Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2019


EΡΧΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΝΕΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΧΗΡΕΙΑΣ
Δυο ‘δώρα’ περιμένουν τους  συνταξιούχους την ερχόμενη εβδομάδα.Πρόκειται  για την καταβολή των αυξημένων συντάξεων χηρείας  καθως και την ανάρτηση των ενημερωτικών σημειωμάτων των  συντάξεων.Οσον αφορά τις συντάξεις  χηρείας  στα τέλη Σεπτεμβρίου-την ερχόμενη εβδομαδα- με την πληρωμή των συντάξεων Οκτωβρίου θα καταβληθούν σε όλους τα νέα αυξημένα ποσά που αντιστοιχούν σε ένα νέο μηνιάτικο (σύνταξη Οκτωβρίου). Αφορουν  65.850 δικαιούχους. 
Παράλληλα  στα τέλη Οκτωβρίου με την πληρωμή των συντάξεων Νοεμβρίου θα δοθούν και τα αναδρομικά τεσσερισήμισι μηνών, δηλαδή οι διαφορές των ποσών από τις 17 Μαΐου 2019 έως και την σύνταξη Σεπτεμβρίου που πληρώθηκε με τα παλιά δεδομένα τέλη Αυγούστου.Οι δικαιούχοι θα λάβουν τα νέα αυξημένα ποσά μεταξύ 25 και 27 Σεπτεμβρίου, καθώς οι συντάξεις Οκτωβρίου καταβάλλονται για τους συνταξιούχους των πρώην ΟΓΑ, ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ την Τετάρτη 25 του μήνα και για το ΙΚΑ, το Δημόσιο και το ΝΑΤ στις 27 Σεπτεμβρίου, ημέρα Παρασκευή .Τονίζεται ότι η  καθυστέρηση οφειλόταν στη χρονοβόρα διαδικασία προσαρμογής του λογισμικού καθώς μπορεί οι διατάξεις για την αύξηση των συντάξεων χηρείας να ψηφίστηκαν το Μάιο από την προηγούμενη κυβέρνηση όμως δεν είχε προβλεφθεί εγκαίρως η τεχνική προσαρμογή.
 Επισημαίνεται ότι με τις διατάξεις του περασμένου Μαΐου καταργήθηκε το όριο ηλικίας των 55 ετών που είχε θέσει ο νόµος Κατρούγκαλου και από 17.5.2019 ο επιζών σύζυγος συνεχίζει να λαμβάνει τη σύνταξη λόγω θανάτου ανεξάρτητα από την ηλικία του.Από την ίδια ημερομηνία επανακαθορίστηκε το ποσοστό που δικαιούται ο επιζών σε 70% (αντί 50% που ίσχυε από τον Μάιο του 2016 έως και τον Μάιο του 2019). Επίσης καταργήθηκε το «ψαλίδι» του επανυπολογισμού, αφού πλέον το νέο ποσοστό (70%) υπολογίζεται στο ποσό της παλιάς σύνταξης πριν τον επανυπολογισμό εφόσον η σύνταξη προκύπτει μικρότερη από τον επανυπολογισμό.Συγκεκριμένα, εάν υπάρχει μόνο επιζών σύζυγος, αυτός δικαιούται το 70% της σύνταξης που λάμβανε ο θανών. Εάν υπάρχει εκτός από τον επιζώντα και διαζευγμένος (με 10ετή γάμο), το ποσοστό σύνταξης για τον διαζευγμένο ορίζεται στο 25% του ποσού που δικαιούται ο επιζών, ήτοι 17,5% του ποσού της σύνταξης που εδικαιούτο ο θανών ασφαλισμένος ή ελάμβανε ο θανών συνταξιούχος. Εάν ο θανών αφήνει ένα ορφανό παιδί, αυτό λαμβάνει το 25% της σύνταξής του. Εάν το παιδί είναι και από τις δύο πλευρές ορφανό, τότε λαμβάνει 50%.
Εξάλλλου στις 25 Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσουν να αναρτώνται τα πρώτα εκκαθαριστικά των συντάξεων στον ιστότοπο του Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (efka.gov.gr) για τον Ιανουάριο, σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.Ο ΕΦΚΑ έχει ήδη ξεκινήσει να κάνει δοκιμές για την ανάρτηση των εκκαθαριστικών, προκειμένου να μην υπάρξουν τεχνικά προβλήματα την ερχόμενη Τετάρτη.Πρόκειται για περίπου 1,7 εκατ. συνταξιούχους, οι οποίοι από τον Ιανουάριο του 2019 δεν γνωρίζουν πως προκύπτει το ποσό της σύνταξης που λαμβάνουν και δεν έχω εικόνα ποιο είναι το ποσό της σύνταξής τους μετά τον επανυπολογισμό με τις διατάξεις του Νόμου Κατρούγκαλου.Τα εκκαθαριστικά αφορούν τους ασφαλισμένους, που είχαν συνταξιοδοτηθεί έως και τις 12 Μαΐου 2016, πριν την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου και καταβάλλονται από τον Ιανουάριο του 2019 ενώ έχουν επανυπολογιστεί.
Το σύνολο των «παλιών» συνταξιούχων δεν έχουν λάβει ενημερωτικά σημειώματα, με αποτέλεσμα να μη γνωρίζουν το αποτέλεσμα του επανυπολογισμού αν και κάποιοι εξακολουθούν να εισπράττουν το ίδιο ποσό ή κάποιοι έχουν λάβει και μικρές αυξήσεις.
Τι περιλαμβάνουν τα σημειώματα
Στα ενημερωτικά σημειώματα θα περιλαμβάνεται:
-Η εθνική σύνταξη, δηλαδή το ποσό της εθνικής σύνταξης που φτάνει τα 384 ευρώ για όλους όσους συνταξιοδοτήθηκαν με 20ετία ασφάλισης και πάνω και μειώνεται 2% για κάθε έτος που υπολείπεται των 20 ετών ασφάλισης και μέχρι τα 15 έτη ασφάλισης, οπότε ανέρχεται σε 345,60 ευρώ.
-Η ανταποδοτική σύνταξη, το ποσό της οποίας εξαρτάται από τις εισφορές που είχε πληρώσει ο συνταξιούχος στον ασφαλιστικό του βίο και υπολογίζεται με βάση τις συντάξιμες αποδοχές, το χρόνο ασφάλισης και τα ετήσια ποσοστά αναπλήρωσης
-Την προσωπική διαφορά, δηλαδή τη διαφορά που προκύπτει ανάμεσα στο καταβλητέο ποσό πριν τον Μάιο του 2016 και το ποσό που προκύπτει από τον επανυπολογισμό με βάση του Νόμου Κατρούγκαλου.
-Το άθροισμα της εθνικής και ανταποδοτικής σύνταξης όπως και της προσωπικής διαφοράς είναι το νέο ποσό της σύνταξης που λαμβάνει ο
συνταξιούχος από 1/1/2019.
-Τι σημαίνει θετική ή αρνητική προσωπική διαφορά
Αρνητική προσωπική διαφορά. Για όσους συνταξιούχους ο επανυπολογισμός και η αναπροσαρμογή της σύνταξης είχαν θετικό πρόσημο – επειδή το νέο επανυπολογισμένο ποσό με βάση το νόμο Κατρούγκαλου προέκυψε μεγαλύτερο από το καταβλητέο τον Μάιο του 2016 – προβλέπεται αύξηση σε πέντε δόσεις (έως το 2023).
Θετική προσωπική διαφορά. Για όσους συνταξιούχους ο επανυπολογισμός και η αναπροσαρμογή της σύνταξης είχαν αρνητικό πρόσημο – επειδή το νέο επανυπολογισμένο ποσό με βάση το νόμο Κατρούγκαλου προέκυψε μικρότερο από το καταβλητέο τον Μάιο του 2016 – προβλέπεται διατήρηση της προσωπικής διαφοράς και «πάγωμα» της σύνταξης.


Ωστόσο, στην περίπτωση αυτή το ποσό της θα συμψηφίζεται με τις γενικότερες αυξήσεις που προβλέπεται να δίνονται στις συντάξεις από το 2023 και μετά (με βάση την εξέλιξη του ΑΕΠ και του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή) έως ότου η προσωπική διαφορά εξαλειφθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις