Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2021

 


 

ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ :’’ΕΩΣ  ΤΕΛΟΣ  ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΤΑ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΣΤΟΥΣ  ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ’’

 

-ΤΟ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΠΛΗΡΩΜΩΝ-ΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΣΕ  ΤΡΙΑ ΠΑΚΕΤΑ

‘’Μέχρι τέλος Οκτώβριου θα έχουν καταβληθεί τα αναδρομικά για όσους πήραν σύνταξη μετά το 2016, ενώ θα καταβληθούν και οι αυξήσεις που προβλέπει ο νομός Βρούτση’’, δήλωσε  χτες ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης.Παράλληλα, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ανακοίνωσε ότι μέχρι τέλη Οκτώβριου θα έχουν πληρωθεί τα αναδρομικά στην μεγάλη πλειοψηφία των συνταξιούχων προ του 2016 και θα παραμείνουν για το Νοέμβριο κάποιες δύσκολες περιπτώσεις συνταξιούχων  αλλά  και  κληρονόμων’’.

Ειδικότερα  -σύμφωνα με  πληροφορίες-με μεγάλη καθυστέρηση  δύο ετών(!) ο ΕΦΚΑ σχεδιάζει να δώσει τέλος στο  σίριαλ  της πληρωμής αυξήσεων και αναδρομικών, που απορρέουν  από την εφαρμογή του νόμου Βρούτση, με τα νέα  αυξημένα ποσοστά αυξήσεων στις κύριες ανταποδοτικές συντάξεις, ως εξής:

 

1.Στα τέλη Σεπτεμβρίου(από  24/9) -με τις συντάξεις του Οκτωβρίου-  σχεδιάζεται να πληρωθούν    τις  αυξησεις οι παλαιοί συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα που συνταξιοδοτήθηκαν πριν από τον Μάιο του 2016 με πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης. Αφορα 150.000 παλαιούς συνταξιούχους  (με αίτηση συνταξιοδότησης πριν από τις 12 Μαΐου 2016). Σε διαφορετική πληρωμή θα δοθούν οι αυξήσεις, με άλλη τα αναδρομικά και με άλλη θα πιστωθούν τα χρήματα από τον «καθυστερημένο» επανυπολογισμό των δύσκολων περιπτώσεων. Συγκεκριμένα θα λάβουν τα 2/5 της αύξησης που δικαιούνται, η οποία κυμαίνεται από 30 έως 50 ευρώ μεσοσταθμικά.Οσοι πάρουν αύξηση (μικρή ή μεγάλη) σημαίνει ότι θα ξεπεράσουν και την παλιά τους σύνταξη, καθώς θα μηδενίσουν την προσωπική διαφορά που πήραν στον επανυπολογισμό του νόμου 4387/2016 (νόμος Κατρούγκαλου). Αντίθετα, όσοι πάρουν αύξηση μικρότερη της προσωπικής διαφοράς θα έχουν έμμεσο κέρδος ότι θα έχουν κατεβάσει σημαντικά την προσωπική διαφορά, ώστε να τη μηδενίσουν στον επόμενο γύρο αυξήσεων που βάσει νόμου ξεπαγώνουν από την 1/1/ 2023.Εξάλλου  στο τέλος Οκτωβρίου -με τις συντάξεις του Νοεμβρίου-  σχεδιάζεται να  λάβουν τα αναδρομικά οι παλαιοί συνταξιούχοι του Δημοσίου που συνταξιοδοτήθηκαν πριν από τον Μάιο του 2016.

 2.Στα  τελη Οκτωβρίου –με τις  συντάξεις  Νοεμβρίου-  σχεδιάζεται   να πληρωθούν  αυξησεις και αναδρομικα  οι νέοι συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα που υπέβαλαν αιτήσεις συνταξιοδότησης μετά τον Οκτώβριο του 2019.Πρόκειται για την πλεον αδικημένη  ομάδα  συνταξιούχων .Αυτη η  κατηγορία δεν έχει λάβει ακόμη  τις αυξήσεις και  αναδρομικά,  με τα νέα  αυξημένα ποσοστά  αναπλήρωσης των κύριων ανταποδοτικών συντάξεων  όπως ορίζει ο νόμος Βρούτση.Τονίζεται ότι η αναδρομικότητα  ‘τρέχει’ από τον Οκτωβριο  του 2019, δηλαδη πριν από  24  μήνες  από τη σχεδιαζόμενη καταβολή.Ετσι δημιουργείται το παράδοξο  ότι ενώ ισχύει ο νόμος  Βρούτση( με τα αυξημένα ποσοστά  αναπλήρωσης αναδρομικά  από τον Οκτώβριο  του 2019) , η κατηγορία  αυτή των  χιλιάδων  συνταξιούχων(μετα τον Οκτώβριο  του 2019) να λαμβάνει  ακόμη και σήμερα συντάξεις   του νόμου Κατρούγκαλου, δηλαδή μειωμένες  και φυσικά  χωρίς αναδρομικά  εδώ και 23 μήνες!!

3-Στις 15 Οκτωβρίου με εμβόλιμη πληρωμή,   σχεδιάζεται να λαβουν  τα αναδρομικά μερίδα των 29.039 συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα οι οποίοι δεν έλαβαν τις παροχές τους προηγούμενους μήνες γιατί αποτελούσαν δύσκολες περιπτώσεις που απαιτούσαν περισσότερο χρόνο επεξεργασίας του επανυπολογισμού.Oι πρώτοι από τους 29.039 που θα λάβουν τα αναδρομικά θα είναι οι κληρονόμοI των θανόντων μετά τον Οκτώβριο του 2019, για τους οποίους θα ενεργοποιηθεί ειδική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων όπως είχε συμβεί και με τα αναδρομικά του 11μήνου.

Υπενθυμίζεται  ότι σε  εκκρεμότητα βρίσκονται  δυο  (ακομη) πακέτα αναδρομικών συνταξιουχων.Αυτα  είναι:

1.Τα αναδρομικά που -εκτός απροόπτου- θα επαναβεβαιώσει το Συμβούλιο της Επικρατείας με την υπό έκδοση πιλοτική του απόφαση-εντός του φθινοπώρου(ενδέχεται και εντός του Σεπτεμβρίου), όσον αφορά επιστροφές 11 μηνών από τις μειώσεις των επικουρικών συντάξεων που δεν πληρώθηκαν στους συνταξιούχους, όπως έγινε με το 11μηνο των περικοπών στις κύριες συντάξεις. Στην ίδια απόφαση περιλαμβάνονται και τα Δώρα κύριων και επικουρικών συντάξεων, τα οποία δεν επιστράφηκαν παρότι και για αυτές τις παροχές οι συνταξιούχοι περίμεναν να πληρωθούν ένα εφάπαξ ποσό (τα Δώρα μίας χρονιάς) λόγω αντισυνταγματικότητας. Το 11μηνο των επιστροφών είναι για το διάστημα περικοπών από 11 Ιουνίου 2015 (που κρίθηκαν αντισυνταγματικές από το ΣτΕ) μέχρι 12 Μαΐου 2016 .

2.Οι  διεκδικήσεις και οι ελπίδες 300.000 συνταξιούχων του Δημοσίου, περνούν από την 15η Σεπτεμβρίου. Αυτή είναι η νέα ημερομηνία – ορόσημο για τα αναδρομικά. Τότε, το Ελεγκτικό  Συνέδριο πρόκειται να κρίνει, οριστικά και αμετάκλητα, την «τύχη» των αναδρομικών, αποδεχόμενο ή απορρίπτοντας, ανάλογα εάν θα είναι θετική ή αρνητική η απόφαση που θα ληφθεί, τις αιτιάσεις των συνταξιούχων. Μια δίκη που θα πραγματοποιηθεί από την Μείζονα Ολομέλεια του Ανώτατου Δικαστηρίου, σε μια προσπάθεια να διαλευκανθεί το τοπίο και να ξεκαθαρίσουν μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα.  

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις