Σάββατο 27 Ιουλίου 2019

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΤΑ ΝΕΑ  ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΑ  ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑ  ΣΤΟΥΣ  ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ


Μετά το  καλοκαίρι   προκειται να δημοσιοποιηθούν τα εκκαθαριστικά σημειώματα των επανυπολογισμένων συντάξεων προκειμένου οι συνταξιούχοι να δουν τι εισπράττουν από 1η Ιανουαρίου 2019.
Τονίζεται ότι  η προηγούμενη κυβέρνηση   έκρυβε   παρανόμως -προκαλώντας  θύελλα αντιδράσεων και προσφυγές στη δικαιοσύνη- σε περισσότερους από 1.500.000 παλιούς  συνταξιούχους τον επανυπολογισμό της σύνταξης με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου  Οι λόγοι της απόκρυψης ηταν οι παρακάτω:
 1-Για να μην δει το 95% των συνταξιούχων την αρνητική  προσωπική διαφορά.
2-Να μην διαπιστώσουν με τα ίδια τους τα μάτια οι συνταξιούχοι το ύψος της μείωσης που θα είχαν αν τελικά εφαρμοζόταν ο ν.4472/2017 (νόμος Αχτσιόγλου), ως συνέχεια του νόμου Κατρούγκαλου.
Διευκρινιζεται ότι το ολο θέμα αφορά τις παλιές συντάξεις, όσες δηλαδή καταβάλλονταν έως και 12 Μαΐου 2016(πρίν την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου) και έχουν επανυπολογιστεί με βάση τον τύπο του νόμου Κατρούγκαλου και απονέμονται από τον περασμένο Ιανουάριο επανυπολογισμένες
Η  κατηγορία αυτή των συνταξιουχων  δεν έχουν λάβει ενημερωτικά σημειώματα, με αποτέλεσμα να μη γνωρίζουν το αποτέλεσμα του επανυπολογισμού.
Σύμφωνα με πληροφορίες έχει δοθεί εντολή στον ΕΦΚΑ να επανεξεταστούν όλες οι συντάξεις με βάση τον επανυπολογισμό που έχει κάνει η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου για να αποσταλούν στην συνέχεια τα εκκαθαριστικά των συντάξεων.
Η αποστολή των εκκαθαριστικών θα δώσει οριστική λύση στο θέμα του επανυπολογισμού των συντάξεων καθώς ήδη έχει παρέμβει και ο Συνήγορος του Πολίτη και έχει ζητήσει την άμεση γνωστοποίηση στους συνταξιούχους για το αποτέλεσμα του επανυπολογισμού των συντάξεών τους,αλλα και τις δικαστικές προσφυγές.Η ανεξάρτητη αρχή έχει δεχθεί μεγάλο αριθμό αναφορών από πολίτες που διαμαρτύρονται επειδή ο ΕΦΚΑ αρνείται να τους χορηγήσει απόφαση επανυπολογισμού της σύνταξής τους που διενεργήθηκε σύμφωνα με τον νόμο Κατρούγκαλου (ν. 4387/2016).Ουσιαστικά ο ΕΦΚΑ δεν έχει εκδώσει από τις αρχές του έτους ενημερωτικά σημειώματα, στα οποία θα έπρεπε να φαίνονται τα αποτελέσματα του επανυπολογισμού των παλαιών συντάξεων με βάση τον τελευταίο νόμο, ήτοι το νέο ποσό της βασικής και ανταποδοτικής σύνταξης, καθώς και της προσωπικής διαφοράς, η οποία έχει κοπεί.Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να κατατίθενται δικαστικές προσφυγές από χιλιάδες συνταξιούχους οι οποίοι ζητούν ενημέρωση.
Παρότι οι παλαιές συντάξεις (πριν το ν. Κατρούγκαλου) έχουν επανυπολογιστεί, οι συνταξιούχοι δεν έχουν λάβει ενημερωτικά σημειώματα, με αποτέλεσμα να μην γνωρίζουν το αποτέλεσμα του επανυπολογισμού, αν και εισπράττουν το ίδιο ποσό.
Στα ενημερωτικά σημειώματα που θα λάβουν, θα μπορούν να εστιάσουν σε πέντε βασικά σημεία:
1. Εθνική σύνταξη. Το ποσό της εθνικής σύνταξης είναι 384 ευρώ για όλους όσοι  συνταξιοδοτήθηκαν με 20ετία ασφάλισης και πάνω και μειώνεται 2% για κάθε έτος που υπολείπεται των 20 ετών ασφάλισης και μέχρι τα 15 έτη ασφάλισης, οπότε ανέρχεται σε 345,60 ευρώ.
2. Ανταποδοτική σύνταξη. Το ποσό της εθνικής σύνταξης συμπληρώνεται από το ποσό της ανταποδοτικής, το ύψος της οποίας εξαρτάται από τις εισφορές που είχε πληρώσει ο συνταξιούχος στον ασφαλιστικό του βίο. Ειδικότερα το ποσό της ανταποδοτικής υπολογίζεται με βάση τις συντάξιμες αποδοχές, το χρόνο ασφάλισης και τα ετήσια ποσοστά αναπλήρωσης.
Μόνο για το τμήμα της ανταποδοτικής, τα ποσοστά του νόμου Κατρούγκαλου δίνουν αναπλήρωση στη 15ετία 11,55%, στην 20ετία 15,87%, στην 25ετία 20,68%, στην 30ετία 26,37%, στην 35ετία 33,81% και στην 40ετία 42,80%.
3. Προσωπική διαφορά. Η διαφορά που προκύπτει ανάμεσα στο καταβλητέο ποσό πριν τον Μάιο του 2016 και το ποσό που προκύπτει από τον επανυπολογισμό. Πρόκειται ουσιαστικά για το ποσό που προκύπτει από τον επανυπολογισμό και διατηρείται ως «μαξιλάρι» για τις παλιές συντάξεις.
Το άθροισμα της εθνικής και ανταποδοτικής σύνταξης όπως και της προσωπικής διαφοράς είναι το νέο ποσό της σύνταξης που λαμβάνει ο συνταξιούχος από 1/1/2019. 
4. Αρνητική προσωπική διαφορά. Για όσους συνταξιούχους ο επανυπολογισμός και η αναπροσαρμογή της σύνταξης είχαν θετικό πρόσημο – επειδή το νέο επανυπολογισμένο ποσό με βάση το νόμο Κατρούγκαλου προέκυψε μεγαλύτερο από το καταβλητέο τον Μάιο του 2016 – προβλέπεται αύξηση σε πέντε δόσεις (έως το 2023). 
5. Θετική προσωπική διαφορά. Για όσους συνταξιούχους ο επανυπολογισμός και η αναπροσαρμογή της σύνταξης είχαν αρνητικό πρόσημο – επειδή το νέο επανυπολογισμένο ποσό με βάση το νόμο Κατρούγκαλου προέκυψε μικρότερο από το καταβλητέο τον Μάιο του 2016 – προβλέπεται διατήρηση της προσωπικής διαφοράς και «πάγωμα» της σύνταξης.
Ωστόσο στην περίπτωση αυτή το ποσό της θα συμψηφίζεται με τις γενικότερες αυξήσεις που προβλέπεται να δίνονται στις συντάξεις από το 2023 και μετά (με βάση την εξέλιξη του ΑΕΠ και του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή) έως ότου η προσωπική διαφορά εξαλειφθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις