Δευτέρα 30 Μαρτίου 2020


ΤΑ 7 ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΒΡΟΥΤΣΗ

Ανοίγει στις 6 Απριλίου η πλατφόρμα για τα 800 ευρώ στους ελεύθερους επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις,    στα 800 ευρώ   εντάσσονται  οι επιστημονικοί κλάδοι αλλά   από τον Μάιο ενώ  παράλληλα  παρέχεται έκπτωση κατά 25% στις εισφορές για όσους πληρώσουν μέχρι 10 Απριλίου .
Αυτα  προβλέπονται  στα   7 νέα μέτρα που ανακοίνωσε    ο υπουργός  Εργασίας  Γιαννης  Βρούτσης.

Ειδικότερα:

1--.Από τις 6 Απριλίου οι ελεύθεροι επαγγελματίες, επιτηδευματίες, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι εργοδότες μέχρι 5 εργαζόμενους, οι οποίοι είναι δικαιούχοι των 800 ευρώ θα μπορούν να δηλώσουν τη συμμετοχή τους στο μέτρο στήριξης, σε σχετικό Έντυπο που θα βρίσκουν στο Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, μετά την εντός εβδομάδος έκδοσης της σχετικής ΚΥΑ μεταξύ των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας.
2.Τον Μάιο θα καταβληθεί σε περίπου 170.000 επιστήμονες, οικονομολόγους/λογιστές, μηχανικούς δικηγόρους, ιατρούς, εκπαιδευτικούς και ερευνητές το επίδομα των 800 ευρώ.Σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης οι επιστήμονες θα πάρουν συνολικά για τον Απρίλιο και τον Μάιο 1.400 ευρώ, εκ των οποίων τα 400 θα τα πάρουν απο 15 Απριλίου, τα 200 μέχρι τέλος Απριλίου και τα υπόλοιπα 800 ευρώ μέσα στον Μάιο.Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης οι επιστήμονες θα ενταχθούν στο προστατευτικό καθεστώς που έχουν ενταχθεί και οι μισθωτοί εργαζόμενοι αλλά και οι λοιποί ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι, δηλαδή θα λάβουν για τον μήνα Μάιο την αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 800 ευρώ.Ειδικότερα μέσα από πόρους του ΕΣΠΑ θα καταβληθεί σε όλους τους επιστημονικούς κλάδους εκπαιδευτικό επίδομα-αποζημίωση ύψους 600 ευρώ για το μήνα Απρίλιο, δια υλοποίησης ειδικού ανοιχτού προγράμματος τηλεκατάρτισης. Οι αιτήσεις για το πρόγραμμα αναμένεται να ξεκινήσουν αρχές Απριλίου και θα αφορά δέκα θεματικές ενότητες που θα πρέπει να επιλέξουν οι επιστήμονες.Το ποσό των 600 ευρώ, που αφορά αποκλειστικά τους επιστήμονες, θα είναι αφορολόγητο, ακατάσχετο και μη συμψηφιστέο, και φυσικά απολύτως καθαρό,χωρίς παρακρατήσεις ή επιβαρύνσεις και η πρώτη δόση των 400 ευρώ θα ξεκινήσει να καταβάλλεται εντός Απριλίου (από 15.4) ενώ τα υπόλοιπα 200 ευρώ θα καταβληθούν μέχρι 30.4.Η χορήγηση του επιμορφωτικού επιδόματος 600 ευρώ αφορά όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες, για 100 ώρες τηλεκατάρτισης. Το επίδομα θα καταβληθεί σε δύο δόσεις με την ολοκλήρωση έκαστης διδακτικής ενότητας και οι ωφελούμενοι θα λάβουν και πιστοποίηση για τα αντικείμενα κατάρτισης.
3. Παρέχεται μέιωση   κατά  25% στις ασφαλιστικές εισφορές εργαζόμενων και ελευθέρων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων περιόδου απασχόλησης μηνός Φεβρουαρίου-Μαρτίου σε όσους από τους παραπάνω θελήσουν να τις καταβάλλουν στην προβλεπόμενη από το νόμο ημερομηνία τους. Ειδάλλως, θα μπορούν να τις καταβάλλουν κανονικά από την 1η Σεπτεμβρίου 2020.

4.Δόθηκε παράταση 10 ημερών στην καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολούμενων και των αγροτών, που λήγουν μέχρι 31/3. Έτσι θα μπορούν να πληρωθούν στις 10 Απριλίου 2020 για να τύχουν και της προβλεπόμενης έκπτωσης.
5.-Η  ειδική πλατφόρμα για τους εργοδότες επιχειρήσεων που έκλεισαν με διοικητική εντολή θα είναι ανοικτή μέχρι  σήμερα  31/3 και μέχρι αυτή τη στιγμή έχουν κάνει αιτήματα 295.246 επιχειρήσεις που αφορούν σε 410.705 εργαζόμενους.Στην ίδια πλατφόρμα θα συνεχίσουν να υποβάλουν το ηλεκτρονικό έντυπο και οι εργοδότες επιχειρήσεων που έχουν πληγεί (βάσει ΚΑΔ). Επίσης τόνισε ότι την 1η Απριλίου 2020 θα ανοίξει και η ειδική πλατφόρμα supportemployees.yeka.gr για τους εργαζόμενους που θα βρίσκεται στον ιστότοπο της Γενικής Γραμματείας Εργασίας του Υπουργείου ώστε και οι εργαζόμενοι να συμπληρώσουν τα ειδικά ηλεκτρονικά έντυπα τόσο για την μείωση 40% του μισθώματος της α' κατοικίας τους ( για εργαζόμενους επιχειρήσεων που έκλεισαν με κρατική εντολή ) όσο και για να λάβουν την αποζημίωση του ειδικού σκοπού ύψους 800 ευρώ.
6-Από χτες 30.3.2020 υπάρχει στο ΕΡΓΑΝΗ νέα φόρμα υποβολής, η οποία είναι εμπλουτισμένη με τα ΚΑΔ δευτερογενούς δραστηριότητας που παρουσιάζουν τα μεγαλύτερα ακαθάριστα έσοδα για το 2018, ώστε και αυτές οι επιχειρήσεις, ανάλογα με το αν ανήκουν στην κατηγορία που έκλεισαν με κρατική εντολή ή ως πληττόμενες, καθώς και οι εργαζόμενοί τους να απολαύσουν των αντίστοιχων για κάθε κατηγορία ευεργετημάτων των μέτρων στήριξης .
7-Από χτες  το Εντυπο Εργοδοτών στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ έχει εμπλουτιστει με τις ειδικές κατηγορίες ΚΑΔ που ανήκουν στις ειδικές κατηγορίες "shop – in a – shop" και "επιχειρήσεων έκδοσης πρωτογενούς (branded) ψηφιακού περιεχομένου, οι οποίες είναι εγγεγραμμένες Μητρώο Online Media".
Παράλληλα ο υπουργός Εργασίας  κάλεσε τις επιχειρήσεις που έχουν ήδη υποβάλλει δήλωση ως πληττόμενοι με βάση τον κύριο ΚΑΔ της επιχείρησης, αλλά, με βάση τον ΚΑΔ δευτερεύουσας δραστηριότητας βάσει ακαθάριστων εσόδων του 2018, εντάσσονται στις επιχειρήσεις που έχει ανασταλεί η λειτουργία τους με εντολή δημόσιας αρχής, να υποβάλλουν συμπληρωματικά νέο έντυπο Δήλωσης Αναστολής Συμβάσεων Εργασίας, χωρίς να συμπληρώσουν εκ νέου τον πίνακα εργαζόμενων, ώστε να απολαύσουν αυτοί και οι εργαζόμενοί τους το μέτρο μείωσης του ενοικίου τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις