Πέμπτη 29 Απριλίου 2021

 

ΠΩΣ ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΣΧΕΤΟΙ ΒΑΝΔΑΛΙΖΟΥΝ ΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΜΑΣ-
ΕΒΑΛΑΝ ΜΑΥΡΕΣ ΥΔΡΟΡΡΟΕΣ ΣΕ ΠΕΤΡΙΝΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ 17ου ΑΙΩΝΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΟΣΘΕΣΑΝ ΤΟ ΠΆΛΙΟ ΑΕΤΩΜΑ(ΕΡΓΟ ΥΨΟΥΣ 1 ΕΚΑΤΟΜ. ΕΥΡΩ).
Μεγάλες αντιδράσεις προκαλεί η παρουσία 4 μαύρων τεράστιων υδρορροών στον ανακαινισμένο (πέτρινο) ιερό ναό του Αγίου Μηνά, στην πόλη της Λευκάδας,δείγμα κακογουστιάς και ασχετοσύνης, που φυσικά αλλοιώνουν βάναυσα το μνημείο.
΄Ηδη(εκτός απο τις νομικές ενέργειες κατά της αναδόχου εταιρείας), ξεκίνησε η συλλογή υπογραφών από κατοίκους της Λευκάδας σε υπόμνημα διαμαρτυρίας προς την εφορεία αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας στο Μεσολόγγι και ζητείται η ‘αμεση απομάκρυνση των υδρορροών’’(με κοινοποίηση στη Μητρόπολη Λευκάδος και Ιθάκης<0.
Μεταξύ άλλων στο υπόμνημα επισημαίνεται ότι ‘αναστήλωση σημαίνει να επαναφέρουμε το ναό στην αρχική του κατάσταση και όχι να τον αλλοιώνουμε’’.Αυτή τη στιγμή, τονίζεται στο υπόμνημα,’’βλέπουμε 4 υδρορροές στην πρόσοψη του κτιρίου, που δεν υπήρχαν και αλλοιώνουν το μνημείο’’.
Επισημαίνεται οτι στην αναστήλωση που έγινε 'εξαφανίστηκε' το επιβλητικό αέτωμα, όπως απεικονίζεται σε παλιά φωτογραφία της εκκλησίας.
Εντύπωση πάντως προκαλεί η 'σιωπή' της Μητρόπολης Λευκάδας-Ιθάκης για ένα έργο ύψους 1 εκατομ. ευρω.
ΣΗΜ:Ο ναός του Αγίου Μηνά είναι ο πιο θαυμαστός από όλους τους ναούς της Λευκάδας, στο πιο κεντρικό σημείο της πόλης. Χτισμένος το 1707, μετά από θαύμα των Αγίων Μηνά, Βίκτωρος και Βικεντίου στον σεισμό της 11ης Νοεμβρίου 1704, ξεχωρίζει για το εξαιρετικό μπαρόκ ξυλόγλυπτο τέμπλο του, διακοσμημένο με φύλλο χρυσού και ωραιότατες εικόνες μεταβυζαντινής τέχνης του Κων/νου Κονταρίνη. Οι περίφημες εικόνες της «ουρανίας» (οροφής), ζωγραφισμένες από τους σπουδαίους Επτανήσιους αγιογράφους Νικόλαο Δοξαρά και Νικόλαο Κουτούζη καταστράφηκαν από πυρκαγιά το 1977 και αντικαταστάθηκαν από αντίγραφά τους, έργα του αείμνηστου μεγάλου Λευκαδίτη ζωγράφου-αγιογράφου Θεμιστοκλή Καρφάκη. Χαρακτηριστικό το σιδερένιο καμπαναριό του. Γιορτάζει στις 11 Νοεμβρίου.
ΣΗΜ:ΟΙ 4 ΜΑΥΡΕΣ ΥΔΡΟΡΡΟΕΣ ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΔΕΞΙΑ ΠΛΕΥΡΑ ΤΟΥ ΠΕΤΡΙΝΟΥ ΝΑΟΥ .ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΤΟ ΠΑΛΙΟ ΑΕΤΩΜΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΟΨΗ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ.
-----------------------------
Σύμφωνα με τη σύμβαση η χρηματοδότηση με 1.000.000 € της αποκατάστασης του ναού έγινε από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων. Το φυσικό αντικείμενο του έργου περιλαμβάνει δύο υποέργα την «Αποκατάσταση Ιερού Ναού Αγίου Μηνά στη Λευκάδα» (υποέργο 1) και την «Μελέτη συντήρησης και αποκατάστασης του ξυλόγλυπτου τέμπλου, άμβωνα και των λίθινων αρχιτεκτονικών στοιχείων του Ιερού Ναού Αγίου Μηνά στη Λευκάδα» (υποέργο 2) με φορείς υλοποίησης την Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων – Τμήμα Έργων και την Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων του ΥΠΟΟΑ αντίστοιχα.Ανάδοχος του έργου της αποκατάστασης είναι η εταιρεία ΕΡΓΟΣΥΝ ΑΤΕ, ενώ για την υλοποίηση του έργου έχει υπογραφεί προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις