Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2019


ΕΠΙΔΟΜΑ ΕΝΟΙΚΙΟΥ:ΤΑ ΠΟΣΑ-ΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ-ΠΩΣ ΘΑ ΔΟΘΕΙ

Πέμπτη ή Παρασκευή αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για το επίδομα ενοικίου, όπως ανακοίνωσε  χτες η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Θεανώ Φωτίου. Οι πρώτες πληρωμές στους δικαιούχους αναμένονται στις αρχές Απριλίου και θα αφορούν αναδρομικά επιδόματα από τον Ιανουάριο.Η αντίστοιχη πλατφόρμα για το οικογενειακό επίδομα 2019 και την υποβολή του εντύπου Α21 αναμένεται να ανοίξει στις 7 Μαρτίου και η πρώτη πληρωμή θα γίνει προς τα τέλη του μήνα.
Το επίδομα ενοικιου θα δοθεί αναδρομικά από 1η Ιανουαρίου 2019. Συνεπώς στην πρώτη πληρωμή που θα πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο θα καταβληθούν στους δικαιούχους τα επιδόματα που δικαιούνται για τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο.
Το επίδοµα ενοικίου θα χορηγείται έπειτα από αίτηση του ενοικιαστή σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρµα που αναπτύσσεται γι’ αυτόν τον σκοπό από την Η∆ΙΚΑ.
Η πλατφόρµα θα «πατά» πάνω στο  µοντέλο του κοινωνικού µερίσµατος και του ΚΕΑ. Μέσω της πλατφόρµας θα διεξάγονται διασταυρώσεις για τα µισθωτήρια συµβόλαια µε χρήση στοιχείων του Taxisnet.Οι κλειδάριθµοι του Taxisnet θα είναι βασικό «κλειδί» για την είσοδο στην πλατφόρµα για την αίτηση, η οποία θα υποβάλλεται ηλεκτρονικά, όπως συµβαίνει και µε το ΚΕΑ.
 Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχει κατατεθεί στην Εφορία το µισθωτήριο συµβόλαιο, ώστε να διασταυρώνεται ηλεκτρονικά µέσω του συστήµατος Τaxis της ΑΑΔΕ.

Τα ποσά του επιδόματος κλιμακώνονται έως τα 210 ευρώ ως εξής :
* Το επίδομα ξεκινά από 70 ευρώ το μήνα για μονοπρόσωπο νοικοκυριό
* Για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού προστίθεται προσαύξηση 35 ευρώ το μήνα
Το ανήλικο παιδί προσμετράται ως ενήλικας τόσο στον υπολογισμό των εισοδηματικών κριτηρίων, όσο και στον υπολογισμό του εισοδήματος. Η κλιμάκωση που επιλέχθηκε δίνει έμφαση στο παιδί, με προφανή στόχο να προωθηθεί η γεννητικότητα, ενώ ειδική μέριμνα υπάρχει για τις μονογονεϊκές οικογένειες και τα νοικοκυριά με απροστάτευτα τέκνα. Στη μονογονεϊκή οικογένεια, για το πρώτο ανήλικο μέλος του νοικοκυριού ορίζεται προσαύξηση 70 ευρώ το μήνα. Στα νοικοκυριά με απροστάτευτα τέκνα, ορίζεται προσαύξηση 70 ευρώ το μήνα για κάθε απροστάτευτο τέκνο. Ως ανώτατο όριο του Επιδόματος Στέγασης ορίζονται τα 210 ευρώ μηνιαίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού.

--Εισοδηματικά κριτήρια
Το συνολικό εισόδημα δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενο κατά 3.500 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού. Στη μονογονεϊκή οικογένεια για το πρώτο ανήλικο μέλος του νοικοκυριού ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ. Στα νοικοκυριά με απροστάτευτα τέκνα, ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ για κάθε απροστάτευτο τέκνο.
Το συνολικό εισόδημα δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 21.000 ευρώ ετησίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού.

-Περιουσιακά κριτήρια:
Η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 120.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως των 180.000 ευρώ.
Η αντικειμενική δαπάνη των επιβατικών αυτοκινήτων Ιδιωτικής Χρήσης (Ι.Χ.), Μικτής Χρήσης (Μ.Χ.) ή και των δικύκλων του νοικοκυριού, δεν μπορεί να υπερβαίνει στο σύνολό της, το ποσό των 6.000 ευρώ.
Το συνολικό ύψος των καταθέσεων του νοικοκυριού ή/και η τρέχουσα αξία μετοχών, ομολόγων κτλ, δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενα κατά 3.500 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού. Στη μονογονεϊκή οικογένεια για το πρώτο ανήλικο μέλος του νοικοκυριού ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ. Στα νοικοκυριά με απροστάτευτα τέκνα, ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ για κάθε απροστάτευτο τέκνο.

Τέλος με αφορμή την συμπλήρωση ενός χρόνου λειτουργίας του ΟΠΕΚΑ ο διοικητής του οργανισμού Στ. Πλιάκης επεσήμανε ότι το 2019 ο προϋπολογισμός των προνοιακών πολιτικών αγγίζει τα 2,3 δισεκατομμύρια ευρώ έναντι 1 δισ. ευρώ το 2018 και τέθηκαν οι βάσεις ώστε οι παροχές του οργανισμού να αφορούν δυο εκατομμύρια νοικοκυριά.
Για το 2019 ο προγραμματισμός προβλέπει:
* Επίδομα ενοικίου για 260.000 νοικοκυριά,
* Ανοίγει η πλατφόρμα για το επίδομα τέκνου,
* Μηνιαία καταβολή των αναπηρικών επιδομάτων από τον Απρίλιο.
* Νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα για το επίδομα ανασφάλιστρων υπερηλικών.
* Διεύρυνση των προγραμμάτων αγροτικής εστίας
* Επέκταση των σχολικών γευμάτων.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις