Τρίτη 16 Ιουλίου 2019

ΤΟ ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΩΝ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΑΠΟ 1-1-2021


Αποκλειστικά και μόνο για όσους εισέρχονται στην αγορά εργασίας από 1.1.2021 θα αφορά η νεα αρχιτεκτονική στις  επικουρικές συντάξεις .Πρόκειται για  ένα  αμιγώς κεφαλαιοποιητικό σύστημα με τις ίδιες εισφορές.Το μέτρο δεν   θα αφορά τους ήδη συνταξιούχους καθώς και τους σημερινούς ασφαλισμένους.
Πρόκειται για μια μεγάλη μεταρρύθμιση που προωθεί η νεα κυβέρνηση-στο πλαίσιο των αλλαγων του νόμου Κατρούγκαλου-η οποία στόχο θα έχει την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που διέπει την επαγγελματική ασφάλιση, με στόχο την ενδυνάμωσή της, αλλά την λειτουργία της "υπό την εποπτεία" του υφισταμένου Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών. Θα προηγηθεί νομοσχέδιο εντός του Αυγούστου το οποίο  θα προβλεπει τη  μείωση των εισφορών κύριας σύνταξης από το 20% στο 15% σε ορίζοντα 4ετίας, δηλαδή από το 2020 έως το 2023.
Όπως δήλωσε ο υφυπουργός Εργασίας κ. Ν. Μηταράκης  η  μεγάλη αλλαγή στο ασφαλιστικό θα γίνει στις επικουρικές συντάξεις, καθώς θα γίνει κεφαλαιοποιητικό, δηλαδή τα χρήματα των ασφαλισμένων θα βρίσκονται στο δικό τους λογαριασμό. «Αυτό, σε συνδυασμό με την κύρια σύνταξη, θα παρέχει μεγαλύτερη ασφάλεια στους συνταξιούχους και αισιοδοξία στους σημερινούς νέους για περισσότερη ισορροπία στον ασφαλιστικό τους κουμπαρά, ανεξαρτήτως των δημοσιονομικών της χώρας» υπογράμμισε.Μάλιστα κύκλοι του  υπουργείου  Εργασίας  τόνιζαν ότι με το νέο σύστημα  για τις επικουρικές  θα καταγραφεί σημαντική αύξηση .
Συμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο,   από  1.1.2021 ο  κάθε  νεοεισερχόμενος στην αγορά εργασίας , θα καταβάλλει για τη δική του σύνταξη τις εισφορές που αναλογούν στο μισθό του και χρόνο με το χρόνο θα «χτίζει» και το ποσό της δικής του επικουρικής σύνταξης.Οι επιλογές του δεν θα είναι μόνον για επικουρική από τον δημόσιο φορέα επαγγελματικής ασφάλισης ( ΕΤΕΑΕΠ), αλλά και από άλλα επαγγελματικά επικουρικά ταμεία που θα λειτουργούν από ασφαλιστικές εταιρίες τραπεζών ή ακόμη και από επαγγελματικά ταμεία που λειτουργούν σε όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές χώρες -πλην της Ελλάδας- με αντιτιμο  τις καλύτερες αποδόσεις των επενδεδυμένων εισφορών.Ο κάθε ασφαλισμένος θα μπορεί από τον πρώτο μήνα να παρακολουθεί την απόδοση των εισφορών του και εξετάζεται να έχει τη δυνατότητα ρευστοποίησης και καταβολής σύνταξης μετά την πρώτη 10ετία. Οσο περισσότερο θα μένει όμως με τις εισφορές του στο σύστημα τόσο μεγαλύτερο θα είναι και το ποσό της επικουρικής που θα περιμένει να εισπράξει.
Όπως τονιζαν στελέχη του  υπουργείου Εργασίας η  διαφορά είναι ότι από σύστημα νοητής κεφαλαιοποίησης που είναι η επικουρική ασφάλιση μετά το Νόμο 4387/2016 (νόμος Κατροούγκαλου) μετατρέπεται με το  κυβερνητικό σχέδιο της σε αμιγώς κεφαλαιοποιητικό σύστημα με τις ίδιες εισφορές.

Υπογραμμίζεται ότι ότι  με το νόμο Κατρούγκαλου οι επικουρικές συντάξεις για αιτήσεις από 1ης/1/2015 και μετά έχουν στοιχεία κεφαλαιοποιητικού συστήματος και τα ποσά που προκύπτουν λαμβάνουν ως βάση τις εισφορές, την ηλικία και τις αποδόσεις (σε υποθετική βάση) των αποθεματικών του ΕΤΕΑΕΠ. Με το νέο σύστημα οι επικουρικές θα βγαίνουν με τις ίδιες παραμέτρους, αλλά η διαφορά είναι ότι οι εισφορές καθενός ασφαλισμένου θα επενδύονται ή δεν θα επενδύονται με δική του απόφαση.
Υπενθυμίζεται ότι  το καλοκαίρι του 2016 με τον επαναϋπολογισμό του νόμου Κατρούγκαλου μειώθηκαν σε 250.000 συνταξιούχους μέχρι και 40% οι επικουρικές. Να σημειωθεί ότι αυτό ακριβώς είχε παραδεχτεί και ο ίδιος ο κ. Κατρούγκαλος σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ στις 7.9.2016:  είναι ακριβές αυτό που λέτε υπήρχαν περικοπές που ξεπέρασαν το 40%». Είναι χαρακτηριστικό ότι  η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος που επιβλήθηκε το 2014 και είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων μείωνε τις επικουρικές κατά μόλις 5,2%.
Την ιδια ωρα εντολή για άμεση ολοκλήρωση του επανυπολογισμού όλων των καταβαλλόμενων συντάξεων που εκδόθηκαν μέχρι τις 31 Μαΐου του 2018 και έκδοση όλων των απαιτούμενων ενημερωτικών σημειωμάτων αναμένεται να δώσει ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Νότης Μηταράκηςεντός των επόμενων ημερών, προκειμένου να ενημερωθούν οι ασφαλισμένοι για το ύψος των συντάξεων τους πριν και μετά την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου και το ύψος της «προσωπικής» διαφοράς για τον καθένα.Η αποστολή των εκκαθαριστικών θα δώσει οριστική λύση στο θέμα του επανυπολογισμού των συντάξεων, καθώς ήδη έχει παρέμβει και ο Συνήγορος του Πολίτη και έχει ζητήσει την άμεση γνωστοποίηση στους συνταξιούχους για το αποτέλεσμα του επανυπολογισμού των συντάξεών τους. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, παρόλο που υπερασπίστηκε την ασφαλιστική μεταρρύθμιση Κατρούγκαλου, δεν έστειλαν ποτέ τα ενημερωτικά σημειώματα για να μη μάθουν οι ασφαλισμένοι πόσο μείωνε ο νόμος τις αποδοχές των συνταξιούχων.Υπενθυμίζεται ότι ο Συνήγορος του Πολίτη έχει δεχθεί μεγάλο αριθμό αναφορών από πολίτες που διαμαρτύρονται επειδή ο ΕΦΚΑ αρνείται να τους χορηγήσει απόφαση επανυπολογισμού της σύνταξής τους που διενεργήθηκε σύμφωνα με τον νόμο Κατρούγκαλου (ν. 4387/2016). Ουσιαστικά ο ΕΦΚΑ δεν έχει εκδώσει από τις αρχές του έτους  ενημερωτικά σημειώματα, στα οποία θα έπρεπε να φαίνεται ο επανυπολογισμός των παλαιών συντάξεων με βάση τον τελευταίο νόμο, ήτοι το νέο ποσό της βασικής και ανταποδοτικής σύνταξης, καθώς και της προσωπικής διαφοράς, όπου υπάρχει μεταξύ των δυο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να κατατίθενται δικαστικές προσφυγές από  χιλιάδες συνταξιούχους οι οποίοι ζητούν ενημέρωση.
Στο μεταξύ από την Παρασκευή 26 Ιουλίου ξεκινάει η καταβολή των συντάξεω ντου Αυγούστου 2019.Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί την Τρίτη 30 Ιουλίου.
Αναλυτικά οι ημερομηνίες πληρωμής των συντάξεων έχουν ως εξής:
-Το Δημόσιο θα καταβάλλει τις συντάξεις Αυγούστου 2019 την Τρίτη 30 Ιουλίου 2019
-Το ΙΚΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις Αυγούστου 2019 την Τρίτη 30 Ιουλίου 2019
-Ο ΟΑΕΕ θα καταβάλλει τις συντάξεις Αυγούστου 2019 την Παρασκευή 26 Ιουλίου 2019
-Ο ΟΓΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις Αυγούστου 2019 την Παρασκευή 26 Ιουλίου 2019
-Το ΝΑΤ θα καταβάλλει τις συντάξεις Αυγούστου 2019 την Τρίτη 30 Ιουλίου 2019
-Το ΕΤΑΑ (μη Μισθωτών) θα καταβάλλει τις συντάξεις Αυγούστου 2019 την Παρασκευή 26 Ιουλίου 2019
-Ο ΟΠΕΚΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις Αυγούστου 2019 των Ανασφάλιστων Υπερηλίκων την Παρασκευή 26 Ιουλίου 2019
-Τα υπόλοιπα ταμεία του ΕΦΚΑ (Μισθωτών) θα καταβάλλουν τις συντάξεις Αυγούστου 2019 την Τρίτη 30 Ιουλίου 2019
-Οι προσωρινές συντάξεις Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικού Σώματος του Αυγούστου 2019 θα καταβληθούν την Τρίτη 30 Ιουλίου 2019.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΠΛΑΙΣΙΟ
ΟΙ 12  ΠΡΟΤΕΡΑΙΌΤΗΤΕΣ  ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

1- Ολοκληρωμένο πλέγμα παρεμβάσεων για τη στήριξη της ελληνικής οικογένειας και την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος της χώρας.
1-Αναδιάρθρωση ασφαλιστικού/συνταξιοδοτικού συστήματος με την εισαγωγή συστήματος τριών πυλώνων. Σταδιακή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κύριας σύνταξης από το 20% στο 15% εντός της 4ετίας.Βελτίωση της  ανταποδοτικότητας  των εισφορών.
3-Συσχέτιση του κατώτατου μισθού με τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας.
4-Ενίσχυση των ελέγχων του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας με αξιοποίηση σύγχρονων πληροφοριακών συστημάτων και εργαλείων για την αποτελεσματικότερη προστασία των εργαζομένων.
5-Διαμόρφωση Λευκού Μητρώου Επιχειρήσεων, που θα επιβραβεύει με χαμηλότερες εισφορές τις επιχειρήσεις που είναι ασφαλιστικά συνεπείς και σέβονται τους εργαζομένους τους και την εργατική νομοθεσία.
6-Κίνητρα για επιχειρήσεις που προσφέρουν περισσότερες παροχές στους εργαζομένους τους.
7-Αναβάθμιση της ποιότητας, της αποτελεσματικότητας και της αποδοτικότητας του ΟΑΕΔ και αύξηση του προϋπολογισμού κατά € 200 εκ. επιπλέον το χρόνο για τα επιδόματα ανεργίας με επανακαθορισμό των κριτηρίων απονομής.
8-Ενίσχυση του θεσμού του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος με αύξησή του στο 1 δισ. ευρώ ετησίως, καλύπτοντας 800.000 συμπολίτες μας.
-9-Κατάρτιση ενός Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τη στήριξη των ατόμων με αναπηρία.
-Ενδεικτικά συμπεφωνημένα μέτρα της προηγούμενης κυβέρνησης στο πλαίσιο της Ενισχυμένης Εποπτείας από τους Θεσμούς
10-Μετατροπή του ΕΦΚΑ σε μοναδικό φορέα παροχής συντάξεων.
-11-Εφαρμογή του σχεδίου δράσης για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας.
-12-Εφαρμογή των τριών πυλώνων του Κοινωνικού Επιδόματος Αλληλεγγύης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις