Δευτέρα 20 Μαΐου 2019


ΟΡΓΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΓΙΑ ΤΟ  ΄ΚΟΜΜΕΝΟ' ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΟ ΕΠΙΔΟΜΑ

Εντονες είναι οι διαμαρτυρίες από συνταξιούχους που πήραν ‘’ψαλιδισμένο’’ το προεκλογικό επίδομα - τη μισή 13η σύνταξη- εξαιτίας των παρακρατήσεων αλλα και των χαμηλών ποσών.
Τα ποσά που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός ως παροχή ήταν τελικά μικτές αποδοχές, οι οποίες υπόκεινται σε παρακράτηση φόρου έως 22% και εισφοράς υπέρ υγείας 6%.Ο φόρος ποικίλλει ανάλογα με το ετήσιο εισόδημα και τα περιουσιακά στοιχεία με αποτέλεσμα για το ίδιο μεικτό ποσό, το καθαρό να διαφέρει. Ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Τάσος Πετρόπουλος με ανάρτησή του στο twitter τοποθετήθηκε για το θέμα λέγοντας πως: «Δεν είναι επίδομα, όπως λέει η αντιπολίτευση. Είναι η 13η σύνταξη και για το λόγο αυτό ισχύουν οι προβλεπόμενες παρακρατήσεις φόρου (για όσους συνταξιούχους ξεπερνούν το αφορολόγητο όριο) και ασθενείας που γίνονται σε όλες τις καταβαλλόμενες συντάξεις».Ωστόσο, ο πρόεδρος του Ενιαίου δικτύου συνταξιούχων κ Νίκος Χατζόπουλος, αναφέρει ότι ουδέποτε στο παρελθόν η 13η σύνταξη είχε παρακράτηση εισφοράς υπέρ ΕΟΠΠΥ.Η μισή 13η συνταξη καταβλήθηκε από την Παρασκευή  στους  συνταξιουχους οι οποιοι διαπιστωσαν ότι η παροχή ηταν ‘’κουτσουρεμένη’’.Κι αυτό γιατι παρακρατήθηκε 6% εισφορά υγείας, ενώ για όσους συνταξιούχους ξεπερνάνε το αφορολόγητο όριο, δηλαδή οι συντάξεις τους συνολικά είναι πάνω από 720 ευρώ το μήνα, «πέφτει» και κράτηση φόρου 22%.
Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με την τροποποίηση του προϋπολογισμού του ΕΦΚΑ, η οποία αναρτήθηκε στη "Διαύγεια'' λίγο πριν την εκταμίευση της σχετικής παροχής, προβλέπεται πως το συνολικό κόστος της  για τον προϋπολογισμό ανέρχεται στα 971 εκατ. ευρώ.Ωστόσο μόλις τα 826 εκατ. ευρώ θα καταλήξουν στις τσέπες των συνταξιούχων. Τα υπόλοιπα 145 εκατ. ευρώ θα επιστρέψουν ως κρατήσεις αφενός στην Εφορία, δηλαδή απευθείας στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, και αφετέρου στον ΕΟΠΥΥ. Πιο συγκεκριμένα,  90 εκατ. ευρώ θα πάνε στο ΓΛΚ μέσω φορολογικών κρατήσεων.Επιπλέον, 55 εκατ. ευρώ προορίζονται για τον ΕΟΠΥΥ μέσω της εισφοράς 6% η οποία θα επιβληθεί στη λεγόμενη "13η σύνταξη". 
Τονίζεται ότι από σήμερα  Δευτέρα 20 Μαίου, η 13η σύνταξη  καταβάλλεται και στα γκισέ των τραπεζών. Βάση υπολογισμού για όλους είναι η μεικτή κύρια σύνταξη ή το άθροισμα μεικτών κύριων συντάξεων. Έως τα 500 ευρώ όλοι θα λάβουν μια ολόκληρη σύνταξη, από τα 500 έως τα 600 ευρώ θα λάβουν το 70%, από τα 600 έως τα 1.000 ευρώ θα λάβουν το 50% και όσοι εισπράττουν πάνω από 1.000 ευρώ θα λάβουν το 30% χωρίς πλαφόν
Σε δήλωσή του ο Τομεάρχης Εργασίας της ΝΔ Γ. Βρούτσης τονίζει πως «το 2015, ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τις εκλογές υποσχόμενος -εκτός από αυξήσεις- 13η και 14η σύνταξη σε όλους τους συνταξιούχους» προσθέτοντας πως «την επόμενη μέρα, δυστυχώς, οι συνταξιούχοι βρέθηκαν μπροστά σε ουρές στα ΑΤΜ κλειστών τραπεζών χάνοντας την αξιοπρέπειά τους!» Σύμφωνα με τον κ. Βρούτση «σήμερα, 4,5 χρόνια μετά, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αφού επέβαλε αλλεπάλληλες περικοπές στις συντάξεις, επιχειρεί να εξαπατήσει εκ νέου τους συνταξιούχους με το ίδιο ακριβώς κόλπο. Υποσχέθηκε στα λόγια 13η σύνταξη, αλλά οι συνταξιούχοι, παραμονή εκλογών, εισπράττουν από τα ΑΤΜ ένα κουτσουρεμένο προεκλογικό επίδομα. Την απάντηση στη διπλή αυτή εξαπάτηση και προσβολή της νοημοσύνης των συνταξιούχων, αυτή τη φορά, ο ΣΥΡΙΖΑ θα την εισπράξει στην κάλπη!» καταλήγει στη δήλωσή του ο Τομεάρχης Εργασίας της ΝΔ.
Την ιδια ώρα ένα  προεκλογικό μπαράζ πληρωμών σε συντάξεις και επίδόματα ξεκίνησε η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να’’ κλεισει το ματι’’ στους συνταξιουχους από τους οποίους αφαίρεσε 10 δις. ευρω με τις  22 περικοπές του νόμου Κατρούγκαλου.Ετσι:
1.Οι συντάξεις Ιουνίου θα  καταβληθούν νωριτερα, στο ‘παρα πέντε΄των εκλογών.Ο ΕΦΚΑ ανακοινωσε  την πληρωμή των συνταξιούχων που προέρχονται από το πρώην ΙΚΑ ΕΤΑΜ, τους λοιπούς συναφείς φορείς και το Δημόσιο στις 24 Μαΐου 2019, ημέρα Παρασκευή. Οι συντάξεις των μη μισθωτών (δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από τους πρώην φορείς ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ) θα καταβληθούν στις 28 Μαΐου 2019, ημέρα ΤρίτηΕπίσης την ερχόµενη Παρασκευή 24 Μαΐου καταβάλλεται και το κοινωνικό εισόδηµα αλληλεγγύης σε 255.603 δικαιούχους (αφορά περισσότερα από 475.000 άτοµα), των οποίων οι αιτήσεις εγκρίθηκαν έως τις 30 Απριλίου 2019 (συνολικό ποσό 52,2 εκατ. ευρώ). Εντός της ερχόµενης εβδοµάδας αναµένεται να καταβληθεί και το επίδοµα στέγασης σε περισσότερους από 200.000 δικαιούχους. Σύµφωνα µε τον προγραµµατισµό, θα εξοφληθούν όσοι υπέβαλαν αίτηση έως τις 30 Απριλίου. Πρόκειται για την τελευταία πληρωµή µε αναδροµικά ποσά.
2.Την Παρασκευή 24 Μαΐου θα καταβληθούν  στεγαστικής συνδροµής και το επίδοµα οµογενών – προνοιακά επιδόµατα που χορηγούνταν από τους ΟΤΑ έως και το 2018. Την Παρασκευή, άλλωστε, στις 24 Μαΐου θα καταβληθούν και οι συντάξεις του µηνός Ιουνίου, όπως ανακοίνωσε χθες ο ΕΦΚΑ, σε όλους τους συνταξιούχους πρώην µισθωτούς του ιδιωτικού τοµέα και δηµοσίους υπαλλήλους, που προέρχονται δηλαδή από το πρ. ΙΚΑ και το ∆ηµόσιο. Οι συνταξιούχοι µη µισθωτοί που προέρχονται από τους πρώην φορείς ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ θα εισπράξουν τις συντάξεις του µηνός Ιουνίου την Τρίτη 28 Μαΐου
3.Στις 22 με 23 Μαΐου αναμένεται και η δεύτερη πληρωμή του επιδόματος ενοικίου,εφόσον οι αιτήσεις τους εγκρίθηκαν εντός του Απριλίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΗΔΙΚΑ, στις 30 Απριλίου είχαν εγκριθεί 233.985 αιτήσεις που αφορούν 625.001 μέλη νοικοκυριών. Το μηνιαίο κόστος εκτιμάται σε 28,6 εκατ. ευρώ, όμως κάποιοι από τους δικαιούχους θα λάβουν εκτός από το επίδομα Απριλίου που κυμαίνεται από 70 έως 210 ευρώ, και αναδρομικά ποσά, ακόμη κι από τις αρχές Ιανουαρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις