Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2021

 



 

ΑΡΟΝ-ΑΡΟΝ ΣΤΗ  ΣΥΝΤΑΞΗ-‘ΦΟΥΝΤΩΝΕΙ’ ΤΟ ΚΥΜΑ  ΦΥΓΗΣ

ΕΝΟΨΕΙ ΤΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ ΤΟ 2022

-ΟΙ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΕΣ  ΣΤΗΝ ΠΡΟΩΡΗ  ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗ

 

 

Πρωταθλητές στην   μαζική έξοδο για πρόωρη συνταξιοδότηση αναδεικνύονται 4 κατηγορίες  ασφαλισμένων  (κυρίως )ενόψει  των δυσμενών αλλαγών που επέρχονται από το νέο ετος  στα όρια ηλικίας  συνταξιοδότησης  αλλά  και   την   απουσία   σωστής ενημέρωσης.

Η μαζική έξοδος προς τη σύνταξη- η οποία αναμένεται να  κορυφωθεί μέχρι το τέλος  του έτους (με ρυθμούς  εξόδου που αγγίζουν το  70%)-  καταγράφεται κυρίως:

1- Από μητέρες – εργαζόμενες στον ιδιωτικό τομέα με ανήλικο τέκνο,

2-Από εκπαιδευτικούς

3- Από γονείς που εργάζονται και οι δύο στο Δημόσιο

4-Από εργαζόμενους στο Δημόσιο,  σε ΔΕΚΟ και σε τράπεζες, που έχουν συμπληρώσει ή βρίσκονται πολύ κοντά στην 35αετία.

Η  απουσία  έγκυρης ενημέρωσης  από το υπουργειο  Εργασίας  για τα θεμελιωμένα  συνταξιοδοτικά  δικαιώματα, εχει οδηγήσει χιλιάδες  ασφαλισμένους σε  πανικό και  σε  αιτήσεις για πρόωρη συνταξιοδότηση εντός του  έτους, παρόλο που πολλοί από αυτούς  δεν θίγονται από τις  επικείμενες αλλαγές και μπορούν  να παραμείνουν στις θέσεις τους και μάλιστα με μεγαλύτερη  σύνταξη. Επισημαίνεται ότι η  πρόωρη συνταξιοδότηση δεν θα καταργηθεί μετά το 2022 καθώς οι περισσότεροι από τους   ασφαλισμένους έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης θα περιμένουν να «πιάσουν» το απαιτούμενο όριο ηλικίας (με τα  ισχύοντα)προκειμένου να υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης.

Διευκρινίζεται ότι :

-Θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος υπάρχει όταν ο ασφαλισμένος συμπληρώνει τον ελάχιστο χρόνο ασφάλισης και το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης (όπου αυτό προβλέπεται), που απαιτούνται για τη συνταξιοδότησή του. Το θεμελιωμένο δικαίωμα μπορεί να ασκηθεί οποτεδήποτε και ο ασφαλισμένος έχει τη δυνατότητα να συνεχίσει εργαζόμενος.

-Κατοχύρωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος σημαίνει ότι οι ασφαλισμένοι έχουν τη δυνατότητα να συνταξιοδοτηθούν με τις προϋποθέσεις που ισχύουν κατά το χρόνο που συμπληρώνουν: Είτε τις απαιτούμενες ημέρες συνταξιοδότησης, οπότε κατοχυρώνεται το δικαίωμα συνταξιοδότησης στο όριο ηλικίας και με τις ημέρες εργασίας που έχουν καθοριστεί για το συγκεκριμένο έτος, είτε την ηλικία, οπότε κατοχυρώνεται το δικαίωμα συνταξιοδότησης με το όριο ηλικίας που έχει καθοριστεί για το συγκεκριμένο έτος.

Ως  γνωστόν από τον Ιανουάριο του 2022 τα γενικά όρια ηλικίας ορίζονται στα 67 έτη με 15ετία (4.500 ημέρες ασφάλισης) το λιγότερο, ή στα 62 έτη, αλλά με 40 χρόνια προϋπηρεσίας (12.000 ημέρες ασφάλισης) και αυτό είναι κάτι που ωθεί πολλούς ασφαλισμένους στην πρόωρη «έξοδο», πριν αλλάξουν τα όρια ηλικίας.

Ειδικότερα  θα πρέπει  να τονιστεί ότι δεν υπάρχει καμία νομοθετημένη ή έστω θεσμοθετημένη διαδικασία «κατοχύρωσης» δικαιώματος που πρέπει να ακολουθηθεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.Οποιος μπορεί να συνταξιοδοτηθεί μέχρι 31-12-2021, όποιος δηλαδή έχει ήδη θεμελιωμένο δικαίωμα, διατηρεί το δικαίωμα αυτό και μετά την 1-1-2022 και μπορεί οποτεδήποτε να το ασκήσει χωρίς κανένα περιορισμό. Πέραν αυτού, ακόμη και γι' αυτούς που δεν έχουν θεμελιώσει το συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι 31-12-2021, το νέο ηλικιακό όριο δεν είναι το 67, όπως ανακριβώς λέγεται, αφού υπάρχει δυνατότητα συνταξιοδότησης στα 62 με 40 έτη ασφάλισης, όπου μπορούν να αναγνωρισθούν έως 7 πλασματικά έτη, καθώς και στα 62 με μειωμένη σύνταξη, όπου το ασφαλιστικό μας σύστημα αναγνωρίζει δικαίωμα χορήγησης μειωμένης σύνταξης.

Πέραν αυτών, γι' αυτούς που έχουν κατοχυρώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης μέχρι 31-12-2021 διατηρούνται τα λεγόμενα ενδιάμεσα ηλικιακά όρια του νόμου του 2015.

Όπως επισημαινουν ειδικοί στην κοινωνικη ασφάλιση χιλιάδες ασφαλισμένοι μπορούν να αποχωρήσουν πρόωρα και μετά το 2022 που εκπνέει το μεταβατικό διάστημα.Πρόκειται κυρίως για μητέρες ανηλίκων στον ιδιωτικό τομέα, γονείς στο Δημόσιο, ασφαλισμένους με 35ετίες στο Δημόσιο και ΔΕΚΟ – Τράπεζες κ.α. που «πιάνουν» τα μεταβατικά όρια ηλικίας σύμφωνα με τους πίνακες του νόμου 4336 του 2015, ώστε να φύγουν πριν τα 62 ή τα 67.

Ο νόμος 4336/2015 (ο οποίος είναι σε  ισχυ και αφορά  στα όρια ηλικίας  συνταξιοδότησης)   χωρίζει τους  ασφαλισμένους στις 3  παρακάτω  κατηγορίες:

1.Η πρώτη κατηγορία είναι όσοι είχαν θεμελιωμένο δικαίωμα συνταξιοδότησης έως 18-8-2015, ημερομηνία έναρξης ισχύος του ν. 4336/2015. Θεμελιωμένο δικαίωμα είχαν όσοι έως 18-8-2015 είχαν συμπληρώσει και τα απαιτούμενα χρόνια ή ημέρες ασφάλισης και το κατά περίπτωση όριο ηλικίας. Οι ασφαλισμένοι αυτοί διατήρησαν το δικαίωμα τους, δεν   εντάχθηκαν  στις λεγόμενες «μεταβατικές» διατάξεις και μπορούν να ασκήσουν το δικαίωμα τους χωρίς κανένα χρονικό περιορισμό και χωρίς τον φόβο ότι μια μελλοντική αλλαγή νομοθεσίας μπορεί να ανατρέψει τα «ώριμα δικαιώματα» τους.

2.Η δεύτερη κατηγορία είναι οι ασφαλισμένοι που κατοχυρώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης έως 31-12-2021. Αυτοί οι ασφαλισμένοι  μπορούν επίσης να ασκήσουν το δικαίωμα τους και μετά την 1η-1-2022 και δεν χάνουν το δικαίωμα ακόμα και αν συμπληρώνουν το νέο όριο ηλικίας μετά την 1-1-2022.

Για να θεωρηθεί  κατοχυρωμένο δικαίωμα θα πρέπει ο ασφαλισμένος να έχει συμπληρώσει τα απαιτούμενα χρόνια ή ένσημα και το παλαιό, ισχύον πριν τον ν. 4336/2015, όριο ηλικίας έως 31-12-2021 και όχι το νέο προβλεπόμενο όριο ηλικίας.Από την ανωτέρω κατηγορία, όσοι έχουν συμπληρώσει και το νέο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, έχουν όχι μόνο κατοχυρωμένο, αλλά και θεμελιωμένο δικαίωμα και, κατά συνέπεια, δεν κινδυνεύουν ούτε από κάποια μελλοντική αλλαγή νόμου. Όσοι έχουν συμπληρώσει τα απαιτούμενα χρόνια και το παλαιό όριο έχουν μεν κατοχυρώσει δικαίωμα και, βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, μπορούν να συνταξιοδοτηθούν, όταν συμπληρώσουν το νέο όριο ηλικίας (προφανώς ακόμα και αν συμπληρώνουν αυτό μετά την 1η -1-2022), δεν έχουν όμως θεμελιωμένο «ώριμο δικαίωμα» και συνεπώς αν ψηφιστεί νέος νόμος πριν συμπληρώσουν το νέο όριο, κινδυνεύουν να απωλέσουν το δικαίωμα.

3.Η τρίτη κατηγορία είναι όσοι δεν υπάγονται σε μεταβατικές διατάξεις, όσοι δηλαδή είτε δεν είχαν συμπληρώσει έως το 2012 τις απαιτούμενες ημέρες ασφάλισης είτε αν και έχουν συμπληρώσει τα απαιτούμενα έτη έως το 2021 δεν προλαβαίνουν να συμπληρώσουν έως τότε το παλιό ηλικιακό όριο (π.χ. άνδρας στο ΙΚΑ που δεν συμπληρώνει τις 10.500 ημέρες έως το 2012, γυναίκα μητέρα ανηλίκου που δεν συμπλήρωσε 5.500 ημέρες έως το 2012 και άνδρας δημόσιος υπάλληλος που έχει 35 έτη ασφάλισης, αλλά δεν συμπληρώνει τα 58 έτη έως το 2021 ή άνδρας/γυναίκα στο Δημόσιο που δεν συμπληρώνει τα 56 ή 58 για μειωμένη σύνταξη μέχρι 31/12/2021).Αυτή η κατηγορία ασφαλισμένων θα συνταξιοδοτηθεί στα 62 έτη, αν τότε έχει συμπληρώσει 40 έτη ασφάλισης, άλλως, αν έχει λιγότερο χρόνο ασφάλισης, θα συνταξιοδοτηθεί με πλήρη σύνταξη στα 67 έτη και μειωμένη στα 62 έτη, ανάλογα με τις προβλεπόμενες διατάξεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις