Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2019

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ:ΤΑ ΤΡΙΑ   ΒΗΜΑΤΑ  ΓΙΑ ΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ
-ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ  ΧΗΡΕΙΑΣ 

Ολη  τη διαδικασία  για τη ρύθμιση των οφειλων  προς τα ασφαλιστικά ταμεία με επανυπολογισμό του συνόλου των οφειλών και των προσαυξήσεων σε χαμηλότερο «χρέος’’  και εξόφληση με όριο μέχρι τις 120 δόσεων,παρουσιάζουν ΄ΤΑ ΝΕΑ’ μαζί με τη ρύθμιση για  τις συντάξεις χηρείας.
Το σχετικό πολυνομοσχέδιο του  υπουργείου Εργασίας  κατατίθεται στη Βουλή στις  αρχές Μαρτίου.
 Η ρύθμιση για τις οφειλές  αποσκοπεί στο να διευκολυνθούν εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες αλλά και αυταπασχολούμενοι (γιατροί, μηχανικοί και δικηγόροι), που έχουν σωρεύσει χρέη από τις παλιές τους εισφορές στο διάστημα από το 2002 μέχρι και 31/12/2016.Η ρύθμιση δεν θα αφορά σε εργοδότες που έχουν χρέη στο ΙΚΑ ή σε άλλα Ταμεία μισθωτών. Προς το παρόν δεν είναι ξεκάθαρο αν θα εξαιρεθούν οι εργοδοτικές εισφορές από τη ρύθμιση ή αν θα συμπεριληφθούν, μια που πρόκειται για ρύθμιση «σκούπα» για χρέη άνω των 33 δισ. ευρώ στα Ταμεία.Ειδικότερα η κύρια οφειλή θα περικοπεί μέσω του επανυπολογισμού των οφειλόμενων με βάση τον ν. 4387/16  θα αφορά ενεργούς και μη ενεργούς και εξαιρούνται μόνο όσοι εντάχθηκαν στον εξωδικαστικό συμβιβασμό. Δυνητικά στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν 550.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, 22.000 επιστήμονες και 350.000 αγρότες με συνολικές οφειλές 16 δισ. ευρώ.Σε αυτούς εντάσσονται, και 80.000 πολίτες, που αν και έχουν τις προϋποθέσεις να συνταξιοδοτηθούν, δεν μπορούν να λάβουν σύνταξη λόγω μεγάλων οφειλών. Η  ρύθμιση για τις οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία θα προβλέπει  κούρεμα έως 70% της συνολικής οφειλής», περικοπή των προσαυξήσεων κατά 85%, αποπληρωμή σε έως 120 δόσεις.Η  υπαγωγή σε αυτή θα γίνεται «με τρία βήματα, μέσα από την ηλεκτρονική εφαρμογή του ΕΦΚΑ και του ΚΕΑΟ.
Βήμα πρώτο: Ο οφειλέτης χρησιμοποιώντας τον ΑΜΚΑ (Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης) και το ΑΦΜ, θα εισέρχεται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για να δει ποιο ακριβώς είναι το ύψος του χρέους του.
 Βήμα δεύτερο: Στη συνέχεια μεταφέροντας το ποσό του χρέους στην επόμενη σελίδα της ηλεκτρονικής πλατφόρμας θα μπορεί να δει ποιο θα είναι το τελικό ποσό που θα πρέπει να πληρώσει μετά το «διπλό κούρεμα» της αρχικής οφειλής και των προσαυξήσεων. Επίσης, θα βλέπει ταυτόχρονα και τον αριθμό των δόσεων, καθώς και το ύψος της κάθε μηνιαίας δόσης που θα πρέπει να πληρώσει.
 Βήμα τρίτο: Εάν οφειλέτης αποδεχθεί το ύψος των «κουρεμένων» δόσεων και το ύψος της νέας οφειλής, τότε στο τρίτο βήμα θα προχωρήσει ηλεκτρονικά στην αποδοχή της νέας ρύθμισης της οφειλής του. Έτσι, μετά την ολοκλήρωση της ρύθμισης και το «διπλό κούρεμα» ο κάθε οφειλέτης θα έχει στο εξής μία νέα μειωμένη οφειλή την οποία θα μπορεί να αποπληρώσει σε έως 120 δόσεις. 
 ΧΗΡΕΙΑΣ
Η άλλη διάταξη θα αφορά στο θέμα της περικοπής των νέων συντάξεων χηρείας.Θα υπάρξει τουλάχιστον μετάθεση της χρονικής έναρξης της σχετικής διάταξης, που προβλέπει την περικοπή της σύνταξης χηρείας για δικαιούχους ηλικίας 52-55 ετών.Η αναβολή του μέτρου θα περιλαμβάνει «ρήτρα ανεργίας». Στην πράξη, θα επιδιωχθεί το «πάγωμα» της διάταξης για όσο χρονικό διάστημα το ποσοστό ανεργίας παραμένει άνω του 10%.
Βάσει του νόμου Κατρούγκαλου, οι επιζώντες σύζυγοι που τη στιγμή του θανάτου ήταν πάνω από 55 ετών, δικαιούνται τη σύνταξη δια βίου. Όσοι ήταν κάτω από 55 αλλά έχουν ανήλικα παιδιά ή παιδιά σπουδαστές δικαιούνται να λαμβάνουν τη σύνταξη χωρίς διακοπή έως ότου τα παιδιά κλείσουν τα 18 ή τα 24 έτη αντίστοιχα και σε κάθε περίπτωση για τουλάχιστον μια 3ετία.Αντίθετα, όσοι χήροι/χήρες ήταν τη στιγμή του θανάτου κάτω των 55 ετών και δεν έχουν ανήλικα παιδιά, δικαιούνται σύνταξη χηρείας για μια 3ετία. Μετά την 3ετία, εάν δεν έχουν συμπληρώσει τα 55 έτη, η σύνταξή τους πρέπει να διακοπεί και να επαναχορηγηθεί όταν γίνουν 67. Αυτή την περικοπή εξετάζεται να μεταθέσει το υπουργείο.Δεδομένου ότι η ρύθμιση του νόμου Κατρούγκαλου τέθηκε πρώτη φορά σε ισχύ για θανάτους που επήλθαν από 13 Μαΐου 2016 και μετά, η επίμαχη τριετία συμπληρώνεται για πρώτη φορά τον Μάιο του 2019.
 Πάντως ο σύλλογος  θανόντων ΑΞΙΑ καταγγέλει την κυβέρνηση για κοροιδία και απειλεί με κινητοποιήσεις αν δεν υπάρξει άμεση νομοθετική λύση.Από τον Μάρτιο του 2017 το ΔΣ του Συλλόγου Συζύγων Θανόντων ΑΞ.Ι.Α συνάντησε την Υπουργό Εργασίας κ. Αχτσιόγλου δύο φορές και τον υφυπουργό κ. Πετρόπουλο επτά φορές. Στη αρχή άκαμπτοι και οι δύο, στη συνέχεια αναγνώρισαν την αδικία και υποσχέθηκαν για αλλαγές μετά τον Αύγουστο του 2018 που θα βγαίναμε από τα μνημόνια. Ο Αύγουστος έγινε Οκτώβριος και στην τελευταία συνάντηση, την 20η Νοεμβρίου 2018, υποσχέθηκαν ότι τον Φεβρουάριο του 2019 θα προέβαιναν σε νομοθετική ρύθμιση για αναστολή του άρθρου 12 του ν.4387/2016 με «ρήτρα εργασίας», δηλαδή εφαρμογή του άρθρου μόνον όταν η ανεργία στην Ελλάδα πέσει κάτω από ένα ποσοστό πχ 10%. Η πάγια θέση του ΔΣ του Συλλόγου ΑΞ.Ι.Α ήταν και παραμένει η κατάργηση των ηλικιακών κριτηρίων χορήγησης σύνταξης χηρείας και η επαναφορά του ποσοστού της σύνταξης στο 70% αυτής που θα εδικαιούτο ο εκλιπών.
Μάλιστα ο συλλογος  μάλιστα αποκαλύπτει το μέγεθος  των αγριων  περικοπών που επέβαλλε ο νόμος Κατρούγκαλου  στις συντάξεις χηρείας.Ετσι:
-Θεώρησε ότι η μεταβίβαση της σύνταξης είναι μία καινούργια σύνταξη. Έτσι επαναϋπολόγισε τη σύνταξη του εκλιπόντος με το νέο τρόπο υπολογισμού με αποτέλεσμα η συντριπτική πλειοψηφία αυτών να έχει περαιτέρω μειώσεις.
- Μείωσε, ανεξαρτήτως ηλικίας, το ποσοστό χορήγησης σύνταξης στον επιζώντα σύζυγο από το 70 στο 50% αυτής που θα εδικαιούτο ο εκλιπών κατά το χρόνο του θανάτου του και που ίσχυε μέχρι πρότινος. Η μείωση διπλή, αφού η σύνταξη του εκλιπόντος επαναϋπολογίστηκε.
-Καθόρισε η κουτσουρεμένη αυτή σύνταξη να χορηγείται με ηλικιακά κριτήρια, δηλαδή ανάλογα με την ηλικία του επιζόντος συζύγου, όπως παρακάτω: (α) Πάνω από 55 ετών, εσαεί. (β) Από 52 έως 55 ετών, χορήγηση για 3 έτη, διακοπή και επαναχορήγηση στα 67. (γ) Κάτω των 52 ετών, χορήγηση μόνον για 3 έτη και μετά οριστική διακοπή. (δ) Σε περίπτωση ανήλικων τέκνων η περίοδος χορήγησης να παρατείνεται μέχρι να γίνει το μικρότερο 18 ετών ή 24 ετών εφόσον φοιτά σε ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα. (ε) Αύξησε τα έτη έγγαμου βίου από 3 σε 5.
- Με τροποποίηση το ποσό της σύνταξης θανάτου (και χηρείας) για 15 συντάξιμα έτη του εκλιπόντος δεν μπορεί να είναι μικτό κάτω από 360 ευρώ και με 20 συντάξιμα έτη κάτω από 384 ευρώ, χωρίς όμως να ληφθεί μέριμνα και για τυχόν παλαιές μικρές συντάξεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις