Παρασκευή 10 Μαΐου 2019


Η ΑΛΉΘΕΙΑ  ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΕΥΚΑΔΑΣ(ΕΓΚΑΙΝΙΑΖΕΤΑΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΜΕΣΩ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ).


Προηγούμενη κυβέρνηση κατασκευάσε το νέο νοσοκομείο Λευκάδας,το οποίο θα εγκαινιαστεί την Κυριακή  με σοβαρές ελλείψεις σε  ιατρικό , νοσηλευτικό  και διοικητικό προσωπικό. Τα εγκαίνια του Νέου Νοσοκομείου Λευκάδας, παρουσία του Πρωθυπουργού  κ. Αλέξη Τσίπρα θα γίνουν το πρωί της ερχόμενης  Κυριακής (12/5), στις 11.30π.μ.
Την ιδια ημέρα οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο οργανώνουν κινητοποίηση.
Όπως μας ενημερώνει η Λευκαδίτισσα Λιλή Καραβία, το έργο του Νέου Νοσοκομείου Λευκάδας είναι έργο ΠΑΣΟΚ-Ανδρέα Λοβέρδου.
Οπως τονίζει, σε  ανάρτηση της η ίδια, είναι γνωστό σε όλους ότι τα περισσότερα έργα υποδομών από άλλους δρομολογούνται και υλοποιούνται και από άλλους εγκαινιάζονται. Για τούτο, όμως, σε αυτά τα εγκαίνια πιστεύω ότι θα πρέπει να παρευρίσκονται αυτοί που έβαλαν πλάτη και δρομολόγησαν το έργο αυτό, δηλαδή, το τότε ΠΑΣΟΚ σημερινό Κίνημα Αλλαγής, η Πρόεδρος του Φώφη Γεννηματα και ο τότε Υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, ο Υπουργός που Αποφάσισε την κατασκευή ,ολοκλήρωσε τις μελέτες ,ενέταξε σε πρόγραμμα χρηματοδότησης (ΠΕΠ Ιονίων Νήσων) με προϋπολογισμό 36 εκ. ευρώ κτιριακά και εξοπλισμό και δημοπράτησε με φορέα υλοποίησης την ΔΕΠΑΝΟΜ ΑΕ τότε και Κτιριακές Υποδομές ΑΕ μετέπειτα.Έως τότε, το φθινόπωρο δηλαδή του 2010 που αναλάβαμε το Υπουργείο Υγείας, ο Ανδρέας Λοβέρδος ως Υπουργός και εγώ ως Σύμβουλός του σε θέματα υποδομών και χρηματοδοτήσεων των Νοσηλευτικών ιδρυμάτων της χώρας, δεν υπήρχε πουθενά αποτυπωμένο σε καμία Απόφαση στο υπουργείο τέτοιο έργο, ( παρά τις προσπάθειες δεκαετιών των Λευκαδίων) αντίθετα υπήρχε επισκευή παλαιού Νοσοκομείου. Ήταν το μοναδικό έργο Νέου Νοσοκομείου που αποφασίστηκε και δρομολογήθηκε τότε,(όλα τα άλλα που δρομολογήσαμε ήταν νέες πτέρυγες και επεκτάσεις σε υφιστάμενα Νοσοκομεία π.χ. Νοσοκομείο Βοστάνειο Μυτιλήνης, Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων, «Μποδοσάκειο» ΓΝ Πτολεμαίδας και άλλα, δημιουργία νέων κλινικών ΓΝ Σπάρτης, ΓΝ Τζάνειο, Σισμανόγλειο, Παπανικολάου Θεσσαλονίκης κλπ , καθώς επίσης και ξεμπλοκάρισμα κάποιων που είχαν εγκαινιαστεί και δεν είχε γίνει ούτε μια εργασία, γιατί δεν υπήρχαν χρήματα π.χ. Νέο Νοσοκομείο Χαλκίδας (εμείς βρήκαμε χρηματοδότηση-ΠΕΠ Στερεάς Ελλάδας και το ξεκινήσαμε).Όσοι έχουν ασχοληθεί με Δημόσια Έργα ξέρουν τις δυσκολίες, αρκεί κάποιος να σου συρταριάσει δυο τρία χαρτιά και κάποιοι να είναι ανεπαρκείς. Αυτό τα τινάζει όλα στον αέρα.Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς αλλά και σκεπτικοί συγχρόνως, γιατί για να λειτουργήσει σωστά και να στελεχωθεί σωστά αυτό το Δημόσιο Νοσοκομείο ( που θα εξυπηρετεί όχι μόνον την Λευκάδα αλλά και την ευρύτερη περιοχή και μην ξεχνάμε ότι η Λευκάδα την θερινή περίοδο είναι προορισμός που φτάνει τις 200.000 κόσμο) απαιτεί γενναίες αποφάσεις και ανθρώπους που θα λειτουργούν αυστηρά για το δημόσιο συμφέρον.Εμείς θα είμαστε εδώ…’’Αυτά  έγραψε σε ανάρτηση  της η Λιλή Καραβία.
Και ερχεται με πρόσφατη ερωτησή στη Βουλή ο βουλευτής Λευκάδας  Θανάσης Καββαδάς να αποκαλύψει ότι το νέο νοσοκομείο θα λειτουργήσει  χωρίς  το απαραίτητο προσωπικό.
Το σοβαρό πρόβλημα υποστελέχωσης του Γενικού Νοσοκομείου Λευκάδας, σε όλους τους κλάδους, την ώρα που η κυβέρνηση ετοιμάζεται να εγκαινιάσει το νέο Νοσοκομείο, επισημαίνει ο βουλευτής Θανάσης Καββαδάς σε ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τον υπουργό Υγείας.
Ο βουλευτής παραθέτει αναλυτικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο Λευκάδας την παρούσα στιγμή λόγω ελλείψεων σε γιατρούς, νοσηλευτές, διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό, τονίζοντας ότι η κατάσταση δεν αναμένεται να βελτιωθεί το επόμενο διάστημα, αλλά αντίθετα λόγω συνταξιοδοτήσεων και αποχωρήσεων θα επιδεινωθεί.Ειδικότερα ο κ. Καββαδάς αναφέρει ότι:
-Στην παθολογική κλινική υπηρετούν σήμερα μόνον δύο παθολόγοι ιατροί (ένας επικουρικός ιατρός έφυγε πριν από λίγες ημέρες) με αποτέλεσμα 10 ημέρες το μήνα να είναι αδύνατη η εφημερία, με αποτέλεσμα να πραγματοποιούνται διακομιδές σε άλλα νοσοκομεία εκτός Λευκάδας. Αναφέρω χαρακτηριστικά ότι στις 2,4,9 και 11 Απριλίου το νοσοκομείο λειτούργησε χωρίς εφημερία παθολόγου, ενώ τουλάχιστον πέντε περιστατικά διακομίσθηκαν σε νοσοκομεία εκτός νομού. Αυτό το φαινόμενο θα συνεχίζεται όσο δεν υπάρχει και άλλος ιατρός να καλύπτει τις εφημερίες.
-Στη χειρουργική κλινική παρατηρούνται αντίστοιχα φαινόμενα με τις εφημερίες ενώ σε λίγες μέρες από σήμερα θα μείνουν στο νοσοκομείο μόνο δύο χειρουργοί, από τρεις που είναι σήμερα. Αντιληπτό νομίζω γίνεται το γεγονός ότι και στον τομέα αυτό θα είναι αδύνατο να εξυπηρετηθούν οι ασθενείς.
-Στο μικροβιολογικό τμήμα συνταξιοδοτείται τους επόμενους μήνες ο ένας από τους τρεις υπηρετούντες μικροβιολόγους, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι ουσιαστικά θα υποβαθμιστεί η λειτουργία του τμήματος.
-Στο παιδιατρικό τμήμα υπηρετούν μόλις δύο παιδίατροι και οι εφημερίες καλύπτονται περιστασιακά από έναν τρίτο γιατρό που έρχεται από άλλο Κέντρο Υγείας και συγκεκριμένα από την Πρέβεζα, για να τις καλύψει!
-Το καρδιολογικό τμήμα με παρουσία τεσσάρων καρδιολόγων λειτουργεί υποτυπωδώς.
-Το τμήμα τεχνητού νεφρού θα μείνει με μια μόνο ιατρό νεφρολόγο (τη διευθύντρια) καθώς ο άλλος ιατρός θα αποχωρήσει για το νοσοκομείο Ιωαννίνων σε μόνιμη θέση. Αυτό σημαίνει ότι η μονάδα τεχνητού νεφρού κινδυνεύει να κλείσει. Σημειωτέων ότι για τη λειτουργία της μονάδας τεχνητού νεφρού χρειάζονται 20-22 εφημερίες το μήνα για να εξυπηρετούνται 23 ασθενείς που έχουν ανάγκη αιμοκάθαρσης και όχι 7 εφημερίες που μπορεί να εξυπηρετήσει ένας μόνον ιατρός.
-Παράλληλα σε λίγες μέρες από σήμερα στο νοσοκομείο Λευκάδας θα μείνει μόνον ένας αναισθησιολόγος καθώς ένας επικουρικός αναχωρεί σε μόνιμη θέση στη Ζάκυνθο και ο άλλος συνταξιοδοτήθηκε.
Ο βουλευτής, σημειώνει ότι την ώρα που συμβαίνουν όλα αυτά, τα οποία είναι άκρως ανησυχητικά για την προστασία της υγείας των πολιτών της Λευκάδας, η κυβέρνηση προετοιμάζεται, μετά από πολλές καθυστερήσεις και λίγο πριν τις εκλογές, να παραδώσει το νέο νοσοκομείο, χωρίς πρόβλεψη για προσλήψεις και νέες ειδικότητες, χωρίς οργανόγραμμα και χωρίς σαφές πλαίσιο λειτουργίας.
Μάλιστα αναφέρει ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τη Μ.Ε.Θ (Μονάδα Εντατικής Θεραπείας) στο νέο νοσοκομείο, η οποία ενώ είναι πλήρως εξοπλισμένη, δεν υπάρχει πρόβλεψη για πρόσληψη ειδικών ιατρών, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να λειτουργήσει.
Το γεγονός ότι ακόμα δεν έχει καταρτιστεί οργανόγραμμα, σημειώνει ο κ. Καββαδάς, σημαίνει ότι το νέο νοσοκομείο θα ξεκινήσει τη λειτουργία του υποστελεχωμένο και χωρίς τη δυνατότητα να ξεπεράσει τα προβλήματα που ήδη αντιμετωπίζονται στο ΓΝ Λευκάδας. Τονίζει μάλιστα ότι εάν και εφόσον εγκριθούν νέες προσλήψεις, θα χρειαστούν, με βάση τους ρυθμούς του Δημοσίου, ενάμιση με δύο χρόνια για να στελεχωθεί, η Μ.Ε.Θ και άλλα τμήματα με μόνιμο προσωπικό.
Όπως σημειώνει ο βουλευτής, έχει καταθέσει δύο (2) σχετικές ερωτήσεις, για το εάν και πότε θα καταρτισθεί το νέο οργανόγραμμα του καινούργιου νοσοκομείου (6012/31-05-2017 και 957/06-11-2017). Ωστόσο κατά παράβαση του κανονισμού της Βουλής, ακόμα δεν έχει δοθεί απάντηση από το υπουργείο στους πολίτες της Λευκάδας, οι οποίοι θα ένοιωθαν περισσότερο ασφαλής εάν γνώριζαν από επίσημα χείλη τις πραγματικές ανάγκες και τα μέτρα –εάν υπάρχουν- που έχει λάβει το υπουργείο για την εύρυθμη λειτουργία του νέου νοσοκομείου.
Επίσης  σε συγκέντρωση στην πλατεία Αγίου Μηνά στη Λευκάδα καλεί ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου τη μέρα που θα γίνουν τα εγκαίνια του νέου νοσοκομείου.
Τονίζει πως «η "αριστερή" κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει να μετατρέψει τα εγκαίνια του νέου νοσοκομείου σε προεκλογική φιέστα, προκειμένου να προπαγανδίσει στους κατοίκους της περιοχής μας το φιλολαϊκό αφήγημα περί αναβάθμισης του συστήματος Δημόσιας Υγείας και της εξόδου της χώρας από τα μνημόνια».
Ο Σύλλογος σημειώνει: «Το ζήτημα της Υγείας είναι θέμα που αφορά την ζωή ολόκληρης της εργατικής τάξης και του λαού. Αφορά τα σπίτια μας, τα παιδιά μας, κάθε εργαζόμενο, κάθε λαϊκή οικογένεια.
Οι εργαζόμενοι και οι κάτοικοι της περιοχής έχουμε αντιληφθεί τα ψέματά τους γιατί βιώνουμε τα αποτελέσματα της αντιλαϊκής πολιτικής τους στην ίδια μας τη ζωή και την τραγική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σε όλες τις δημόσιες δομές Υγείας της περιοχής μας από την έλλειψη προσωπικού και τη ραγδαία μείωση της κρατικής χρηματοδότησης.Εμείς, ως εργαζόμενοι του νοσοκομείου βιώνουμε με τον πιο δραματικό τρόπο τις εξοντωτικές συνθήκες δουλειάς, τα απάνθρωπα ωράρια χωρίς στοιχειώδη μέτρα υγιεινής και ασφάλειας και όλα αυτά στη "λογική" της μείωσης του κόστους. Στην ίδια “λογική” αντικαθίστανται οι μόνιμοι εργαζόμενοι με φτηνούς - αναλώσιμους εργαζόμενους που δουλεύουν με μια πανσπερμία ελαστικών σχέσεων εργασίας (επικουρικοί, ΟΑΕΔίτες, ατομικές συμβάσεις κ.τ.λ.).
Τέλος τονίζεται ότι το νέο νοσοκομείο έχει δυναμικότητα 123 κλινών, διαθέτει δίκλινα και τετράκλινα δωμάτια, σύγχρονο εξοπλισμό και αναμένεται να περιορίσει δραστικά την «υγειονομική μετανάστευση», με τους Λευκαδίτες ασθενείς να αναγκάζονται να μετακινούνται σε γειτονικές δομές όπως αυτές της Άρτας και των Ιωαννίνων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις