Στο μεταξύ στα 3,9 δίς. ευρω ετησίως ανέρχεται η επιβάρυνση στον κρατικό προυπολογισμό από μια ενδεχόμενη αναδρομική χορήγηση για την περίοδο 2013-2018 των επιδομάτων εορτών, Χριστουγέννων, Πάσχα και του επιδόματος θερινής άδειας στους δημόσιους υπαλλήλους.Η ετήσια προκαλούμενη δαπάνη για την εφεξής χορήγηση των εν λόγω επιδομάτων υπερβαίνει τα 700 εκατομ. ευρω.
Αυτό προκύπτει από επίσημο εγγραφο του υπουργείου Οικονομικών το οποίο διαβιβάστηκε στο ΣτΕ με αφορμή την πρόσφατη συνεδρίαση του για τα αναδρομικά στο δημόσιο.
Τη μερίδα του λέοντος στα αναδρομικά της περιόδου 2013-2018 θα λάβουν οι αμειβόμενοι με το ενιαίο μισθολόγιο(2,8 δις. ευρω), για να ακολουθήσουν τα σώματα ασφαλείας και οι ενοπλες δυνάμεις( 885 εκατομ. ευρω).
Σύμφωνα με το ιδιο έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών σε περίπτωση που δοθούν αναδρομικά τα επιδόματα στους δημοσίους υπαλλήλους ,διαταράσσεται η δημοσιονομική ισορροπία και θα αυξηθεί η φορολογία, καθώς δεν θα υπάρχει δημοσιονομικό πλεόνασμα και δεν θα είναι βιώσιμο το χρέος.Ειδικότερα τονίζεται ότι ‘’ η δημοσιονομική επιβάρυνση από ενδεχόμενη επαναχορήγηση των επιδομάτων στους εν ενεργεία δημοσίους υπαλλήλους θα οδηγήσει στην απώλεια του δημοσιονομικού στόχου της χώρας με ιδιαίτερα αρνητικές-αμεσες και εμμεσες-συνέπειες στην αξιοπιστία των ελληνικών δημόσιων οικονομικών , τη βιωσιμότητα του ελληνικου δημόσιου χρέους και τη μακροικονομική ισορροπία της ελληνικής οικονομίας’’
Υπενθυμίζεται ότι κατόπιν παραπομπής από το ΣΤ΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), συζητήθηκε την περασμένη Παρασκευη στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, με πρόεδρο της Αικατερίνη Σακελλαροπούλου και εισηγήτρια την σύμβουλο Επικρατείας Κωνσταντίνα Φιλοπούλου, η συνταγματικότητα της περικοπής των τριών δώρων (δώρα-επιδόματα Χριστουγέννων, Πάσχα και θερινής αδείας, δηλαδή του 13ου και 14ου μισθό) στους εν ενεργεία δημοσίους υπαλλήλους, υπαλλήλους των ΟΤΑ, ΝΠΔΔ και ΜΠΙΔ .Το ΣΤ΄ Τμήμα έχει κρίνει αντισυνταγματικές τις περικοπές των δώρων και παρέπεμψε προς οριστική κρίση το όλο ζήτημα στην Ολομέλεια του ΣτΕ. Σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΣΤ΄ Τμήματος (2626-2635/2018), οι επίμαχες περικοπές που έγιναν με τον μνημονιακό νόμο 4093/2012 από 1.1.2013, αντίκεινται στα άρθρα 25 και 4 του Συντάγματος και τις απορρέουσες από αυτά αρχές της ισότητας και της αναλογικότητας.
Όπως δήλωσε ο προέδρος της ΕΝΥΠΕΚΚ , δικηγόρος Αλέξης Μητρόπουλος ‘είναι απαράδεκτο για μία κυβέρνηση, που είχε υποσχεθεί την κατάργηση των Μνημονίων και την αποκατάταση των αδικιών,σήμερα να υποβάλλει έγγραφα προς το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, όπου, αντί να παραθέτει νομικά επιχειρήματα, προβάλλει …«δημοσιονομικούς κινδύνους» επικαλούμενη στοιχεία που δεν αφορούν την ουσία τού ζητήματος που απασχολεί το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο. Με τέτοιο περιεχόμενο, πρόκειται για ένα έγγραφο που ουσιαστικά επιχειρεί παρέμβαση στη Δικαιοσύνη και αποπειράται να επηρεάσει τους Δικαστές να μην εκδίδουν …επικίνδυνες για τα δημοσιονομικά τής χώρας αποφάσεις.’, συμπλήρωσε ο κ. Μητρόπουλος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου