Τρίτη 14 Μαΐου 2019


ΨΑΛΙΔΙΖΟΥΝ ΤΗΝ 13η ΣΥΝΤΑΞΗ
''Κλέβουν’’ τους διπλοσυνταξιούχους με την καταβολή της μισής  13ης σύνταξης.Κι αυτό  γιατι οι συνταξιούχοι µε δύο ή περισσότερες κύριες συντάξεις θα λάβουν το ποσό της 13ης σύνταξης  που αντιστοιχεί στο άθροισµα των µεικτών κύριων συντάξεων που λαµβάνουν(δηλαδή ενώ παιρνουν δυο διαφορετικές κύριες συντάξεις θα πάρουν ένα πετσοκομενο επίδομα ως 13η σύνταξη).
Τονίζεται ότι το προεκλογικο επίδομα το οποίο  η κυβέρνηση βαφτισε 13η συνταξη-θα καταβληθεί στις 20 Μαιου.Το δικαιούνται όσοι παίρνουν κύρια σύνταξη, προσωρινή σύνταξη, σύνταξη αναπηρίας, σύνταξη χηρείας, σύνταξη ανασφάλιστων υπερηλίκων. Τα ποσά που θα ληφθούν υπόψη αφορούν τις μικτές αποδοχές και θα στηριχθούν στα ποσά που δόθηκαν και στους συνταξιουχους που πληρώθηκαν για την σύνταξη Μαΐου.
Ειδικότερα:
 - Οι συνταξιούχοι με μεικτή κύρια σύνταξη έως 500 ευρώ (μικτά)θα λάβουν το 100% της σύνταξής τους, δηλαδή μία πλήρη κύρια σύνταξη. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν 800.000 συνταξιούχοι, οι οποίοι θα εισπράξουν έως 500 ευρώ. Κατά μέσο όρο θα λάβουν 370 ευρώ.
- Οι συνταξιούχοι με μεικτή κύρια σύνταξη 501-600 ευρώ θα λάβουν το 70% της σύνταξής τους. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν 350.000 συνταξιούχοι, που θα εισπράξουν από 350 έως 420 ευρώ. Κατά μέσο όρο θα λάβουν 370 ευρώ.

- Οι συνταξιούχοι με μεικτή κύρια σύνταξη 601-1.000 ευρώ θα λάβουν το 50% της σύνταξής τους. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν 600.000 συνταξιούχοι, οι οποίοι θα εισπράξουν από 300 έως 500 ευρώ. Κατά μέσο όρο θα λάβουν 400 ευρώ.

- Οι συνταξιούχοι με μεικτή κύρια σύνταξη πάνω από 1.000 ευρώ θα λάβουν το 30% της σύνταξής τους. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν 772.000 συνταξιούχοι, οι οποίοι θα εισπράξουν από 300 ευρώ και πάνω, και κατά μέσο όρο 400 ευρώ.

-Η παροχή αφορά μόνον την κύρια σύνταξη και όχι επικουρικές ή άλλες παροχές. Το δημοσιονομικό κόστος της θα ανέλθει, σύμφωνα με την κυβέρνηση, στα 800 εκατ. ευρώ.
-Από την 13η σύνταξη ωφελούνται περίπου 2,5 εκ. συνταξιούχοι δηλαδή όσοι παίρνουν σύνταξη από τον ΕΦΚΑ. Δεν θα καταβληθεί για τις επικουρικές συντάξεις. Να σημειωθεί ότι πρόκειται για µια σύνταξη µόνιµου χαρακτήρα που θα καταβάλλεται κάθε χρόνο πριν το Πάσχα σε όλους τους συνταξιούχους.
-Το ποσό της σύνταξης είναι ακατάσχετο αλλά όχι αφορολόγητο καθώς υπολογίζεται όπως οι άλλες συντάξεις.
--.O συνταξιούχος, που το 2015 ελάμβανε 400 ή 500 ευρώ σύνταξη και θα λάβει από τον κ.Τσίπρα το 2019 επιπλέον 500 ευρώ, είχε για την περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ (2015-2019) απώλειες ύψους 7.464 ευρώ.
Επισημαίνεται ότι η κυβέρνηση-εκτός των άλλων- αφαιρεί στην  ουσία μια σύνταξη από την  μείωση του αφορολογήτου το 2020. Ως  γνωστόν  από τον Ιανουάριο του 2020 μειώνεται το αφορολόγητο όριο από τις 8.636 ευρώ στις 5.685 ευρώ (η έκπτωση φόρου μειώνεται από τα 1.900 ευρώ στα 1.250 ευρώ) επιβαρύνοντας εκατομμύρια φορολογουμένους,
Στο μεταξύ μπαράζ πληρωμών αναμένεται να σημειωθεί το επόμενο διάστημα, λίγο πριν τις εκλογές 2019.
Ειδικότερα  οι  προεκλογικές πληρωμες  συνταξεων και επιδομάτων εχουν ως εξης:
1.Μισή 13η σύνταξη :Η  καταβολή της 13ης σύνταξης θα γίνει πριν τις εκλογές, στις 20 Μαΐου .
2.Επίδομα παιδιού 2019 β’ δόση:Η κατάθεση της β’ δόσης στους λογαριασμούς των δικαιούχων προγραμματίζεται σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες  για το διήμερο της 23ης με 24ης Μαΐου 2019.Μέσω του ΟΠΕΚΑ θα πραγματοποιηθεί η καταβολή του επιδόματος παιδιού στους δικαιούχους, σε ποσό που ανέρχεται στα 961 εκατ. ευρώ, το οποίο και αποδεσμεύεται από το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.Η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων έχει ανοίξει.
Η διαδικασία θα πρέπει να γίνει από όλους τους δικαιούχους εκ νέου και θα βασιστεί στο εισόδημα που δηλώθηκε στις φορολογικές δηλώσεις που υποβλήθηκαν το 2018 (με βάση τα εισοδήματα του 2017).Υπενθυμίζεται ότι για να λάβουν οι δικαιούχοι το επίδομα παιδιού τώρα, δεν απαιτείται η υποβολή του εντύπου Ε1, για τη φορολογία εισοδήματος.
Οι δικαούχοι θα πρέπει να λάβουν υπόψη ότι τον προσεχή Σεπτέμβριο αφού θα έχουν πλέον υποβληθεί οι φορολογικές δηλώσεις με τα εισοδήματα του 2018, και το Α21 μέσω του TAXISnet.θα γίνει συμψηφισμός στα ποσά που έλαβαν για το πρώτο δίμηνο του 2019 και είτε θα επιστρέψουν είτε θα λάβουν την ανάλογη διαφορά επιδόματος,ανάλογα με το εισόδημα του προηγούμενου έτους.Σημειώνεται ότι δεν απαιτείται νέα φορολογική δήλωση για τα εισοδήματα του 2018.
3.ΗΔΙΚΑ Επίδομα ενοικίου 2019 β’ δόση Πότε μπαίνει
Την εβδομάδα πριν από τις ευρωεκλογές θα πληρωθούν οι δικαιούχοι του επιδόματος ενοικίου εφόσον οι αιτήσεις τους εγκρίθηκαν εντός του Απριλίου.
Στόχος είναι η πληρωμή να γίνεται κάθε μήνα κοντά στις 22 του μήνα. Οι δικαιούχοι θα πληρωθούν το επίδομα ενοικίου μηνός, καθώς και αναδρομικά για τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο, Μάρτιο και Απρίλιο. Η πιθανότερη ημερομηνία πληρωμής είναι μεταξύ 22 και 23 Μαΐου.
Το ποσό του επιδόματος ξεκινά από 70 ευρώ τον μήνα. Βέβαια αυξάνεται κατά 35 ευρώ τον μήνα για κάθε επιπλέον μέλος σε πολυπρόσωπα νοικοκυριά.
Ειδικά για μονογονεϊκή οικογένεια καθώς και για νοικοκυριό με απροστάτευτο τέκνο, για το πρώτο ανήλικο μέλος του ορίζεται προσαύξηση 70 ευρώ τον μήνα.
Η αίτηση θα υποβάλλεται από τον υπόχρεο υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, μέσω του διαδικτυακού τόπου του προγράμματος με τη χρήση των κωδικών του TAXISnet.
Υπενθυμίζεται ότι η ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα παραμένει ανοιχτή, ώστε οι ενδιαφερόμενοι να την επισκέπτονται και να υποβάλουν τις αιτήσεις τους ανά πάσα στιγμή.
4.ΟΠΕΚΑ Προνοιακά επιδόματα:
Έχει εγκριθεί δαπάνη απο τον ΟΠΕΚΑ, ύψους 52 εκατ. ευρώ, για την πληρωμή ισόποσης δαπάνης σε βάρος της πίστωσης του προϋπολογισμού εξόδωντου υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, οικονομικού έτους 2019, προκειμένου να επιχορηγηθεί ο Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ)και να καλυφθούν δαπάνες χορήγησης προνοιακών παροχών σε χρήμα σε ‘Ατομα με Αναπηρία.Αυτό ορίζει απόφαση της υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου, η οποία αναρτήθηκε στη «Διαύγεια». Πιθανότερη ημερομηνία πληρωμής είναι η 24η Μαΐου 2019.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις