Δευτέρα 26 Απριλίου 2021

 


ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ  ΤΕΤΑΡΤΗ ΤΑ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ  ΣΤΟΥΣ  ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥΣ ΤΗΣ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ

Αναδρομικά   εως  13.824  ευρω  θα καταβλήθούν   την Μεγάλη  Τετάρτη το    απόγευμα σε  δικαιούχους   προκαταβολών συντάξεων.Για παράδειγμα ένας συνταξιούχος που περιμένει στην ουρά 3 χρόνια (36 μήνες) για την κύρια σύνταξή του, εκτός από τα 384 ευρώ του μηνός Μαίου, θα λάβει αναδρομικά ύψους 13.824 ευρώ.

Το απόγευμα της Μεγάλης Τετάρτης θα ξεκινήσει η πληρωμή των προκαταβολών (360 ή 384 ευρώ ανάλογα σε ποια κατηγορία ανήκει ο ασφαλισμένος) των εκκρεμών  συντάξεων αθώς και τα αναδρομικά από την ημερομηνία κατάθεσης της αίτησης απονομής σύνταξης. Η πίστωση των ποσών στους δικαιούχους θα ολοκληρωθεί τη Μεγάλη Πέμπτη.

Τις προκαταβολές αναμένεται να λάβουν περίπου 30.000 δικαιούχοι των οποίων εγκρίθηκαν οι αιτήσεις. Η πλειοψηφία των εν αναμονή συνταξιούχων που υπέβαλλαν αίτηση για προκαταβολή σύνταξης είναι αγρότες του πρώην ΟΓΑ. Από τις 36.088 αιτήσεις που εγκρίθηκαν ώστε να πληρωθούν πριν το Πάσχα, οι 12.314, δηλαδή το 34% προέρχονται από αγρότες του πρ. ΟΓΑ. Υπενθυμίζεται ότι οι αγρότες δεν είχαν μέχρι πρότινος τη δυνατότητα να λάβουν προσωρινή σύνταξη. Συνολικά πάντως από τον πρ. ΟΓΑ εκκρεμούσαν στα τέλη του περασμένου Δεκέμβρη περίπου 35.000 αιτήσεις συντάξεων. 

Αρκετά λιγότεροι είναι οι εν αναμονή συνταξιούχοι – πρώην μισθωτοί του ΙΚΑ που υπέβαλλαν αίτηση για προκαταβολή. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας 9.221 εν αναμονή συνταξιούχοι από το πρώην ΙΚΑ θα λάβουν την προκαταβολή της σύνταξης πριν το Πάσχα, ενώ στα τέλη του περασμένου Δεκέμβρη εκκρεμούσαν στο πρώην ΙΚΑ – ΕΤΑΜ πάνω από 55.000 αιτήσεις συντάξεων. Αντίστοιχα από ελεύθερους επαγγελματίες ασφαλισμένους του πρώην ΟΑΕΕ υποβλήθηκαν 10.779 αιτήσεις για προκαταβολή ενώ εκκρεμούν περί τις 28.000 αιτήσεις συντάξεων. 

Υπενθυμίζεται ωστόσο πως την προκαταβολή δεν δικαιούνται ασφαλισμένοι που λαμβάνουν προσωρινή σύνταξη, που έχουν οφειλές πάνω από ένα πλαφόν κ.α.

Η ψηφιακή πλατφόρμα θα παραμείνει ανοικτή τόσο για εκείνους που δεν έχουν οριστικοποιήσει μέχρι σήμερα την αίτησή τους όσο και για εκείνους που εκκρεμεί η σύνταξη τους και επιθυμούν να υποβάλλουν αίτηση για προκαταβολή στο μέλλον.

Ειδικά για τους ασφαλισμένους που υποβάλλουν νέο αίτημα συνταξιοδότησης, ταυτόχρονα με την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησής τους στην "Ηλεκτρονική Υπηρεσία Υποβολής Αίτησης Συνταξιοδότησης" του e-ΕΦΚΑ θα συμπληρώνουν και την επιλογή "προκαταβολή σύνταξης".Μετά την επεξεργασία, εκδίδεται αυτοματοποιημένα για τους δικαιούχους βεβαίωση χορήγησης της προκαταβολής σύνταξης μέσω του μηχανογραφικού συστήματος, η οποία τους κοινοποιείται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου την ημέρα της πληρωμής.

Τα πρόσωπα που υποβάλουν αίτηση συνταξιοδότησης λόγω γήρατος, δικαιούνται ποσό προκαταβολής ως εξής:

-384 ευρώ, εφόσον έχουν συμπληρώσει κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης το 67ο έτος της ηλικίας τους και 15 έτη ασφάλισης ή 4.500 ημέρες ασφάλισης (αυτοτελώς ή διαδοχικά) σε οποιοδήποτε ενταγμένο στον e-ΕΦΚΑ τέως φορέα κύριας ασφάλισης ή το 62ο έτος της ηλικίας τους και 20 έτη ή 6.000 ημέρες ασφάλισης (αυτοτελώς ή διαδοχικά) σε οποιοδήποτε ενταγμένο στον e-ΕΦΚΑ τέως φορέα κύριας ασφάλισης

-360 ευρώ, εφόσον έχουν συμπληρώσει κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης το 62ο έτος της ηλικίας τους και 15 έτη ή 4.500 ημέρες ασφάλισης ή και χωρίς να έχουν συμπληρώσει το 62ο έτος της ηλικίας τους, εφόσον πληρούν τη στιγμή της αίτησης τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης με βάση τις διατάξεις των ενταγμένων στον e-ΕΦΚΑ τέως φορέων κύριας ασφάλισης.

-384 ευρώ όσοι υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας εφόσον πληρούν τις κατά περίπτωση οριζόμενες ελάχιστες χρονικές προϋποθέσεις συνταξιοδότησης και έχουν εν ισχύ γνωμάτευση της αρμόδιας Υγειονομικής Επιτροπής των ΚΕΠΑ, που πιστοποιεί το ελάχιστο απαιτούμενο ποσοστό αναπηρίας, όπως αυτό ορίζεται για κάθε περίπτωση δικαιούχου.

-384 ευρώ για τον επιζώντα σύζυγο ή μέρος συμφώνου συμβίωσης. Για την καταβολή του ανωτέρω ποσού εξετάζεται η συμπλήρωση τόσο των ελάχιστων χρονικών προϋποθέσεων συνταξιοδότησης του θανόντος ασφαλισμένου όσο και των λοιπών προϋποθέσεων που απαιτούνται

-384 ευρώ επιπλέον για τους λοιπούς δικαιούχους, επιμεριζόμενο ισομερώς μεταξύ τους. Για την καταβολή του ποσού εξετάζεται η συμπλήρωση των προϋποθέσεων που ορίζονται για τον κατά περίπτωση δικαιούχο.

Επισημαίνεται ότι τον Ιούνιο  και  Ιούλιο θα καταβληθούν τα αναδρομικά του  νόμου Βρούτση,σε  όσους έχουν πάνω από 30  συντάξιμα ετη, σε δύο δόσεις.

Ειδικότερα στο τέλος Μαίου μαζί με τις συντάξεις του Ιουνίου, θα δοθούν οι αυξήσεις και τα αναδρομικά στους "νέους” συνταξιούχους(μετα  το 2016) βάσει του ασφαλιστικού νόμου Βρούτση με αναδρομικότητα απο τον Οκτωβριο του  2019.Αμέσως μετά την καταβολή των αυξήσεων και των αναδρομικών στους ''νέους'' συνταξιούχους, θα καταβληθούν  τα ποσά -με τις συνταξεις  Ιουλιου των ''παλιών'' συνταξιούχων, δηλαδή εκείνων που βγήκαν στη σύνταξη προ της 13ης Μαίου 2016, με πάνω από 30 έτη ασφάλισης. Ωστόσο, οι αυξήσεις για τους περισσότερους εξ αυτών, θα είναι λογιστικές, καθώς μέσω της αύξησης που θα τους δοθεί θα μειωθεί η αρνητική προσωπική διαφορά μεταξύ της επανϋπολογισθείσας και της καταβαλλομένης.Το συνολικό κόστος των αναδρομικών για οσους εχουν πάνω από 30 συντάξιμα έτη κινειται  στα 110 εκατομ. ευρώ.

Παράλληλα  ξεκίνησε  από τον ΕΦΚΑ η  σταδιακή καταβολή των αυξήσεων και των αναδρομικών  για τους  συνταξιούχους  που εργάζονται μετα από τη μείωση του ‘πεναλτυ’ από το 60%  στο  30% στη σύνταξη  τους.Η  ολη διαδικασία  θα ολοκληρωθεί μετά το  Πάσχα.

Στο  μεταξύ το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων θα καταβάλλει τη Μ.Τετάρτη, 28 Απριλίου:

-106 εκατ. ευρώ για Δώρο Πάσχα σε 678.096 εργαζόμενους, των οποίων οι συμβάσεις έχουν τεθεί σε αναστολή. Το συνολικό κονδύλι ανέρχεται σε 106 εκατ. ευρώ.

1,9 εκατ. ευρώ περίπου για Δώρο Πάσχα σε 22.869 εργαζόμενους που έχουν ενταχθεί στον Μηχανισμό "ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ"

Επίσης από τον e-ΕΦΚΑ θα γίνουν   αυτή την περίοδο οι εξής καταβολές:

-Σήμερα   Μ. Τρίτη 27 Απριλίου θα καταβληθεί ποσό 516,8 εκατ. ευρώ για τις κύριες και επικουρικές συντάξεις Μάϊου 1.109.780 των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ.

-  Αύριο Μ. Τετάρτη 28 Απριλίου θα καταβληθεί ποσό 500,5 εκατ. ευρώ για κύριες και επικουρικές συντάξεις Μάϊου σε 658.792 συνταξιούχους του Δημοσίου, του τ.ΝΑΤ, τ.ΕΤΑΤ, τ.ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και της ΔΕΗ.

------------------------------------------------------------------------

ΓΡΑΦΗΜΑ

ΤΑ  ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΤΗΣ  ΝΕΑΣ  ΠΡΟΣΩΡΙΝΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ

Η πλειοψηφία  των ασφαλισμένων περιμένει να πάρει σύνταξη πάνω από 1,5-2 χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι :

- Θα λάβουν για 18 μήνες αναμονής αναδρομικά 18Χ384 ευρώ =6.912 ευρώ και θα λάβουν κάθε μήνα 384 ευρώ.

- Για 24 μήνες αναμονή θα λάβουν αναδρομικά 24Χ384=9.216 ευρώ και στην συνέχεια κάθε μήνα θα λαμβάνουν 384 ευρώ μέχρι την απονομή του τελικού ποσού της σύνταξης.

 - Αν κάποιος περιμένει σήμερα την σύνταξη του εδώ και 10 μήνες θα πάρει το επόμενο διάστημα αναδρομικά 10Χ384 ευρώ = 3.840 ευρώ και θα παίρνει έναντι της σύνταξης τους τα 384 ευρώ το μήνα μέχρι να βγει η οριστική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις