Δευτέρα 9 Μαρτίου 2020
ΦΥΓΗ  ΣΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ-ΕΚΡΗΞΗ ΤΩΝ ΕΚΚΡΕΜΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ

'Φυγή΄ασφαλισμένων στη σύνταξη καταγράφουν τα  στοιχεία του ΕΦΚΑ με αποτέλεσμα να  διογκώνεται το σοβαρό προβλημα στην καθυστέρηση  έκδοσης των συντάξεων.Ειναι χαρακτηριστικό ότι μέσα σε έναν μήνα , τον περασμένο Ιανουάριο, υποβλήθηκαν συνολικά 19.567 νέες αιτήσεις, όταν πέρυσι τον Ιανουάριο είχαν υποβληθεί 13.564 και τον Ιανουάριο του 2018 μόνο 12.856. Η αύξηση αγγίζει το 44,25% έναντι του Ιανουαρίου του 2019 .
Το  τεράστιο πρόβλημα με την καθυστέρηση(εως και 4 χρόνια)  για την έκδοση συντάξεων  εξελίσσεται σε  βρόγχο για την κυβέρνηση  .Ο λόγος είναι οι μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό αλλά και οι ελλείψεις στο αναγκαίο λογισμικό για την έκδοση των συντάξεων.
Οι εκκρεμότητες στην εκδοση συντάξεων  πολλαπλασιάζονται αντί να μειώνονται για τους εξής λόγους:
 1) Αυξήθηκε ο αριθμός των αιτήσεων λόγω των νεων αυξημένων  ποσοστών αναπλήρωσης  του νόμου Βρούτση(από 1.10.2019) ο οποίος   οδηγεί σε μεγαλύτερες κύριες  συντάξεις.
2) Αυξάνονται οι «καθαρές» αιτήσεις, δηλαδή αυτές που προχωρούν και δικαιώνονται ενώ αντίθετα μειώνονται οι αιτήσεις που απορρίπτονται γιατί δεν πληρούν τις προϋποθέσεις
Ηδη τις 250.200 έφτασαν οι εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης για κύρια και επικουρική ασφάλιση  και  για την αποπληρωμή τους απαιτούνται περίπου 1,2  δισ.  ευρω( σς Οι αιτήσεις για κύρια σύνταξη ξεπερνούν τις 158.000, ενώ για την επικουρική τις 92.100). 
Για το ιδιο προβλημα το ΚΙΝΑΛ επισημαίνει:
– Δεν έχει εφαρμοσθεί ακόμη ενιαίος κανονισμός παροχών και ασφάλισης μεταξύ των 8 Εντασσόμενων Ταμείων που έχουν συγχωνευθεί σε ένα.
– Υπάρχει πρόβλημα -λόγω έλλειψης λογισμικού- στην απονομή συντάξεων λόγω θανάτου (κύρια-επικουρική) από 1/012019.
– Επικουρικό-μεταβίβαση λόγω θανάτου. Δεν εκδίδονται αποφάσεις αν η αίτηση έχει γίνει πριν το 2018. (για ένα διάστημα λειτούργησε μόνο από 1-01-2019 έως 1-05-2019).
– Από 17-05-2019 επεκτάθηκε η χορήγηση σύνταξης λόγω θανάτου στα ανήλικα μέχρι να φτάσουν 24 ετών. Ήταν μέχρι τα 18 ή μέχρι να τελειώσουν τις σπουδές τους.
Αυτό πρακτικά δεν εφαρμόζεται λόγω έλλειψης λογισμικού.
– Διπλοσυναξιούχοι αποθανόντες. Δεν μεταβιβάζονται και οι δύο συντάξεις από 1-01-2017. Χορηγείται η 1, συνήθως ΙΚΑ που έχει καλύτερη μηχανογράφηση. Δεν υπάρχει διευκρίνιση αν πρέπει να δίνονται και οι 2.
– Συνταξιούχος Αναπηρίας (Η σύνταξη υπολογίζεται βάσει του ποσοστού αναπηρίας). Η μετατροπή της σύνταξης από αναπηρίας σε γήρατος δεν υλοποιείται από 1-01-2017 λόγω έλλειψης λογισμικού.
– Διαδοχική σύνταξη. Αν η αίτηση έχει γίνει πριν το 2018 εκδίδεται μια προσωρινή απόφαση και δίνεται η προσωρινή σύνταξη. Λόγω λογισμικού, ούτε αναθεωρείται ούτε προχωρά η διαδικασία για την έκδοση ολόκληρης.
Για την αντιμετωπιση του σοβαρού αυτου προβλήματος η πολιτική ηγεσία του  υπουργειου Εργασίας έχει επικεντρωθεί στην ταχύτερη λειτουργία του ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ) από την 1η Μαρτίου και στην έκδοση όλων των απαιτούμενων εγκυκλίων για την συγχώνευση του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών.Το σχέδιο προβλέπει ότι  από τη 1η Ιουνίου, το 34,37% των νέων συντάξεων θα εκδίδεται ψηφιακά, μέσα σε λίγες ημέρες. Έναν χρόνο μετά, έως την 1η Ιουνίου του 2021, βάσει του χρονοδιαγράμματος που έχει δεσμευτεί να ακολουθήσει η κυβέρνηση, το ποσοστό των συντάξεων που θα εκδίδεται ψηφιακά θα ανέρχεται περίπου στο 90% με ένα κλικ. Η καθιέρωση της ψηφιακής σύνταξης θα αφορά μόνο τις νέες αιτήσεις συνταξιοδότησης και σταδιακά οι δημόσιοι υπάλληλοι του e-ΕΦΚΑ θα επικεντρωθούν στην έκδοση μόνο των παλιών συντάξεων. Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Εργασίας, το πρώτο βήμα έχει γίνει με την απόφαση που προβλέπει η υποχρεωτική αναγραφή του ΑΜΚΑ στα πιστοποιητικά και τις βεβαιώσεις που εκδίδονται ηλεκτρονικά από το μητρώο πολιτών.
Ένα άλλο μέτρο  αφορά τη συγκρότηση κλιμακίων στην Κεντρική Υπηρεσία και στις Περιφερειακές Οργανικές μονάδες του ΕΦΚΑ, για την εκκαθάριση των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης και την αποπληρωμή των οφειλόμενων αναδρομικών ποσών. Τα κλιμάκια θα λειτουργήσουν για δέκα μήνες, δηλαδή από 01/01/2020 μέχρι 30/06/2020 και από 01/09/2020 μέχρι 31/12/2020, με δυνατότητα παράτασης της λειτουργίας τους.Τα μέλη των κλιμακίων απασχολούνται εκτός του ωραρίου εργασίας και των ωρών υπερωριακής απασχόλησης και κάθε μέλος δικαιούται μηνιαία αμοιβή υπό τον όρο της επίτευξης των ατομικών στόχων που έχουν καθοριστεί για κάθε μέλος. Στόχος της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας είναι η μηνιαία διεκπεραίωση 13.000 υποθέσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις