Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2021

 


 

ΟΙ  1203 ΛΕΥΚΑΔΙΤΕΣ  ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΟΥ 1821-ΕΝΑ  ΣΥΛΛΕΚΤΙΚΟ  ΒΙΒΛΙΟ ΑΠΟ ΤΟΝ Θ. ΓΕΩΡΓΑΚΗ

Κυκλοφόρησε  ενα συλλεκτικό βιβλίο για κάθε Λευκαδίτικο σπίτι,   το οποίο  παρουσιάζει ονομαστικά τους 1203 ηρωικούς Λευκαδίτες Αγωνιστές του 1821, από τον συγγραφέα  ΘΕΟΔΩΡΟ  ΓΕΩΡΓΑΚΗ .Το βιβλίο ‘’ ΟΙ ΛΕΥΚΑΔΙΤΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΟΥ 1821. ΡΕΚΒΙΕΜ 1203 ΗΡΩΙΚΩΝ ΨΥΧΩΝ ‘’κυκλοφορεί  και στη Λευκάδα . Διατίθεται απ' το Βιβλιοπωλείο ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ στον κεντρικό πεζόδρομο (κοντά  στα ΕΛΤΑ).

Τονίζεται ότι το βιβλίο μετέφερε στο θέατρο με μεγάλη επιτυχία στα θερινά πολιτιστικά δρώμενα στη Λευκάδα, ο ηθοποιός Δημήτρης Βερύκιος, σε μουσική επιμέλεια Πέτρου Μήτσου, και τραγούδι απ' τον Παπά Βασίλειο Κακλαμάνη, τον Στέλιο Ζαβιτσάνο, την Ελένη Φουρλάνου και τον Κωνσταντίνο Φουρλάνο, με εικαστικά του Πάνου Φέξη.

Το βιβλίο περιλαμβάνει την απαρίθμηση και στην μνημόνευση των ΛΕΥΚΑΔΙΩΝ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΤΟΥ 1821.Οι βασικές  πηγές στις οποίες  ‘στηρίχθηκε’ το βιβλίο του Θ. Γεωργάκη  είναι οι παρακάτω :

-Aπ’ τον κατάλογο του Κωνσταντίνου Μαχαιρά, (Η ΛΕΥΚΑΣ ΕΠΙ ΑΓΓΛΟΚΡΑΤΙΑΣ), ο οποίος περιλαμβάνει τους Επικηρυχθέντες απ’ τους Άγγλους Λευκαδίτες Χωρικούς, που πήραν μέρος στην Εξέγερση στα 1819, διότι πολλοί εξ αυτών διέφυγαν στο Ξηρόμερο και πήραν μέρος στην Ελληνική Επανάσταση.

-Τον ίδιο κατάλογο των Επικηρυχθέντων Λευκαδίων Χωρικών του Πάνου Ροντογιάννη, (ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΝΗΣΟΥ ΛΕΥΚΑΔΟΣ). Τους δύο καταλόγους συγκρίναμε και αλληλοσυμπληρώσαμε, καταλήγοντας στον αριθμό των 29 Επικηρυχθέντων Χωρικών, εκ των οποίων 16 διέφυγαν στο Ξηρόμερο και μετείχαν του Αγώνα!

-Τον κατάλογο, επίσης του Κωνσταντίνου Μαχαιρά, (Η ΛΕΥΚΑΣ ΕΠΙ ΑΓΓΛΟΚΡΑΤΙΑΣ), στον οποίο περιλαμβάνονται τα ονόματα 33 ΛΕΥΚΑΔΙΩΝ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΤΟΥ 1821, των οποίων δήμευσαν την περιουσία οι Άγγλοι, στις 20 - 9 - 1821, επειδή μετείχαν στην Επανάσταση, κατά παράβασιν των Διαταγών του Αρμοστή των Επτανήσων Τόμας Μαίτλαντ!

-. Τον κατάλογο των Λευκαδίων Αγωνιστών, που περιλαμβάνεται στα Απομνημονεύματα του Σπυραντώνη Χαλικιόπουλου και αναφέρει 92 Λευκαδίτες Αγωνιστές του 1821. Τα Απομνημονεύματα έφερε στο φως ο Δόκτωρ Γεώργιος Τσίλης.

-. Τις αναφορές του Κωνσταντίνου Μαχαιρά και του Πάνου Ροντογιάννη στα ονόματα των Λευκαδίων Μελών της Φιλικής Εταιρείας, εκ των οποίων άλλοι μεν έφυγαν ΑΠΕΝΑΝΤΙ και πολέμησαν συγχρόνως, άλλοι δε έμειναν στο νησί και πρόσφεραν οικονομικά με την προσωπική τους περιουσία και εράνους, μα, και τεράστιες οργανωτικές υπηρεσίες στην Επανάσταση.

-. Άλλες πηγές, που αναφέρονται σε Λευκαδίτες Αγωνιστές του 1821, όπως το βιβλίο με τίτλο Η ΕΚ ΛΕΥΚΑΔΟΣ ΟIΚΟΓΕΝΕΙΑ ΣΑΝΤΑ του Αλέξανδρου Σάντα, Λευκαδίτη φιλόλογου - θεολόγου καθηγητή και Διευθυντή της Γεωργικής Σχολής στο Κτήμα Ανδρέα Συγγρού στο Μαρούσι των Αθηνών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις