Τρίτη 20 Απριλίου 2021

 

ΤΑ ΜΕΤΡΑ  ΓΙΑ ΤΗΝ  ΤΑΧΥΤΕΡΗ  ΑΠΟΝΟΜΗ  ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ (ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ)


Ολη  τη   διαδικασία  σύμπραξης  του  e-ΕΦΚΑ με πιστοποιημένους επαγγελματίες (δικηγόρους και λογιστές) για την επιτάχυνση της απονομής συνταξιοδοτικών παροχών, μαζί με την  υποχρεωτική εφαρμογή της προσωρινής σύνταξης  και τη βελτίωση  του συστήματος   περί διακανονισμού οφειλών προς τον ΕΦΚΑ, προβλέπει  τροπολογία  που κατατέθηκε  χτες το βράδυ  στη Βουλή από το  υπουργείο  Εργασίας.

Ειδικότερα  καθιερώνεται το μέτρο με τους πιστοποιημένους δικηγόρους και λογιστές, οι οποίοι αφού εκπαιδευτούν και περάσουν από σχετικά σεμινάρια, θα μπορούν και αυτοί να εκδίδουν διάφορες πράξεις, μεταξύ των οποίων θα είναι και σχέδιο προσωρινής ή οριστικής σύνταξης.Ωστόσο η πράξη απονομής της  σύνταξης  θα  εκδίδεται από  τον ΕΦΚΑ . Είναι μία μέθοδος που ακολουθείται στις πολεοδομίες με μηχανικούς, στις εφορίες με λογιστές . Η  βασική αρχή είναι να καλύπτεται ένα λογικό κόστος από την πλευρά του ΕΦΚΑ. Θα διαλέγει δηλαδή ο συνταξιούχος τον πιστοποιημένο λογιστή ή τον δικηγόρο που θέλει και ο ΕΦΚΑ ανάλογα και με την πράξη θα καλύπτει ένα αντίστοιχο, , ποσό.

Οπως  ορίζεται στην τροπολογία:

-Πιστοποιημένοι επαγγελματίες μπορούν να συμπράττουν, σύμφωνα με τους όρους του κεφαλαίου αυτού, στη διαδικασία απονομής συνταξιοδοτικών παροχών (κύριων συντάξεων, επικουρικών συντάξεων και εφάπαξ) από τον e-ΕΦΚΑ. Για την εκτέλεση του έργου τους οι πιστοποιημένοι επαγγελματίες έχουν πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία και δεδομένα που τηρούνται σε ηλεκτρονικά και έγχαρτα αρχεία του e-ΕΦΚΑ και έχουν τη δυνατότητα να καταχωρίζουν τις βεβαιώσεις και, όταν απαιτείται, κάθε αναγκαίο στοιχείο στο πληροφοριακό σύστημα του e- ΕΦΚΑ, το οποίο είναι προσβάσιμο μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (ΕΨΠ-gov.gr).

- Η εκπαίδευση και η πιστοποίηση των επαγγελματιών γίνεται από τους οικείους επαγγελματικούς συλλόγους τους.Οι πιστοποιημένοι επαγγελματίες εγγράφονται σε ειδικό μητρώο πιστοποιημένων επαγγελματιών που τηρείται στον e-ΕΦΚΑ, εποπτεύεται από αυτόν και είναι προσβάσιμο μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (ΕΨΠ-gov.gr).

- . Οι πιστοποιημένοι επαγγελματίες: α) διαπιστώνουν τον χρόνο ασφάλισης σε ένα ή περισσότερους οργανισμούς κυρίας ή επικουρικής ασφάλισης και εκδίδουν σχετική βεβαίωση, β) διαπιστώνουν την ύπαρξη ή μη οφειλομένων εισφορών του αυτοαπασχολούμενου ή ελεύθερου επαγγελματία ασφαλισμένου και εκδίδουν σχετική βεβαίωση ή υποβάλλουν αίτηση για ρύθμιση, γ) υπολογίζουν το οφειλόμενο ποσό για την αναγνώριση πλασματικού χρόνου και εκδίδουν σχετική βεβαίωση, δ) συντάσσουν σχέδιο απόφασης προσωρινής σύνταξης, καθώς και οριστικής κύριας και επικουρικής σύνταξη.Με βάση τις βεβαιώσεις οι αρμόδιες υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ υπολογίζουν το ποσό της σύνταξης και εκδίδουν την πράξη απονομής της σύνταξης. Η πράξη απονομής της σύνταξης αναρτάται στην προσωπική θυρίδα του πολίτη στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη της Δημόσιας Διοίκησης (ΕΨΠ-gov.gr)

,- Οι πιστοποιημένοι επαγγελματίες ασκούν το έργο τους μετά από ανάθεση που γίνεται από τον ενδιαφερόμενο ασφαλισμένο ή τον δικαιοδόχο του ασφαλισμένου.

 

-Η αρμόδια υπηρεσία του e-ΕΦΚΑ πραγματοποιεί υποχρεωτικά κάθε μήνα τυχαίο δειγματοληπτικό έλεγχο σε ποσοστό τουλάχιστον 5% των πράξεων απονομής σύνταξης που εκδόθηκαν βάσει βεβαιώσεων πιστοποιημένων επαγγελματιών τον προηγούμενο μήνα. Επίσης, γίνεται έλεγχος μετά την έκδοση της απόφασης απονομής συνταξιοδοτικών παροχών και σε άλλες περιπτώσεις που επιλέγονται κατά την κρίση της υ πηρεσίας βάσει κριτηρίων, όπως το ύψος της απονεμόμενης σύνταξης ή περιπτώσεις οριακής θεμελίωσης του συνταξιοδοτικού δικαιώματος. Εάν από τους ελέγχους διαπιστωθεί ότι ο πιστοποιημένος επαγγελματίας έχει εκδώσει εσφαλμένες ή ελλιπείς βεβαιώσεις που αφορούν σε τρεις τουλάχιστον ασφαλισμένους, η πιστοποίησή του ανακαλείται με απόφαση του Διοικητή του e-ΕΦΚΑ και αποκλείεται η εκ νέου χορήγησή της για χρονικό διάστημα πέντε ετών.Ο πιστοποιημένος επαγγελματίας, εάν το σφάλμα ή οι ελλείψεις στις βεβαιώσεις που εκδίδει οφείλεται σε βαρεία αμέλεια ή δόλο, ευθύνεται εις ολόκληρον με τον αχρεωστήτως λαβόντα για την επιστροφή ποσών που καταβλήθηκαν αχρεωστήτως εξαιτίας του σφάλματος. Επίσης, είναι δυνατή με απόφαση του διοικητή του e-ΕΦΚΑ η επιβολή διοικητικού προστίμου από 1.000 έως 10.000 ευρώ για κάθε εσφαλμένη βεβαίωση ή σχέδιο που οφείλεται σε βαρεία αμέλεια ή δόλο.

Επίσης με την ιδια τροπολογία:

-Καθίσταται υποχρεωτική η προσωρινή σύνταξη. Μέχρι σήμερα την παίρνει λιγότερο από το ένα τρίτο των συνταξιούχων, ενώ είναι μια σημαντική ανακούφιση. Καθιστώντας υποχρεωτική την προσωρινή σύνταξη που αντιστοιχεί ανάλογα με την περίσταση στο 50%, 70%, 80% του τελευταίου μισθού ή της αναμενόμενης σύνταξης (ανάλογα με το κάθε ταμείο- όπως έχει, δεν αλλάζουμε τίποτα) ουσιαστικά περιορίζεται  και το πρόβλημα που υπάρχει με τις συντάξεις. Και αυτό διότι ο συνταξιούχος σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα παίρνει μία προσωρινή σύνταξη που θα είναι σε ένα ικανοποιητικό ύψος σε σχέση με την κανονική του σύνταξη.

--Αναπροσαρμόζονται  τα κατώτατα όρια των οφειλών προς τον ΕΦΚΑ, ώστε να μπορεί να λάβει σύνταξη μεγαλύτερος αριθμός ασφαλισμένων που τίθενται «εκτός» από το σύστημα.Ετσι προβλέπεται  η απλοποίηση του συστήματος   περί διακανονισμού οφειλών προς τον-Ειδικότερα  προβλέπεται ότι  η σύνταξη καταβάλλεται, εφόσον το συνολικά οφειλόμενο από τον ασφαλισμένο ποσό προς τον e-ΕΦΚΑ από κάθε είδους ασφαλιστικές εισφορές, οφειλές από αναγνώριση πλασματικού χρόνου ασφάλισης, πρόσθετα τέλη και λοιπές επιβαρύνσεις δεν είναι μεγαλύτερο των είκοσι χιλιάδων (20.000) ευρώ.Ειδικά εφόσον προκύπτουν οφειλές μόνο από υπαγωγή στην ασφάλιση του πρώην Ο.Γ.Α., η σύνταξη καταβάλλεται, εφόσον το οφειλόμενο από τον ασφαλισμένο ποσό δεν ξεπερνά το ποσό των έξι χιλιάδων (6.000) ευρώ.Σε περίπτωση οφειλής σε περισσότερους από έναν ενταχθέντες στον e-ΕΦΚΑ φορείς που εμπλέκονται στη συνταξιοδότηση, η σύνταξη καταβάλλεται εφόσον το συνολικά οφειλόμενο ποσό δεν είναι μεγαλύτερο των είκοσι χιλιάδων (20.000) ευρώ και σωρευτικά εφόσον τυχόν οφειλές στον πρώην ΟΓΑ δεν ξεπερνούν το ποσό των έξι χιλιάδων ευρώ (6.000€).Σήμερα  το επιτρεπτό όριο οφειλής προς τον ΕΦΚΑ προκειμένου να λάβει ο σφαλισμένος σύνταξη ανέρχεται συνολικά σε 20.000 Ευρώ για τον ΟΑΕΕ, σε 15.000 για τον ΕΤΑΑ και σε 4.000 Ευρώ για τον ΟΓΑ.  Με την νομοθετική παρέμβαση το όριο για τους ασφαλισμένους αγρότες θα ανέλθει στα 6.000 ευρώ και για τους αυτοαπασχολούμενους ασφαλισμένους του πρ. ΕΤΑΑ (γιατρούς, δικηγόρους και μηχανικούς) το όριο θα φτάσει τις 20.000 ευρώ ενώ θα απλοποιηθούν και οι διαδικασίες επιμερισμού των οφειλών.Σήμερα οι οφειλές  επιμερίζονται σε κεφάλαιο και προσαυξήσεις. Για παράδειγμα η οφειλή των 20.000 ευρώ προς τον ΟΑΕΕ διακρίνεται σε κεφάλαιο ύψους 14.000 Ευρώ και προσαυξήσεις - πρόστιμα ύψους 6.000 Ευρώ με αποτέλεσμα να απορρίπτονται οι  αιτήσεις ρύθμισης της οφειλής και αποπληρωμής της μέσω της σύνταξης εάν το ποσό της κύριας οφειλής υπερέβαινε τις 14.000 ευρώ, ακόμη κι αν το σύνολο της οφειλής δεν ξεπερνά τις 20.000 ευρώ.Με τη νέα διάταξη καταργείται η υφιστάμενη διάκριση κάτι που απλοποιεί τις διαδικασίες και διευκολύνει και τους ασφαλισμένους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις