Σάββατο 18 Μαΐου 2019


ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΟ ΜΠΑΡΑΖ  ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΣΕ  ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ

Προεκλογικό μπαράζ πληρωμών σε συντάξεις και επίδόματα ξεκίνησε η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να’’ κλείσει το μάτι’’ στους συνταξιουχους από τους οποίους αφαίρεσε 10 δις. ευρω με τις  22 περικοπές του νόμου Κατρούγκαλου.
Η μισή 13η σύνταξη-, στην ουσία προκειται για ένα επίδομα-, καταβλήθηκε στους  συνταξιουχους οι οποιοι διαπιστωσαν ότι η παροχή ηταν κουτσουρεμένη.Κι αυτό γιατι παρακρατήθηκε 6% εισφορά υγείας, ενώ για όσους συνταξιούχους ξεπερνάνε το αφορολόγητο όριο, δηλαδή οι συντάξεις τους συνολικά είναι πάνω από 720 ευρώ το μήνα, «πέφτει» και κράτηση φόρου 22%. Για παράδειγμα συνταξιούχος των 600 ευρώ- πάντα σε όρους μικτών αποδοχών- δικαιούται «13η σύνταξη» στο 70%, δηλαδή 420 ευρώ. Ωστόσο, στο ΑΤΜ βρήκε 395 ευρώ, λόγω των κρατήσεων υγείας 6%.
Την ίδια ώρα οι συντάξεις Ιουνίου θα  καταβληθούν νωριτερα, στο ‘παρα πέντε΄των εκλογών.Ο ΕΦΚΑ ανακοινωσε  την πληρωμή των συνταξιούχων που προέρχονται από το πρώην ΙΚΑ ΕΤΑΜ, τους λοιπούς συναφείς φορείς και το Δημόσιο στις 24 Μαΐου 2019, ημέρα Παρασκευή. Οι συντάξεις των μη μισθωτών (δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από τους πρώην φορείς ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ) θα καταβληθούν στις 28 Μαΐου 2019, ημέρα Τρίτη.Εξάλλου την Παρασκευή 24 Μαΐου, ο ΟΠΕΚΑ έχει σχεδιάσει πληρωμές σχεδόν όλων των επιδομάτων του. Αναλυτικά, έχει αποφασιστεί να πληρωθούν η δεύτερη δόση του επιδόματος παιδιού, το επίδομα ενοικίου για δεύτερο μήνα, μαζί με αναδρομικά, το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης αλλά και όλα τα προνοιακά επιδόματα που μέχρι πρότινος καταβάλλονταν από τους δήμους.
Η Β' δόση του επιδόματος τέκνων, αφορά τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο και αναμένεται να καταβληθεί σε περίπου 600.000 οικογένειες, με κόστος που αγγίζει τα 150 εκατ. ευρώ. Το επίδομα υπολογίζεται βάσει των εξαρτώμενων τέκνων που έχουν δηλωθεί στο Α21 του 2019 και σύμφωνα με την τελευταία εκκαθαρισμένη φορολογική δήλωση. Μάλιστα, μετά την υποβολή της φορολογικής δήλωσης τρέχοντος έτους ή τροποποιητική αυτής, το ποσό του επιδόματος θα επανυπολογιστεί αυτόματα με βάση το νέο εισόδημα και δεν απαιτείται υποβολή εκ νέου αίτησης Α21.
Εξάλλου στις 22 με 23 Μαΐου αναμένεται και η δεύτερη πληρωμή του επιδόματος ενοικίου,εφόσον οι αιτήσεις τους εγκρίθηκαν εντός του Απριλίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΗΔΙΚΑ, στις 30 Απριλίου είχαν εγκριθεί 233.985 αιτήσεις που αφορούν 625.001 μέλη νοικοκυριών. Το μηνιαίο κόστος εκτιμάται σε 28,6 εκατ. ευρώ, όμως κάποιοι από τους δικαιούχους θα λάβουν εκτός από το επίδομα Απριλίου που κυμαίνεται από 70 έως 210 ευρώ, και αναδρομικά ποσά, ακόμη κι από τις αρχές Ιανουαρίου.
Με απόφαση της υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου, δεσμεύθηκε ήδη το ποσό ύψους 52 εκατ. ευρώ για την καταβολή των προνοιακών επιδομάτων Μαΐου από τον ΟΠΕΚΑ. Η πληρωμή θα πραγματοποιηθεί και αυτή στις 24 Μαΐου στους τραπεζικούς λογαριασμούς περίπου 170.000 δικαιούχων. Να σημειωθεί ότι είναι ο πρώτος μήνας κατά τον οποίο τα προνοιακά αναπηρικά και διατροφικά επιδόματα θα καταβάλλονται σε μηνιαία βάση σε όλους τους δικαιούχους και σε σταθερή ημερομηνία, η οποία έχει οριστεί να είναι η 25η εκάστου μήνα. Έτσι, οι πληρωμές έρχονται νωρίτερα, καθώς τα Άτομα με Αναπηρία εισέπρατταν τα επιδόματά τους κάθε δίμηνο και για τους δύο μήνες που είχαν προηγηθεί (για παράδειγμα, τον Ιούλιο εισέπρατταν τον Μάιο και τον Ιούνιο, τον Σεπτέμβριο εισέπρατταν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο κ.ο.κ.). Με το νέο σύστημα όλα πληρώνονται στις 25 του μηνός. Ειδικά για τον τρέχοντα μήνα, τα επιδόματα θα καταβληθούν στις 24, καθώς η 25η τυγχάνει να είναι Σάββατο.
Tέλος την Παρασκευή 24 Μαΐου θα καταβληθεί επίσης το ΚΕΑ (Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης) στους δικαιούχους των οποίων οι αιτήσεις εγκρίθηκαν έως τις 30 Απριλίου 2019. Συνολικά θα καταβληθούν 52,2 εκ. ευρώ σε 255.603 δικαιούχους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις