Τετάρτη 31 Μαρτίου 2021


ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ

ΗΛΙΑΣ  ΓΕΩΡΓΑΚΗΣ

 

Μετά από την αποτυχημένη  θητεία  του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία    διέλυσε  το ασφαλιστικό σύστημα και ‘πετσόκοψε’ τις συντάξεις, ήρθε  μια κυβέρνηση -πολλά  υποσχόμενη -ότι θα κάνει  διορθώσεις και θα ενισχύσει(βοηθήσει) τους συνταξιούχους.

Και δυστυχώς-εν μέσω των σοβαρών  οικονομικών  επιπτώσεων της  πανδημίας-   διαπιστώνεται  ότι   αυτή η  κυβέρνηση  δεν   πράττει  τα αυτονότητα.Οχι  μόνο τις δεσμεύσεις της  αλλά  ούτε κάν   την δική της νομοθεσία. Και  μάλιστα την ίδια  ώρα που οι μισοί σχεδόν συνταξιούχοι (1.091.655 ή 44,2%)   ζούν με σύνταξη έως 700 ευρω  μεικτά (  δηλαδή 658 καθαρά) και ο  ΕΦΚΑ   έχει  διαλυθεί,  το υπουργείο Εργασίας   ασχολείται με το νέο (αχρείαστο)σύστημα  επικουρικής  ασφάλισης από το 2022.

Είναι πρωτοφανές   ‘ενας  νόμος  της σημερινής  κυβέρνησης- ακριβώς ένα(και πλεον) έτος μετά την  δημοσίευση  του στο  ΦΕΚ- να μην έχει  ακόμη εφαρμοστεί  και το αρμόδιο  υπουργείο  Εργασίας να μην δίνει εξηγήσεις. 

Φτάσαμε  14  μήνες από τη δημοσίευση του στο  ΦΕΚ  (νόμος 4670/2020-ΦΕΚ  29/2/2020) και ο νόμος  Βρούτση  για τις  αυξήσεις στις  συντάξεις,  όχι  δεν εφαρμόζεται  για τους  200.000  περίπου δικαιούχους (με συνεχείς αναβολές)με την πολιτική ηγεσία  του  υπουργειου  Εργασίας  να κρατά ‘’σιγή ιχθύος’’.Ούτε  μία  εξήγηση.Ουτε  ένα συγγνώμη  στους  απόμαχους  της δουλειάς. 

Χιλιάδες  ασφαλισμένοι  οδηγήθηκαν  το  2020(και οδηγούνται  καθημερινά)  στη σύνταξη προκειμένου να  κερδίσουν τις     αυξήσεις και τα  προνόμια του νόμου Βρούτση (άνω των  30 συντάξιμων ετων  με  αυξημένα  ποσοστά  αναπλήρωσης και απασχολούμενοι  συνταξιούχοι με μείωση του ‘πέναλτυ’’από  το 60% στο  30%)  και  μέχρι τώρα  δεν έχουν κανένα αντίκρυσμα .Κι αυτό  παρά τις αλλεπάλληλες κυβερνητικές  ανακοινώσεις-διαβεβαιώσεις  και τις  8 αναβολές. Φυσικά και υπάρχει θύελλα αντιδράσεων και δικαστικές προσφυγές , με μηνύσεις και αγωγές, κατά της πολιτικής ηγεσίας  του υπ. Εργασίας και της διοίκησης του ΕΦΚΑ. 

 Δικαιολογίες  δεν υπάρχουν  και σίγουρο είναι ότι  το ‘όλο  πρόβλημα    θα  αποτελέσει  ένα μελανό σημείο στην αντιμετώπιση της  κυβέρνησης προς τους  συνταξιούχους.

‘’Θέλω να είμαι υπουργός μιας κυβέρνησης με ευαισθησία απέναντι στους συνταξιούχους», δήλώσε  πρόσφατα (22/3)  στη Βουλή ο αρμόδιος  υπουργός  Εργασίας Κ. Χατζηδάκης.«Γιατί το Δημόσιο εξαντλεί κάθε λεπτομέρεια όταν οφείλει χρήματα και δεν δείχνει την ίδια ευαισθησία για να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του’’, πρόσθεσε ο ίδιος .

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις