Πέμπτη 18 Ιουλίου 2019

ΠΩΣ ΘΑ ΔΟΘΟΥΝ ΟΙ 232.000 ΕΚΚΡΕΜΕΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ


Στις  232.118  ανέρχονται οι εκκρεμεις συντάξεις εκ των οποιων οι 125.075 αφορουν τις κύριες, οι 87.797  τις  επικουρικές  και οι 19.246 τα εφάπαξ.Τα στοιχεία αυτά προέρχονται από το  υπουργείο Εργασίας..Απο τις 125.075  κύριες συντάξεις  που εκκρεμουν (κόστους 455 εκατομ. ευρω)το 18%  αφορά αιτήσεις συνταξιοδοτήσης  για τις οποίες οι ενδιαφερόμενοι δεν συγκεντρωνουν τις  προυποθέσεις  για σύνταξη.
Το σχέδιο  του υπουργειου Εργασιας  προβλεπει ότι εντός διετίας, δηλαδή έως τον Ιούνιο του 2021 πρέπει να εκδίδονται ψηφιακά πάνω από το 90% των νέων αιτήσεων συνταξιοδότησης! Στο πλαίσιο αυτό, κομβικό ρόλο θα παίξει ο «Άτλας» που θα τεθεί και πάλι σε ισχύ από το νέο διοικητή του ΕΦΚΑ, Χρήστο Χάλαρη. Υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο σύστημα έλαβε «σάρκα και οστά» επί υπουργείας Βρούτση (2012 – 2014), και μετά επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, μπήκε στον «πάγο»…Η πρώτη ημερομηνία – ορόσημο είναι ο Ιούνιος του 2020. Σε λιγότερο από ένα έτος, θα πρέπει το υπουργείο Εργασίας και ο ΕΦΚΑ να καταφέρουν να εκδίδουν με ψηφιακό τρόπο πάνω από μία στις τρεις νέες αιτήσεις για απονομή σύνταξης (37%). Οι περισσότερες από αυτές θα είναι συντάξεις θανάτου (χηρείας), με στόχο να διευκολυνθούν αυτοί οι, ειδικής κατηγορίας, ασφαλισμένοι… Στη συνέχεια, θα καταβληθεί προσπάθεια ώστε έως την 1η Ιανουαρίου του 2021 να έχει προχωρήσει και η ψηφιακή απονομή των συντάξεων αναπηρίας, οι οποίες αποτελούν περίπου το 23% των νέων αιτήσεων.

Όπως είπε ο υπουργός Εργασίας Γιαννης  Βρούτσης, μιλώντας  χτες στον ΘΕΜΑ 104,6,ο «οι εκκρεμείς συντάξεις-υποθέσεις όλων των κατηγοριών ξεπερνούν τις 400.000 ενώ πήγα στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και εντόπισα 160.000 εκκρεμείς συντάξεις-υποθέσεις δημοσίων υπαλλήλων (σ.σ. που υπάγονται στην μεγάλη ομάδα των 400.000)»Ειδικά, δε, για τη δεύτερη ομάδα είπε ότι «έχουν αφεθεί 18 άνθρωποι να τις βγάλουν, οι υπόλοιποι μετατέθηκαν».Όπως είπε χτες ο υπουργός Εργασίας  η απονομή των εν λόγω συντάξεων θα προχωρήσει με δύο ταχύτητες καθώς ένα τμήμα τους θα ενταχθεί στο νέο ψηφιοποιημένο σύστημα που θα ισχύσει μετά την ψήφιση του νόμου για την ψηφιακή σύνταξη με την επωνυμία ΑΤΛΑΣ τον Νοέμβριο και ένα τμήμα θα συνεχίσει να εκδίδεται με τη διαδικασία που ισχύει σήμερα, η οποία, όμως, θα επιταχυνθεί καθώς θα απελευθερωθούν υπάλληλοι. Όπως είπε ο υπουργός Εργασίας «την 1η Ιουνίου 2020 το 34,33% των νέων συντάξεων θα βγαίνει αυτόματα. Τον Ιανουάριο του 2021 ένα άλλο 30% και τον Ιούνιο του 2021 θα φτάσουμε στο 90%. Το υπόλοιπο 10% που ανήκει σε ειδικές κατηγορίες δεν θα χρειάζεται περισσότερο από τρεις μήνες».Για την χορήγησή της αύξησης των συντάξεων χηρείας τόνισε ότι "είχα πει ότι αυτός ο νόμος ήταν επικοινωνιακός και μας έλεγαν ότι φλυαρούμε. Οι συντάξεις αυτές δεν πληρώθηκαν, όλα είναι στον αέρα, δεν μπορούν να πληρωθούν γιατί δεν υπάρχει το λογισμικό. Είναι 150.000 συντάξεις με αναζητήσεις σε ατομικούς φακέλους. Αν το κάνουμε χειροκίνητα, θα πάρει χρόνια». Όπως εξήγησε, για την κατηγορία αυτή χρειάζεται η έκδοση 1-2 εγκυκλίων και η ανάπτυξη του σχετικού λογισμικού, τονίζοντας ότι η προηγούμενη κυβέρνηση «πέρασε μόνο τη διάταξη για να πάρει τις ψήφους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις