Παρασκευή 3 Μαΐου 2019


ΓΙΑΤΙ ΚΡΥΒΟΥΝ ΤΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ
Οργή,αγωνία και σύγχυση  προκαλεί στους συνταξιούχους η καθυστέρηση του υπουργείου Εργασίας στην έκδοση ενημερωτικών σημειωμάτων με τον επανυπολογισμό των συντάξεων  .Απο την αρχή του  2019, δηλαδή  εδώ   και ένα  τετράμηνο ,  κλείδωσε το σύστημα έκδοσης ενημερωτικών σημειωμάτων των συντάξεων  και αυτά δεν αναρτώνται.Για τις συντάξεις  του 2019   εκκαθαριστικά-ενημερωτικά σημειώματα δεν υπάρχουν στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ και ουδείς παλιός συνταξιούχος γνωρίζει πώς επανυπολογίστηκε με βάση το νόμο Κατρούγκαλου η σύνταξή του, ποια είναι η εθνική και ποια η ανταποδοτική σύνταξη που του αναλογεί, καθώς και ποια είναι η περιβόητη προσωπική διαφορά.
. Υπενθυμίζεται  ότι για περίπου 620.000 άτομα ο επανυπολογισμός έβγαλε ότι η σύνταξή τους από 1η Ιανουαρίου 2019 πρέπει να είναι υψηλότερη από αυτή που εισέπρατταν μέχρι το τέλος του 2018. Αυτοί λαμβάνουν την αύξηση που δικαιούνται σε 5 ετήσιες δόσεις, δηλαδή από το 2019 μέχρι και το 2023. Πολλοί είναι οι συνταξιούχοι που θεωρούν ότι ενώ δικαιούνταν αύξηση δεν έλαβαν ή έλαβαν μικρότερο ποσό, καθώς τους κόπηκε το οικογενειακό επίδομα.
Κύκλοι των συνταξιούχων επισημαίνουν ότι το υπουργείο Εργασίας δεν εμφανίζει τα μηνιαία Ενημερωτικά Σημειώματα Σύνταξης για δυο βασικούς λόγους:
1-Για να μην δει το 95% των συνταξιούχων την αρνητική  προσωπική διαφορά.
2-Να μην διαπιστώσουν με τα ίδια τους τα μάτια οι συνταξιούχοι το ύψος της μείωσης που θα είχαν αν τελικά εφαρμοζόταν ο ν.4472/2017 (νόμος Αχτσιόγλου), ως συνέχεια του νόμου Κατρούγκαλου.
Θα  πρέπει να τονιστεί ότι η συζήτηση στην Επιτροπή Παρακολούθησης του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης της Βουλής, στις 6-3-2019 ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτική για τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις, καθώς ο αρμόδιος Υφυπουργός παραδέχτηκε ότι ο επανυπολογισμός των συντάξεων έχει πραγματοποιηθεί - ως ο νόμος ορίζει- αλλά με διάφορες δικαιολογίες και αίολα επιχειρήματα απέφυγε να δεσμευτεί για την ενημέρωση των 2.500.000 συνταξιούχων με την αποστολή ή ανάρτηση των ενημερωτικών σημειωμάτων τους.Για το ιδιο  θέμα  το  ΕΝΔΙΣΥ(Ενιαίο  Δίκτυο  Συνταξιουχων) εστειλε εξώδικο στην πολιτική ηγεσία  του υπουργειου Εργασίας και στη διοικηση του ΕΦΚΑ.Στο εξωδικο μεταξυ αλλων επισημαινται και τα εξης:’’Μεταφέροντας την αγανάκτηση των συνταξιούχων, καταγγέλουμε και καθιστούμε υπεύθυνους τους: Υπουργό Εργασίας κα. Ε. Αχτσιόγλου, Υφυπουργό Εργασίας κ. Τ. Πετρόπουλο, Διοικητή ΕΦΚΑ κ. Λ. Σέμπο, για όποιο νομικό θέμα προκύψει σε σχέση με τις κύριες συντάξεις, μας τη στιγμή που δεν γνωστοποιούνται οι όποιες αλλαγές στις συντάξεις μας, αφού εδώ και τρεις  μήνες κλειδώσατε το σύστημα έκδοσης ενημερωτικών σημειωμάτων των συντάξεων μας (εκτός ΟΓΑ) και αυτά δεν αναρτώνται.Οι συνταξιούχοι-προσθέτει στο εξωδικο το ΕΝΔΙΣΥ- δεν αποδεχόμαστε, εφόσον συνεχίζεται να εφαρμόζεται η τακτική της απόκρυψης, ενδεχομένως των νέων συνταξιοδοτικών δεδομένων, αλλά και δεν θα αποδεχθούμε καμία εκ του πονηρού ερμηνεία περί δήθεν σιωπηρής αποδοχής των νέων συνταξιοδοτικών αποδοχών, σε περίπτωση που μας προκαλούν βλάβη’’
Στο μεταξύ από την Πέμπτη, 30 Μαΐου έως την Τρίτη 4 Ιουνίου 2019 θα καταβληθούν οι συντάξεις Ιουνίου 2019 στους δικαιούχους.
Αναλυτικά:
- Το Δημόσιο θα καταβάλει τις συντάξεις Ιουνίου 2019 την Πέμπτη 30 Μαΐου 2019.
- Το ΙΚΑ θα καταβάλει τις συντάξεις Ιουνίου 2019 την Πέμπτη 30 Μαΐου 2019.
- Το ΝΑΤ θα καταβάλει τις συντάξεις Ιουνίου 2019 την Πέμπτη 30 Μαΐου 2019.
- Οι προσωρινές συντάξεις Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικού Σώματος του Ιουνίου 2019 θα καταβληθούν την Πέμπτη 30 Μαΐου 2019.
- Ο ΟΑΕΕ θα καταβάλει τις συντάξεις Ιουνίου 2019 την Δευτέρα 3 Ιουνίου 2019.
- Ο ΟΓΑ θα καταβάλει τις συντάξεις Ιουνίου 2019 την Δευτέρα 3 Ιουνίου 2019.
- Τα υπόλοιπα ταμεία του υπουργείου Εργασίας θα καταβάλουν τις συντάξεις Ιουνίου 2019 την Πέμπτη 30 Μαΐου 2019.
Το ΕΤΕΑΕΠ θα καταβάλει τις επικουρικές συντάξεις Ιουνίου 2019 την Τρίτη 4 Ιουνίου 2019.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις