Δευτέρα 19 Απριλίου 2021

ΟΙ ΝΕΕΣ  ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ  ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

  ΑΚΤΙΝΟΓΡΑΦΙΑ  ΤΟΥ ΝΕΟΥ  ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗΣ  ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

 

Εως τον Ιούνιο πρόκειται  δοθεί σε  δημόσια  διαβούλευση το σχέδιο νόμου για το νέο  σύστημα επικουρικής  ασφάλισης, το οποίο  θα τεθεί σε  εφαρμογή από 1-1-2022.Η  κατάθεση του νομοσχεδίου στη  Βουλή θα γίνει αμέσως μετά την ψηφιση του εργασιακού  νομοσσχεδίου.Μέχρι το τέλος του 2021, αναμένεται να έχει ξεκινήσει τη λειτουργία του ο  νέος φορέας για την κεφαλαιοποιητική επικουρική ασφάλιση, καθώς έως τότε εκτιμάται ότι θα έχει την κατάλληλη κτιριακή υποδομή, θα έχει επιλεγεί ο επικεφαλής και θα έχει επιτευχθεί μια βασική στελέχωσή του, καθώς και να έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για την προμήθεια πληροφοριακού συστήματος για την υποστήριξη των επιμέρους λειτουργιών του.

Σύμφωνα με τον  υφυπουργό  Εργασίας  Π. Τσακλόγλου, στόχος της προωθούμενης μεταρρύθμισης είναι να περιορίσει τους κινδύνους του ασφαλιστικού συστήματος που απορρέουν από τη δημογραφική γήρανση του πληθυσμού, να δώσει ώθηση στην αναπτυξιακή διαδικασία της ελληνικής οικονομίας, να εξασφαλίσει υψηλότερες συντάξεις για τους μελλοντικούς συνταξιούχους και να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.

Το σχέδιο της κυβέρνησης στο πλαίσιο του νέου συστήματος για την επικουρική ασφάλιση έγκειται στο να συστήσει ένα νέο Δημόσιο Ταμείο, το οποίο θα έχει την αποκλειστική ευθύνη για τη διαχείριση των εισφορών των ασφαλισμένων. Στο νέο σύστημα θα εντάσσονται υποχρεωτικά οι νεοεισερχόμενοι μισθωτοί δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, που θα εισέρχονται για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας από την 1/1/2022 και εφεξής.Σε εθελοντική βάση θα μπορούν να ενταχθούν όλοι οι σημερινοί εργαζόμενοι έως 35 ετών και οι νεοεισερχόμενοι στην αγορά εργασίας μετά την 1/1/2022 χωρίς υποχρεωτικό κλάδο επικουρικής ασφάλισης σήμερα (π.χ. αγρότες, ελεύθεροι επαγγελματίες)

Ένα από τα βασικά επιχειρήματα για την επιχειρούμενη «επέμβαση» στην επικουρική ασφάλιση είναι το λεγόμενο δημογραφικό πρόβλημα. Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γ. Στουρνάρας επικαλούμενους την Eurostat, έχει επισημάνει πως ο λόγος εξάρτησης ηλικιωμένων που στην Ελλάδα το 2020 ήταν 35,1%, μέχρι το 2055 θα έχει διπλασιαστεί (62,8%) και θα είναι ο υψηλότερος στην ΕΕ.Από τη μεριά του, ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας έχει τονίσει ότι «το υφιστάμενο σύστημα ασφάλισης, ως διανεμητικό, είναι εξαιρετικά εκτεθειμένο στον “δημογραφικό κίνδυνο”» και ότι «λόγω της γήρανσης του πληθυσμού μειώνεται συνεχώς η αναλογία των οικονομικά ενεργών πολιτών προς τους συνταξιούχους».

Τα βασικά  σημεία του  νεου συστήματος επικουρικης ασφάλισης είναι  τα παρακάτω:

 

-Η  πιο εμβληματική αλλαγή είναι ότι από διανεμητικό, κεφαλαιοποιητικό για όσους εισέρχονται στην αγορά εργασίας την επόμενη χρονιά ή για όσους κάτω των 35 ετών και θέλουν να ενταχθούν σε αυτό το σύστημα. Ουσιαστικά δημιουργούνται ατομικοί λογαριασμοί, κουμπαράδες, όπου θα κατατίθενται οι εισφορές των ασφαλισμένων. Θα επενδύονται από ένα ταμείο που θα είναι νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου και αργότερα όταν μετά από 30-40 χρόνια έρθει η στιγμή να πάρουν την επικουρική τους ασφάλιση, η σύνταξή τους θα υπολογίζεται στη βάση των εισφορών που έχουν καταβάλλει και των αποδόσεων των επενδύσεών τους.

 -Μετάβαση δεν πρόκειται να γίνει για τους παλαιούς ασφαλισμένους. Όσοι είναι κάτω των 35 ετών είτε τώρα έχουν ασφάλιση με το υφιστάμενο σύστημα επικουρικής ασφάλισης είτε δεν έχουν επικουρική ασφάλιση, μπορούν να ενταχθούν στο νέο σύστημα. Προφανώς, αυτών, όταν φτάσουν στη σύνταξη, θα είναι ένας σταθμικός μέσος όρος της σύνταξης που θα έχουν από το κεφαλαιοποιητικό σύστημα και της σύνταξης που θα είχαν από το διανεμητικό. Για τους υπόλοιπους, είτε τους τωρινούς συνταξιούχους είτε ασφαλισμένους με το τωρινό σύστημα, δεν αλλάζει τίποτα, οι συντάξεις τους θα καταβληθούν με τους κανόνες του υφιστάμενου συστήματος.

-Σκοπός είναι οι ασφαλισμένοι του συστήματος αυτού να μπορούν να βλέπουν από το κινητό, το τάμπλετ ή τον υπολογιστή τον λογαριασμό τους και να βλέπουν τι εισφορές έχουν καταβάλει και τις αποδόσεις των επενδύσεων που έχουν μέχρι εκείνη τη στιγμή» ανέφερε και πρόσθεσε:

-Το νέο ταμείο θα δημιουργήσει τρία επενδυτικά προφίλ: ένα πιο συντηρητικό, ένα πιο ισορροπημένο και ένα πιο επιθετικό. Ο κάθε ασφαλισμένος θα μπορεί να επιλέγει με τι αναλογία θα τοποθετείται σε ποιο από αυτά τα προφίλ. Κι εκεί τελειώνει η συμμετοχή του ασφαλισμένου, δεν του ζητάμε να γίνει ο εξπέρ των επενδύσεων. Θα υπάρχει η δυνατότητα να αλλάζω το προφίλ μου σε τακτά χρονικά διαστήματα. Δηλαδή μετά την πάροδο τριετίας ή πενταετίας. Θα έχουμε ένα ορισμένο χρονικό διάστημα.Όπως έχουν όλα τα ασφαλιστικά ταμεία, θα έχουν το λεγόμενο ηλικιακό προφίλ, όσο περνούν τα χρόνια όλες οι επενδύσεις γίνονται όλο και πιο συντηρητικές.

-Τα ποσοστά κοινωνικής ασφάλισης παραμένουν τα ίδια με σήμερα,δηλαδή στο  3% ο εργοδότης, 3% ο εργαζόμενος κι αν είναι ελεύθερος επαγγελματίας με την ασφαλιστική κλάση που έχει επιλέξει. 

  Στο  μεταξύ  ξεκινάει την ερχόμενη  Παρασκευή η καταβολή των  συντάξεων Μαιου.Οι πληρωμές  θα γίνουν ως εξής:

-Στις 23 Απριλίου 2021, ημέρα Παρασκευή θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των μισθωτών (δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις Τράπεζες και τον ΟΤΕ) που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 1, 3, 5, 7, 9.

-Στις 26 Απριλίου 2021, την Μεγάλη Δευτέρα θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των μισθωτών (δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις Τράπεζες και τον ΟΤΕ) που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 0, 2, 4, 6, 8.

-Στις 27 Απριλίου 2021, την Μεγάλη Τρίτη θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των μη-μισθωτών (δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ).

-Στις 28 Aπριλίου 2021, την Μεγάλη Τετάρτη θα καταβληθούν κύριες και επικουρικές συντάξεις του Δημοσίου, του τ.ΝΑΤ, τ.ΕΤΑΤ, τ.ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΔΕΗ.

-------

ΓΡΑΦΗΜΑ:

ΤΟ  ΠΡΟΦΙΛ  ΤΟΥ ΝΕΟΥ  ΤΑΜΕΙΟΥ

------------------------------------------------------------

ΠΟΙΟΥΣ ΑΦΟΡΑ

Τους νέους μισθωτούς δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που εισέρχονται για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας.

Τους νέους αυτοαπασχολούμενους μηχανικούς, δικηγόρους και άλλους επαγγελματίες με επικουρική ασφάλιση, που εισέρχονται για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας.

Σε εθελοντική βάση όλους τους υφιστάμενους εργαζομένους (μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους) ηλικίας έως 35 ετών.

ΠΟΙΟΥΣ ΔΕΝ ΑΦΟΡΑ

Τους σημερινούς συνταξιούχους.

Τους σημερινούς ασφαλισμένους άνω των 35 ετών.

Τους σημερινούς ασφαλισμένους κάτω των 35 ετών οι οποίοι θα επιλέξουν να παραμείνουν στο υφιστάμενο σύστημα επικουρικής ασφάλισης.

ΥΨΟΣ ΕΙΣΦΟΡΩΝ

Οι ασφαλιστικές εισφορές παραμένουν ίδιες δηλαδή, 6% για τους μισθωτούς (3% για τον εργαζόμενο και 3% για τον εργοδότη επί των ασφαλιστέων αποδοχών), ενώ για τους αυτοαπασχολούμενους θα υπολογίζονται βάσει των ασφαλιστικών κατηγοριών που ισχύουν και σήμερα.

ΑΤΟΜΙΚΟΣ ΚΟΥΜΠΑΡΑΣ ΕΙΣΦΟΡΩΝ

Ο κάθε ασφαλισμένος θα μπορεί από τον πρώτο μήνα να παρακολουθεί την απόδοση των εισφορών του και εξετάζεται να έχει τη δυνατότητα ρευστοποίησης και καταβολής σύνταξης μετά την πρώτη 15ετία.

 

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις