Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2019

EΡΧΟΝΤΑΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ  ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ

Στη  θέσπιση νέων, ενιαίων κανόνων για όλες τις συντάξεις αναπηρίας  προχωρεί το  υπουργειο Εργασίας με ορατό το κινδυνο να υπάρξουν ανατροπές.Ειδικότερα  εντός του  ετους –και με σημαντική καθυστέρηση- αναμένεται να τεθεί σε ισχύ ο νέος κανονισμός που φέρνει ενιαίες προϋποθέσεις για την έκδοση αναπηρικών συντάξεων, των πριν με τους μετά το 1993 ασφαλισμένων. Οι αλλαγές αγγίζουν πάνω από 400.000 ασφαλισμένους. Το μέτρο αποτελεί προαπαιτούμενο στη μεταμνημονιακή εποπτεία της τρόικας και ψηφισμένο μέτρο στο νόμο Κατρούγκαλου.Ηδη εχει εκδοθεί σχετικό πόρισμα   της επιτροπής που  συστάθηκε στο υπουργειο Εργασίας.

Ο κορμός των αλλαγών είναι ότι οι προϋποθέσεις για αναπηρική σύνταξη θα είναι ενιαίες για όλους τους ασφαλισμένους, είτε έχουν ένσημα μέχρι το 1992 είτε μετά το 1993.Οι αλλαγές θα εφαρμοστούν όπως εξετάζεται για όσους κάνουν αίτηση για χορήγηση αναπηρικής σύνταξης από την έκδοση του και μετά. Δηλαδή δεν θα αφορούν τους ήδη συνταξιουχους αναπηρίας.

Συμφωνα με πληροφορίες σχεδιάζεται οι νέες αναπηρικές συντάξεις να εκδιδονται  με μικρότερα ποσά από το παρελθόν ενώ με τις νέες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης καθιερώνεται η 15ετία ως ελάχιστος απαιτούμενος χρόνος πραγματικής ασφάλισης για έκδοση απόφασης συνταξιοδότησης.Η αναπηρική σύνταξη θα χορηγείται ωστόσο και με μία 5ετία εργασίας, εφόσον υπάρχουν 2 έτη ασφάλισης μέσα στην τελευταία 5ετία πριν την υποβολή της αίτησης. Οι προϋποθέσεις του ΙΚΑ είναι αυτές που θα εφαρμοστούν και για τους παλαιούς μέχρι 1992 ασφαλισμένους των υπόλοιπων Ταμείων.Στα άλλα Ταμεία, όμως οι ενιαίες προϋποθέσεις για σύνταξη αναπηρίας παλαιών και νέων ασφαλισμένων οδηγούν σε μεγάλες ανατροπές και είναι πιθανό κάποιες κατηγορίες να χρειαστούν περισσότερα ένσημα για να βγάλουν αναπηρική σύνταξη από τη στιγμή που θα ισχύσει ο νεος κανονισμός.

Επισημαίνεται ότι ηδη με το νομο Κατρούγκαλου επιβλήθηκαν περικοπές στις αναπηρικες συντάξεις  οι οποίες χανουν  το 25%-50% της εθνικής σύνταξης για ποσοστά αναπηρίας κάτω του 80%.

Ειδικότερα προβλέπεται ότι :
α) από 50% έως και 69,99%, χορηγείται το 50% της εθνικής σύνταξης β) από 67% έως και 79,99, χορηγείται το 75% της εθνικής σύνταξης και α) από 80%  και άνω χορηγείται πλήρης  η εθνική σύνταξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις