Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2021

 


ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΕΩΣ 24  ΜΗΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ  ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ

-ΤΑ ΠΟΣΑ ΚΑΙ ΟΙ  ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ

- ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΟΙ  ΚΑΤΑΒΟΛΕΣ

Ξεκινά  στις  24  Σεπτεμβρίου(με την πληρωμή συντάξεων Οκτωβρίου) ο νέος γύρος  καταβολής  αυξήσεων και  αναδρομικών  σε  νέους και  π[αλιούς  συνταξιούχους  με  πάνω από 30  συντάξιμα ετη (με καθυστέρηση  δύο ετών!) , με στόχο  να  καταβληθουν τα ποσά  εως το  τέλος Οκτωβρίου.Παράλληλα εντός  των προσεχών ημερών, ανοίγει η πλατφόρμα του e-ΕΦΚΑ στον διαδικτυακό τόπο efka.gov.gr για την υποβολή αιτήσεων από 2.500  κληρονόμους.Επι  της  ουσίας  τα χρεωστούμενα από τον ΕΦΚΑ  αναδρομικάμαζι με τις αυξήσεις του νόμου  Βρούτση θα πρέπει να  καταβληθούν εως το τέλος Οκτωβρίου.Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας ,μέχρι τέλη Οκτώβριου θα έχουν πληρωθεί τα αναδρομικά στη μεγάλη πλειοψηφία των συνταξιούχων προ του 2016 και θα παραμείνουν για τον Νοέμβριο κάποιες δύσκολες περιπτώσεις συνταξιούχων αλλά και των κληρονόμων που δικαιούνται αναδρομικά. Μέχρι τέλη Οκτωβρίου θα δοθούν και τα αναδρομικά που οφείλονται σε νέους μετά το 2016 συνταξιούχους.

Ειδικότερα:

1.Οι παλαιοί συνταξιούχοι των Ταμείων του ιδιωτικού τομέα, δηλαδή του ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, των τραπεζών, των ΔΕΚΟ, του ΝΑΤ, του ΕΤΑΑ, θα πληρωθούν στα τέλη Σεπτεμβρίου(από 24/9  εως 30/9)) τα αναδρομικά των αυξήσεων που τους αναλογούν από τον επανυπολογισμό των συντάξεών τους από τα 30,1 έτη ασφάλισης και άνω. Τα αναδρομικά   ‘τρέχουν’ από 1ης/10/2019. Επίσης στα τέλη Σεπτεμβρίου (με την πληρωμή της σύνταξης Οκτωβρίου) οι παλαιοί συνταξιούχοι του Δημοσίου με 30,1 και άνω έτη ασφάλισης θα πάρουν τις αυξήσεις συντάξεων που τους αναλογούν από τον επανυπολογισμό των αποδοχών τους με τα βελτιωμένα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου Βρούτση (Νόμος 4670/2020).

Συνολικά είναι 1,8 εκ παλιοί συνταξιούχοι από αυτούς το 1.050.000 έχουν συνταξιοδοτηθεί με κάτω από 30 έτη ασφάλισης και μόνο οι 750.000 έχουν συνταξιοδοτηθεί με πάνω από 30 έτη. Για τους 750.000 έχει ξεκινήσει επανυπολογισμός και σύμφωνα με πληροφορίες από τα στοιχεία προκύπτει:

-100.000 δύσκολες περιπτώσεις

-500.000 συνταξιούχοι με λογιστικές διαφορές χωρίς να δουν χρήματα στην τσέπη τους και

-150.000 συνταξιούχοι που θα λάβουν αναδρομικά και αυξήσεις.

Τονίζεται ότι οι «παλιοί» συνταξιούχοι χωρίζονται σε δυο κατηγορίες:

-πρόκειται για περίπου 50.000 συνταξιούχους με μικρή θετική προσωπική διαφορά κατά μέσο όρο 30 ευρώ περίπου, οι οποίοι με τους νέους συντελεστές αναπλήρωσης, ισοφαρίζουν την προσωπική διαφορά και κερδίζουν αύξηση μεσοσταθμικά 30 ευρώ σε 5 ετήσιες δόσεις έως το 2024.

-πρόκειται για περίπου 100.000 συνταξιούχους που έλαβαν αύξηση από 1/1/2019 (αρνητική προσωπική διαφορά) με τον νόμο Κατρούγκαλου, οι οποίοι θα λάβουν νέα μεσοσταθμική αύξηση της τάξης των 40 -50 ευρώ σε πέντε ετήσιες δόσεις ως το 2024.

 

2: Στα τέλη Οκτωβρίου (με την πληρωμή της σύνταξης Νοεμβρίου) θα γίνει το αντίστροφο, δηλαδή οι παλαιοί συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, τραπεζών, ΔΕΚΟ, ΝΑΤ, ΕΤΑΑ κ.ά.) θα πληρωθούν τις αυξήσεις δύο μηνών Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου, και οι συνταξιούχοι του Δημοσίου θα πληρωθούν τα αναδρομικά των αυξήσεων. Τα αναδρομικά των συνταξιούχων του Δημοσίου θα είναι για 23 μήνες (Οκτώβριος 2019-Σεπτέμβριος 2021). 

3: Εντός του Οκτωβρίου και Νοεμβρίου θα γίνουν και άλλες πληρωμές αυξήσεων και αναδρομικών. Σε αυτές περιλαμβάνονται συνταξιούχοι μετά το νόμο Κατρούγκαλου, δηλαδή μετά τις 13 Μαΐου του 2016, οι οποίοι δεν πήραν τις αυξήσεις στο πρώτο πακέτο του επανυπολογισμού συντάξεων τον περασμένο Ιούλιο. 

4.Εντός των ημερών αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα του e-ΕΦΚΑ στον διαδικτυακό τόπο efka.gov.gr για την υποβολή αιτήσεων από 2.500  κληρονόμους, προκειμένου να λάβουν τα αναδρομικά ποσά συνταξιούχων που απεβίωσαν και είχαν περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης.Σύμφωνα με πληροφορίες θα υιοθετηθεί η ίδια διαδικασία υποβολής όλων των απαιτούμενων δικαιολογητικών που τηρήθηκε για την καταβολή των αναδρομικών ποσών για το διάστημα του 11μηνου Ιουνίου 2015 έως Μαΐου 2016.Απαραίτητη προϋπόθεση για να λάβουν αναδρομικά ποσά οι κληρονόμοι, είναι οι συνταξιούχοι αφενός να έχουν συμπληρώσει περισσότερα από 30 χρόνια ασφάλισης και αφετέρου να μη διατηρούν μεγάλη προσωπική διαφορά.Για την καταβολή των αναδρομικών θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας ανάλογα με την ημερομηνία υποβολής όλων των απαιτούμενων δικαιολογητικών .Με την ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας θα πρέπει να υποβάλει ηλεκτρονικά αίτηση ο καθένας από τους κληρονόμους.

Την ιδια  ώρα νέα αναδρομικά, που φτάνουν τα 4 δισ. ευρώ, διεκδικούν περισσότεροι από 650.000 συνταξιούχοι δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.

Η πρώτη δικαστική μάχη ξεκινάει στις 15 Σεπτεμβρίου οπότε και θα συζητηθούν στην Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου προδικαστικά ερωτήματα επί προσφυγών 300.000 συνταξιούχων του Δημοσίου για περικοπές ύψους 2 δισ. ευρώ. Και τον επόμενο μήνα αναμένεται η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις μνημονιακές περικοπές σε δώρα και επικουρικές συντάξεις περίπου 350.000 συνταξιούχων, οι οποίες ανέρχονται σε επιπλέον 2 με 2,5 δισ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις