Πέμπτη 1 Απριλίου 2021


ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΣΥΝΤΑΞΗ:ΧΑΜΗΛΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ-ΟΙ  ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ 


 Με  χαμηλή συμμετοχή,   έληξε  χτες  η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για την προκαταβολή της σύνταξης, (360 – 384 ευρώ ανά μήνα αναμονής) ώστε να γίνει η εκκαθάριση και η διασταύρωση των στοιχείων για την πληρωμή της προκαταβολής της σύνταξης με τις συντάξεις του Μαΐου  μαζί  με τα αναδρομικά.

 Η πλατφόρμα θα παραμείνει μεν ανοιχτή και μετά για αιτήσεις, αλλά η πληρωμή όσων υποβάλλουν αίτηση μετά τις 31 Μαρτίου(χτες) θα πραγματοποιηθεί  μετά το Πάσχα.

Οι 37.000 εν αναμονή συνταξιούχοι που έχουν ήδη υποβάλει αιτήσεις θα αποτελέσουν την πρώτη ομάδα που θα λάβει την προκαταβολή με τα αναδρομικά που αναλογούν στον κάθε ασφαλισμένο, πριν από το Πάσχα. Σύμφωνα με  πηγές του ΕΦΚΑ εκτιμάται  πως οι λόγοι που το πλήθος των αιτήσεων είναι μικρό, είναι τέσσερις :

-Σημαντικό πλήθος εν αναμονή συνταξιούχων φαίνεται να εκτιμά πως αν υποβάλλει αίτηση για προκαταβολή θα καθυστερήσει περισσότερο η έκδοση της οριστικής κύριας σύνταξής του

-Αρκετοί είναι οι οφειλέτες, που χρωστούν πάνω από 15.000 στο πρώην ΕΤΑΑ και πάνω από 20.000 ευρώ στον πρώην ΟΑΕΕ ή πάνω από 4.000 στον πρ. ΟΓΑ και δεν μπορούν να λάβουν προκαταβολή

Εν αναμονή συνταξιούχοι αναπηρίας, που δεν έχουν περάσει από Υγειονομική Επιτροπή ΚΕΠΑ, δεν μπορούν να λάβουν προκαταβολή

-Ορισμένοι εισπράττουν ήδη κάποια άλλη σύνταξη, προσωρινή ή οριστική

Πάντως το μέτρο της προκαταβολής σύνταξης μονιμοποιείται, καθώς η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή για την υποβολή νέων αιτήσεων από τους 105.000 περίπου εν αναμονή συνταξιούχους.Η υπηρεσία θα είναι διαθέσιμη μέσα από την ενιαία ψηφιακή πύλη του Δημοσίου Gov.gr, καθώς και στην επίσημη ιστοσελίδα του e-ΕΦΚΑ  (https://www.efka.gov.gr

) και τον Απρίλιο, όμως οι πληρωμές των αιτημάτων που θα διεκπεραιωθούν τον επόμενο μήνα θα γίνουν μετά το Πάσχα.

Υπενθυμίζεται ότι η υποβολή της αίτησης προκαταβολής σύνταξης σε καμία περίπτωση δεν συνεπάγεται επιπλέον καθυστέρηση στην εξέταση και διεκπεραίωση του συνταξιοδοτικού αιτήματος. Αντιθέτως αποτελεί ένα πρώτο βήμα για την πληρωμή των ποσών που δικαιούνται οι αιτούντες μέχρι την οριστική απονομή της σύνταξης τους.

Σε ότι αφορά τους παράλληλα ασφαλισμένους, θα πρέπει να γνωρίζουν πως δεν θα λάβουν διπλή προκαταβολή σύνταξης (μία από κάθε ταμείο στο οποίο ασφαλίζονται). Οπότε θα πρέπει να επιλέξουν να αιτηθούν την προκαταβολή από το Ταμείο εκείνο που έχουν τους περισσότερους μήνες αναμονής.

Επισημαίνεται ότι η προκαταβολή έναντι ποσού σύνταξης δεν χορηγείται στις εξής περιπτώσεις: 

-όταν οφείλονται ασφαλιστικές εισφορές, το ποσό των οποίων υπερβαίνει τα προβλεπόμενα από τις σχετικές διατάξεις ανώτατα όρια,

-όταν χορηγείται ήδη προσωρινή ή οριστική σύνταξη από τον e-ΕΦΚΑ οποιασδήποτε κατηγορίας, 

-όταν η αίτηση συνταξιοδότησης κρίνεται με τις διατάξεις της νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (E.E.) ή των Διακρατικών Συμβάσεων.

Η παροχή της προκαταβολής σύνταξης είναι ακατάσχετη και συμψηφίζεται με τα αναδρομικά ποσά σύνταξης που θα χορηγηθούν με την έκδοση προσωρινής ή και οριστικής απόφασης συνταξιοδότησης μελλοντικά. Τυχόν οφειλές του ασφαλισμένου στον e-ΕΦΚΑ δεν παρακρατούνται από το ποσό της προκαταβολής, αλλά από τα ποσά της προσωρινής και της οριστικής σύνταξης. 

Τα πρόσωπα που υποβάλουν αίτηση συνταξιοδότησης λόγω γήρατος, δικαιούνται ποσό προκαταβολής ως εξής:

-384 ευρώ, εφόσον έχουν συμπληρώσει κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης το 67ο έτος της ηλικίας τους και 15 έτη ασφάλισης ή 4.500 ημέρες ασφάλισης (αυτοτελώς ή διαδοχικά) σε οποιοδήποτε ενταγμένο στον e-ΕΦΚΑ τέως φορέα κύριας ασφάλισης ή το 62ο έτος της ηλικίας τους και 20 έτη ή 6.000 ημέρες ασφάλισης (αυτοτελώς ή διαδοχικά) σε οποιοδήποτε ενταγμένο στον e-ΕΦΚΑ τέως φορέα κύριας ασφάλισης

-360 ευρώ, εφόσον έχουν συμπληρώσει κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης το 62ο έτος της ηλικίας τους και 15 έτη ή 4.500 ημέρες ασφάλισης ή και χωρίς να έχουν συμπληρώσει το 62ο έτος της ηλικίας τους, εφόσον πληρούν τη στιγμή της αίτησης τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης με βάση τις διατάξεις των ενταγμένων στον e-ΕΦΚΑ τέως φορέων κύριας ασφάλισης.

-384 ευρώ όσοι υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας εφόσον πληρούν τις κατά περίπτωση οριζόμενες ελάχιστες χρονικές προϋποθέσεις συνταξιοδότησης και έχουν εν ισχύ γνωμάτευση της αρμόδιας Υγειονομικής Επιτροπής των ΚΕΠΑ, που πιστοποιεί το ελάχιστο απαιτούμενο ποσοστό αναπηρίας, όπως αυτό ορίζεται για κάθε περίπτωση δικαιούχου.

-384 ευρώ για τον επιζώντα σύζυγο ή μέρος συμφώνου συμβίωσης. Για την καταβολή του ανωτέρω ποσού εξετάζεται η συμπλήρωση τόσο των ελάχιστων χρονικών προϋποθέσεων συνταξιοδότησης του θανόντος ασφαλισμένου όσο και των λοιπών προϋποθέσεων που απαιτούνται

-384 ευρώ επιπλέον για τους λοιπούς δικαιούχους, επιμεριζόμενο ισομερώς μεταξύ τους. Για την καταβολή του ποσού εξετάζεται η συμπλήρωση των προϋποθέσεων που ορίζονται για τον κατά περίπτωση δικαιούχο.\

Την ιδια  ώρα Διαβεβαιώσεις ότι η αίτηση για την προκαταβαολής σύνταξης δεν θα καθυστερήσει την έκδοση της οριστικής σύνταξης χιλιάδων συνταξιούχων, έδωσε  ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας   χτες στην  πρωϊνή εκπομπή του OPEN TV.Παράλληλα έδωσε διευκρινήσεις για τον βαθμό εμπλοκής των πιστοποιημένων δικηγόρων και λογιστών στη διαδικασία έκδοσης των συντάξεων, αναλύοντας βήμα βήμα τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί. 

Συγκεκριμένα ο υπουργός δήλωσε στο OPEN TV:

«Οσοι πάρουν την προκαταβολή της Εθνικής σύνταξης να μην φοβούνται ότι δεν θα πάρουν και την οριστική τους σύνταξη. Δεν έχει καμία σχέση το ένα με το άλλο. Να πάνε να κάνουν τις αιτήσεις τους, να πάρουν τα λεφτά που τους οφείλει το δημόσιο, να μην ακούν τον καθένα. Το Πάσχα θα μπουν και τα αναδρομικά».   

Ο κ. Χατζηδάκης έδωσε διευκρινήσεις και τη ρύθμιση που ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας να φέρει στη Βουλή για την απλούστευση της έκδοσης των εκκρεμών συντάξεων. Οπως είπε οι νομοθετικές ρυθμίσεις θα πρέπει να αναμένονται το επόμενο 20ήμερο στη Βουλή. Οπως τόνισε ο συνταξιούχος θα επιλέγει τον δικηγόρό ή τον λογιστή της επιλογής του από το Μητρώο των Πιστοποιημένων Επιστημόνων για διάφορες πράξεις, όπως η βεβαίωση το ασφαλιστικού χρόνου και ο ΕΦΚΑ θα καλύπτει ένα ποσό, το οποίο θα προσδιοριστεί μαζί με τους δικηγορικούς συλλόγους και το Οικονομιό Επιμελητήριο. Ο ίδιος διαβεβαίωσε πως η ταχύτητα έκδοσης των συντάξεων θα είναι μία και η διαδικασία μέσω των πιστοποιημένων ιδιωτών δικηγόρων και λογιστών θα είναι προαιρετική. «Το θέμα δεν εχει κλείσει ακόμη. Υπάρχουν πολλές λεπτομέρεις που εκκρεμούν. Ο συνταξιούχος θα αναθέτει στους πιστοποιημένους ιδιώτες τους φακελους εκκαθάρισης. Ο συνταξιούχος θα επιλέγει τον δικηγόρο ή τον λογιστή της επιλογής του από το μητρώο των πιστοποιημένων επιστημόνων για διάφορες πράξεις, όπως η βεβαίωση του ασφαλιστικού χρόνοτυ και ο  ΕΦΚΑ θα καλύπτει ένα ποσό. Θα έρθουμε σε συννενόηση με τους δικηγορικούς συλλόγους και το Επαγγελματικό Επιμελητήριο», διευκρίνησε ο ίδιος και συνέχισε: «Σε περίπτωση που ο συνταξιούχος θελήσει να πάει στον πιο γνωστό καθηγητή που υπάρχει στην Ελλάδα και στον κόσμο για να σου βγάλει μία απόφαση που μπορεί να την βγάλει ο δικηγόρος της γειτονιάς και του πάρει πάρα πολλά λεφτά αυτό είναι ένα άλλο θέμα».


-------------------------------------

ΓΡΑΦΗΜΑ

ΤΑ  ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΤΗΣ  ΝΕΑΣ  ΠΡΟΣΩΡΙΝΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ

Η πλειοψηφία  των ασφαλισμένων περιμένει να πάρει σύνταξη πάνω από 1,5-2 χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι :

- Θα λάβουν για 18 μήνες αναμονής αναδρομικά 18Χ384 ευρώ =6.912 ευρώ και θα λάβουν κάθε μήνα 384 ευρώ.

- Για 24 μήνες αναμονή θα λάβουν αναδρομικά 24Χ384=9.216 ευρώ και στην συνέχεια κάθε μήνα θα λαμβάνουν 384 ευρώ μέχρι την απονομή του τελικού ποσού της σύνταξης.

 - Αν κάποιος περιμένει σήμερα την σύνταξη του εδώ και 10 μήνες θα πάρει το επόμενο διάστημα αναδρομικά 10Χ384 ευρώ = 3.840 ευρώ και θα παίρνει έναντι της σύνταξης τους τα 384 ευρώ το μήνα μέχρι να βγει η οριστική.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις