Τρίτη 2 Ιουλίου 2019


ΚΡΥΒΟΥΝ ΕΠΙ 7 ΜΗΝΕΣ ΤΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ!
 
Για 7 μήνες η κυβέρνηση κρύβει   παρανόμως -προκαλώντας  θύελλα αντιδράσεων και προσφυγές στη δικαιοσύνη- σε περισσότερους από 1.500.000 παλιούς  συνταξιούχους τον επανυπολογισμό της σύνταξης με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου  . Ο  ΕΦΚΑ αποκρύπτει σκοπίμως  τα μηνιαία ενημερωτικά σημειώματα για τα ποσά  της σύνταξης.Με βάση το νόμο οι συνταξιούχοι έπρεπε  από τη 1η-1-2019 λάβουν εκκαθαριστικό με την προσωπική διαφορά σε κουτάκι, εφόσον έχουν παγώσει  οι  μειώσεις.
Μέχρι σήμερα έχουν κατατεθεί εκατοντάδες αιτήσεις γνωστοποίησης των εκκαθαριστικών και ο ΕΦΚΑ αρνείται να τα αποστείλει, επικαλούμενος με εσωτερικό έγγραφο  ότι «η εν λόγω αξίωση των συνταξιούχων δεν παράγει επιτακτική υποχρέωση των διοικητικών οργάνων να εκδώσουν διοικητική πράξη συγκεκριμένου περιεχομένου όσον αφορά τον επανυπολογισμό των συντάξεων».Στο θέμα παρενέβει και ο Συνήγορος του Πολίτη μετά από προσφυγές συνταξιούχων, ο οποίος εξετάζει μεγάλο αριθμό αναφορών πολιτών που διαμαρτύρονται, επειδή ο ΕΦΚΑ αρνείται να τους χορηγήσει απόφαση επανυπολογισμού της σύνταξής τους που διενεργήθηκε, σύμφωνα με τον Ν. 4387/2016
 Υπενθυμίζεται  ότι για περίπου 620.000 άτομα ο επανυπολογισμός έβγαλε ότι η σύνταξή τους από 1η Ιανουαρίου 2019 πρέπει να είναι υψηλότερη από αυτή που εισέπρατταν μέχρι το τέλος του 2018. Αυτοί λαμβάνουν την αύξηση που δικαιούνται σε 5 ετήσιες δόσεις, δηλαδή από το 2019 μέχρι και το 2023. Πολλοί είναι οι συνταξιούχοι που θεωρούν ότι ενώ δικαιούνταν αύξηση δεν έλαβαν ή έλαβαν μικρότερο ποσό, καθώς τους κόπηκε το οικογενειακό επίδομα.
Κύκλοι των συνταξιούχων επισημαίνουν ότι το υπουργείο Εργασίας δεν εμφανίζει τα μηνιαία Ενημερωτικά Σημειώματα Σύνταξης για δυο βασικούς λόγους:
1-Για να μην δει το 95% των συνταξιούχων την αρνητική  προσωπική διαφορά.
2-Να μην διαπιστώσουν με τα ίδια τους τα μάτια οι συνταξιούχοι το ύψος της μείωσης που θα είχαν αν τελικά εφαρμοζόταν ο ν.4472/2017 (νόμος Αχτσιόγλου), ως συνέχεια του νόμου Κατρούγκαλου.
Oπως αποκαλυπτει ο κ. Κώστας Νικολάου Συνταξιούχος ΙΚΑ-ΕΤΑΜ- Μέλος Διοικούσας επιτροπής του ΚΕΠΕΑ/ΓΣΕΕ  τα ποσά αυτά αποκρύπτονται παρά την ρητή διάταξη του  νόμου ότι τα νέα αυτά ποσά θα έπρεπε να γνωστοποιηθούν στους συνταξιούχους στις 31/12/2018. Όπως παρατηρεί ο ίδιος ο επανυπολογισμός των παλαιών συντάξεων έγινε κατά παράβαση του 4387/2016, κατά συνέπεια όλες οι συντάξεις είναι ελλειμματικές. Δηλαδή δεν συνυπολογίστηκαν οι επιπλέον εισφορές (βαρέων, ΔΕΚΟ – Τράπεζες, παράλληλη ασφάλιση, 13ου - 14ου μισθού) όπως προβλέπεται από τον 4387/2016 και χορηγείται στις νέες.. Η αλήθεια αυτή –προσθέτει-συνομολογείται πλέον και από πλήθος αποφάσεων διευθυντών του ΕΦΚΑ (αφήνοντας έκθετο τον διοικητή του ΕΦΚΑ), αφού οι νέες συντάξεις έως 31.12.2018 θα πρέπει να υπολογίζονται και με τον παλαιό και με τον νέο τρόπο. Έτσι καταδεικνύονται τόσο οι διαφορές όσο και οι κλοπές από τον παράνομο επανυπολογισμό, ποσά που ξεπερνούν τα 2,5 εκ. ευρώ ετησίως.
Την ιδια ώρα ο Συνήγορος του Πολίτη, επιβεβαιώνει την αδιαφάνεια, τη διάλυση και το χάος που επικρατεί σήμερα στον ΕΦΚΑ", αναφέρει ο τομεάρχης της ΝΔ Γιάννης  Βρούτσης."Για πρώτη φορά, ο Συνήγορος του Πολίτη -κάτι που δεν έχει προηγούμενο- αναδεικνύει την αδιαφάνεια και τις λαθροχειρίες της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, καθώς δεν εμφανίζει εδώ και μήνες όπως υποχρεούται, τον αναλυτικό τρόπο και το αποτέλεσμα του επανυπολογισµού της σύνταξης όλων των συνταξιούχων.Τέτοιες συμπεριφορές είναι παράνομες και καταδικαστέες στην συνείδηση ασφαλισμένων και συνταξιούχων, ενώ παράλληλα καταδεικνύουν την αυταρχικότητα της κας Αχτσιόγλου, του κ. Πετρόπουλου και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.Δυστυχώς, το συγκεκριμένο γεγονός δεν είναι μεμονωμένο, αλλά προστίθεται σε μια σειρά άλλων, όπως είναι η αλλοίωση των στοιχείων του συστήματος “ΗΛΙΟΣ”, όπου εμφανίζεται διαφορετικό ύψος συντάξεων, καθώς και η αλλοίωση του ηλεκτρονικού μητρώου εκκρεμών συντάξεων.Επιβάλλεται σήμερα κιόλας, το Υπουργείο Εργασίας να ζητήσει συγγνώμη από τους συνταξιούχους και να εμφανίσει, όπως επιβάλλει ο Συνήγορος του Πολίτη, τα αναλυτικά στοιχεία του επανυπολογισμού των συντάξεων, καθώς και τα εκκαθαριστικά σημειώματα που αποκρύπτει συστηματικά –από 1/1/2019- από όλους τους συνταξιούχους.Σε κάθε περίπτωση, η Νέα Δημοκρατία σέβεται τους συνταξιούχους και είναι υπέρ της διαφάνειας. Τα δε στοιχεία του επανυπολογισμού, θα παρουσιαστούν από τη νέα κυβέρνηση αμέσως μετά τις εθνικές εκλογές".
Η μη ενημέρωση από την πλευρά του ΕΦΚΑ και του ΕΤΕΑΕΠ σε βάρος των συνταξιούχων είναι αντισυνταγματική και παράνομη, σύμφωνα με παλαιότερο έγγραφο του Συνήγορου του Πολίτη (ΣτΠ). Ο Συνήγορος αναφέρει ότι «η πλήρης και ακριβής ενημέρωση των πολιτών για το ύψος, τον τρόπο υπολογισμού και τις αιτίες των περικοπών επί της σύνταξης που λαμβάνουν επιβάλλεται από τις συνταγματικές αρχές του κοινωνικού κράτους και του κράτους δικαίου, αλλά και από τη φύση της έννομης σχέσης κοινωνικής ασφάλισης ως ενοχής δημοσίου δικαίου».Με βάση τις καταγγελίες που έχουν γίνει, ένας μεγάλος αριθμός κύριων συντάξεων (περί τις 400.000)δεν επανυπολογίστηκαν λόγω έλλειψης αρχείων και τεχνικών προβλημάτων του μηχανογραφικού συστήματος. Ακόμη και στις συντάξεις οι οποίες επανυπολογίστηκαν δεν λήφθηκαν υπόψη τα δεδομένα του νόμου. Ετσι, ένας μεγάλος αριθμός συνταξιούχων (πέραν όσων θα υφίσταντο σημαντικές μειώσεις, εάν εφαρμοζόταν η προσωπική διαφορά) έχασε τις όποιες αυξήσεις δικαιούνταν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις