Τρίτη 23 Ιουλίου 2019

Ο ‘’ΑΤΛΑΣ’’ΑΠΕΓΚΛΩ ΒΙΖΕΙ ΤΙΣ  ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
ΟΛΟ ΤΟ ΣΧΈΔΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΔΟΘΟΥΝ ΟΙ ΕΚΚΡΕΜΕΙΣ  ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Ερχεται  η ψηφιακή σύνταξη «Άτλας» σε μια προσπάθεια να τεθεί ένα τέλος στην πρωτοφανή  καθυστέρηση στην έκδοση  συντάξεων που φθάνει και τα τρία χρόνια.
Το σχέδιο  του υπουργειου Εργασιας  προβλεπει ότι εντός διετίας, δηλαδή έως τον Ιούνιο του 2021 πρέπει να εκδίδονται ψηφιακά πάνω από το 90% των νέων αιτήσεων συνταξιοδότησης! H απονομή των συντάξεων θα προχωρήσει με δύο ταχύτητες καθώς ένα τμήμα τους θα ενταχθεί στο νέο ψηφιοποιημένο σύστημα που θα ισχύσει μετά την ψήφιση του νόμου για την ψηφιακή σύνταξη με την επωνυμία’’ ΑΤΛΑΣ’’ τον ερχόμενο  Νοέμβριο και ένα τμήμα θα συνεχίσει να εκδίδεται με τη διαδικασία που ισχύει σήμερα, η οποία, όμως, θα επιταχυνθεί καθώς θα απελευθερωθούν υπάλληλοι.  Tην 1η Ιουνίου 2020 το 34,33% των νέων συντάξεων θα βγαίνει αυτόματα. Τον Ιανουάριο του 2021 ένα άλλο 30% και τον Ιούνιο του 2021 θα φτάσουμε στο 90%. Το υπόλοιπο 10% που ανήκει σε ειδικές κατηγορίες δεν θα χρειάζεται περισσότερο από τρεις μήνες.
Στο πλαίσιο αυτό, κομβικό ρόλο θα παίξει ο «Άτλας» που θα τεθεί και πάλι σε ισχύ από το νέο διοικητή του ΕΦΚΑ, Χρήστο Χάλαρη. Υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο σύστημα έλαβε «σάρκα και οστά» επί υπουργείας Βρούτση (2012 – 2014), και μετά επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, μπήκε στον «πάγο»…Η πρώτη ημερομηνία – ορόσημο είναι ο Ιούνιος του 2020. Σε λιγότερο από ένα έτος, θα πρέπει το υπουργείο Εργασίας και ο ΕΦΚΑ να καταφέρουν να εκδίδουν με ψηφιακό τρόπο πάνω από μία στις τρεις νέες αιτήσεις για απονομή σύνταξης (37%). Οι περισσότερες από αυτές θα είναι συντάξεις θανάτου (χηρείας), με στόχο να διευκολυνθούν αυτοί οι, ειδικής κατηγορίας, ασφαλισμένοι. Στη συνέχεια, θα καταβληθεί προσπάθεια ώστε έως την 1η Ιανουαρίου του 2021 να έχει προχωρήσει και η ψηφιακή απονομή των συντάξεων αναπηρίας, οι οποίες αποτελούν περίπου το 23% των νέων αιτήσεων.
Ειδικότερα, με το «ΑΤΛΑΣ»:
- Συγκροτείται το Εθνικό Μητρώο Ασφαλισμένων, στο οποίο καταγράφονται τόσο οι άμεσα όσο και οι έμμεσα ασφαλισμένοι.
- Συγκεντρώνεται η ασφαλιστική ιστορία ανά ασφαλισμένο, δημιουργώντας, έτσι, τον ψηφιακό ατομικό λογαριασμό ασφάλισης, μία μορφή ηλεκτρονικού ασφαλιστικού «βιογραφικού».
- Συγκροτείται το Εθνικό Μητρώο Δικαιούχων Περίθαλψης.
- Ψηφιοποιείται και μηχανογραφείται όλο το κανονιστικό πλαίσιο της θεμελίωσης και απονομής συντάξεων.

 Τονίζεται  ότι σήμερα    οι εκκρεμεις συντάξεις   ανέρχονται σε 232.118  εκ των οποιων οι 125.075 αφορουν τις κύριες, οι 87.797  τις  επικουρικές  και οι 19.246 τα εφάπαξ.Απο τις 125.075  κύριες συντάξεις  που εκκρεμουν (κόστους 455 εκατομ. ευρω)το 18%  αφορά αιτήσεις συνταξιοδοτήσης  για τις οποίες οι ενδιαφερόμενοι δεν συγκεντρώνουν τις  προυποθέσεις  για σύνταξη. Με   βάση τα στοιχεία που παρουσίασε ο  υπουργός  Εργασίας  Γ.Βρούτσης στη Βουλή, τα συσσωρευμένα, μέχρι σήμερα, εκκρεμή αιτήματα συνταξιοδότησης-υποθέσεων προσεγγίζουν τα 450.000, συμπεριλαμβανομένων και των αιτημάτων αναγνώρισης πλασματικών χρόνων.
Την   ίδια ώρα αυξήσεις και αναδρομικά με ποσά που ξεκινούν από 179 ευρώ και μπορεί να φτάνουν ως και 561 ευρώ το μήνα έρχονται από τον Οκτώβριο και μετά για 57.522 συντάξεις χηρείας, χωρίς σε αυτές να υπολογίζονται άλλες 20.000 τουλάχιστον προσωρινές συντάξεις χηρείας που εκκρεμούν στον ΕΦΚΑ.Στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι εντός δύο μηνών να κλείσουν τα κενά που δημιούργησε η πρόχειρη ψήφιση της διάταξης για την αποκατάσταση των συντάξεων χηρείας από την προηγούμενη κυβέρνηση, ώστε να δοθούν οι προβλεπόμενες αυξήσεις με την πληρωμή Σεπτεμβρίου, δηλαδή στη σύνταξη Οκτωβρίου. Οι καθυστερήσεις οφείλονται στο γεγονός ότι μετά το νόμο με τις αλλαγές στις συντάξεις χηρείας (Ν. 4611/2019), που τέθηκε σε ισχύ στις 17 Μαΐου 2019, δεν έγινε το παραμικρό από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Εργασίας ώστε να εφαρμοστεί στην πράξη! Η χορήγηση των αυξήσεων να πέφτει στις πλάτες της νέας ηγεσίας του υπουργείου, η οποία καλείται να κλείσει όλες τις εκκρεμότητες με την έκδοση οδηγιών και εγκυκλίων, ώστε να γίνουν οι πληρωμές το συντομότερο με βασική επιδίωξη στο τέλος Σεπτεμβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις