Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2019ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ


Δεν θα του άνοιγα κουβέντα αν δεν με ''έπειθε'' το αυλακωμένο του πρόσωπο και τα ροζιασμένα χέρια του. Ενα πρόσωπο που σε οδηγούσε σε ενα καλοπροαίρετο άνθρωπο, κουρασμένο απο τη σκληρή δουλειά και τους ανθρώπους. Ήταν μεταλλεργατης, σημερα κοντά στα 75, με την παλιά τραγιάσκα. Ο κυρ Νικος μου ξετύλιξε το κουβάρι της ζωής του. Με την πίκρα χορηγό. Πόλεμοι, αρρώστιες, πείνα. Αγώνες για την επιβίωση και την οικογένεια. Αλλά πάντα η αξιοπρέπεια ήταν η σημαία του. ''Με το κεφάλι ψηλά πορεύτηκα με τη κεφάλι ψηλά θέλω να φύγω'', μου είπε υψώνοντας τη φωνή του. Μου έθιξε το θέμα της περικοπής των συντάξεων και τη στενοχώρια του για την σημερινή κατάντια της Ελλάδας. Μου μίλησε για την υπερβολή των μέσων μαζικής ενημέρωσης, για τους κίτρινους' δημοσιογράφους και τον πανικό που σπέρνουν τα κανάλια. Ξιφούλκησε κατα των πολιτικών και των κομμάτων.Tων δήθεν αριστερών που  διέλυσαν τη χώρα.Των Πολάκηδων και της πολιτικής και κοινωνικής  παρακμής. Και στάθηκε στα προβλήματα των νέων ανθρώπων με την μεγάλη ανεργία αλλά και την εξάρτηση τους με το ίντερνετ. Αποδοκίμασε τα προγράμματα στα τηλεοπτικά κανάλια κάνοντας λόγο για ένα ξεπεσμό. Και αγανακτισμένος άναψε τσιγάρο, αναφερόμενος στην έκρηξη της εγκληματικότητας.
 Τον ένοιωσα. Με ακούμπησε. Με συγκίνησε. Είναι δικαιολογηµένη η πίκρα και η οργή του. Οπως και ολων των άλλων συνταξιούχων. Και όχι µόνο για τις περικοπές και για τις ανατροπές στη ζωή τους. Αλλά και για την εθνική κατάθλιψη λόγω των μνημονίων, για την αναξιοπιστία των πολιτικών, για την ατιµωρησία όσων φοροδιαφεύγουν, για τα σκάνδαλα. Είναι οι ίδιοι που (μαζί µε τους μισθωτούς) θυσιάζονται για να επιβιώνουν τα «λαµόγια». Και απορούν γιατί δεν λαµβάνονται άµεσα και αποτελεσµατικά µέτρα για την εκτεταµένη εισφοροδιαφυγή, τη φοροκλοπή, τη µαύρη και ανασφάλιστη εργασία που αποτελούν διαχρονικά το µεγάλο πρόβληµα εσόδων.

Και να που φθάσαμε εδώ χωρις αποσκευές. Ο χρόνος που έφυγε πονάει. Πονάει και ο χρόνος ο αβέβαιος που έρχεται. Και το παρόν-μια αστραπή στα μάτια μας και μια σιωπή. Πάντως ο κυρ Νικος επιμενει:''Πρωτα η αξιοπρέπεια. Ακομη και αν χρεωκοπήσει η χώρα, παρατηρεί, το θεμα ειναι να μην φτωχύνει η καρδιά μας. '' Και εχει δίκιο.
ΗΛΙΑΣ  ΓΕΩΡΓΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις