Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2019


ΟΙ 10 ΑΛΛΑΓΕΣ   ΣΤΑ ΕΡΓΑΣΙΚΑΚΑ
Το μέτρο  της προστασίας  των εργαζομένων  με μερική απασχόληση-που κάνει θραύση στον ιδιωτικό τομεα- ξεχωρίζει από τα 10 μέτρα που καθιερώνει   στα  εργασιακά το αναπτυξιακό  νομοσχέδιο  το οποίο τέθηκε σε δημόσια  διαβούλευση
Στο ίδιο  νομοσχέδιο προβλέπονται ''ρήτρες'' εξαίρεσης στις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις για τις επιχειρήσεις που πτωχεύουν. Επίσης οι τοπικές κλαδικές συμβάσεις θα μπορούν να αποκλίνουν από τις εθνικές κλαδικές συμβάσεις. Παράλληλα, προτείνεται η σύσταση Γενικού Μητρώου Συνδικαλιστικών Οργανώσεων εργαζομένων και εργοδοτών και ηλεκτρονική ψηφοφορία των  μελών της.Επίσης, η κυβέρνηση εισηγείται αυστηρούς όρους για τη μονομερή προσφυγή στη διαιτησία ενω προτείνεται η αναστολή της υποβολής Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων για όσους επιχειρήσεις δεν καταβάλλουν εμπρόθεσμα τις τρέχουσες εισφορές. Ταυτόχρονα, προβλέπονται αλλαγές στο σύστημα των κυρώσεων σε βάρος εργοδοτών που απασχολούν αδήλωτους εργαζόμενους.
 Ειδικότερα οι  10  βασικές  αλλαγές που επέρχονται στα εργασιακά  είναι οι παρακάτω:
1.Προβλέπεται πως αν παρασχεθεί εργασία πέραν της συμφωνημένης, ο μερικώς απασχολούμενος   δικαιούται αντίστοιχης αμοιβής με προσαύξηση 12% επί της συμφωνηθείσας αμοιβής για κάθε επιπλέον ώρα εργασίας που θα παράσχει.  Επίσης, προβλέπεται δυνατότητα μερικής απασχόληση με σχέση ιδιωτικού δικαίου επιτρέπεται και στις δημόσιες επιχειρήσεις, τους οργανισμούς και τους λοιπούς φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Ειδικότερα προβλεπεται ότι κατά την κατάρτιση της σύμβασης εργασίας ή κατά τη διάρκεια της ο εργοδότης και ο μισθωτός μπορούν με έγγραφη ατομική σύμβαση να συμφωνήσουν, ημερήσια ή εβδομαδιαία ή δεκαπενθήμερη ή μηνιαία εργασία, για ορισμένο ή αόριστο χρόνο, η οποία θα είναι μικρότερης διάρκειας από την κανονική (μερική απασχόληση).Αν η συμφωνία αυτή δεν καταρτιστεί εγγράφως ή δεν γνωστοποιηθεί εντός 8 ημερών από την κατάρτισή της στην οικεία Επιθεώρηση Εργασίας, τεκμαίρεται η πλήρης απασχόληση του μισθωτού.Κατά την κατάρτιση της σύμβασης εργασίας ή κατά τη διάρκεια της ο εργοδότης και ο μισθωτός μπορούν με έγγραφη ατομική σύμβαση να συμφωνήσουν κάθε μορφή απασχόλησης εκ περιτροπής.Εκ περιτροπής απασχόληση θεωρείται η απασχόληση κατά λιγότερες ημέρες την εβδομάδα ή κατά λιγότερες εβδομάδες το μήνα ή κατά λιγότερους μήνες το έτος ή και συνδυασμός αυτών κατά πλήρες ημερήσιο ωράριο εργασίας.Αν παραστεί ανάγκη για πρόσθετη εργασία πέρα από τη συμφωνηθείσα, ο εργαζόμενος έχει υποχρέωση να την παράσχει, αν είναι σε θέση να το κάνει και η άρνηση του θα ήταν αντίθετη με την καλή πίστη. Αν παρασχεθεί εργασία πέραν της συμφωνημένης, ο μερικώς απασχολούμενος   δικαιούται αντίστοιχης αμοιβής με προσαύξηση δώδεκα τοις εκατό  (12%) επί της συμφωνηθείσας αμοιβής για κάθε επιπλέον ώρα εργασίας που θα παράσχει.
2.Ορίζεται  πως οι εθνικές και τοπικές ομοιοεπαγγελματικές και κλαδικές συλλογικές συμβάσεις είναι δυνατόν να θεσπίζουν ειδικούς όρους ή να εξαιρούν από την εφαρμογή συγκεκριμένων όρων τους εργαζομένους που απασχολούνται σε ειδικής κατηγορίας επιχειρήσεις όπως επιχειρήσεις κοινωνικής οικονομίας, νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού σκοπού και  επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, όπως κατ' εξοχήν επιχειρήσεις σε καθεστώς προπτωxευτικής ή παραπτωχευτικής ή πτωχευτικής διαδικασίας ή συνδιαλλαγής ή εξωδικαστικού συμβιβασμού ή εξυγίανσης.Ειδικά για τους εργαζομένους στον κλάδο των Τραπεζών οι κλαδικές συμβάσεις, οι προτεινόμενες διατάξεις προβλέπουν πως μπορούν να συνάπτονται και από μεμονωμένους εργοδότες, οι οποίοι εκπροσωπούνται με κοινό εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπο ή εκπροσώπους, εφόσον οι καλούμενοι ή καλούντες για διαπραγματεύσεις εργοδότες είτε καλύπτουν τουλάχιστον το εβδομήντα τοις 70% των εργαζομένων στον κλάδο είτε είναι οι τουλάχιστον 5 μεγαλύτεροι εργοδότες, με κριτήριο τους εργαζομένους που απασχολούν. 
3.Το Μητρώο Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων και Οργανώσεων Εργοδοτών. Δημιουργείται Γενικό Μητρώο Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων (ΓΕ.ΜΗ.Σ.Ο.Ε) και Γενικό Μητρώο Οργανώσεων Εργοδοτών (ΓΕ.ΜΗ.Ο.Ε) και Γενικό Μητρώο Οργανώσεων Εργοδοτών (ΓΕ.ΜΗ.Ο.Ε). Εισάγεται ηλεκτρονική ψηφοφορία στα σωματεία.
4.Ορίζεται πως η  τοπική κλαδική σύμβαση θα μπορεί να υπερισχύει της εθνικής κλαδικής σύμβασης.
5.Προβλέπεται εξαίρεση από τους όρους της συλλογικής σύμβασης του κλάδου τους.των επιχειρήσεων που βρίσκονται σε κατάσταση πτώχευσης. 
-6.Ορίζεται ότι  είναι δυνατή η προσφυγή στη διαιτησία μονομερώς από οποιοδήποτε μέρος, ως έσχατο και επικουρικό μέσο επίλυσης συλλογικών διαφορών εργασίας, σύμφωνα με τις προτεινόμενες διατάξεις.
7-Οριζεται να θεωρείται ως  μονομερής βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας η καθυστέρηση καταβολής των δεδουλευμένων αποδοχών του εργαζομένου πέραν των δύο (2) μηνών από τον εργοδότη, ανεξαρτήτως της αιτίας της καθυστέρησης. 
8-Ορίζεται πρόστιμο 10.500 για αδήλωτη εργασία, ενώ  αν  διαπιστώνεται εντός 3 ετών από τον πρώτο έλεγχο, το πρόστιμο ανά εργαζόμενο, επιβάλλεται προσαυξημένο κατά 100% για την πρώτη μετά την αρχική παράβαση και  κατά 200% για κάθε μεταγενέστερη παράβαση.
9-. Προβλέπεται πως αν  εντός 10 εργάσιμων ημερών από την ημέρα του ελέγχου, ο εργοδότης προβεί στην πρόσληψη του εργαζομένου ή των εργαζομένων που διαπιστώθηκαν ως αδήλωτοι με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας πλήρους απασχόλησης, το πρόστιμο  μειώνεται στο ποσό των 2.000 ευρώ, σε περίπτωση πρόσληψης με σύμβαση εργασίας διάρκειας τουλάχιστον 12 μηνών.
10. Προβλέπεται ότι η  αίτηση για την υπαγωγή στη ρύθμιση του παρόντος υποβάλλεται έως 30.9.2019. Ειδικότερα για τους οφειλέτες όπου η διαδικασία υπαγωγής στη ρύθμιση περιλαμβάνει δύο στάδια, η παραπάνω καταληκτική ημερομηνία αφορά στην υποβολή του αιτήματος για τον προσδιορισμό της οφειλής στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ (1ο στάδιο). Στις περιπτώσεις αυτές η υπαγωγή στη ρύθμιση μπορεί να γίνει και μετά το πέρας της καταληκτικής ημερομηνίας, όταν διαβιβαστούν οι οφειλές στο ΚΕΑΟ και εφόσον υποβληθεί η αίτηση (2ο στάδιο) για την υπαγωγή στην ρύθμιση μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΚΕΑΟ, η οποία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποβληθεί μετά την 31 Δεκεμβρίου 2019.

Στις ρυθμίσεις για τα εργασιακά,  οι οποίες  περιλαμβάνονται στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο ,αναφέρεται με δήλωση του ο  υπουργός  Εργασίας  Γιαννης Βρούτσης.
«Παρουσιάζουμε –τονίζει  στη δήλωση του ο υπουργός  Εργασίας- ένα μεταρρυθμιστικό νομοσχέδιο - τομή στην αγορά εργασίας- υπέρ των εργαζομένων, των συνεπών επιχειρήσεων, της πλήρους απασχόλησης, της αύξησης των εσόδων στα ασφαλιστικά ταμεία και της νομιμότητας της αγοράς εργασίας.
Συγκεκριμένα:
· Επιβεβαιώνεται η σταθερή μας θέση για την ανεξαρτησία των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την ενίσχυση της συλλογικής αυτονομίας των κοινωνικών εταίρων ενώ ταυτόχρονα εναρμονιζόμαστε με την επικρατούσα ευρωπαϊκή πρακτική.
· Δημιουργούμε για πρώτη φορά ηλεκτρονικό μητρώο συνδικαλιστικών οργανώσεων εργοδοτών και εργαζόμενων. Διασφαλίζουμε την πληρότητα και την διαφάνεια σε σχέση με την ταυτότητα και την αντιπροσωπευτική δυνατότητα των κοινωνικών εταίρων. Στηρίζουμε τον υγιή και αντιπροσωπευτικό συνδικαλισμό.
· Εισάγουμε για πρώτη φορά στη χώρα μας την δυνατότητα συμμετοχής των εργαζομένων με ηλεκτρονική ψήφο στην διαδικασία λήψης αποφάσεων της διοίκησης όσο και στην λήψη αποφάσεων για απεργία.
· Εισάγουμε μέτρα για την καταπολέμηση της υποδηλώμενης εργασίας. Αυξάνουμε κατά 12% το κόστος των επιπλέον ωρών σε περίπτωση υπέρβασης των συμφωνημένων όρων της απασχόλησης με σκοπό την ενίσχυση της εργασίας πλήρους ωραρίου και κυρίως της αποτροπής των εργοδοτών από την συστηματική προσφυγή στις καταχρηστικού τύπου συμβάσεις μερικής απασχόλησης. Επιχειρούμε ένα πρώτο σημαντικό, καινοτόμο βήμα για την καταπολέμηση του φαινομένου της υποδηλώμενης εργασίας το οποίο έλαβε εκρηκτικές διαστάσεις τα τελευταία χρόνια.
· Αναβαθμίζεται και διευρύνεται ο ρόλος του Πληροφοριακού Συστήματος Εργάνη στην καταγραφή της εργασίας και της απασχόλησης.
· Αυστηροποιούμε το πλαίσιο για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της πλήρους απασχόλησης.
· Δημιουργούμε για πρώτη φορά ηλεκτρονικό μητρώο παραβατικότητας και αδήλωτης εργασίας. Το συγκεκριμένο μητρώο θα αποτελέσει κρίσιμη πηγή πληροφόρησης για στοχευμένους και επαναληπτικούς ελέγχους. Στηρίζουμε τους συνεπείς επιχειρηματίες
· Διασφαλίζουμε την διαφάνεια στον ΕΦΚΑ με την υποχρέωση κατάρτισης ισολογισμών και την πιστή απεικόνιση της χρηματοοικονομικής κατάστασης του οργανισμού».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις