Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2021

 
ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ  4  ΔΙΣ. ΕΥΡΩ  ΚΡΙΝΟΥΝ ΔΥΟ  ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ  ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ-

-ΞΕΚΙΝΟΥΝ  ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΟΙ ΠΛΗΡΩΜΕΣ  ΑΥΞΗΣΕΩΝ-ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΩΝ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΒΡΟΥΤΣΗ

 

Νέα αναδρομικά-μέσω  των ανωτάτων δικαστηρίων- που φτάνουν τα 4 δισ. ευρώ, διεκδικούν περισσότεροι από 650.000 συνταξιούχοι δημοσίου και ιδιωτικού τομέα ενώ από την Παρασκευή  24/9  ξεκινούν οι καταβολές των αυξήσεων και  αναδρομικών σε  συνταξιούχους με πάνω από 30  συντάξιμα ετη(νόμος  Βρούτση).

Την ιδια ώρα το    επόμενο  διάστημα  αναμένεται η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις μνημονιακές περικοπές σε δώρα και επικουρικές συντάξεις περίπου 350.000 συνταξιούχων, οι οποίες ανέρχονται σε επιπλέον 2 με 2,5 δισ. ευρω ενώ  αναμένεται και η  απόφαση του Ελεγκτικου συνεδρίου για τα αναδρομικά    στο δημόσιο.

Ειδικότερα από το Συμβούλιο της Επικρατείας αναμένεται και νέα απόφαση, αυτήν τη φορά για τις περικοπές των δώρων επιδομάτων σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, καθώς και τις περικοπές των επικουρικών την περίοδο των μνημονίων. Οι δικαιούχοι των αναδρομικών σε περίπτωση θετικής απόφασης του ΣτΕ είναι μόνο όσοι έχουν προσφύγει.Η απόφαση αφορά την επιστροφή των δώρων του ενδεκαμήνου Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016, όπως και τις αντίστοιχες περικοπές στις επικουρικές συντάξεις. Το επίμαχο 11μηνο των επιστροφών ξεκινά στις 11 Ιουνίου 2015, όταν το ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματικές τις μειώσεις του 2012, και φθάνει έως τις 12 Μαΐου 2016 που ξεκίνησε η ισχύς του νόμου Κατρούγκαλου με τον επανυπολογισμό των συντάξεων.

Από το συγκεκριμένο ενδεκάμηνο – οι περικοπές του οποίου κρίθηκαν αντισυνταγματικές – επεστράφησαν αναδρομικά τον Οκτώβριο του 2020 μόνο οι μειώσεις που αφορούσαν τις κύριες συντάξεις.

Η κυβέρνηση δεν κατέβαλε και τα δώρα, όπως ρητά προέβλεπε η απόφαση του ΣτΕ του 2019 με αποτέλεσμα να ακολουθήσουν νέες προσφυγές στο ΣτΕ από συνταξιουχικές οργανώσεις. Εντός Οκτωβρίου αναμένεται να δημοσιευτεί η απόφαση της πιλοτικής δίκης του προηγούμενου Ιανουαρίου που θα κρίνει τον νέο γύρο αναδρομικών.

Δυνητικά τα νέα αναδρομικά του 11μήνου Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016 θα μπορούσαν να φτάσουν σε ύψος τα 2,5 δισ. ευρώ, ανάλογα με το εύρος της απόφασης και τις παραγραφές. Οι διεκδικήσεις αφορούν 723 εκατ. ευρώ για τα αναδρομικά των επικουρικών και 1,875 δισ. ευρώ για τα δώρα δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Σωρευτικά, εάν τα δύο ανώτατα δικαστήρια δικαιώσουν τους συνταξιούχους, το δημοσιονομικό κόστος εκτιμάται σε πάνω από 4 δισ. ευρώ.

Σε αυτό το ποσό θα πρέπει να προστεθεί περίπου 1 δισ. ευρώ από την επιστροφή και κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης. Η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου έχει εκδώσει απόφαση που δικαιώνει τους συνταξιούχους του Δημοσίου από το 2017, αλλά το Δημόσιο μέχρι σήμερα δεν την έχει εφαρμόσει.

Υπενθυμίζεται ότι η εισφορά αλληλεγγύης είναι 3% έως 14% και αφορά κύριες συντάξεις ή άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων, για ποσά από 1.400 ευρώ μικτά και άνω. Ήδη έχει αποφασιστεί να δοθούν ποσά ως αναδρομικά για τις κρατήσεις που έγιναν τη διετία 2017-2018. Άλλωστε, υπάρχει αμετάκλητη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που έκρινε ως αντισυνταγματική την εν λόγω εισφορά για τους συνταξιούχους που προέρχονται από τα Σώματα Ασφαλείας και για όσους προέρχονται από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Τώρα όμως μένει να κριθεί εάν πρέπει να δοθούν ποσά και για όλα τα υπόλοιπα έτη.

Την ίδια ώρα θέμα  εως  τον Νοέμβριο  αναμένεται η απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου για το σημαντικό θέμα των περικοπών των συντάξεων, της κατάργησης των τριών δώρων (Χριστουγέννων, Πάσχα και θερινής άδειας) και για το χρόνο παραγραφής (διετή ή πενταετή) των αξιώσεων των συνταξιούχων του Δημόσιου.

Η υπόθεση συζητήθηκε στις  15/9/2021 .Η απόφαση  αναμένεται να εκδοθεί στα μέσα Νοεμβρίου θα αφορά περίπου 60.000 ανάλογες υποθέσεις, οι οποίες εκκρεμούν στο Ελεγκτικό Συνέδριο και έχουν «παγώσει», όπως προβλέπει η νομοθεσία, μέχρι να εκδοθεί η απόφαση της Ολομέλειας του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου.

Τη  συζήτηση στην Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, την απασχόλησαν τα εξής τέσσερα προδικαστικά ερωτήματα:

α) Η συνταγματικότητα ή μη της κατάργησης των τριών επιδομάτων – δώρων (Χριστουγέννων, Πάσχα και θερινής άδειας), των συνταξιούχων του Δημοσίου.

β) Η συνταγματικότητα ή μη της συνέχισης των περικοπών του νόμου 4093/2012 μετά τη έκδοση του νεώτερου νόμου 4387/2016,

γ) Εάν η παραγραφή των αξιώσεων (οι αποζημιωτικές αγωγές) των συνταξιούχων του Δημοσίου τομέα υπόκειται σε διετή ή πενταετή παραγραφή

δ) Εάν η απόσβεση των αξιώσεων για όσους δεν είχαν ασκήσει αγωγές μέχρι τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως του νόμου 4734/2020 (άρθρο 33) αντιβαίνει ή όχι τις επιταγές του Συντάγματος και του Πρώτου Προσθέτου Πρωτοκόλλου της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Στο  μεταξύ εξι νέες αποφάσεις του Πρωτοδικείου Αθηνών διατάσσουν την κυβέρνηση να δώσει σε όλους τους συνταξιούχους αναδρομικά δώρων και επικουρικών συντάξεων, σε όλους τους απόστρατους συμπληρωματικό εφάπαξ και σε όλους του Πανεπιστημιακούς αυξημένους μισθούς.Ειδικότερα σύμφωνα με την ΕΝΥΠΕΚΚ πρόκειται για 6 νέες αποφάσεις που επιδικάζουν αναδρομικά σε συντάξεις και αυξημένους μισθούς με ετήσιο τόκο 6%:

-Αναδρομικά δώρων και επικουρικών σε όλους τους συνταξιούχους

-Συμπληρωματικό εφάπαξ σε όλους τους απόστρατους και

-Αυξημένους μισθούς σε όλους του εν ενεργεία Πανεπιστημιακούς.

‘Οσον αφορά  τα αναδρομικά  του νόμου  Βρούτση(πανω  απο 30 συντάξια  ετη),ο ΕΦΚΑ προγραμματίζει τις πληρωμές κατά κύματα και σε δύο φάσεις για συνταξιούχους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, αρχής γενομένης  από τις καταβολές  των συντάξεων Οκτωβρίου(  από 24/9).

Ο ΕΦΚΑ από τους 150.000 παλαιούς συνταξιούχους σχεδιάζει να πληρώσει στο τέλος Σεπτεμβρίου (με τη σύνταξη του Οκτωβρίου) τις αυξήσεις σε περίπου 40.000 συνταξιούχους του Δημοσίου και στους 110.000 συνταξιούχους από Ταμεία του ιδιωτικού τομέα, δηλαδή ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΔΕΚΟ, τραπεζών, ΕΤΑΑ, ΝΑΤ, να καταβάλει τα αναδρομικά.

Στην πληρωμή του Οκτωβρίου (με τη σύνταξη Νοεμβρίου) θα κάνει το αντίστροφο, δηλαδή θα καταβάλει αυξήσεις στους 110.000 συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα και τα αναδρομικά στους 40.000 του Δημοσίου.

Μετά το μεγάλο κύμα πληρωμών ακολουθούν άλλα δύο μικρότερα πακέτα με αυξήσεις και αναδρομικά για 30.000 νέους μετά τον Μάιο του 2016 συνταξιούχους που έμειναν εκτός από τις πληρωμές που έγιναν Ιούλιο και Αύγουστο. Ως το τέλος της χρονιάς θα πληρωθούν αυξημένες συντάξεις και αναδρομικά άλλοι 60.000 συνταξιούχοι, εκ των οποίων 30.000 παλαιοί πριν από το 2016 και 30.000 νέοι συνταξιοδοτηθέντες μετά τον Μάιο του 2016.

Οι αυξήσεις προκύπτουν από τον επανυπολογισμό των συντάξεων με τα βελτιωμένα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου 4670/2020 (νόμος Βρούτση) για όλους όσοι έχουν συνταξιοδοτηθεί με χρόνο ασφάλισης από 30,1 έτη και άνω. Για τους παλαιούς συνταξιούχους οι αυξήσεις φτάνουν ως και τα 150 ευρώ, αλλά βάσει νόμου θα τις πάρουν σε πέντε δόσεις  εκ των οποίων η 1η και 2η δόση θα πληρωθούν μαζί Σεπτέμβριο με Οκτώβριο και η 3η, 4η και 5η δόση θα πληρωθούν στα έτη 2022, 2023 και 2024.

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις