Τετάρτη 21 Απριλίου 2021

 

ΠΩΣ  ΘΑ ΕΚΔΙΔΟΝΤΑΙ  ΤΑΧΥΤΕΡΑ  ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ-ΤΑ ΠΕΝΤΕ ΜΕΤΡΑ

Με πέντε  μέτρα –αμφιβόλου  αποτελεσματικότητας- θα επιδιώξει το υπουργείο  Εργασίας  να αντιμετωπίσει το  μείζον πρόβλημα  για την έκδοση των  εκκρεμών  συντάξεων.Στόχος  είναι η ταχύτερη απονομή των  συντάξεων, έργο εξαιρετικά  δύσκολο με δεδομένη την εικόνα   που παρουσιάζει ο ΕΦΚΑ. (μεγάλη έλλειψη προσωπικού και λογισμικου,  γραφειοκρατια  κα).Οι εκκρεμότητες μόνο για τις κύριες συντάξεις  ανέρχονται σήμερα  τις  140.000  αιτήσεις  συνταξιοδότησης με το μέσο όρο αναμονής  να  κινείται  στα τρία  χρόνια.Μάλιστα  η  απουσία λογισμικού στον ΕΦΚΑ σε  ορισμένες  περιπτώσεις  ασφαλισμένων οδηγέι την έκδοση σύνταξης και στα  τέσσερα  χρόνια   σε σημέιο να   καταγράφονται περιπτώσεις  υποψήφιων συνταξιούχων οι οποίοι  ‘’φεύγουν’’ από τη  ζωή σε  αναμονή της  σύνταξης  τους .

Τα 5   μέτρα  τα οποία νομοθετούνται- με την τροπολογία του υπουργείου Εργασίας  η οποία κατατέθηκε στη  Βουλή- είναι  τα παρακάτω:

1. Προβλέπεται   η  ενοποίηση του ορίου οφειλών εντός του οποίου είναι δυνατή η χορήγηση σύνταξης στα 20.000 ευρώ για όλους τους ασφαλιστικούς οργανισμούς και στα 6.000 ευρώ για τον τ. ΟΓΑ

Ουσιαστικά, δεν αλλάζει το ανώτατο όριο των 20.000 ευρώ, απλώς σε αυτό το ποσό αθροίζονται τόσο τα χρέη από το κεφάλαιο όσο και οι τυχόν προσαυξήσεις που έχουν προκύψει από την επιβολή προστίμων. Ειδικά εάν πρόκειται για ασφαλισμένο του πρώην ΟΓΑ, το αντίστοιχο ανώτατο όριο είναι τα 6.000 ευρώ.

Στις περιπτώσεις αυτές η χορήγηση της σύνταξης πραγματοποιείται μετά από διακανονισμό. Για περιπτώσεις συντάξεων γήρατος, θανάτου ή αναπηρίας, η παρακράτηση ή ο συμψηφισμός γίνεται σε έως 60 μηνιαίες δόσεις με ελάχιστο ποσό τα 50 ευρώ, ανά δόση.Εάν η οφειλή υπερβαίνει τα ανωτέρω χρηματικά όρια, τότε ο ασφαλισμένος – υποψήφιος συνταξιούχος θα πρέπει να καταβάλλει εφάπαξ το υπερβάλλον ποσό και μετά να προβεί σε διακανονισμό για το υπόλοιπο της οφειλής.

2: Η χορήγηση προσωρινής σύνταξης, για όσους ασφαλισμένους τη δικαιούνται, εφεξής θα είναι υποχρεωτική. Στην ορίζεται ότι η συγκεκριμένη διαδικασία θα εφαρμόζεται ανεξάρτητα εάν ο ασφαλισμένος υπέβαλλε σχετικό αίτημα ή όχι, όπως γινόταν δηλαδή έως σήμερα. Υπενθυμίζεται ότι η προσωρινή σύνταξη κυμαίνεται από 70 – 80% του μέσου όρου του μισθού του τελευταίου έτους πριν από την υποβολή αίτησης συνταξιοδότησης, ανάλογα εάν πρόκειται για μη μισθωτό ή δημόσιο υπάλληλο, αντίστοιχα. Στο 70% υπολογίζεται η προσωρινή σύνταξη, αν πρόκειται για συντάξεις θανάτου. Προσαρμογές υπάρχουν και για περιπτώσεις όπου η χορήγηση σύνταξης γήρατος είναι μειωμένη ή για περιπτώσεις χορήγησης σύνταξης αναπηρίας.Πρέπει επίσης να τονιστεί ότι η προσωρινή σύνταξη καταβάλλεται κατά 30% μειωμένη για όσους επίδοξους συνταξιούχους συνεχίζουν να εργάζονται.

Ειδικά για τους αγρότες, η προσωρινή σύνταξη δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 384 ευρώ, δηλαδή να μην υπολείπεται της εθνικής σύνταξης με 20 έτη ασφάλισης. Δεν μπορεί όμως να υπερβαίνει και το διπλάσιο αυτής δηλαδή τα 768 ευρώ.

Για αυτοτελώς απασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες ισχύει το κατώτατο όριο των 384 ευρώ. Όμως στο ανώτατο επίπεδο, η προσωρινή σύνταξη δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό της εθνικής με 20 έτη ασφάλισης, επί δυόμιση φορές δηλαδή τα 960 ευρώ.Σε κάθε περίπτωση το ποσό της προσωρινής σύνταξης, θα συμψηφιστεί με εκείνο της οριστικής, όταν η τελευταία εκδοθεί.Ειδική αναφορά γίνεται στη ρύθμιση για τις περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης, όπου η χορήγηση προσωρινής σύνταξης είναι πιο δύσκολη. Τονίζονται επίσης όλες οι περιπτώσεις όπου δεν χορηγείται.Η έγκριση ή η απόρριψη της χορήγησης προσωρινής σύνταξης, λαμβάνεται από τα αρμόδια όργανα του e-ΕΦΚΑ εντός δύο μηνών από την υποβολή των σχετικών δικαιολογητικών ή από την έγκριση της υγειονομικής επιτροπής, εάν επιβάλλεται να υπάρξει. Ειδικά για όσους υποβάλλουν ηλεκτρονικά αίτηση συνταξιοδότησης, η προσωρινή σύνταξη πρέπει να απονέμεται τον επόμενο μήνα από εκείνο που υποβλήθηκε η σχετική αίτηση.

3. Σημαντικό ρόλο στον χρόνο καταβολής της σύνταξης  θα  διαδραματίζει   το πότε ο ασφαλισμένος θα καταθέσει τα δικαιολογητικά που απαιτούνται καθώς ως ημερομηνία έναρξης καταβολής της σύνταξης θα λαμβάνεται η ημερομηνία υποβολής των δικαιολογητικών και όχι της αίτησης συνταξιοδότησης.Ειδικότερα το δικαίωμα σύνταξης γήρατος αρχίζει από την πρώτη του επόμενου της υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης μήνα, υπό την προϋπόθεση ότι κατά την ημερομηνία αυτή πληρούνται όλες οι νόμιμες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, δηλαδή έχουν υποβληθεί και τα δικαιολογητικά.Σε αντίθετη περίπτωση, από την πρώτη ημέρα του μήνα που έπεται εκείνου κατά τον οποίο πληρούνται όλες οι νόμιμες προϋποθέσεις δηλαδή έχουν κατατεθεί τα δικαιολογητικά.Έτσι τα δικαιολογητικά που απαιτούνται κατά περίπτωση για τη συνταξιοδότηση λόγω γήρατος υποβάλλονται μέχρι την τελευταία ημέρα του πρώτου (1ου) μήνα που έπεται του μήνα υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης.

Αν από τα υποβαλλόμενα δικαιολογητικά προκύπτει ότι οι απαραίτητες για τη συνταξιοδότηση προϋποθέσεις, όπως αυτές προσδιορίζονται για κάθε κατηγορία ασφαλισμένων του e-ΕΦΚΑ, πραγματοποιήθηκαν σε επόμενο ημερολογιακό της αίτησης συνταξιοδότησης μήνα, ως χρόνος έναρξης του δικαιώματος σύνταξης ορίζεται η πρώτη του επόμενου της συμπλήρωσης των απαραίτητων προϋποθέσεων μήνα.

Αν παρέλθει άπρακτη η προθεσμία του ενός (1) μήνα για την υποβολή των απαιτούμενων δικαιολογητικών με υπαιτιότητα του ασφαλισμένου, η αίτηση συνταξιοδότησης λόγω γήρατος απορρίπτεται και εκδίδεται σχετική απόφαση.

4.Δύο χρόνια πριν την συμπλήρωση του ορίου ηλικίας καλούνται οι ασφαλισμένοι να καταθέτουν αίτηση στον e-ΕΦΚΑ για την καταμέτρηση του χρόνου ασφάλισης. Μετά από αίτηση του ασφαλισμένου, που υποβάλλεται στα τελευταία δύο χρόνια πριν από την ημερομηνία συμπλήρωσης του ορίου ηλικίας για συνταξιοδότηση, ο e-ΕΦΚΑ υποχρεούται να προβαίνει σε προσδιορισμό του χρόνου ασφάλισής του και να χορηγεί την αντίστοιχη προσυνταξιοδοτική βεβαίωση, αφού καλέσει τον ασφαλισμένο να συμπληρώσει τα τυχόν ελλείποντα δικαιολογητικά.Η βεβαίωση εξομοιώνεται με απόφαση, αποτελεί εκτελεστή πράξη της Διοίκησης και υπόκειται στις διοικητικές προσφυγές που προβλέπονται από τη νομοθεσία.

Η υπηρεσία που είναι αρμόδια για την έκδοση της βεβαίωσης αποφαίνεται εντός τριών (3) μηνών από τη συμπλήρωση των κατά περίπτωση απαιτούμενων δικαιολογητικών.

Όταν ο ασφαλισμένος έχει υπαχθεί στην ασφάλιση περισσότερων του ενός πρώην ασφαλιστικών φορέων, η αίτηση είναι υποχρεωτική, υποβάλλεται άπαξ, λογίζεται δε ότι συμπεριλαμβάνει όλους τους πρώην ασφαλιστικούς φορείς.

Η σχετική προσυνταξιοδοτική βεβαίωση συνυποβάλλεται με την αίτηση συνταξιοδότησης.

Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων που εκδίδεται ύστερα από πρόταση του e-ΕΦΚΑ καθορίζονται οι αρμόδιες υπηρεσίες για την υποβολή της αίτησης και την έκδοση της βεβαίωσης, τα απαραίτητα δικαιολογητικά, τα στοιχεία και το περιεχόμενο της βεβαίωσης, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος.Οι προσυνταξιοδοτικές βεβαιώσεις μπορούν να εκδίδονται και από πιστοποιημένους επαγγελματίες και παράγουν πλήρη απόδειξη ως προς τα στοιχεία που εμπεριέχονται σε αυτές.

5. Προβλέπεται η  ανάθεση σε πιστοποιημένους επαγγελματίες (δικηγόρους- λογιστές) της έκδοσης βεβαιώσεων και σχεδίων αποφάσεων με σκοπό την ελαχιστοποίηση του χρόνου απονομής των συντάξεων τόσο για τις νέες αιτήσεις συνταξιοδότησης όσο και για τις ήδη εκκρεμείς.

 

 

 

-----------------------------------------------------------------------------

 

ΟΙ ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΕΣ  ΣΤΗΝ ΑΠΟΝΟΜΗ  ΚΥΡΙΩΝ  ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ

 

Έτος

Εκκρεμείς απονομές κύριων συντάξεων

2017

155.554

2018

99.549

2019 (έως 30/6)

125.075

2019 (έως 31/12)

151.496

2020

163.125

2021 (α’ τρίμηνο)

139.000

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις