότητα των εισφορών των ελεύθερων επαγγελµατιών (που µεταρρυθµίστηκαν ωστόσο πρόσφατα), αλλά και για την ένταξη αγροτών, αυτοαπασχολούµενων, δηµοσίων υπαλλήλων και µισθωτών στην ίδια ασφαλιστική στέγη, είναι κοµβικές και θα κρίνουν την επόµενη ηµέρα για τον ΕΦΚΑ.Πιο κρίσιµη θα είναι η απόφαση για τη συνταγµατικότητα του επανυπολογισµού κύριων και επικουρικών συντάξεων, καθώς θα «δείξει» το εύρος των αναδροµικών που διεκδικούν 2,5 εκατοµµύρια συνταξιούχοι.Ιδιαίτερη σηµασία θα έχει η απόφαση για τις επικουρικές συντάξεις, καθώς ο επανυπολογισµός συνδυάστηκε µε περικοπές για 250.000 συνταξιούχους. Δεδομένη θεωρείται η πρόθεση της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας είναι να σεβαστεί την απόφαση του ΣτΕ, γεγονός που οδηγεί στο συµπέρασµα πως τα όποια αναδροµικά θα πρέπει να επιστραφούν µε δόσεις.
Πάντως , ανεξάρτητα από την απόφαση του ΣτΕ  για το νόμο Κατρούγκαλου, εντός του ετους το υπουργειο Εργασίας  θα νομοθετήσει το μέτρο της μείωσης  των ασφαλιστικών εισφορών κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες από το 2020 για τους μισθωτούς πλήρους απασχόλησης.Η σταδιακή υλοποίηση του μέτρου θα  ξεκινήσει  το δεύτερο 6μηνο του 2020 και θα ολοκληρώθεί  σε 4 στάδια το 2023.Θα  αφορά περίπου 1,5 εκατομμύριο μισθωτούς, εργαζόμενους με πλήρη απασχόληση. Η ελάφρυνση δεν θα προέλθει από μειώσεις στον σκληρό πυρήνα των εισφορών που αφορούν την κύρια σύνταξη υπέρ ΕΦΚΑ (20%) αλλά από τις συνεισπραττόμενες εισφορές. Πρόκειται για εισφορές που αφορούν άλλες παροχές, όπως π.χ. παροχές ανεργίας (5,61%), εργατικής κατοικίας (1%), εργατικής εστίας (0,35%), υγείας (7,1%) και επικουρικής ασφάλισης (6,5%). Αρκεί να αναφερθεί πως το βασικό πακέτο κάλυψης για τους εργαζόμενους με σχέση εξαρτημένης εργασίας είναι σήμερα στο 40,56% του μεικτού μισθού. Με την απομείωση των 5 μονάδων που σχεδιάζει το υπουργείο Εργασίας, το βασικό πακέτο κάλυψης θα κυμαίνεται πλέον στο 35,56%, δηλαδή θα υπάρξει ελάφρυνση 12,32% στο μη μισθολογικό κόστος. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις