Πέμπτη, 19 Μαρτίου 2020ΠΩΣ ΘΑ ΔΟΘΕΙ Η  ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΤΩΝ 800 ΕΥΡΩ ΣΕ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΥΣ-

-ΧΡΗΣΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ  ΜΕ 8 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ-ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΤΑ  ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ

Με ρήτρα διατήρησης θέσεων εργασίας, συνδέονται  αυστηρά  τα  κυβερνητικά μέτρα,  δηλαδή όσοι εργοδότες απολύουν δεν θα μπαίνουν στα ευεργετικά πακέτα ρευστότητας και αναστολής φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων. Επίσης από την  Τετάρτη 18 Μαρτίου απαγορεύονται οι απολύσεις στις επιχειρήσεις που κλείνουν με κρατική εντολή.

Όπως εξήγησε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης η αγορά εργασίας δια μέσου του συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» είναι αποκαρδιωτική τον μήνα Μάρτιο λόγω των αυξημένων απολύσεων σημειώνοντας δε ότι "ο μήνας που διανύουμε έχει μια τρομακτική εικόνα η οποία δεν έχει προηγούμενο". Μέχρι στιγμής, με τα έως τώρα επίσημα στοιχεία τον μήνα Μάρτιο έχουν γίνει περίπου 41.000 απολύσεις όταν ολόκληρο μήνα τον Ιανουάριο έγιναν 115.454 απολύσεις από καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου.Η πλειοψηφία των απολύσεων σημειώθηκε όταν ξεκίνησαν τα λουκέτα στις καφετέριες, εστιατόρια, μπαρ, θέατρα κλπ στο σύστημα Εργάνη. Μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις οι απολύσεις γίνονται με την σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων, προκειμένου να μπουν στο ταμείο ανεργίας του ΟΑΕΔ για όσο διάστημα παραμείνει κλειστεί η επιχείρηση με τη δέσμευση του εργοδότη, προφορική τουλάχιστον, ότι θα προσληφθούν εκ νέου όταν τελειώσουν τα μέτρα εξάπλωσης του κορονοϊού.
Σε αυτό το πλαίσιο άλλωστε ο κ. Βρούτσης υπογράμμισε πως «όλα τα ευνοϊκά μέτρα στήριξης για τις επιχειρήσεις συνδέονται άρρηκτα με ρήτρα διατήρησης θέσεων εργασίας».
Την ίδια στιγμή, πολλαπλασιάζονται καθημερινά οι μετατροπές των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε ευέλικτες μορφές εργασίας, όπως η εκ περιτροπής και η μερική απασχόληση.Υπολογίζεται ότι πάνω από ένα εκατομμύριο εργαζόμενοι πλήττονται σφοδρά από την προσωρινή αναστολή λειτουργίας σε νευραλγικούς κλάδους της οικονομίας, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες άλλοι αγωνιούν για το αν και κατά πόσο θα «δουν» μισθό στο τέλος του μήνα λόγω της πτώσης του τζίρου στις επιχειρήσεις που απασχολούνται.Τα περισσότερα κρούσματα εντοπίζονται στον κλάδο του τουρισμού, που πλήττεται βίαια από την κρίση του κορονοιού. Τα μεγάλα προβλήματα αφορούν τα ξενοδοχεία 12μηνης διάρκειας τα οποία βλέποντας τις πληρότητές τους να καταρρέουν προχωρούν μαζικά στην χορήγηση αδειών άνευ αποδοχών στους εργαζόμενούς τους.
‘ΤΑ  ΝΕΑ’’  για την πληρέστερη ενημέρωση των αναγνωστών του ετοίμασε ένα μικρό χρηστικό οδηγό με τα  κυβερνητικά μέτρα τόσο για τους εργαζόμενους οσο και για τις  επιχειρήσεις

1.Τι  είναι και πως θα δοθεί η αποζημιωση των 800 ευρω?
ΑΠ: · Παρέχεται  "αποζημίωση ειδικού σκοπού" ύψους 800 ευρώ, για διάστημα κάλυψης  από 15 Μαρτίου έως 30 Απριλίου, ως έκτακτη οικονομική ενίσχυση για όλους τους εργαζόμενους επιχειρήσεων που ανεστάλη η λειτουργία τους. Η αποζημίωση θα καταβληθεί το πρώτο 10ήμερο του Απριλίου.Το ποσό της οικονομικής ενίσχυσης θα δοθεί μέσω αιτήσεων που θα κάνουν οι εργοδότες και υπευθύνων δηλώσεων που πρέπει να υποβάλλουν οι εργαζόμενοι στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.Επίσης  θα δοθούν 800 ευρώ και στους ελεύθερους επαγγελματίες οι οποίοι με βάση τον ΚΑΔ τους επλήγησαν από τις συνέπειες του κορονοιού. Επισημαίνεται ότι η διατήρηση των θέσεων εργασίας ώστε να μην έχει προβεί ο εργοδότης σε απόλυση εργαζόμενου από τις 18 Μαρτίου που ανακοινώθηκαν αποτελεί προϋπόθεση για να μπορέσει μία επιχείρηση να ωφεληθεί από τα νέα μέτρα της κυβέρνησης για την μη εξάπλωση του κορονοϊού.

2.Ποιά  θα είναι η διαδικασία   για να καταβληθεί η αποζημωση των 800 ευρω?
ΑΠ:Ο μηχανισμός στήριξης των εργαζομένων που βρίσκονται εκτός αγοράς εργασίας καθώς οι επιχειρήσεις που εργάζονταν τελούν υπό το καθεστώς προσωρινού κλεισίματος για την αντιμετώπιση και τον περιορισμό της μετάδοσης του κορωνοϊού COVID-19 προβλέπει ότι οι επιχειρήσεις - εργοδότες στους οποίους επιβάλλεται ή έχει επιβληθεί το μέτρο της προσωρινής απαγόρευσης, κατόπιν εντολής δημόσιας αρχής, υποχρεούνται να υποβάλουν Υπεύθυνη Δήλωση στο Πληροφοριακό Σύστημα (Π.Σ.) ΕΡΓΑΝΗ, του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με την οποία δηλώνουν ότι η επιχείρησή τους τελεί υπό το καθεστώς προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας.
Αρχικά, οι εργοδότες θα πρέπει να μπουν στο Πληροφοριακό Σύστημα Εργάνη, στη συνέχεια να επιλέξουν την καρτέλα «Ειδικά έντυπα» και από εκεί την επιλογή «Δηλώσεις Αναστολής Δραστηριοτήτων Εργοδοτών».Αφού συμπληρώσουν όλα τα απαραίτητα πεδία, θα πρέπει να αναφέρουν όχι μόνο τους εργαζόμενους που δεν εργάζονται λόγω του υποχρεωτικού λουκέτου, αλλά και εκείνους που μπορεί να εξακολουθούν να εργάζονται (στην περίπτωση που λειτουργεί κάποιος από τους κλάδους της επιχείρησης, π.χ., στην εστίαση το delivery).Οι επιχειρήσεις και οι εργοδότες πρέπει να υπογράψουν υπεύθυνη Δήλωση στο Πληροφοριακό Σύστημα (ΠΣ) ΕΡΓΑΝΗ του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με την οποία δηλώνουν ότι η επιχείρησή τους τελεί υπό το καθεστώς προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας.Τα στοιχεία των εργαζομένων των επιχειρήσεων αυτών αντλούνται αυτόματα από το ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ.
Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων – εργοδοτών, υποβάλλουν ατομικά Υπεύθυνη Δήλωση σε ηλεκτρονική πλατφόρμα, που θα ανοίξει μέσα στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.
Οι εργαζόμενοι δηλώνουν τα προσωπικά τους στοιχεία, τα στοιχεία του προσωπικού τους τραπεζικού λογαριασμού (ΙΒΑΝ), καθώς και τα στοιχεία της επιχείρησης στην οποία εργάζονται, προκειμένου να συμπεριληφθούν στα μέτρα οικονομικής στήριξης, αποζημίωσης ειδικού σκοπού, ασφαλιστικής κάλυψης, έκτακτων επιδομάτων, επιταγών κατάρτισης, που θα θεσπιστούν και θα εφαρμοστούν για τη στήριξη των εν λόγω εργαζομένων.Για την εφαρμογή όλων αυτών λαμβάνονται όλα τα απαιτούμενα τεχνικά και οργανωτικά μέτρα για τη διασφάλιση της προστασίας των προσωπικών δεδομένων των υποκείμενων σε όλες τις προβλεπόμενες επεξεργασίες του θεσπίζονται στο παρόν. Από την διαδικασία εξαιρούνται :
-όσοι εργάζονται εξ αποστάσεως,
-όσοι διατελούν σε πάσης φύσεως νόμιμη άδεια,
-όσοι αποτελούν προσωπικό ασφαλείας ,
-και εν γένει όσων η σύμβαση δεν αναστέλλεται λόγω της απαγόρευσης λειτουργίας των επιχειρήσεων.
3.ΕΡ:Εκτός από  την αποζημίωση ειδικού  σκοπού ποια  αλλα μέτρα θα ληφθούν για τους για τους εργαζόμενους ?
ΑΠ : Οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις που έχουν αναστείλει την λειτουργία τους με κρατική εντολή –εκτός  από την αποζημιωση των 800 ευρω-δικαιούνται:
-Αναλογία του κανονικού τους μισθού έως την στιγμή του αναγκαστικού κλεισίματος από τον εργοδότη. Για παράδειγμα, εργαζόμενος σε επιχείρηση λιανικού εμπορίου που έκλεισε αναγκαστικά από 18 Μαρτίου, θα πρέπει να λάβει τις νόμιμες αποδοχές που αντιστοιχούν στο μισθό του για το χρονικό διάστημα από 1.3.2020 έως και 17.3.2020.
-«Ψαλίδι» 40% στο ενοίκιο που πληρώνει για το σπίτι του αν κι εφόσον είναι   πρώτη  κατοικία. Δηλαδή αν ο εργαζόμενος είναι ενοικιαστής θα μπορεί από το νόμο να καταβάλλει μόνο το 60% του συμφωνημένου ενοικίου για το διμηνο Μάρτιος – Απρίλιος.
-.Αναστολή για 4 μήνες πληρωμής φορολογικών υποχρεώσεων που έπρεπε να καταβληθούν τέλη Μαρτίου. Για παράδειγμα, εργαζόμενος σε επιχείρηση που ανέστειλε την λειτουργία της και ο οποίος έπρεπε να πληρώσει στα τέλη Μαρτίου την δόση από το βεβαιωμένο φόρο εισοδήματος του 2019 – θα μπορέσει να πληρώσει την δόση έως 31 Ιουλίου.
4.ΕΡΤι θα γίνει με τις ασφαλιστικές των εργαζομένων που θα λάβουν την αποζημιίση ειδικου σκοπού?
ΑΠ;Θα  υπάρξει πλήρης ασφαλιστική κάλυψη των παραπάνω εργαζομένων για όλο το διάστημα αναστολής λειτουργίας των επιχειρήσεων, υπολογιζόμενη με βάση τον ονομαστικό τους μισθό.  

5.ΕΡ:Ποια  είναι τα μετρα για τους ανεργους
Θα  υπάρξει  διμηνη παράταση καταβολής επιδόματος ανεργίας για όλους όσοι η επιδότηση λήγει στις 31 Μαρτίου. Συνεπώς θα λάβουν και οι άνεργοι επιπλέον επιδότηση 800 ευρώ (το μηνιαίο επίδομα ανεργίας είναι 400 ευρώ).Το ίδιο δικαίωμα ισχύει και για τους επιδοματούχους μακροχρόνια άνεργους και τους ελεύθερους επαγγελματίες – αυτοαπασχολούμενους που λαμβάνουν το βοήθημα ανεργίας του ΟΑΕΔ.Επίσης η εξυπηρέτηση του κοινού με φυσική παρουσία είναι δυνατή μόνο με προγραμματισμένο ραντεβού που ορίζεται μέσω της διεύθυνσης www.oaed.gr/menoumespiti. Όλοι όσοι θα υποβάλουν αίτηση έως την Παρασκευή 3 Απριλίου, η επιδότησή τους θα ξεκινάει αναδρομικά από την 7η ημέρα μετά την ημερομηνία απόλυσής τους, ανεξάρτητα από την ημερομηνία της αίτησης.

6.ΕΡ:Ποια  είναι τα μέτρα για τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους  ??
ΑΠ:Θα  υπάρξει αναστολή πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων μηνός Φεβρουαρίου για 3 μήνες, χωρίς τόκους και προσαυξήσεις.

7.ΕΡ:Ποια  είναι τα  μέτρα για επιχειρήσεις – εργοδότες?
ΑΠ:Αναστολή καταβολής ασφαλιστικών εισφορών μηνός Φεβρουαρίου, για τρεις (3) μήνες, χωρίς τόκους και προσαυξήσεις σε μισθωτούς επιχειρήσεων που πλήττονται .Αναστολή καταβολής ρυθμισμένων οφειλών σε ασφαλιστικά ταμεία για τρεις (3) μήνες για όλες τις επιχειρήσεις που πλήττονται.

8.Ποιά αλλα μέτρα  εχουν ληφθεί για   τις επιχειρήσεις?
 Θεσπιζονται και τα παρακάτω μετρα  ενίσχυσης ευελιξίας των επιχειρήσεων για την λειτουργική προσαρμογή τους στην αντιμετώπιση των συνεπειών του κορωναϊου:
-Πρόβλεψη λειτουργίας επιχειρήσεων με προσωπικό ασφαλούς λειτουργίας με ρήτρα διατήρησης των θέσεων εργασίας
-Θέσπιση μέτρων για την απρόσκοπτη παροχή υπηρεσιών Ιατρού Εργασίας, την άρση των διοικητικών εμποδίων για επιχειρήσεις, υπηρεσίες και ιατρούς, και ιδίως την προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων και της δημόσιας υγείας.
Αξιοποίηση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών e- ΕΦΚΑ και ΟΑΕΔ
-Την καθιέρωση σημαντικών διευκολύνσεων για όλους τους πολίτεςμέσω της επίσπευσης της προγραμματισμένης ψηφιοποίησης βασικών λειτουργιών των δύο οργανισμών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις