Κυριακή 4 Απριλίου 2021

 

ΔΥΟ  ΠΑΚΕΤΑ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΩΝ ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ


Δυο πακέτα αναδρομικών θα λάβουν εντός του Απριλίου χιλιάδες  συνταξιούχοι και δικαιούχοι κλήρονόμοι  θανόντων  συνταξιουχων   ενώ ο ΕΦΚΑ θα εξετάσει να  καταβληθουν  νωρίτερα οι συντάξεις Μαιου  ενοψει του Πάσχα(2  Μαιου).

Ειδικότερα εως  την Μεγάλη  Τετάρτη (28/4)θα λάβουν την πρώτη μηνιαία προκαταβολή των 384 ή 360 ευρώ καθώς και τα αναδρομικά που αναλογούν στους μήνες καθυστέρησης απονομής της σύνταξης τους οι περίπου 36.088  συνταξιουχοι. Το συνολικό πλήθος των αιτήσεων ανήλθε σε 44.593, εκ των οποίων οι 41.366 είναι ολοκληρωμένες και 3.227 δεν έχουν οριστικοποιηθεί ακόμα από τους ενδιαφερόμενους.

Από τις 41.366 αιτήσεις, οι 36.088 περνούν στο στάδιο της επεξεργασίας προκειμένου οι δικαιούχοι να λάβουν την προκαταβολή σύνταξης και τα αναδρομικά πριν από το Πάσχα.

Οι δικαιούχοι θα λάβουν πριν το Πάσχα την πρώτη μηνιαία προκαταβολή των 360 ή 384 ευρώ (ανάλογα σε ποια κατηγορία ανήκει ο ασφαλισμένος) καθώς και τα αναδρομικά που αναλογούν στους μήνες καθυστέρησης απονομής της σύνταξη τους.

Αναλυτικότερα μέσα σε 21 ημέρες, εισήλθαν στη πλατφόρμα 53.798 πολίτες. Το συνολικό πλήθος των αιτήσεων ανήλθε σε 44.593, εκ των οποίων οι 41.366 είναι ολοκληρωμένες και 3.227 δεν έχουν οριστικοποιηθεί ακόμα από τους ενδιαφερόμενους.

Από τις 41.366 αιτήσεις, οι 36.088 περνούν στο στάδιο της επεξεργασίας προκειμένου οι δικαιούχοι να λάβουν την προκαταβολή σύνταξης και τα αναδρομικά πριν από το Πάσχα.

Όσον αφορά στις υπόλοιπες, 4.375 αυτονοήτως απορρίφθηκαν καθώς οι αιτούντες λάμβαναν ήδη σύνταξη, 648 αφορούσαν διεθνείς συντάξεις που δεν ήταν εξαρχής στο πεδίο της ρύθμισης, ενώ για άλλες 255 δεν υπήρχε απόφαση Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ).

Οι περισσότερες οριστικές αιτήσεις αφορούσαν ασφαλισμένους του τ. ΟΓΑ (12.314 αιτήσεις), του τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (8.950) και του τ. ΟΑΕΕ (8.545).

Η ψηφιακή πλατφόρμα θα παραμείνει ανοικτή τόσο για εκείνους που δεν έχουν οριστικοποιήσει μέχρι σήμερα την αίτησή τους όσο και για εκείνους που εκκρεμεί η σύνταξη τους και επιθυμούν να υποβάλλουν αίτηση για προκαταβολή στο μέλλον.

Ειδικά για τους ασφαλισμένους που υποβάλλουν νέο αίτημα συνταξιοδότησης, ταυτόχρονα με την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησής τους στην "Ηλεκτρονική Υπηρεσία Υποβολής Αίτησης Συνταξιοδότησης" του e-ΕΦΚΑ θα συμπληρώνουν και την επιλογή "προκαταβολή σύνταξης".Μετά την επεξεργασία, εκδίδεται αυτοματοποιημένα για τους δικαιούχους βεβαίωση χορήγησης της προκαταβολής σύνταξης μέσω του μηχανογραφικού συστήματος, η οποία τους κοινοποιείται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου την ημέρα της πληρωμής.

Τα πρόσωπα που υποβάλουν αίτηση συνταξιοδότησης λόγω γήρατος, δικαιούνται ποσό προκαταβολής ως εξής:

-384 ευρώ, εφόσον έχουν συμπληρώσει κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης το 67ο έτος της ηλικίας τους και 15 έτη ασφάλισης ή 4.500 ημέρες ασφάλισης (αυτοτελώς ή διαδοχικά) σε οποιοδήποτε ενταγμένο στον e-ΕΦΚΑ τέως φορέα κύριας ασφάλισης ή το 62ο έτος της ηλικίας τους και 20 έτη ή 6.000 ημέρες ασφάλισης (αυτοτελώς ή διαδοχικά) σε οποιοδήποτε ενταγμένο στον e-ΕΦΚΑ τέως φορέα κύριας ασφάλισης

-360 ευρώ, εφόσον έχουν συμπληρώσει κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης το 62ο έτος της ηλικίας τους και 15 έτη ή 4.500 ημέρες ασφάλισης ή και χωρίς να έχουν συμπληρώσει το 62ο έτος της ηλικίας τους, εφόσον πληρούν τη στιγμή της αίτησης τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης με βάση τις διατάξεις των ενταγμένων στον e-ΕΦΚΑ τέως φορέων κύριας ασφάλισης.

-384 ευρώ όσοι υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας εφόσον πληρούν τις κατά περίπτωση οριζόμενες ελάχιστες χρονικές προϋποθέσεις συνταξιοδότησης και έχουν εν ισχύ γνωμάτευση της αρμόδιας Υγειονομικής Επιτροπής των ΚΕΠΑ, που πιστοποιεί το ελάχιστο απαιτούμενο ποσοστό αναπηρίας, όπως αυτό ορίζεται για κάθε περίπτωση δικαιούχου.

-384 ευρώ για τον επιζώντα σύζυγο ή μέρος συμφώνου συμβίωσης. Για την καταβολή του ανωτέρω ποσού εξετάζεται η συμπλήρωση τόσο των ελάχιστων χρονικών προϋποθέσεων συνταξιοδότησης του θανόντος ασφαλισμένου όσο και των λοιπών προϋποθέσεων που απαιτούνται

-384 ευρώ επιπλέον για τους λοιπούς δικαιούχους, επιμεριζόμενο ισομερώς μεταξύ τους. Για την καταβολή του ποσού εξετάζεται η συμπλήρωση των προϋποθέσεων που ορίζονται για τον κατά περίπτωση δικαιούχο.

Παράλληλα στις 12 Απριλίου 2021 θα καταβληθούν τα αναδρομικά σε όσους έχουν κληρονομικό δικαίωμα από διαθήκη, ενώ την ίδια ημέρα αναμένεται να καταβληθούν και τα αναδρομικά στους κληρονόμους δεύτερου βαθμού που αντιμετώπισαν δυσκολίες στην επεξεργασία των αιτήσεων.

Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη πληρωμή έγινε της  στις 10 Μαρτίου, με την καταβολή των αναδρομικών για το 11μηνο (Ιουνίου 2015 – Μαΐου 2016) σε 25.000 κληρονόμους θανόντων συνταξιούχων, έρχεται και η πληρωμή Απριλίου.

Όσοι κληρονόμοι έχουν καθυστερήσει να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά θα πρέπει να γνωρίζουν πως το πιστοποιητικό περί μη αποποίησης κληρονομιάς μπορεί να γίνει δεκτό από τον ΕΦΚΑ μόνο στις εξής τρεις περιπτώσεις:

-εάν ο αιτών είναι ενήλικος κάτοικος Ελλάδος το Πιστοποιητικό πρέπει να έχει εκδοθεί μετά την πάροδο 4 μηνών από τον θάνατο του συνταξιούχου και να μην έχει παρέλθει περίοδος μεγαλύτερη του εξαμήνου από την έκδοση του μέχρι και την υποβολή αιτήσεως καταβολής αναδρομικών

-εάν ο αιτών είναι ανήλικος κάτοικος Ελλάδος το Πιστοποιητικό πρέπει να έχει εκδοθεί μετά την πάροδο 1 έτους από την ενηλικίωση του αιτούντα και να μην έχει παρέλθει περίοδος μεγαλύτερη του εξαμήνου από την έκδοση του μέχρι και την υποβολή αιτήσεως καταβολής αναδρομικών
-εάν ο αιτών είναι ενήλικος κάτοικος Εξωτερικού το Πιστοποιητικό πρέπει να έχει εκδοθεί μετά την πάροδο 12 μηνών από τον θάνατο του συνταξιούχου και να μην έχει παρέλθει περίοδος μεγαλύτερη του εξαμήνου από την έκδοση του μέχρι και την υποβολή αιτήσεως καταβολής αναδρομικών

Στο μεταξύ την τέταρτη εβδομάδα του Απριλίου, θα ξεκινήσει η καταβολή των συντάξεων του Μαΐου 2021. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη 29 Απριλίου 2021. Να σημειωθεί ότι είναι ανοικτό το ενδεχόμενο οι συντάξεις να καταβληθούν νωρίτερα από τις προβλεπόμενες ημερομηνίες λόγω της εορτής του Πάσχα που φέτος πέφτει 2 Μαΐου.

  Oι επικρατέστερες ημερομηνίες(σς  δεν υπάρχει ακόμη  επισημη απόφαση), για όλα τα Ταμεία είναι οι εξής:

Το ΙΚΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις Μαΐου 2021 ως  εξής:
- Την Παρασκευή 23 Απριλίου (για τους συνταξιούχους που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 1, 3, 5, 7, 9)
- Τη Δευτέρα 26 Απριλίου (για τους συνταξιούχους που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 0, 2, 4, 6, 8)

Για τα υπόλοιπα Ταμεία οι συντάξεις του Μαΐου 2021   αναμένεται  ότι θα πληρωθούν ως εξής:

-Ο    ΟΑΕΕ θα καταβάλλει τις συντάξεις την Τρίτη 27 Απριλίου 2021

-Ο ΟΓΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις την Τρίτη 27 Απριλίου 2021

-Το Δημόσιο θα καταβάλλει τις συντάξεις την Τετάρτη 28 Απριλίου 2021

-Το ΝΑΤ και ΚΕΑΝ θα καταβάλλουν τις συντάξεις την Τετάρτη 28 Απριλίου 2021

-Ο ΟΠΕΚΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις των Ανασφάλιστων Υπερηλίκων την Πέμπτη 29 Απριλίου 2021

Το ΕΤΑΑ (μη Μισθωτών) θα καταβάλλει τις συντάξεις την Τρίτη 27 Απριλίου 2021

Τα υπόλοιπα Ταμεία του ΕΦΚΑ (Μισθωτών) θα καταβάλλουν τις συντάξεις την Τετάρτη 28 Απριλίου 2021

-Οι προσωρινές συντάξεις Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικού Σώματος θα καταβληθούν την Τετάρτη 28 Απριλίου 2021

-Το ΕΤΑΠ - ΜΜΕ θα καταβάλει τις συντάξεις την Τετάρτη 28 Απριλίου 2021

Το ΕΤΑΤ θα καταβάλει τις συντάξεις την Τετάρτη 28 Απριλίου 2021

-Επικουρικές Συντάξεις ΕΤΕΑΕΠ
Οι επικουρικές συντάξεις μηνός Μαΐου του 2021 θα πληρωθούν ταυτόχρονα τις ίδιες ημερομηνίες με τις κύριες συντάξεις.

----------------------------------

ΓΡΑΦΗΜΑ

ΤΑ  ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΤΗΣ  ΝΕΑΣ  ΠΡΟΣΩΡΙΝΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ

Η πλειοψηφία  των ασφαλισμένων περιμένει να πάρει σύνταξη πάνω από 1,5-2 χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι :

- Θα λάβουν για 18 μήνες αναμονής αναδρομικά 18Χ384 ευρώ =6.912 ευρώ και θα λάβουν κάθε μήνα 384 ευρώ.

- Για 24 μήνες αναμονή θα λάβουν αναδρομικά 24Χ384=9.216 ευρώ και στην συνέχεια κάθε μήνα θα λαμβάνουν 384 ευρώ μέχρι την απονομή του τελικού ποσού της σύνταξης.

 - Αν κάποιος περιμένει σήμερα την σύνταξη του εδώ και 10 μήνες θα πάρει το επόμενο διάστημα αναδρομικά 10Χ384 ευρώ = 3.840 ευρώ και θα παίρνει έναντι της σύνταξης τους τα 384 ευρώ το μήνα μέχρι να βγει η οριστική.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις