Τετάρτη 11 Μαρτίου 2020


AΔΕΙΑ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΚΟΠΟΥ ΛΟΓΩ ΚΟΡΟΝΟΙΟΥ

Μέχρι τις 10 Απριλίου, δηλαδή για 23 ημέρες οι εργαζόμενοι γονείς που έχουν παιδιά σε σχολείο θα μπορούν να πάρουν άδεια ειδικού σκοπού καθώς τα σχολεία έχουν κλείσει λόγω του κορονοϊού.
Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου προβλέπει για κάθε 4 ημέρες άδειας οι 3 να είναι ειδικού σκοπού και η μια ως κανονική άδεια. Αυτο σημαίνει ότι ο εργαζόμενος που θα πάρει άδεια 8 ημέρες θα πρέπει να γνωρίζει ότι οι 2 ημέρες θα ληφθούν από την ετήσια κανονική του άδεια. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι οι εργαζόμενοι δεν θα έχουν καμία μείωση στις απολαβές τους.
Αναλυτικότερα :
- Σε περίπτωση που η άδεια ειδικού σκοπού αφορά εργαζόμενο του δημοσίου τομέα το κράτος θα καλύψει το σύνολο των αποδοχών του.
- Για εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα το κράτος θα καλύψει από τον τακτικό προϋπολογισμό το 1/3 των αποδοχών του.
- Εάν λάβει ο ένας γονέας άδεια ειδικού σκοπού, ο άλλος δεν δικαιούται εφόσον αυτό ζητείται παράλληλα. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν οι εργαζόμενοι να αξιοποιήσουν και οι δύο την άδεια ειδικού σκοπού αλλά όχι παράλληλα. Για παράδειγμα μπορεί η μητέρα να πάρει 10 ημέρες και αφού επιστρέψει στην δουλειά να πάρει 10 ημέρες ο πατέρας.
- Εάν ο ένας γονέας δεν εργάζεται, ο άλλος δεν δικαιούται άδεια ειδικού σκοπού με την εξαίρεση ασθενών από κορονοϊό ή άτομα με αναπηρία.
- Για τους εργαζόμενους του δημοσίου τομέα δημιουργείται η δυνατότητα με ευέλικτο ωράριο εργασίας όπου αυτό είνα εφικτό. Για παράδειγμα θα μπορεί η μητέρα να πάει στην εργασία για κάποιες ώρες το πρωί και στην συνέχεια αφού σχολάσει να πάει ο πατέρας για κάποιες ώρες.
- Για τους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα δύναται η επιχείρηση να προσφέρει ευέλικτο ωράριο απασχόλησης ή εργασία εξ αποστάσεως. Αυτό θα πρέπει ο εργαζόμενος να το συνεννοηθεί με τον εργοδότη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις