Δευτέρα 8 Ιουλίου 2019

ΤΑ 4  ΑΓΚΑΘΙΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΕ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ-ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
Η κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου, η δημοσιονομική βόμβα των αναδρομικών ,οι εκκρεμεις  συντάξεις καθως και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών θα είναι τα 4  βασικά  θέματα που θα απασχολήσουν τη νέα κυβέρνηση στο χώρο της  κοινωνικής ασφάλισης.
1.ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΝΟΜΟΥ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΥ:Οι παρεμβάσεις της ΝΔ  στο ασφαλιστικό σύστημα θα κινηθούν σε δυο κατευθύνσεις:Πρώτον, στην αλλαγή του νόμου “Κατρούγκαλου”, όπου θα μετατρέψει  το ασφαλιστικό σε ένα δίκαιο, ανταποδοτικό, αποτελεσματικό και απόλυτα διαφανές σύστημα. Δεύτερον, σε μια γενναία μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Μια μείωση, που θα προκύψει από τη σημαντική μείωση του ασφαλιστέου εισοδήματος, καθώς αυτό σήμερα βαρύνεται από εξοντωτικές εισφορές που οδηγούν στην εισφοροδιαφυγή και τη φοροδιαφυγή, υπονομεύοντας το ίδιο το σύστημα.Όσο αφορά το σύστημα και τους τρεις πυλώνες του, θα αξιοποιήθεί  η  εμπειρία και τις βέλτιστες πρακτικές άλλων ανεπτυγμένων χωρών.Συγκεκριμένα, ο 1ος πυλώνας, θα είναι δημόσιος, καθολικός και υποχρεωτικός με βάση το αναδιανεμητικό και ένα γενναία ανταποδοτικό σύστημα. Ο 2ος πυλώνας θα είναι επίσης υποχρεωτικός, κάτω από την αυστηρή εποπτεία του κράτους και ισχυρών κανόνων διαφάνειας με βάση το σημερινό σύστημα της νοητής κεφαλαιοποίησης, το οποίο όμως θα μεταρρυθμιστεί -με ήπιο τρόπο και χωρίς επιπτώσεις- σε αμιγώς κεφαλαιοποιητικό σύστημα. Τέλος, ο 3ος πυλώνας θα είναι η ιδιωτική ασφάλιση -όπως ισχύει και σήμερα- ενισχυμένη όμως με περισσότερα κίνητρα.  
Τονίζεται ότι ο νόμος Κατρούγκαλου επέφερε μεγάλες περικοπές σε συντάξεις και επιδόματα , χαράτσια στους ελευθερους επαγγελματίες-αυτοαπασχολούμενους  αλλα  και  αδικίες.Η μείωση των συντάξεων με το νομο Κατρούγκαλου (συνταξεις από το Μαιο του 2016)είναι πλέον στην ημερήσια διάταξη.  Ο νόμος Κατρούγκαλου για τις συντάξεις που ψήφισε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ (Ν. 4387/2016), ο οποίος άρχισε να εφαρμόζεται από τις 13/5/2016, ολοκληρώνεται - για όσους βγαίνουν στη σύνταξη από 1/1/2019 - με μειώσεις που φτάνουν μέχρι κα το 40% των συντάξιμων αποδοχών.Διαπιστώνεται  ετσι ότι ο νόμος Κατρούγκαλου είναι κατά πολύ χειρότερος των προηγούμενων μνημονιακών νόμων (Ν. 3863 και 3865/10), αφού με εκείνους τους νόμους το ποσοστό αναπλήρωσης ήταν 45,85% στα 35 χρόνια και 60% στα 40 χρόνια υπηρεσίας. Επίσης, οι νόμοι εκείνοι υπολόγιζαν τις συντάξεις με τον νέο τρόπο για τα χρόνια ασφάλισης που θα είχε ο ασφαλισμένος μετά το 2013. Για τα χρόνια που είχε ώς το 2013 η σύνταξή του υπολογιζόταν ώς το 2007 στο 80% του τελευταίου μισθού και από το 2007 ώς το 2013 στο 70% της καλύτερης πενταετίας.
2.ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ:Η   απερχόμενη  κυβέρνηση αρνήθηκ να επαναφέρει τα κομένα δώρα και να δώσει πολιτική λύση στο μείζον αυτό ζήτημα που καταταλαιπωρεί ολους τους συνταξιουχους που χάνουν χρόνο και χρήμα.Το βασικο σενάριο   προβλέπει  να καταβληθούν  σε δόσεις από 36  εως 60 μήνες,τα  ‘ κουτσουρεμένα’ αναδρομικά  ενός   δεκαμήνου στους συνταξιούχους.Πρόκειται για  τα αναδροµικά  του 10µήνου το οποίο  µεσολαβεί ανάµεσα στην απόφαση-βόµβα του ΣτΕ τον Ιούνιο του 2015 και στην ψήφιση του νόµου Κατρούγκαλου τον Μάιο του 2016. Αφορούν ποσά που κυµαίνονται από 660 έως 7.000 ευρώ.Πρόκειται  για το επικρατέστερο σενάριο που κυκλοφορεί στον ΕΦΚΑ Πάντως οριστικές αποφάσεις θα ληφθουν από τη νέα  κυβέρνηση και αφού εκδοθεί η αναμενόμενη απόφαση του ΣτΕ.Επισημαίνεται ότι η  ‘’Νεα Δημοκρατία’’  εχει δεσμευτεί ότι θα εφαρμόσει τις αποφάσεις της δικαιοσύνης για  τα αναδρομικα  .Το κλειδί των αναδρομικών βρίσκεται στο αν θα κριθεί συνταγματικός ο νόμος Κατρούγκαλου στα άρθρα του επανυπολογισμού των παλιών συντάξεων. Η σημαντικότερη απόφαση του ΣτΕ κατά του νόμου Κατρούγκαλου δεν έχει ακόμη εκδοθεί , καθυστερει σημαντικά ( εκδικάστηκε στις 4-10-2017) και   αναμένεται εντός των προσεχών μηνών. 
3.ΕΚΚΡΕΜΕΙΣ  ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ:Στον ΕΦΚΑ και στο ΕΤΕΑΕΠ , όπως αποκαλύπτει η ΠΟΠΟΚΠ(εργαζόμενοι  στα ασφαλιστικά ταμεία), οι εκκρεμότητες στην εκδοση συντάξεων είναι  περίπου 250.000 με τους υποψήφιους συνταξιούχους να περιμένουν τη σύνταξη τους εως και 3 χρόνια.Πρόκειται για μία μεγάλη βομβα που  πρέπει να αντιμετωπίσει η νέα  κυβέρνηση.Μάλιστα αποκαλύπτεται ότι δεν εκδίδουν εδώ και μια τριετία από την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου ερμηνευτικές εγκυκλίους  για να πληρωθούν  οι συντάξεις. Ηηδη με προσωρινή σύνταξη- πείνας 400 ευρω εδώ και 36 μήνες,   αναγκάζονται να ζουν περίπου 1300 συνταξιούχοι με ευθυνη του ΕΦΚΑ και του  υπουργείου Εργασίας.Ο λόγος εντοπίζεται στην έκδοση οριστικών αποφάσεων κύριας σύνταξης σε νέους συνταξιούχους των Ν.Π.Δ.Δ. και Ν.Π.Ι.Δ. που εδώ και 36 μήνες καθυστερεί εσκεμμένα ο ΕΦΚΑ μη βγάζοντας τη σχετική εγκύκλιο για την εφαρμογή του ν. 4387/16 (ν. Κατρούγκαλου) η οποία θα προχωρούσε την έκδοση των οριστικών αποφάσεων.Μαλιστα ο ΕΦΚΑ, για το ιδιο θέμα, εξέδωσε δυο εγκυκλίους και στη  συνέχεια τις ακύρωσε, δειγμα της διάλυσης που επικρατεί στο υπερταμείο.
Tην ιδια ώρα για πρώτη φορά στην ιστορία της  κοινωνικής ασφάλισης  δεν εκδίδονται τα μηνιαία ενημερωτικά σημειώματα των συντάξεων.Απο την αρχή του  2019, κλείδωσε το σύστημα έκδοσης ενημερωτικών σημειωμάτων των συντάξεων  και αυτά δεν αναρτώνται.Για τις συντάξεις  του 2019   εκκαθαριστικά-ενημερωτικά σημειώματα δεν υπάρχουν στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ και ουδείς παλιός συνταξιούχος γνωρίζει πώς επανυπολογίστηκε με βάση το νόμο Κατρούγκαλου η σύνταξή του, ποια είναι η εθνική και ποια η ανταποδοτική σύνταξη που του αναλογεί, καθώς και ποια είναι η περιβόητη προσωπική διαφορά
4.ΜΕΙΩΣΗ ΕΙΣΦΟΡΩΝ:Μείωση εισφορών κύριας σύνταξης από το 20% στο 15%, εντός της επόμενης 4ετίας.Η μείωση αυτή  θα συντελεστεί σταδιακά. Το βασικό σενάριο προβλέπει ισόποση μείωση κάθε χρόνο, αλλά και ότι θα "μοιρασθεί" μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις