Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2019




ΣΗΜΕΡΑ  ΣΤΟ ΣτΕ ΤΑ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ  ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ-ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κρίνεται  σήμερα  στο ΣτΕ η τύχη για «κομμένα» επιδόματα και δώρα των δημοσίων υπαλληλων .Το επόμενο   διάστημα αναμένεται  βροχή αγωγών από χιλιάδες δηµοσίους υπαλλήλους(εκτός από τους συνταξιούχους), µετά τις αποφάσεις του ΣΤ’ Τµήµατος του ΣτΕ, το οποίο έκρινε αντισυνταγµατική την ολοκληρωτική κατάργηση των δώρων το 2012 και εν όψει της τελικής απόφασης της Ολοµέλειας, η οποία συνεδριάζει  σημερα.Η Α∆Ε∆Υ συνιστά σε όλους  τους εργαζόμενους στο δημόσιο να ασκήσουν αγωγές µέχρι τα τέλη Μαρτίου.

Παράλληλα σε ενημέρωτική εκδήλωση που πραγματοποίησε  χτες η ΕΝΥΠΕΚΚ με τη συμμετοχή των κ. Αλέξη Μητρόπουλου , Γιώργου Ρωμανιά , Δημήτρη Μπούρλου, Χάρη Μπουκουβάλα και Κωνσταντίνου Τσαγκαρόπουλου   καταγγελθηκε ότι ο ΕΦΚΑ καθυστερεί τεχνηέντως λόγω προεκλογικής περιόδου την ανάρτηση των εκκαθαριστικών των συνταξιούχων στην οποία εμφανίζεται η προσωπική διαφορά , ποσό που θα επικρέμεται πάντα απειλητικό πάνω από τα κεφάλια των συνταξιούχων, ακόμα κι αν γλίτωσαν την περικοπή εντός του 2019. Για παράδειγμα τα 1000 ευρώ σύνταξη , στο εκκαθαριστικό χωρίζονται στην εθνική σύνταξη ύψους 384 ευρώ στην ανταποδοτική ύψους 436 ευρώ και προσωπική διαφορά ύψους 180 ευρώ, ποσό το οποίο δεν είναι εγγυημένο ότι θα χορηγείται τα επόμενα χρόνια. Οι ομιλητές εξέφρασαν την απορία τους και ταυτόχρονα την ανησυχία τους για την καθυστέρηση της έκδοσης των αποφάσεων επί των προσφυγών κατά του “νόμου Κατρούγκαλου” (ν. 4387/2016) που εκδικάστηκαν προ 15μήνου (στις 4-10-2017), πολύ περισσότερο που έχει προηγηθεί η παραίτηση του πρώην Προέδρου του ΣτΕ κ.Νίκου Σακελλαρίου με υπαινιγμούς για παρεμβάσεις στο έργο του αναφορικά με τον ασφαλιστικό νόμο.


‘ΤΑ ΝΕΑ’ παραθέτουν ένα σύντομα οδηγό με χρήσιμες πληροφορίες για τα αναδρομικά:

1.ΕΡ:Ποιο είναι το υψος των διεκδικόυμενων αναδρομικών?
ΑΠ: Eως  3.000 ευρώ για την τριετία 2016-2018 είναι το ποσό των αναδρομικών από τα κομένα δώρα που διεκδικουν όχι μονο οι  εν ενεργεία υπαλληλοι της δημόσιας  διοικησης αλλα και ολοι οι  υπαλλήλοι  του  ευρύτερου δημόσιου τομέα

2.Ποιούς αφορά?
ΑΠ: Η  αντισυνταγµατικότητα της κατάργησης των δώρων αφορά το σύνολο των υπηρετούντων στο ∆ηµόσιο, στους ΟΤΑ, στα ΝΠ∆∆ και στον ευρύτερο δηµόσιο τοµέα (εκτός από ∆ΕΗ, ΕΥ∆ΑΠ, ΕΥΑΘ, ΕΛΤΑ, όπου εµµέσως ισχύει καθεστώς εισηγµένης και οι υπάλληλοι λαµβάνουν ακόµη δώρα). Συνολικά αφορά πάνω από 535.000 υπαλλήλους οι οποίοι υπηρετούν στον δηµόσιο τοµέα.


3.ΕΡ:Ποιο είναι το χρονικό εύρος των διεκδικήσεων?

ΑΠ:Με αγωγή που ασκείται εντός του 2019 µπορούν να διεκδικηθούν δώρα και επιδόµατα για το 2017, το 2018 και το 2019. ∆εν µπορούν να διεκδικηθούν αναδροµικά από παρελθόντα έτη αυτών, καθώς υπάρχει ειδική διάταξη νόµου που ορίζει ότι διεκδικήσεις αποδοχών από δηµοσίους υπαλλήλους ανατρέχουν σε διετία..

4.ΕΡ:Ποια είναι η στάση της κυβέρνησης στο θέμα των αναδρομικων συνταξιούχχων και δημοσίων υπαλληλων ?

ΑΠ:Η κυβέρνηση τηρεί  στάση αναµονής, περιµένοντας ταυτόχρονα και την κρίση του ΣτΕ για τις διατάξεις του νόµου Κατρούγκαλου, η οποία άλλωστε θα καθορίσει και το εύρος της αναδροµικότητας των συνταξιούχων. Θα είναι από τη δηµοσίευση της απόφασης του Ιουνίου του 2015 (σ.σ.: για όσους δεν είχαν ασκήσει αγωγές) και µέχρι σήµερα, ή µέχρι τον Μάιο του 2016, όταν δηλαδή µπήκε σε εφαρµογή ο νόµος Κατρούγκαλου (δηλαδή αναδροµικά ενός έτους;).

5..ΕΡ:Ποιο είναι το συνολικό κόστος  ολων των αναδρομικών?
ΑΠ:Το συνολικό  κόστος των αναδρομικών έχει αποτυπωθεί σε οικονομική ανάλυση από το υπουργείο Εργασίας και εκτιμάται ότι για ένα έτος το ποσό είναι 4,4 δισ. ευρώ, ενώ για όλη την περίοδο των περικοπών, δηλαδή από 1/1/2013 ως και το 2018, το ποσό ανέρχεται στα 24 δισ. ευρώ.

6.ΕΡ:Ποιες είναι οι εκτιμήσεις για τη τυχη των αναδρομικών?

ΑΠ Κύκλοι του υπουργείου Εργασίας υποστηρίζουν  ότι  μεγαλύτερες πιθανότητες  να δικαιωθούν έχουν οι αγωγές που αφορούν το χρονικό διάστημα από το 2012 έως την πρώτη απόφαση του ΣτΕ (Ιούνιος 2015). . 

7.Ποιοι μπορουν να διεκδικήσουν τα αναδρομικα?

ΑΠ:Αναδρομικά από τα κομμένα δώρα μπορούν να διεκδικήσουν
-Εν ενεργεία δημόσιοι υπάλληλοι
•Εν ενεργεία υπάλληλοι ΟΤΑ
 •Εν ενεργεία υπάλληλοι ΝΠΔΔ
•Ενστολοι
•Αορίστου χρόνου δημόσιοι υπάλληλοι, υπάλληλοι ΟΤΑ και υπάλληλοι ΝΠΔΔ
•Συνταξιούχοι δημόσιοι υπάλληλοι που αποχώρησαν το 2017 ή και το 2018 (διεκδικούν για την περίοδο ενέργειας). 

8.ΕΡ:Ποια είναι η συμφέρουσα νομική κίνηση

ΑΠ:Το κόστος των δικαστικών εξόδων είναι μικρότερο με το σχήμα της ομαδικής αγωγής. Στην ομαδική αγωγή εντάσσονται συνήθως υπάλληλοι που υπηρετούν στον ίδιο κλάδο ή αντικείμενο.

9 Ποια είναι η θέση των θεσμών απέναντι στο ολο θέμα των αναδρομικων ?

ΑΠ:Οι θεσμοί ζητούν τόσο από το υπουργείο Εργασίας όσο και το υπουργείο Οικονομικών να βρουν λύση που να είναι συμβατή με τις δικαστικές αποφάσεις, διασφαλίζοντας ότι δεν θα υπάρξει δημοσιονομικός εκτροχιασμός χωρίς να αποκλειστεί το ενδεχόμενο, αν χρειαστεί, να βρεθούν ισοδύναμα που θα αποσοβήσουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

10.Πότε θα υπάρχει καθαρή εικόνα για το θέμα??
ΑΠ:Η απόφαση  του ΣτΕ , κατά τη σημερινή του συνεδρίαση, αναμένεται εντός4-5 μηνών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις