Σάββατο 6 Ιουλίου 2019

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ:ΚΟΒΟΥΝ-ΚΡΥΒΟΥΝ -ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ

Σε  4 σημεία εντοπίζεται η κυβερνητική επίθεση στους 2,5 εκατομ. συνταξιούχους οι οποίοι αποτελούν το 1/3 του εκλογικού σώματος.Αρνούνται να δώσουν τα αναδρομικά στους συνταξιούχους, αποκρυπτουν τα ενημερωτικά σημειώματα των συντάξεων, επεβαλαν 22 μειώσεις σε συντάξεις και επιδόματα ενώ αρνούνται να πληρώσουν τις εκκρεμείς συντάξεις  υψους 2 δις. ευρώ προκειμένου να εμφανίσει πλεόνασμα  ο ΕΦΚΑ.Ειδικότερα:

1.ΔΕΝ ΔΙΝΟΥΝ ΤΑ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ: Η   σημερινή κυβέρνηση αρνήθηκε και αρνείται να επαναφέρει τα κομένα δώρα και να δώσει πολιτική λύση στο μείζον αυτό ζήτημα που καταταλαιπωρεί ολους τους συνταξιουχους που χάνουν χρόνο και χρήμα.Δεν είναι τυχαίο που ο  πρωθυπουργός καμία αναφορά δεν κάνει στις ομιλίες και στις συνεντεύξεις του στα αναδρομικά των συνταξιούχων για τα έτη 2015-2019.Καμία αναφορά δεν κάνει ο κ.πρωθυπουργός στην υποχρέωση της κυβέρνησής του να συμμορφωθεί με τις υπ’αριθ. 2287-2290/2015 αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ, που υποχρεώνουν την κυβέρνηση να αναπροσαρμόσει τις συντάξεις στα προ του 2012 επίπεδα.
.Όπως  έγραψαν ‘ΤΑ ΝΕΑ’ το βασικο σενάριο είναι να καταβληθούν  σε δόσεις από 36  εως 60 μήνες,τα  ‘ κουτσουρεμένα’ αναδρομικά  ενός   δεκαμήνου στους συνταξιούχους.Πρόκειται για  τα αναδροµικά  του 10µήνου το οποίο  µεσολαβεί ανάµεσα στην απόφαση-βόµβα του ΣτΕ τον Ιούνιο του 2015 και στην ψήφιση του νόµου Κατρούγκαλου τον Μάιο του 2016. Αφορούν ποσά που κυµαίνονται από 660 έως 7.000 ευρώ.Πρόκειται  για το επικρατέστερο σενάριο που κυκλοφορεί στον ΕΦΚΑ Πάντως οριστικές αποφάσεις θα ληφθουν από τη νέα  κυβέρνηση και αφού εκδοθεί η αναμενόμενη απόφαση του ΣτΕ.Επισημαίνεται ότι η  ‘’Νεα Δημοκρατία’’  εχει δεσμευτεί ότι θα εφαρμόσει τις αποφάσεις της δικαιοσύνης για  τα αναδρομικα  .Το κλειδί των αναδρομικών βρίσκεται στο αν θα κριθεί συνταγματικός ο νόμος Κατρούγκαλου στα άρθρα του επανυπολογισμού των παλιών συντάξεων. Η σημαντικότερη απόφαση του ΣτΕ κατά του νόμου Κατρούγκαλου δεν έχει ακόμη εκδοθεί , καθυστερει σημαντικά ( εκδικάστηκε στις 4-10-2017) και   αναμένεται εντός των προσεχών μηνών. 

2.ΕΚΟΨΑΝ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ: Ο αντιασφαλιστικός νόμος Κατρούγκαλου επέβαλλε 22 μειώσεις σε συντάξεις και επιδόματα(επικουρικές, νεες συντάξεις, ΕΚΑΣ, εφάπαξ κα).Οι συνταξιούχοι επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ είχαν μείωση εισοδήματος κατά 15,5% σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ από την επεξεργασία των φορολογικών δηλώσεων, καθώς το μέσο εισόδημα μειώθηκε κατά 2.056 (15,5%) δηλαδή από 13.321 ευρώ το 2014, σε 11.115 ευρώ το 2017, λόγω των περικοπών του ΣΥΡΙΖΑ.
Ηδη  ο ένας στους  δύο συνταξιούχους στη χώρα μας( 1,2 εκατομμύρια  ατομα), επιβιώνουν  με κύρια-  μικτή- σύνταξη κάτω από 500 ευρώ! Η νέα  γενειά των φτωχών συνταξιουχων είναι εδώ  αφου η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ εδωσε τη χαριστική βολή στους απόμαχους της δουλειάς με τις  περικοπές που επέβαλλε ο νόμος Κατρούγκαλου.Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος Ήλιος(2018), του υπουργείου Εργασίας, από τους 2.553.990 συνταξιούχους, το 1.138.268 εισπράττουν κύρια σύνταξη κάτω από 500 ευρώ μικτά, με το μέσο όρο να διαμορφώνεται στα μόλις 364 ευρώ.

3.ΚΡΥΒΟΥΝ ΤΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ:Για πρώτη φορά στην ιστορία της  κοινωνικής ασφάλισης  δεν εκδίδονται τα μηνιαία ενημερωτικά σημειώματα των συντάξεων..Απο την αρχή του  2019, κλείδωσε το σύστημα έκδοσης ενημερωτικών σημειωμάτων των συντάξεων  και αυτά δεν αναρτώνται.Για τις συντάξεις  του 2019   εκκαθαριστικά-ενημερωτικά σημειώματα δεν υπάρχουν στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ και ουδείς παλιός συνταξιούχος γνωρίζει πώς επανυπολογίστηκε με βάση το νόμο Κατρούγκαλου η σύνταξή του, ποια είναι η εθνική και ποια η ανταποδοτική σύνταξη που του αναλογεί, καθώς και ποια είναι η περιβόητη προσωπική διαφορά. Υπενθυμίζεται  ότι για περίπου 620.000 άτομα ο επανυπολογισμός έβγαλε ότι η σύνταξή τους από 1η Ιανουαρίου 2019 πρέπει να είναι υψηλότερη από αυτή που εισέπρατταν μέχρι το τέλος του 2018. Αυτοί λαμβάνουν την αύξηση που δικαιούνται σε 5 ετήσιες δόσεις, δηλαδή από το 2019 μέχρι και το 2023. Πολλοί είναι οι συνταξιούχοι που θεωρούν ότι ενώ δικαιούνταν αύξηση δεν έλαβαν ή έλαβαν μικρότερο ποσό, καθώς τους κόπηκε το οικογενειακό επίδομα.
Κύκλοι των συνταξιούχων επισημαίνουν ότι το υπουργείο Εργασίας δεν εμφανίζει τα μηνιαία Ενημερωτικά Σημειώματα Σύνταξης για δυο βασικούς λόγους:
1-Για να μην δει το 95% των συνταξιούχων την αρνητική  προσωπική διαφορά.
2-Να μην διαπιστώσουν με τα ίδια τους τα μάτια οι συνταξιούχοι το ύψος της μείωσης που θα είχαν αν τελικά εφαρμοζόταν ο ν.4472/2017 (νόμος Αχτσιόγλου), ως συνέχεια του νόμου Κατρούγκαλου.
Oπως αποκαλυπτει ο κ. Κώστας Νικολάου Συνταξιούχος ΙΚΑ-ΕΤΑΜ- Μέλος Διοικούσας επιτροπής του ΚΕΠΕΑ/ΓΣΕΕ  τα ποσά αυτά αποκρύπτονται παρά την ρητή διάταξη του  νόμου ότι τα νέα αυτά ποσά θα έπρεπε να γνωστοποιηθούν στους συνταξιούχους στις 31/12/2018. Όπως παρατηρεί ο ίδιος ο επανυπολογισμός των παλαιών συντάξεων έγινε κατά παράβαση του 4387/2016, κατά συνέπεια όλες οι συντάξεις είναι ελλειμματικές. Δηλαδή δεν συνυπολογίστηκαν οι επιπλέον εισφορές (βαρέων, ΔΕΚΟ – Τράπεζες, παράλληλη ασφάλιση, 13ου - 14ου μισθού) όπως προβλέπεται από τον 4387/2016 και χορηγείται στις νέες. Αυτή είναι η αλήθεια. Η αλήθεια αυτή συνομολογείται πλέον και από πλήθος αποφάσεων διευθυντών του ΕΦΚΑ (αφήνοντας έκθετο τον διοικητή του ΕΦΚΑ), αφού οι νέες συντάξεις έως 31.12.2018 θα πρέπει να υπολογίζονται και με τον παλαιό και με τον νέο τρόπο. Έτσι καταδεικνύονται τόσο οι διαφορές όσο και οι κλοπές από τον παράνομο επανυπολογισμό, ποσά που ξεπερνούν τα 2,5 εκ. ευρώ ετησίως. Για του λόγου το αληθές παραθέτουμε παράδειγμα με απόφαση διευθυντή, όπου η κλοπή της παράνομης παρακράτησης ανέρχεται στα 369,41 ευρώ.

4.ΔΕΝ ΔΙΝΟΥΝ ΤΙΣ ΕΚΚΡΕΜΕΙΣ  ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ:Στον ΕΦΚΑ και στο ΕΤΕΑΕΠ , όπως αποκαλύπτει η ΠΟΠΟΚΠ(εργαζόμενοι  στα ασφαλιστικά ταμεία) οι εκκρεμότητες στην εκδοση συντάξεων είναι εκατοντάδες χιλιάδες, χωρίς ακόμη και οι ίδιοι, όπως καταγγέλλουν, να έχουν πρόσβαση στα πραγματικά στοιχεία. Εμπειρικά και βάσει των δικών τους υπολογισμών, εκτίμησαν ότι συνολικά, μόνον ο αριθμός των εκκρεμών αιτήσεων για χορήγηση κύριας και επικουρικής σύνταξης αλλά και εφάπαξ παροχών ξεπερνά τις 250.000. 
Μάλιστα αποκαλύπτεται ότι δεν εκδίδουν εδώ και μια τριετία από την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου ερμηνευτικές εγκυκλίους  για να πληρωθούν  οι συντάξεις.Μάλιστα το  Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων(ΕΝΔΙΣΥ)  κατέθεσε   μηνυτήρια αναφορά με, στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών (και)για τις εκκρεμείς συντάξεις των Ν.Π.Δ.Δ. και Ν.Π.Ι.Δ. κατά του Υφυπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Αναστάσιου Πετρόπουλου, της Γενικής Γραμματέως Κοινωνικών Ασφαλίσεων του Υπουργείου Εργασίας Κας Στυλιανής Βρακά, του Διοικητή του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) Λάμπρου Σέμπου και Προϊσταμένης της Γενικής Διεύθυνσης συντάξεων Διεύθυνση Νομοθεσίας και συντονισμού συντάξεων κ. Δέσποινα Ατταλιάλη.Όπως τονίζει το ΕΝΔΙΣΥ ο εμπαιγμός των συνταξιούχων συνεχίζετε! Μετά από 36 μήνες καθυστέρησης της έκδοσης των οριστικών συνταξιοδοτικών αποφάσεων ανακαλούν τη μια εγκύκλιο μετά την άλλη με σκοπό την μη έκδοση των συντάξεων.Το θέμα αφορά την εκδοση οριστικών αποφάσεων κύριας σύνταξης σε νέους συνταξιούχους των Ν.Π.Δ.Δ. και Ν.Π.Ι.Δ. που εδώ και 36 μήνες καθυστερεί εσκεμμένα ο ΕΦΚΑ μη βγάζοντας τη σχετική εγκύκλιο για την εφαρμογή του ν. 4387/16 (ν. Κατρούγκαλου) η οποία θα προχωρούσε την έκδοση των οριστικών αποφάσεων.Μαλιστα ο ΕΦΚΑ, για το ιδιο θέμα, εξέδωσε δυο εγκυκλίους και στη  συνέχεια τις ακύρωσε, δειγμα της διάλυσης που επικρατεί στο υπερταμείο.
Τονίζεται ότι εσωτερικό έγγραφο του ΕΦΚΑ (με ημερομηνία άντλησης στοιχείων 30 Απριλίου 2019), αποδεικνύει ότι:
■ Ο πραγματικός αριθμός των συνταξιούχων που έχουν καταθέσει αίτηση και περιμένουν να λάβουν την κύρια σύνταξή τους από τον ΕΦΚΑ ξεπερνά τις 167.000. Για πρώτη φορά εμφανίζεται σε έγγραφο τέτοιος αριθμός εκκρεμών αιτήσεων για κύρια σύνταξη, τετραπλάσιος από τις 40.000-45.000 που ανακοινώνει επισήμως εδώ και μήνες το υπουργείο Εργασίας!
■ Το έγγραφο του ΕΦΚΑ καταγράφει τις αιτήσεις ανά Ταμείο, δεν συμπεριλαμβάνει όμως όσους αναμένουν σύνταξη από την πρώην Υπηρεσία Συντάξεων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ). Αυτοί ανεπισήμως υπολογίζονται σε τουλάχιστον 25.000-30.000 επιπλέον, αν και ουδείς ανακοινώνει τον αριθμό τους, καθώς η Υπηρεσία Συντάξεων υπολειτουργεί και οι συγκεκριμένοι δικαιούχοι έχουν εγκαταλειφθεί «από συστάσεως ΕΦΚΑ» στην τύχη τους. Κι έτσι όμως, ο συνολικός αριθμός των εν αναμονή συνταξιούχων αγγίζει σχεδόν τους 200.000, όντας πενταπλάσιος από τον επισήμως ανακοινωθέντα.Οπως αποκαλύπτει όμως το νέο έγγραφο της Διεύθυνσης Μελετών του ΕΦΚΑ οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις βρίσκονται σήμερα στα επίπεδα του 2014: ανέρχονται συνολικά στις 167.243 με βάση στοιχεία που αντλήθηκαν στις 30 Απριλίου 2019 (έναντι 168.922 πριν από πέντε χρόνια) αλλά χωρίς να συνυπολογίζονται επιπλέον και οι τουλάχιστον 25.000-30.000 εκκρεμείς συντάξεις Δημοσίου που εκδίδονται από το ΓΛΚ!Οποιος όμως δεν έχει πάρει κύρια σύνταξη από τον ΕΦΚΑ, δεν μπορεί να λάβει ούτε την επικουρική του από το ΕΤΕΑΕΠ, ούτε οποιαδήποτε άλλη συνταξιοδοτική παροχή (μέρισμα ή εφάπαξ κ.λπ.).Ετσι, πίσω από τις 167.243 εκκρεμείς αιτήσεις νέων συνταξιούχων τον Απρίλιο (ή σχεδόν 200.000 συνολικά μαζί με του Δημοσίου) κρύβονται αιτήσεις για τουλάχιστον 320.000-350.000 απλήρωτες συνταξιοδοτικές παροχές. Δηλαδή σχεδόν όσες ήταν και το 2014, με το κόστος τους να προσδιορίζεται από το υπουργείο Εργασίας σε 2 δισ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις