ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΧΗΡΕΙΑΣ
Προεκλογικό σενάριο για διευθέτηση του προβλήματος των μειώσεων για τις συντάξεις χηρείας ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας. Πάντως οι εκπρόσωποι του συλλόγου Θανόντων ΑΞΙΑ προειδοποιούν ότι αν δεν κατατεθεί στη Βουλή εντός του Φεβρουαρίου σχετική πρωτοβουλία, το ΔΣ θα συγκαλέσει έκτακτες συνελεύσεις σε κάθε περιοχή της Ελλάδος με μοναδικό αντικείμενο την απόφαση για διαμαρτυρία διαρκείας στο Υπουργείο Εργασίας και στη Βουλή.
Συμφωνα με πληροφορίες- μπροστά στη γενική κατακραυγή των περικοπών -,σχεδιάζεται η αναστολή της περικοπής των νέων συντάξεων χηρείας πιθανότατα µε ρήτρα ανεργίας για όσους δικαιούχους δεν πληρούν το όριο των 55 ετών .Στο τραπέζι βρίσκεται ρύθµιση που θα πρέπει να θεσµοθετηθεί µέχρι τον Μάιο, καθώς τότε προβλέπεται να τεθεί για πρώτη φορά σε εφαρµογή ο µηχανισµός του νόµου Κατρούγκαλου.
Το καινούργιο σύστηµα µε το όριο των 55 ετών αφορά µόνο νέες συντάξεις για θανάτους από τον Μάιο του 2016 και µετά. Η ρύθµιση για τις νέες συντάξεις χηρείας η οποία θα διασώζει χήρες και χήρους που λαµβάνουν σύνταξη και ήταν κάτω από 55 ετών τη στιγµή του θανάτου δεν αποκλείεται να οδηγεί στην αναβολή του δυσµενούς µέτρου µέχρι η ανεργία να πέσει κάτω από ένα συγκεκριµένο ποσοστό (π.χ. κάτω από 10%).
Δυνητικά το µέτρο θα αφορά δεκάδες χιλιάδες δικαιούχους που ήταν 52-55 ετών όταν χήρεψαν και δεν έχουν ανήλικα παιδιά ή παιδιά σπουδαστές. Υπενθυµίζεται πως τα 55 χρόνια που έθεσε ο νόµος Κατρούγκαλου ίσχυσε πρώτη φορά για θανάτους ασφαλισµένων ή συνταξιούχων που επήλθαν από 13 Μαΐου 2016 και µετά. Οι επιζώντες σύζυγοι, που τη στιγµή του θανάτου ήταν πάνω από 55 ετών, δικαιούνται τη σύνταξη διά βίου.
Οσοι ήταν κάτω από 55, αλλά έχουν ανήλικα παιδιά έως 18 ετών ή παιδιά σπουδαστές έως 24 ετών, δικαιούνται να λαµβάνουν τη σύνταξη χωρίς διακοπή για όσα χρόνια τα παιδιά είναι ανήλικα ή σπουδάζουν και σε κάθε περίπτωση για µια 3ετία τουλάχιστον. Αντίθετα, όσοι χήρες/χήροι ήταν 52-55 ετών όταν χήρεψαν και δεν έχουν ανήλικα παιδιά ή παιδιά-σπουδαστές έως 24 ετών, δικαιούνται τη σύνταξη χηρείας για µια 3ετία. Μετά την 3ετία η σύνταξή τους πρέπει να διακοπεί και να επαναχορηγηθεί όταν γίνουν 67. Το ίδιο σύστηµα ισχύει και για χήρες / χήρους που ήταν κάτω από 55 τη στιγµή του θανάτου, αλλά θα έχουν συµπληρώσει τα 55 όταν το παιδί τους ενηλικιωθεί ή όταν ολοκληρώσει τις σπουδές του. Και αυτοί θα δικαιούνται να λάβουν τη σύνταξη διά βίου όταν γίνουν 67.Δεδοµένου ότι η ρύθµιση του νόµου Κατρούγκαλου ετέθη πρώτη φορά σε ισχύ για θανάτους που επήλθαν από 13 Μαΐου 2016 και µετά, η επίµαχη τριετία συµπληρώνεται για πρώτη φορά τον Μάιο του 2019. Να σηµειωθεί πως στην ίδια θέση βρίσκονται και οι χήρες / χήροι που ήταν µικρότεροι από 52 τη στιγµή του θανάτου και δεν έχουν ανήλικα παιδιά ή παιδιά σπουδαστές, καθώς οι διατάξεις του 2016 προβλέπουν πως δικαιούνται σύνταξη µόνο την πρώτη 3ετία. Εως και τον Αύγουστο του 2018 είχαν απονεµηθεί 67.000 συντάξεις χηρείας µε το νέο σύστηµα, ενώ εκκρεµούσαν τότε 21.000 αιτήσεις. Υπενθυµίζεται πως έχει τεθεί και ελάχιστο πλαφόν στο ποσό των συντάξεων χηρείας στα 360 ευρώ.Η ρύθµιση του νόµου Κατρούγκαλου ετέθη σε ισχύ για θανάτους που επήλθαν από 13 Μαΐου 2016 και µετά, οπότε η επίµαχη τριετία συµπληρώνεται για πρώτη φορά τον Μάιο του 2019.
Πάντως ο σύλλογος θανόντων ΑΞΙΑ καταγγέλει την κυβέρνηση για κοροιδία .Από τον Μάρτιο του 2017 το ΔΣ του Συλλόγου Συζύγων Θανόντων ΑΞ.Ι.Α συνάντησε την Υπουργό Εργασίας κ. Αχτσιόγλου δύο φορές και τον υφυπουργό κ. Πετρόπουλο επτά φορές. Στη αρχή άκαμπτοι και οι δύο, στη συνέχεια αναγνώρισαν την αδικία και υποσχέθηκαν για αλλαγές μετά τον Αύγουστο του 2018 που θα βγαίναμε από τα μνημόνια. Ο Αύγουστος έγινε Οκτώβριος και στην τελευταία συνάντηση, την 20η Νοεμβρίου 2018, υποσχέθηκαν ότι τον Φεβρουάριο του 2019 θα προέβαιναν σε νομοθετική ρύθμιση για αναστολή του άρθρου 12 του ν.4387/2016 με «ρήτρα εργασίας», δηλαδή εφαρμογή του άρθρου μόνον όταν η ανεργία στην Ελλάδα πέσει κάτω από ένα ποσοστό πχ 10%. Η πάγια θέση του ΔΣ του Συλλόγου ΑΞ.Ι.Α ήταν και παραμένει η κατάργηση των ηλικιακών κριτηρίων χορήγησης σύνταξης χηρείας και η επαναφορά του ποσοστού της σύνταξης στο 70% αυτής που θα εδικαιούτο ο εκλιπών.
Μάλιστα ο συλλογος μάλιστα αποκαλύπτει το μέγεθος των αγριων περικοπών που επέβαλλε ο νόμος Κατρούγκαλου στις συντάξεις χηρείας.Ετσι:
-Θεώρησε ότι η μεταβίβαση της σύνταξης είναι μία καινούργια σύνταξη. Έτσι επαναϋπολόγισε τη σύνταξη του εκλιπόντος με το νέο τρόπο υπολογισμού με αποτέλεσμα η συντριπτική πλειοψηφία αυτών να έχει περαιτέρω μειώσεις.
- Μείωσε, ανεξαρτήτως ηλικίας, το ποσοστό χορήγησης σύνταξης στον επιζώντα σύζυγο από το 70 στο 50% αυτής που θα εδικαιούτο ο εκλιπών κατά το χρόνο του θανάτου του και που ίσχυε μέχρι πρότινος. Η μείωση διπλή, αφού η σύνταξη του εκλιπόντος επαναϋπολογίστηκε.
o-Καθόρισε η κουτσουρεμένη αυτή σύνταξη να χορηγείται με ηλικιακά κριτήρια, δηλαδή ανάλογα με την ηλικία του επιζόντος συζύγου, όπως παρακάτω: (α) Πάνω από 55 ετών, εσαεί. (β) Από 52 έως 55 ετών, χορήγηση για 3 έτη, διακοπή και επαναχορήγηση στα 67. (γ) Κάτω των 52 ετών, χορήγηση μόνον για 3 έτη και μετά οριστική διακοπή. (δ) Σε περίπτωση ανήλικων τέκνων η περίοδος χορήγησης να παρατείνεται μέχρι να γίνει το μικρότερο 18 ετών ή 24 ετών εφόσον φοιτά σε ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα. (ε) Αύξησε τα έτη έγγαμου βίου από 3 σε 5.
- Με τροποποίηση το ποσό της σύνταξης θανάτου (και χηρείας) για 15 συντάξιμα έτη του εκλιπόντος δεν μπορεί να είναι μικτό κάτω από 360 ευρώ και με 20 συντάξιμα έτη κάτω από 384 ευρώ, χωρίς όμως να ληφθεί μέριμνα και για τυχόν παλαιές μικρές συντάξεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου