Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2019


‘ΜΑΤΩΜΈΝΑ’ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ
Στην ημερήσια διάταξη βρίσκονται οι αποφάσεις  από  Ειρηνοδικεία και Πρωτοδικεία της χώρας  οι οποίες δικαιώνουν όσους συνταξιούχους προσφεύγουν και ζητούν την αναδρομική καταβολή των περικοπών που έγιναν με τους μνημονιακούς νόμους 4053 και 4091/2012!!Οι εν λόγω μνημονιακές περικοπές στις κύριες και επικουρικές συντάξεις, καθώς και η περικοπή των Δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδόματος αδείας, έχουν κριθεί αντισυνταγματικές, όπως είναι γνωστό, με τις αμετάκλητες αποφάσεις τής Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (υπ’αριθ. 2287-2290/2015), με τις αποφάσεις της Ολομέλειας του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου (υπ’αριθ. 1-4/2018) και με τις υπ’αριθ. 127/2016 και 1227/2018 αποφάσεις της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου.Νέες  πρόσφατες αποφάσεις δικαιώνουν συνταξιούχους και διατάσσουν την άμεση επιστροφή των παρανόμως παρακρατηθεισών περικοπών, καθώς και την εφεξής και κατ’έτος καταβολή τους. Να  εππισημανθεί ότι οι  συνταξιούχοι  συνολικά απώλεσαν 87 δις. ευρω από τα μνημόνια!
Η κυβέρνηση-ανεξάρτητα από την επικείμενη  απόφαση του ΣτΕ  για το νόμο Κατρούγκαλου οφείλει  να δώσει πολιτική λύση στο μείζον ζήτημα των αναδρομικών  που καταταλαιπωρεί ολους τους συνταξιουχους που χάνουν χρόνο και χρήμα.Το ολο θέμα νομικώς  έχει λυθεί  και απομένει η πολιτική βούληση της   κυβέρνησης να δώσει αμεση και οριστική λύση στο προβλημα.Η κυβέρνηση εχει τη δυνατότητα-χωρίς να επηρεάσει τα δημοσιονομικά –να  προβεί είτε στην ολοσχερή ή κατά τμήματα καταβολή των αναδρομικών και την εφεξής κατ’έτος καταβολή τους είτε στον συμψηφισμό τους με απαιτήσεις του κράτους από αυτούς και τις οικογένειές τους.
Αλλωστε υπάρχουν ακομη και οι παρακάτω  τρείς λόγοι που επιτάσσουν την καταβολή των αναδρομικών:
1.Οι συνταξιούχοι Δικαστές εισέπραξαν τα αντίστοιχα αναδρομικά ποσά για τους συγκεκριμένους νόμους με απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου (Μισθοδικείο) το 2018.
2.Έχει εκτελεστεί ήδη από τον ΕΦΚΑ πρωτόδικη απόφαση των Διοικητικών Δικαστηρίων που αφορούσε διεκδικήσεις αναδρομικών (των συγκεκριμένων νόμων) η οποία αναφέρεται σε συνταξιούχους της ΔΕΗ.
3.Με νομοθετική ρύθμιση επεστράφησαν αναδρομικά σε ένστολους, καθηγητές Πανεπιστημίου και γιατρούς του ΕΣΥ.
ΗΛΙΑΣ  ΓΕΩΡΓΑΚΗΣ-''ΤΑ ΝΕΑ''-6/9/2019

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις